Allt du ska tänka på när du ska skaffa den bästa poolen!


Allt fler husägare väljer idag att skaffa sig en egen pool. En pool blir snabbt mittpunkten för sommarens alla aktiviteter och ger en helt egen semesteroas att njuta vid. I denna köpguide kommer du få alla tips du behöver inför poolbygget.

Pool

Så väljer du den bästa poolen

Pooler finns i alla möjliga former och design. Det finns både pooler som är framtagna för inomhusbruk och pooler för utomhusbruk. Just utomhuspooler är lite extra populära, just för att det finns fler möjligheter och vanligtvis större utrymme att arbeta med. Att veta vilken pool som är bäst och vilken man ska satsa på är inte alltid det lättaste, men med vår köpguide kan beslutsprocessen bli enklare och du kan hitta en pool som passar för just dig.

Det första steget i att välja pool är att fundera på vart du vill ha den. Med det menar vi alltså om du vill ha den inomhus eller utomhus. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen och här är det egentligen en fråga om den personliga smaken. Oavsett placering kan du välja om du vill ha en uppblåsbar pool eller om den ska vara nedgrävd/inbyggd i golvet.

Olika typer av pooler att välja mellan

Det finns mängder med olika typer av pooler att välja mellan. Som tidigare nämnt kommer du bland annat att kunna välja om du vill ha en uppblåsbar pool eller en som är nedgrävd. Det finns också pooler som är byggda ovan jord, vilket passar bra för den som inte vill göra något omfattande grävarbete. Uppblåsbara pooler är enkla att få på plats och kan packas ner när de inte ska användas eller när sommarsäsongen är över och hösten står utanför dörren. Här nedan listar vi några av de vanligaste alternativen.

Sätt en budget

Vilken pool du har möjlighet att välja beror också på vilken budget du har och hur mycket du vill lägga på din pool. En nedgrävd pool är dyrare då ett omfattande schaktningsarbete kommer att krävas. Å andra sidan kommer du att ha fler möjligheter när det kommer till form, storlek och design. En uppblåsbar pool eller en pool ovan jord är ett billigare alternativ, men då gäller det också att marken är helt plan för att poolen ska kunna stå stadigt.

Det finns pooler i alla möjliga priskategorier. Genom att besvara nedanstående punkter blir det lättare att filtrera i det stora sortimentet.

  • Hur mycket får poolen eller poolbygget kosta?
  • Vill du ha poolen utomhus eller inomhus?
  • Hur mycket tillbehör vill du behöva köpa till?
  • Vilka tillbehör är viktiga för dig? T.ex. belysning, stege/trappa, vattenleksaker

Rengöring och vattentemperatur

I Sverige har vi inte en stekande het sol alla dagar, inte ens under sommarsäsongen. Därför är det en god idé att värme upp poolen med hjälp av en poolvärmepump eller solfångare. Fördelen med solfångaren är att du får en lösning som är både effektiv i drift och billig, men nackdelen är att du är beroende av solen för att polen ska vara varm. Med en poolvärmepump slipper du detta problem, men kom ihåg att pumpar kan låta en hel del.

Utöver en behaglig vattentemperatur kommer du att behöva ett reningsverk till poolen, oavsett om du har den inomhus eller utomhus. Reningsverket säkerställer att du inte behöver tömma poolen inför varje rengöring. Komplettera gärna med en bottensug för bästa effekt.

Vilken typ av pool är billigast?

Hur mycket du kommer få betala för din pool kan variera mycket kraftigt. De allra billigaste modellerna är de som är placerade ovan mark och den främsta orsaken till detta är för att det inte krävs något grävningsarbete. Dock kan du fortfarande behöva en markutredning för att säkerställa att poolen står stadigt.

Vill du däremot satsa på en nedgrävd och platsbyggd pool kommer priset att stiga rätt ordentligt, speciellt om du vill ha den kaklad med olika typer av finesser. I dessa fall kan du behöva räkna med en kostnad på 100.000 och upp till 500.000 kronor. Det är bland annat valet av storlek, längd och djup som har betydelse, men också kvaliteten och valet av material. Eftersom många vill kunna använda sig av poolen länge kan det vara värt att satsa på ett lite dyrare alternativ.

Populära pooltillverkare

DNPool

DN Pool är ett komplett pool- och spabads företag som grundades 2005. Detta förhållandevis unga företag har sedan starten blivit en av de största leverantörerna av svimmingpooler i Malmöområdet. Det finns ett stort antal swimmingpooler i sortimentet. Alla priser finns på webbsidan. man har även möjlighet att få en murad pool i valfri form.

Europools

Europools är ett ungt företag som levererar förstklassiga pool- och spaanläggningar. De erbjuder kompletta poolpaket av både mark- och ovanmarkspooler från det välkända märket Zodiac. De har även en egentillverkad pool som heter "Europoolen"

Folkpool

Folkpool är grundat 1968 är Sveriges största leverantör av pool och spabad. Hos deras återförsäljare hittar du ett stort urval av spabad, bubbelpool, pool-tillbehör och poolkemikalier. Folkpool säljer flera olika modeller av swimmingpool - ovanmarkpooler, markpooleroch formpool som är en pool med friform.

J&F Fritid

J&F Fritid är en av de större aktörerna i Sverige och har sålt 15000 pooler. I sortimentet finns 4 olika pooler, poolerna kan sänkas i marken och / eller byggas in i en veranda eller trädäck. De säljer även solvärmemattor för uppvärmning av poolen.

MiamiPool

Miami Pool är ett familjeföretag som grundades 1967. De har tillverkat och sålt swimmingpooler i över 40 år och detta gör dom till ett av landets äldsta företag i branschen. De erbjuder Skandinaviens största urval av pooler. I sortimentet finns 46 st standardmodeller för montering i mark. Markpoolerna tillverkas själva i Timrå och dessa är framtagna för vårt nordiska klimat.

Poolkungen

I PoolKungens sortiment finns hela 54 poolmodeller att välja på. Man kan välja mellan fyra olika former: rund pool, oval pool, rektangulär pool och åttaformad pool. Vidare har PoolKungen som enda poolföretag i Sverige, tagit fram en miljöpool. Värt att notera är att de lämnar hela 35 års garanti på poolstommen. Leveranstiden är vanligtvis 1-2 veckor på standardpooler.

Poolspecielisterna

Poolspecialisterna är ett av Sveriges äldsta företag i branschen och har sålt pooler i snart 40 år med hög kvalitet på produkter och montage. De har egen tillverkning av poolstommar och de är konstruerade för vårt nordiska klimat och har alltid en 15 års garanti. De har även ett antal olika tillbehör såsom pumpar och belysning.

PrimaStar

Företaget är specialiserat på prisvärda swimmingpooler och solfångare för swimmingpool-uppvärmning. När det gäller pooler har dom en av USA:s ledande swimmingpool-tillverkare bakom sig. Det finns 6 stycken pooler i olika storlekar i sortimentet.

Svenska Poolfabriken

Svenska Poolfabriken firar år 2009 20-årsjubileum och ska erbjuda bra service och god tillgänglighet. Svenska Poolfabriken tillverkar flera olika typer av pooler. I sortimentet finns många olika pooler såsom markpooler, friformspooler och mycket mer.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Ordet pool är ett mycket brett begrepp som innefattar allt från uppblåsbara pooler till pooler inomhus och utomhus. Fundera på vad som är viktigt för dig och bestäm sedan därefter. På så sätt får du den bästa poolen för just dina behov.
  • Det är storleken, djupet och valet av material som kommer att avgöra hur mycket du behöver betala för din pool. Vill du ha det billigaste alternativet satsar du på en som är placerad ovan jord.
  • Det är endast om poolen ska ligga nära tomtgränsen eller om du ska göra en förändring i marknivån som du kommer behöva ansöka om ett bygglov.
  • Hem
  • Pool & bastu
  • Allt du ska tänka på när du ska skaffa den bästa poolen!