Klimatanläggning och luftkonditionering - bäst i test


Vill du få reda på vilken klimatanläggning och luftkonditionering som är bäst i test? Klicka här för att få veta vilken du ska välja och varför!

Bäst i test
Woods
Woods Cortina Silent 12K
Testvinnare som en kompakt och energisnål.
Bästa premium
Woods
Woods Venezia
Woods mest effektiva luftkonditionering.
Bästa budget
Eeese
Eeese Alba
Prisvärd luftkonditionering/avfuktare som är utrustad med wifi.
Bästa design
DeLonghi
DeLonghi PAC EX130 Silent Aircondtioner
Elegant och omtyckt AC som även fungerar som avfuktare.
Bäst i test
Bäst i test

Woods Cortina Silent 12K

Testvinnare som en kompakt och energisnål.

Woods Cortina Silent 12K

Testvinnare som en kompakt och energisnål.

Produktegenskaper

 • Kapacitet: 35 m2
 • Energiklass: A
 • Ljudnivå: 64 dB
 • Timerfunktion
 • Fjärrkontroll
 • Medföljande utsugsslang

Produktöversikt

Woods Cortina Silent 12K är en portabel AC som blivit utsedd till testvinnare av Aftonbladets stora jämförande test två år i rad, dessutom har den fått många positiva kundrecensioner. AC:n är smidig och kompakt, den kommer effektivt sänka din inomhustemperatur och ge ett behagligt klimat. Den digitala touch-displayen är enkel att använda, med den medföljande fjärrkontrollen kan du även styra enheten från sängen eller soffan.

Den låga energiförbrukningen, tillsammans med det miljövänliga köldmedlet, gör Cortina till ett klimatsmart och ekonomiskt försvarbart val!

Se priser på Woods Cortina Silent 12K


Bästa premium
Bästa premium

Woods Venezia

Woods mest effektiva luftkonditionering.

Woods Venezia

Woods mest effektiva luftkonditionering.

Produktegenskaper

 • Effekt: 2000 W
 • Kapacitet: upp till 52 m2
 • Timer
 • Medföljande fönsterkit

Produktöversikt

Woods Venezia är en kraftfull luftkonditionering på 2000 W som snabbt och effektivt sänker temperaturen och ger ett behagligt inomhusklimat. Denna modell är det mest kraftfulla från Woods och har fått många positiva kundrecensioner. Den är lätt att förflytta, och med det medföljande fönsterkitet slipper du göra vanprydande hål i väggen.

Venezia har en kylkapacitet på 5,2 kW, ett luftflöde på 680 m2 och kan avfukta upp till 52,8 liter per dag. Luftfiltret är tvättbart och timerfunktionen kan ställas in i 24-timmars intervaller.

Se priser på Woods Venezia


Bästa budget
Bästa budget

Eeese Alba

Prisvärd luftkonditionering/avfuktare som är utrustad med wifi.

Eeese Alba

Prisvärd luftkonditionering/avfuktare som är utrustad med wifi.

Produktegenskaper

 • Tvättbart filter
 • Fjärrkontroll
 • Kapacitet: 20 m2
 • Fungerar även som avfuktare
 • Max ljudnivå: 65 dB

Produktöversikt

Kompakt luftkonditionering som effektivt sänker inomhustemperaturen för ytor upp till 20 kvadratmeter. De integrerade handtagen, tillsammans med de 360-graders roterbara hjulen, gör det lätt att förflytta luftkonditioneringen. Denna modell är utrustad med wifi så att du kan styra enheten direkt från din telefon eller surfplatta.

Den inbyggda timern gör att du kan starta luftkonditioneringen innan du kommer in i rummet. Eeese Alba är inte bara en luftkonditionering, den kan även användas som avfuktare med en avfuktningskapacitet på hela 17 liter per dygn.

Se priser på Eeese Alba


Bästa design
Bästa design

DeLonghi PAC EX130 Silent Aircondtioner

Elegant och omtyckt AC som även fungerar som avfuktare.

DeLonghi PAC EX130 Silent Aircondtioner

Elegant och omtyckt AC som även fungerar som avfuktare.

Produktegenskaper

 • Effekt: 3300 W
 • Fungerar även som avfuktare
 • Kapacitet: 48 m2
 • Max ljudnivå: 65 dB
 • Timer
 • Fjärrkontroll

Produktöversikt

En stilren luftkonditionering i elegant svart färg som även kan tjäna som avfuktare. Den har en kapacitet att kyla ytor upp till 48 kvadratmeter och ljudnivån varierar mellan 49 och 65 decibel beroende på hur intensivt den arbetar. Den medföljande fjärrkontrollen gör att du enkelt kan styra enheten från sängen eller soffan, och med timerfunktionen kan du se till att sovrummet är svalt innan du går och lägger dig.


Klimatanläggning och luftkonditionering

Att välja uppvärmning för sitt hus är inte så enkelt, det finns många faktorer att ta hänsyn till och det finns många olika uppvärmningssystem att välja mellan. Några saker som påverkar är vilken typ av hus du har, vilken planlösning huset har, hur väl isolerat är huset osv osv.

Vi har sammanställt de vanligaste uppvärmningssystemen nedan för hjälpa dig att välja uppvärmning för din bostad. Tänk också på att det finns energirådgivare i varje kommun som kan hjälpa dig med dina frågor och funderingar kring olika sorters uppvärmning.

Vad är en klimatanläggning?

En klimatanläggning är enkelt beskrivet ett system som används för att göra inomhusklimatet i en byggnad behagligt. Det kan innebära att anläggningen kyler under varma dagar eller värmer när kylan tränger på under kalla vinterdagar. Begreppet luftkonditionering syftar oftast till en snarlik anläggning, men som enbart används för att kyla luften. Man brukar skilja på stationära och portabla klimatanläggningar.

Stationära klimatanläggningar och luftkonditioneringar

En stationär klimatanläggning lämpar sig extra väl att använda i större utrymmen. Ofta handlar det då om till exempel luftvärmepumpar som vanligtvis installeras med en inne- och en utedel. Själva installationen kräver lite händighet, och eftersom det är en fast installation behöver du också anlita en behörig elektriker som kopplar elen i anläggningen. Dessa typer av anläggningar är kraftfulla och effektiva, och klarar av att hantera stora luftmassor och utrymmen. Stationära klimatanläggningar används därför med fördel i villor, butiker och kontor.

Fördelar

 • Kraftfull och ger bra kyleffekt.
 • Klarar större utrymmen.
 • Kan ofta användas både för värme och kyla.
 • Oftast tystare än portabla varianter

Nackdelar

 • Krångligare att installera.
 • Tar stor plats.

Portabla klimatanläggningar och luftkonditioneringar

En portabel klimatanläggning består endast av en del och är lätt och smidig att förflytta. Klimatanläggningen behöver vanligtvis ingen omfattande installation. På vissa modeller räcker det med att sätta i kontakten i väggen. På andra modeller behöver du på lämpligt ställe kunna dra ut en slang som transporterar bort varmluften, till exempel genom ett fönster. Ett så kallat fönsterkit brukar i regel följa med när du köper en portabel anläggning. Vill du helt slippa slangen finns det modeller som funkar utan slang. Dessa kan då placeras på andra ställen i rummet än vid ett fönster, och kan dessutom användas i rum som saknar fönster. Till skillnad från stationära anläggningar låter de portabla vanligtvis högre, vilket är en nackdel om du till exempel vill kunna använda den på natten. Portabla klimatanläggningar kan med fördel användas i till exempel husvagnar och husbilar på semesterresan, då de är lätta att ta med och tar liten plats.

Fördelar

 • Liten och smidig att flytta.
 • Perfekt för husvagnen.
 • Lätt att installera.

Nackdelar

 • Låter högre än stationära.
 • Ger mindre effekt på stora ytor.

Möjlighet till olika inställningar

På de flesta klimatanläggningar och luftkonditioneringar kan du justera en rad olika funktioner. Dels kan du i regel ställa in i vilken hastighet du vill att fläkten ska blåsa ut kall luft i rummet. Vanligt är att det finns tre olika lägen. Du kan normalt sett också ställa in oscilleringsläge och -hastighet. Med det menas åt vilket håll du vill att fläkten ska blåsa luften. Du kan välja ett fast läge eller att den rör sig horisontellt eller vertikalt.

Ofta kan du även ställa in klimatanläggningen på om du endast vill att den kyler, avfuktar eller fläktar. Du kan också välja automatisk funktion, där anläggningen per automatik väljer vilka funktioner som används. Det går även att ställa in en timer, så att anläggningen går under en viss tid för att sedan stänga av sig själv.

Smarta funktioner till luftkonditionering

Moderna klimatanläggningar och luftkonditioneringar kan ofta kopplas upp mot nätverket i ditt hem. På många modeller kan du dessutom ladda ner en app i mobilen och styra din anläggning utan att behöva vara i samma rum eller ens samma byggnad. Perfekt om du vill kunna komma hem till ett behagligt hem när du varit borta!

Varför välja luftkonditionering istället för bordsfläkt?

Genom att välja en luftkonditionering istället för en bordsfläkt kan du förbättra inomhusklimatet betydligt. En vanlig bordsfläkt förflyttar bara luften runt i rummet, men byter inte ut inomhusluften. Med en luftkonditionering transporteras varmluften ut från rummet och byts ut mot luft som kyls med hjälp av ett köldmedium. Vissa portabla modeller kan också användas som avfuktare och hjälper även till att rena luften. Med andra ord kan det vara värt att lägga lite mer pengar på en riktig luftkonditionering istället för en bordsfläkt. Du kommer förmodligen att tacka dig själv när värmeböljan slår till!

Populära tillverkare av klimatanläggningar och luftkonditioneringar

Carrier

Carrier Corporation är världens första och största tillverkare av kyl-, värme- och luftkonditioneringsutrustning. Carrier ingår i UTC, som är ett av de femtio största företagen i USA. Carrier AB är ett helägt dotterbolag som svarar för försäljningen i Skandinavien och finns i Göteborg.

Clima

Clima Sverige AB har mer än 30 års erfarenhet som leverantör av kylaggregat till ackrediterade installatörer runt om i landet. Produktsortiment täcker allt från konsumentprodukter som luft/luft-värmepumpar, till luftkonditionering, värmepumpar och kylaggregat.

Daikin

Daikins historia började 1924 och i dag är Daikin ett av världens ledande företag inom värmepumpar och luftkonditionering. Daikins produkter har funnits representerade i Sverige sedan 1969, och har genom åren gjort sig kända för sin höga kvalité, låga ljudnivåer och höga driftsäkerhet. Bland produkterna märks luftrenare, luftkonditionering och värmepumpar.

KCC

Ahlsells affärsområde för kyla är ett av Sveriges ledande inom området. Verksamheten bedrivs i Sverige, Danmark, Norge och Finland inom områdena komfortkyla och kommersiell kyla. KCC-sortimentet omfattar produkter som portabel luftkonditionering, avfuktare, befuktare, luftrenare, vinkylare och värmepumpar. De samarbetar direkt med tillverkaren, utan mellanhänder, och kan därför erbjuda produkter som är anpassade för nordiska klimatförhållanden.

Mitsubishi Electric

Med ett av marknadens bredaste sortiment har Mitsubishi Electric förbättrat världens inomhusklimat i över 50 år. Inom airconditioning är ett av de ledande företagen i världen, med en försäljning på omkring 5 miljoner aggregat per år. Mitsubishi Electric är också ett av de teknikledande företagen när det gäller värmepumpar.

Toshiba Värmepumpar

Toshiba är en av världens ledande producenter av luftkonditionering och värmepumpar och har över 30 års erfarenhet inom dessa områden.
De har ett antal olika modeller inom både värmepumpar och luftkonditionering och alla installationer sker av Toshibas egen personal.

Woods

Hos Woods hittar du ett brett utbud av produkter inom luftvård för inomhusmiljö, exempelvis luftkonditionering, avfuktare och luftrenare. Företaget har funnits på marknaden sedan 1950-talet och är ett av de största inom sin gren. Deras produkter är välkända för sin kvalitet och hållbarhet.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

 • En klimatanläggning och luftkonditionering är i princip samma sak. Största skillnaden är att klimatanläggningar kan användas både för kyla och värme, medan luftkonditioneringar används endast när man behöver kyla.
 • En klimatanläggning eller luftkonditionering innehåller ett köldmedium som kyler luften samtidigt som den varma luften transporteras ut. Bortforslingen av varm luft sker med hjälp av en utedel för stationära modeller eller med hjälp av en slang genom fönstret för portabla modeller.
 • Hur mycket el en luftkonditionering kräver varierar från modell till modell. Generellt sett är dock dagens moderna luftkonditioneringar relativt energisnåla.