Badkar och bubbelbadkar – fördelar med de olika typerna


Finns det något skönare än att krypa ner i ett badkar eller bubbelbadkar och slappna av, kanske med ett tänt doftljus och lite musik i bakgrunden? Numera kan du hitta ett brett sortiment av både badkar och bubbelbadkar med olika funktioner och i olika prisklasser. Här tittar vi på olika typer i en utförlig köpguide.

Badkar & bubbelbadkar

Det är ingen hemlighet att badkar och bubbelbad är förknippade med ett uns av lyx. Dagens bubbel- och massagebadkar finns i en mängd utföranden. Du kan hitta alltifrån stora jacuzzi-varianter till enklare badkar med massagefunktioner. När du letar ska du ta faktorer som utrymme, behov, ergonomi och utseende i beaktning, likaså priset naturligtvis.

De finns från enklaste vita till lyxspan i sig. Till skillnad från förr står också ofta badkaret för sig, vid sidan av duschkabinen för att mer fungera för sköna stunder än för effektiv tvätt. Vad som än söks finns alternativet, bara plånboken är stor nog.

Hur många kan få plats i ditt badkar?

När du ska köpa din produkt är det viktigt att tänka på storleken och hur många som faktiskt ska få plats i badkaret samtidigt. Har ni många barn i familjen eller är ni ett par som vill unna er lite komfort? Kanske är ni ett äldre par som även behöver tänka på ergonomiska lösningar för att enkelt och smidigt ta er i och ur badet.

Fundera på följande:

 • Hur många ska få plats i badet?
 • Var ska karet placeras?
 • Hur stort utrymme har ni innan det blir för trångt i badrummet?

Om ni ska vara minst två i badet samtidigt bör du satsa på ett badkar som är minst 170 cm långt och har 80 cm i bredd, men även här kan det bli trångt beroende på hur långa och breda ni själva är.

Bästa funktionerna

Det är inte bara bubblorna ni vill åt i ett bubbelbadkar – badkar kan idag komma med flera tillfredsställande finesser som ljusterapi, inbyggd bluetooth eller integrerade högtalare. Gäller köpet ett bubbelbad kan olika massageprogram installeras så att du lätt kan byta beroende på hur och var du vill bli knådad. Du kan till exempel ställa in rygg- eller fotmassage, alternativt förstärka massagen under en tid och låta den bli mildare allteftersom. Vad förhöjer just din eller er badupplevelse?

Design – en viktig aspekt

Ditt badkar eller bubbelbadkar ska smälta in i den kringliggande badmiljön, det råder det ingen tvekan om. Hur vill du ha designen? Badkar behöver inte komma i den traditionella rektangulära formen utan finns också i flera former och storlekar.

 • Fyrkantigt.
 • Hexagonalt.
 • Ovalt.
 • Runt.
 • Trekantigt eller hörnbadkar m.m.

Tänk på att en form kan ha en positiv alternativt en negativ inverkan på badrummet och utrymmet så tänk både praktiskt och utseendemässigt här. Bara för att du faller för en form kanske det inte betyder att det är rätt för just ditt badrum.

Utöver själva formen finns även mindre detaljer att ta fasta på, såsom lejontassar, plåtfront, utan fötter och med en "midja" som underlättar när du kliver i och ur karet.

TIPS! Om du efterfrågar en spakänsla kan ett större badkar och gärna i en annorlunda form såsom trekantigt eller hexagonalt vara ett bra alternativ. Dessa former kräver dock ett lite större badrum rent generellt.

Att du får en avslappnande känsla och känner harmoni när du badar är A och O. Du behöver inte storsatsa på det allra flashigaste bara för att det ser flott ut. Välj hellre ett lite mindre badkar som smälter in och som ger dig det där efterlängtade lugnet, snarare än en stor modell som gör att det blir för mycket av det goda.

Fördelar med olika typer av badkar

Alla typer av badkar och bubbelbadkar har sina för- och nackdelar. Ofta är det formen och materialet som hör till de största frågorna, men också funktionerna om man vill ha massage av bubblorna. Bland det viktigaste är att du ska kunna ligga bekvämt med skön rygglutning, annars gör badet inte så mycket nytta. Tänk på att en dubbel rygglutning är det bästa valet om ni är två som ska bada.

TIPS! Vill du kunna duscha samtidigt som du ligger i badet eller ha båda möjligheterna i samma produkt? Du kan idag köpa integrerade duschar i badkar som agerar både bad och duschkabin i ett. Tänk dock på att badkaret inte får ha alltför mycket rygglutning om du ibland ska stå och duscha, då kan det bli obekvämt.

Populära märken och tillverkare

Badex

Ett företag som verkat inom branschen i många år. Fokus har hela tiden varit att handla med kvalitetsvaror och arbeta med de största inom branschen.
De har ett stort utbud av gjutjärnsbadkar i olika form och färg samt av badrumsporslin, belysning och blandare.

Crystal Bad

Företaget har funnits sedan 1986 och utvecklat massagebadkar tillsammans med sina kunder. De är även generalagent i Sverige för Calspas världens ledande spatillverkare sedan 1975.

Demerx

Demerx har det mesta inom badrumstillbehör. Företaget etablerades 1968 och finns i Kisa i Östergötland. Det finns ett antal vanliga badkar samt hörnbadkar i deras sortiment. Det finns även ett antal träbadkar. Det finns även att antal olika möbelserier i deras katalog.

Duravit

Duravit har innovativa lösningar för porslinet i ditt badrum och hjälper dig att med färg och form skapa en avslappnad miljö att må bra i.
Företaget är världens tredje största tillverkare av sanitetsporslin, har huvudkontor i tyska staden Hornberg och tillverkning på olika ställen runt om i världen. Duravit har ett stort sortiment av badrumsprodukter såsom badrumsmöbler och badkar. De har även en serie med duschkabiner.

VVS Marketing

Företaget är sedan 1994 generalagent för Duscholux i Sverige som har mer än 15 års erfarenhet av badkarstillverkning. De har ett brett sortiment av diverse badrumsprodukter och totalt ca 10 olika badkar att välja på. Vad det gäller badrumsmöbler har de en serie som heter "Linea" som är i modern stil för dig med personlig smak. Det finns även ett komplett sortiment av duschar, ångduschar och duschhörnor.

Gustavsbergs

Planerat smarta badrum sedan 1825. 

Hafa

Över 50 år med kunskap kring badrum


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Det bästa är att mäta där badkaret ska placeras samt att provligga det innan köpet. Mät upp golvytan och kika på intressanta modeller och gå sedan till en butik som säljer dem
 • Detta är en individuell fråga och det är dina behov som avgör. Rent allmänt är bubbelbadkar dyrare men de är också skönare och kan ge dig många avslappnande effekter som kan vara bra om du har ont eller är spänd.
 • Porslin, sanitetsakryl, plåt och gjutmarmor är vanliga material. Akryl är oftast mest prisvärt medan gjutmarmor kan ge ett riktigt lyxigt utseende.
 • Hem
 • Skönhet
 • Badkar och bubbelbadkar – fördelar med de olika typerna