Höj inomhustemperaturen med element eller radiator


Det råder en del förvirring gällande begreppen element och radiator. Faktum är att de i princip är samma sak men med två olika benämningar. Båda är generella begrepp som innefattar olika typer av anordningar. Här förklarar vi mer om dessa värmekällor.

Element och radiatorer

Element

Element, eller radiatorer, är det vanligaste sättet att sprida värme på i ett hus. Element kan vara oljefyllda eller bestå av elslingor om de är för direktverkande el. De element som ingår i ett centralt uppvärmningssystem är vattenfyllda och kopplade till varandra i ett enhetligt system.

Jämn värme

Ett bra element håller en jämn värme i rummet. För att det ska fungera att de termostater som är kopplade till elementet är effektiva. Fördelningen av värme blir jämnare i ett oljefyllt element än i ett med enbart elslingor. Det gör att det oljefyllda elementet i längden ofta drar mindre energi. I fallet med enstaka radiatorer som inte är kopplade till ett centralt system är det viktigt att de håller hög kvalitet.

Det finns både element med stickproppar och element till för fasta installationer i handeln. Element med stickproppar behöver i och för sig ingen elektriker för att installera, men de slits å andra sidan mycket fortare och tar upp en hel del av husets eluttag. Dessutom blir det estetiska intrycket inte lika bra.

Shunt till centralsystem

I centrala system finns en så kallad shunt. Den påverkar hur mycket värme som ska gå ut i hela systemet. En modern shunt ställs in efter önskat gradtal i huset och anpassas sedan per automatik efter rådande yttertemperatur. De enskilda radiatorerna ska sedan också gå att påverka för önskad effekt. Den stora fördelen med ett centralt system är att i princip vilken värmekälla som helst sedan kan kopplas till systemet. Det kan i sin tur skapa förutsättningar för riktigt låga energikostnader.

Effektvakt

En effektvakt kan läggas till ett centralt vattenburet radiatorsystem. Det mäter av den totala energiförbrukningen i huset och kapar topparna. Det sker genom att ett förutbestämt antal funktioner automatiskt slås av när den sammanlagda energiförbrukningen överstiger en viss nivå. Det kan vara att värmesystemet minskar i effekt eller att varmvattenberedaren stängs av. Tack vare en sådan vakt går det ofta att få ner nivån på huvudsäkringen, vilket leder till en lägre nätavgift.

Oljefyllt element/oljeradiator

Förr i tiden användes oljeradiatorer på nätterna eftersom elen var billigare då. De kunde dessutom hålla värmen betydligt mycket bättre än en elradiator. En oljeradiator håller dessutom en behaglig och jämn nivå av värme. Idag är våra oljeradiatorer betydligt mycket mer moderna och ännu effektivare än de var förut. De utstrålar jämn värme och finns både som väggmonterade element och mobila värmare. De är effektiva men tenderar att vara lite dyrare än sina konkurrenter. Inköpskostnad ligger på mellan tusenlappen upp till cirka 4000 kr.

Vattenburet element

Vattenburna element är otroligt effektiva att använda sig av då det även möjliggör för anslutning av många andra slags värmekällor. Samma vattenburna uppvärmningssystem som dina vattenradiatorer är anslutna till kan exempelvis vattenburen golvvärme anslutas till. Genom att använda sig av flera olika vattenradiatorer i hemmet distribueras värmen mellan dessa för att skapa en behaglig och jämn utstrålning av värme. Detta uppvärmningsalternativ passar ypperligt att använda sig av i sitt permanenta hem och är ett populärt alternativ som används flitigt landet över. Inköpskostnad ligger ungefärligt på mellan 600 - 2000 kr.

Elelement

Elelement är populära att använda sig av i rum och byggnader där personer inte vistas speciellt mycket. Det är ett enkelt uppvärmningsalternativ som trots det, inte avger lika jämn nivå av värme som en oljeradiator. Om du har elburen värme kan du välja mellan oljefyllda element och direktverkande el. Det finns en ökad risk för brand om gardiner eller dylikt ligger direkt mot ett elelement. Detta kan orsaka att rummet börjar lukta bränt när de startas upp och används.

Därmed kan ett elelement passa bättre på platser och i rum som inte används dagligen. Det kan dock vara ett effektivt sätt att värma upp exempelvis en sommarstuga då ett elelement går igång snabbare och avger mer värme än ett oljeelement. Inköpskostnaden kan variera beroende på om det är oljefyllda eller inte. Därmed kan kostnaden ligga på liknande priser som för oljefyllda radiatorer, men priserna är oerhört varierande beroende på modell och typ av uppvärmning.

Tillverkare av värmesystem

Om behöver hjälp av företag inom värme behöver du inte leta länge. Här hittar du tillverkare och leverantörer av värmesystem.

Dimplex

Dimplex varumärke marknadsförs av Glen Dimplex Nordic. De är en av världens ledande producenter och leverantörer av värmeprodukter. Siemens Elvärme som har direktverkande elradiatorer marknadsförs även av Glen Dimplex Nordic. Siemens har tillverkat radiatorer sedan 1909. De har också elektriska braskaminer med realistisk flameffekt i sortimentet.

Epecon

Hos Epecon hittar du en stor mängd olika radiatorer. Allt från panelradiatorer, designradiatorer till fläktkonvektorer.

Frico

Hos Frico hittar du ett brett sortiment av produkter för ett komfortabelt inneklimat. Frico hjälper dig även med kunskap och lösningar för ventilation.

Gnosjö Klimatprodukter

Gnosjö klimatprodukter har specialiserat sig på klimatprodukter som olje- och elradiatorer, infravärmare, värmefläktar, konvektorelement, handdukstorkar samt många andra produkter.

Lenhovda Radiatorfabrik

Lenhovda Radiatorfabrik är idag Sveriges enda vattenradiatortillverkare och är fast förankrade i småländska Lenhovda. Företaget tillverkar det du önskar vare sig det gäller sektions- eller panelradiatorer.

Lundbergs Produkter

Lundbergs Produkter erbjuder ett av marknadens starkaste utbud av inredningsprodukter. Askapa ett vackrare hem med produkter som bland annat trapprenovering, elementskydd, fönsterbänkar, garderober, skjutdörrar och förvaring.

Purmo

Purmo är en ledande leverantör av hållbara lösningar för ett bättre inomhusklimat. Värmesystem och kylsystem är utformade för att erbjuda högsta nivå av inomhuskomfort och effektivitet.

Pax

I Pax sortiment finns en omfattande bredd av värme- och ventilationsprodukter som alla bidrar till en hållbar, modern och hälsosam miljö i hemmet. Med egen kärnkompetens satsar PAX på segmenten fläktar, ventiler, handduks-torkar och oljefyllda elradiatorer.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • I snitt kan du räkna med att nya element drar runt 70 watt per kvadratmeter.
  • Det element som passar bäst är det som passar till ditt hushåll och ändamål. Ska du till exempel värma upp konstant i ett permanent hem kan ett vattenburet passa bra. Om du behöver snabb uppvärmning i fritidshuset kanske element är din lösning.
  • Båda är värmekällor men har olika typer av anordningar. Element kan både vara ett värmeelement och kylelement. Så kallade konvektorelement värmer upp luften till skillnad från en oljeradiator eller vattenburet element som värmer upp en vätska och den passerande luften.