Välja material innertak

Innertak – vilket material? 
Liksom innerväggarna består innertaket ofta av gips. För den som bygger själv finns det dock många andra alternativ att välja mellan. Det viktiga är att matcha stilen i taket med socklar, lister och stil på själva huset. Dessutom behöver inte alla rum ha samma innertak. 

innertak

Gips och papp
Gips som innertak har många fördelar. Det blir ett vackert slätt tak, som är ganska lätt och prisvärt. Det är också därför det är populärt i många nya hus och ger också möjlighet att lägga in spotlights. Taket kan dock se något dött ut, men det går att komplettera gipstaket med en fiberduk som ger lite liv i innertaket. 
En del väljer att lägga ett papptak, något som var vanligt förr. Papptaket spänns upp och behöver varken spacklas eller reglas på samma sätt som gipset. Däremot kan papptak kännas klurigare att spänna. En nackdel är att papptaket ses som ett ganska brandfarligt material. Den som vill ha papptakskänsla kan fuska med hjälp av gipsplattor och torremsor som dras för att likna papptakets skarvavstånd. Det lurar ögat och ger ett klassiskt intryck. På så sätt blir taket både brandsäkert och snyggt. 

Träpanel
En lite mer rustik känsla ges om innertaket kläs med träpanel. Panelen kan vara av pärlspåntsmodell eller helt slät och trä har förmågan att ge liv i taket, då materialet är organiskt. Ett träinnertak är mycket beständigt och tål det mesta. Det är även lätt att hänga upp de mest tunga lampor i ett sådant innertak. Nackdelen med trä är att det tar bra mycket längre tid och kräver mer noggrannhet för att få ett jämnt innertak. Däremot håller taket mycket länge och är en fröjd att se på.