Hitta de bästa verktygen till verktygslådan med vår guide


Förbered dig inför köpet av verktyg och maskiner. Här kan du läsa om vad som är bra att tänka på och vad olika typer av motorer har för för- och nackdelar.

verktyg maskiner bäst i test

Det har aldrig varit enklare än idag att vara en glad hemmafixare. På marknaden finns mängder av verktyg och maskiner som kan hjälpa dig med allt från att städa effektivt till att snabbt såga eller borra hål. Det finns dock en hel del att tänka på innan du slår till på ditt drömverktyg. Läs den här guiden innan ditt köp så får du bättre förutsättningar att göra ett bra val.

Vilka behov har du?

Vilka olika typer av verktyg och maskiner som passar bäst i din redskapsarsenal beror helt och hållet på vilka behov du har och vad du brukar göra. För personen med en jättelik altan är kanske en högtryckstvätt ett absolut måste, medan den som bygger mycket behöver saker som en borrmaskin och en cirkelsåg.

Ett bra knep är att fundera över vad du skulle vilja underlätta i din vardag. Är du till exempel trött på att slå i spik för hand? Då är en spikpistol ett bra alternativ för dig. Tycker du istället att städningen tar onödigt lång tid? Då kanske det är en ångtvätt du ska satsa på. När du utgår från de behov du har riskerar du aldrig att köpa onödiga prylar som bara blir stående, något som är bra för både plånboken och miljön.

Vilken typ av motor ska du välja?

Idag finns både handhållna och stationära verktyg med olika typer av drivning på marknaden. Innan du slår till på ett specifikt verktyg kan det vara bra att fundera på vilken typ av drivning det ska ha eftersom olika sorters motorer både har för- och nackdelar.

Nätdrivna verktyg
Fördelen med nätdrivna verktyg är att de alltid är redo att användas förutsatt att du har tillgång till ett eluttag. Du slipper alltså vänta på batterier som ska laddas, något som kan vara frustrerande. Nackdelen med den här typen av verktyg är emellertid att de begränsar var du kan arbeta med dem. För den som till exempel bygger något större och behöver röra sig över en stor yta kan ett nätanslutet verktyg vara en begränsning.

Batteridrivna verktyg
Fördelen med batteridrivna verktyg är att du kan ta dem med dig överallt. Det gör att du kan arbeta på platser där du inte har tillgång till ett eluttag. Du behöver inte heller begränsas av en sladd som är i vägen. Nackdelen med dessa är att batterier måste laddas med jämna mellanrum. Verktyg med batteri tenderar också att ha lite lägre prestanda än nätdrivna varianter. För att komma runt problemet med batteriladdning kan det vara bra att investera i flera batterier.

Tryckluftsdrivna verktyg
Lite mer ovanligt är att använda sig av verktyg som drivs med hjälp av en kompressor, det vill säga tryckluftsdrivna verktyg. Den stora fördelen med sådana verktyg är att de är lätta men ändå har hög prestanda. Det kan vara en stor fördel med ett lätt verktyg när du utför sysslor som skapar mycket vibrationer. Nackdelen med den här typen av verktyg är att du även måste köpa en kompressor för att kunna driva ditt verktyg, något som kan vara förhållandevis kostsamt.

Manuella handverktyg
Den stora fördelen med manuella handverktyg, till exempel såg och hammare, är att de är de mest pålitliga. Såvida din hammare inte är trasig på något sätt så kommer den att fungera varje gång du vill använda den. Nackdelen med den här typen av verktyg är att de är ganska jobbiga att använda. Det är till exempel rejält mycket mer påfrestande att hyvla en bänkskiva för hand, eller att såga av en stock med ett manuellt verktyg. Manuella verktyg fungerar därför bäst när du inte ska göra ett så stort arbete.

Verktyg för städ och rengöring

När du tänker på verktyg kanske tankarna går mot främst sådana verktyg som används när du snickrar, men faktum är att även utvecklingen för verktyg inom städ och rengöring har kommit mycket långt. De flesta av oss känner så klart till den gamla hederliga dammsugaren, men idag finns så mycket mer än så.
Varför inte investera i en bra högtryckstvätt till altanen, eller en ångtvätt som gör rent både golv och mattor på ett kick? Våtdammsugare är också ett rengöringsverktyg som kommit stort. Med en sådan gör du enkelt rent både bilklädseln och soffan.

När du ska köpa den här typen av verktyg är det viktigt att du tänker på ergonomi. Se till exempel till att eventuella skaft är tillräckligt långa och att det finns ett ordentligt grepp att hålla i. Det är också bra att titta på hur smidigt det går att förvara enheten.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Vad var och en behöver för att skapa en komplett verktygslåda är väldigt individuellt eftersom det beror på vad man oftast gör. Bra att ha är dock alltid någon form av hammare, såg, borr och hyvel.
  • Nätanslutna och tryckluftsdrivna verktyg har generellt högre prestanda än batteridrivna. Batteridrivna verktyg är emellertid mer portabla och går att använda även när du inte har tillgång till el.
  • Oftast brukar verktyg som har ett högre pris också ha högre kvalitet. Samtidigt bör du tänka på hur ofta du kommer att använda verktyget. Borrar du till exempel sällan kan det vara onödigt att köpa den allra dyraste borren eftersom en i lägre prisklass kommer att fungera lika bra för dig.