Fixa nedgrävd pool i trädgården


Under de varma och soliga sommarmånaderna är det härligt att kunna svalka sig på ett enkelt sätt. Med en egen pool i trädgården behöver du inte åka någonstans för att njuta av sol och bad. Idag finns det många typer av nedgrävda pooler att välja mellan. I vår köpguide kan du läsa mer om hur du kan bygga nedgrävd pool hemma.

Nedgrävd pool

Flytta badstranden till trädgården

Vem har väl inte drömt om att kunna gå rakt ut i trädgården och ta ett dopp i en egen sjö? Med en nedgrävd pool kan du förverkliga drömmen oavsett hur långt det är till närmaste badplats. Du bestämmer själv temperaturen på vattnet och kan därför bada i varmt vatten under många månader.

Genom att anlägga en uteplats i trä eller sten intill poolen och inreda med solstolar, bord och andra inredningsdetaljer skapar du en riktig oas för dig och din familj och vänner. Tack vare utvecklingen de senaste åren går det idag att förverkliga drömmen om en pool i en traditionell villaträdgård. Jämför gärna priser, kvalitet och stilar på pooler i vår köpguide där du även hittar poolerna som är bäst i test.

Fördelar med nedgrävd pool

En nedgrävd pool är tålig och håller därför i många år men den allra största fördelen är att den smälter in i trädgården. Poolen blir som en del av trädgårdens inredning på ett helt annat sätt än en pool ovan mark. Den skymmer inte utsikten och påminner dessutom om en naturlig damm eller en liten sjö.

Ytterligare en av fördelarna med nedgrävd pool är att den går att få i precis den storlek som du önskar om du väljer att platsbygga den. På så sätt går det att anpassa poolen till just din trädgårds förutsättningar.

Sist men inte minst kan en nedgrävd pool också höja värdet på huset, något som är bra om du till exempel behöver extra bolån och självklart också vid en framtida försäljning.

Så fixar du bäst nedgrävd pool hemma

Först och främst behöver du fundera på hur din trädgård ser ut, är det en berggrund eller behöver marken intill poolen dräneras? Kontakta en grävfirma i ett tidigt skede för att begära in offert och boka tid för markarbetet.

Tänk på att välja en plats som har många soltimmar och som inte är blåsig. Är det svårt att hitta en plats i lä går det naturligtvis bra att skärma av med vindskydd runt poolen. Se också till att inte placera poolen för nära träd och buskar eftersom de annars kommer att skräpa ner vattnet och skugga poolen.

En vanlig storlek på en nedgrävd pool är 4x8 meter men självklart går det att bygga en pool i en annan storlek. En större pool kostar mer i inköp och är också dyrare att värma upp men samtidigt ska poolen inte vara för liten eftersom den då antagligen inte kommer att användas särskilt ofta.

Så förbereder du för poolen

  • Fundera på i vilken del av trädgården som det är bäst att placera en pool. Undersök till exempel markförhållanden och antal soltimmar.
  • Jämför olika typer av nedgrävda pooler för att hitta den modell som passar bäst i din trädgård.
  • Gör en budget där du även tar med inköp av tillbehör som pooltak och stenläggning eller bygge av altan runt poolen.
  • Kontakta grävfirmor och andra hantverkare i god tid innan det är dags att påbörja arbetet med poolen.

Hitta rätt typ av pool

Det finns olika typer av nedgrävda pooler att välja mellan och vilken som passar bäst beror bland annat på markförhållanden, önskad storlek och hur mycket poolen får kosta. Välj mellan att bygga poolen på plats eller att köpa in en färdig poolkonstruktion.

Bygga poolen på plats

En platsbyggd pool gör att du kan få precis den storlek och utseende på poolen som du önskar. Ett sätt att bygga en pool på är att mura en konstruktion med exempelvis lecablock. Andra sätt är att gjuta en pool i betong eller att bygga en stålkonstruktion. Insidan av poolen täcks med så kallad liner som är en svetsad poolduk i pvc-material. Istället för liner är det också möjligt att kakla insidan eller klä den i mosaik, något som är vanligt i större pooler på badhus eller i spamiljöer.

Köpa in en färdig pool

Idag finns det flera typer av nedgrävda pooler som är färdigbyggda och bara behöver sänkas ner i det utgrävda hålet. De är anpassade för att klara av utomhusklimat men tänk på att säkerställa att den modell du köper tål svenska vinterförhållanden. En vanlig typ av färdigbyggd pool är glasfiberpoolen som är mycket hållbar och välisolerad.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Fördelen med en nedgrävd pool är att den är mycket hållbar och smälter in bra i trädgården.
  • Poolens material kan vara av exempelvis glasfiber, stål eller betong. Den kan antingen vara i ett stycke som sänks ner i det utgrävda hålet eller gjutas och byggas upp på plats.
  • Priset på en nedgrävd pool varierar mycket beroende på storlek och hur mycket markarbeten som behövs. Ofta kostar en nedgrävd pool från 200 000 kr och uppåt.