Guide: Lyckas med ogräs- och skadedjursbekämpningen med rätt produkter

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

De flesta drömmer om vackra rabatter och en gräsmatta som är just en frodig matta av grönt gräs. Tyvärr finns det ofta oinbjudna gäster i trädgården i form av ogräs och skadedjur. Dessa går emellertid att bli av med med hjälp av rätt produkter. Vi lär dig allt du behöver veta för att lyckas bekämpa både ogräs och skadedjur.

Ogräs & bekämpning

Fördomar om ogräsmedel och bekämpning av skadedjur

Många ställer sig tveksamma till att använda olika medel för att bekämpa ogräs och skadedjur. Det beror på att man ofta är rädd för att medlen ska vara giftiga och farliga för naturen eftersom det historiskt har sett ut så. Numer finns dock tydliga regleringar för att du inte ska kunna sprida miljöfarligt material i din trädgård. Köper du godkända produkter och följer bruksanvisningen behöver du inte vara rädd för tråkiga följder.

Vanliga typer av ogräs

Här är några av de vanligaste ogräsen som kan dyka upp i din gräsmatta:

 • Maskros
 • Kvickrot
 • Fingerhirs
 • Fläcktörel
 • Blodhirs
 • Halvgräs

Så får du en frodig gräsmatta utan ogräs

Mängder av olika typer av ogräs kan dyka upp i din gräsmatta. Lägg sedan till att mossa ofta är ett gissel som kan vara svårt att bli av med. Det går dock att bekämpa ogräset, men du måste se till att använda dig av rätt typ av ogräsmedel.

När du arbetar med ogräsmedel och bekämpning av skadedjur är det viktigt att du använder dig av rätt typ av aktiv ingrediens för att kunna bekämpa just det problem som din gräsmatta lider av. Vi listar här de vanligaste beståndsdelarna i ogräsbekämpningsmedel och talar om när de ska användas:

2,4-D, Dicamba, Mecoprop

Det här är de tre absolut vanligaste ingredienserna i ogräsmedel. Beroende på hur de kombineras kan de användas till olika typer av ogräsbekämpning. Ta därför reda på vad ditt huvudsakliga ogräsproblem är och köp ett medel som är avsett för det.

Quinclorac

Vissa typer av ogräs är envisare än andra och behöver därför en tuffare behandling. Har du problem med framförallt bredbladigt ogräs, blodhirs eller halvgräs så rekommenderas ett medel som innehåller quinclorac.

Glyfosat

Vill du bli av med allt grönt på en yta? Då ska du använda dig av en produkt som innehåller glyfosat. Ett ogräsmedel av den typen dödar allt som växer och är alltså inte selektivt mot en viss typ av ogräs.

Manuella metoder

Ibland kan det fungera bra att använda sig av manuella metoder istället för medel för att bli av med ogräs. Till maskrosor kan du till exempel använda ett maskrosjärn då det ger effektivast bekämpning att ta upp plantan med roten. Till en mossbelupen gräsmatta är en effektiv mossrivare ett måste.

Bli av med skadedjuren

Det finns väl inget tråkigare än att märka att den blomster- eller grönsaksodling man lagt ned tid på har angripits av skadedjur. Som tur är finns effektiva metoder för att bli av med dessa. Här listar vi några av de vanligaste skadedjuren samt de bästa skadedjursmedlen för att eliminera dem:

Mördarsniglar

Ett gäng mördarsniglar kan lätt tillintetgöra en hel sådd, men det finns flera sätt att bekämpa dem. Sätt till exempel koppartejp längst upp på dina odlingslådor för att hindra sniglarnas framfart.

Järnfosfat går också att använda och gör att sniglarna tappar sin aptit och därför inte festar på dina plantor. Det går också bra att använda sig av nematoder och släckt kalk när du vill bli av med sniglarna.

Bladlöss

Bladlöss sitter tätt på plantans stam och gör att dess blad krullar sig. Bladlöss kan du bekämpa med såpvatten, men det finns även speciella medel avsedda för att eliminera dem.

Sork

Sorkar bygger gångar och mumsar på dina växters rötter så att de dör. Sorkar kan du bli av med dels genom att placera ut fällor i deras gångar, men också genom att sprida ut medel med en avskräckande lukt.

Rådjur

Hur vackra de än är så är rådjuren inga välkomna gäster i trädgården, i alla fall inte när de äter upp hela din skörd. Ett sätt att slippa dem är att sätta upp ett staket, men tänk då på att det måste vara tillräckligt högt. Du kan också strö ut en blandning av ­benmjöl, aska, kompost och blodmjöl över landet. Rådjuren skyr doften och blandningen ger dessutom dina växter värdefull näring.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Det absolut viktigaste är att identifiera ogräset eller skadedjuret och sedan välja rätt typ av medel. På så sätt får du en lyckosam bekämpning och mesta möjliga effekt från produkten. Var också mycket noga med att läsa bruksanvisningen innan du sätter igång.
 • Idag har utvecklingen gått framåt och dessutom är reglerna för vad du får strö ut på din gräsmatta mycket hårdare. Det betyder att det finns en hel del miljövänliga produkter på marknaden.
 • Om ogräs och skadedjur tar över i din trädgård riskerar dina växter att kvävas eller ätas upp. En gräsmatta som inte behandlas blir glesare på gräs och består till slut bara av ogräs.
 • Hem
 • Trädgård
 • Guide: Lyckas med ogräs- och skadedjursbekämpningen med rätt produkter