Fönster - jämför pris på trä-, aluminium-, och pvc-fönster


Fönster kommer i alla möjliga olika designer, former och varianter. Funderar du över om du ska välja pvc fönster, träfönster eller aluminiumbeklädda? Vi går igenom för-och nackdelar samt vad som avgör om fönstret blir dyrt eller billigt.

Våra mest lästa artiklar om fönster: Byta fönster2-glas eller 3-glas fönsterInsynsskydd fönsterPVC fönsterSolskydd fönsterTvätta & putsa fönsterMyggnät fönster

Köp fönster till konkurrenskraftiga priser

Det finns många företag som säljer fönster. Hus.se rekommenderar följande företag där du även hittar ett brett urval och bra priser.

Köp nya fönster
Kostnadsfritt hembesök
36 mån räntefritt
Köp enkelt online
Trä, alu, PVC fönster
Bra priser online
Vrid- & karmfasta fönster

Välja billiga eller dyra fönster?

Är det värt att investera i ett dyrare fönster och hur mycket skiljer sig egentligen kvaliteten? Priset för ett fönster kan variera stort, och kostnaden beror helt enkelt på vilka val du gör.

Storleken på fönster spelar roll för priset och ju större fönster desto dyrare. Vill du ha ovanligt stora fönster kan priset bli markant högre. Andra faktorer som påverkar kostnaden är fönstrets utformning, vilket typ av glas du väljer, samt vilket material du väljer till bågen och karmen.

Ett rektangulärt fönster är mycket billigare än vad ett runt, snett eller trekantigt fönster är. Detta beror på att tillverkningen är mer komplicerad för de formerna. Hur många antal rutor du väljer spelar också in. Ett enluftsfönster är betydligt billigare än ett treluftsfönster. Vill du komma undan billigare i pris ska du också välja pvc fönster. Det är fönster där karmen och bågen är gjorda i plast. Det dyraste materialet du kan välja är trä-aluminiumfönster.

Så om fönstret blir billigt eller dyrt är helt enkelt upp till dig. Vill du ha vackra träfönster i ovanliga former och storlekar? Eller kan du tänka dig rektangulära pvc fönster i standardstorlek?

Pvc-, trä-, eller aluminiumfönster?

Tre mycket vanliga typer av fönster är träfönster, pvc fönster och aluminiumfönster. Vad är egentligen skillnaden och vilka för-och nackdelar finns det med de olika alternativen?

Träfönster

För att klassificeras som ett träfönster ska karm och båge vara helt i trä, både invändigt och utvändigt. Träfönster är mycket vackra och skapar en känsla av ett äldre fönster.

Aluminium fönster

Ett aluminiumfönster har en skyddande aluminiumbeklädnad på utsidan av fönstret. Insidan är gjort av trä och ser ut som ett vanligt träfönster.

Pvc fönster

Pvc fönster är gjorda i plast och är i princip helt underhållningsfria. De behöver varken målas eller oljas, dock behöver gångjärn och beslag smörjas en gång om året. Eftersom de är gjorda av konstmaterial är de även motståndskraftiga för röta och svamp. Pvc fönster är ett väldigt vanligt val nu för tiden då de också är billiga.

Fördelar vs nackdelar

Oavsett vad du väljer finns det för-och nackdelar med alla tre alternativ. Ett träfönster är mycket vackert, men underhållskostnaden gör att det kan bli ett dyrare alternativ i längden. Ett träfönster påverkas också mycket av vädret vilket gör att fönstret behöver underhåll ca. vart sjunde till vart tionde år. Ett aluminiumbehandlat fönster är betydligt lättare att underhålla. Aluminiumbeklädnaden på utsidan behöver aldrig målas utan bara tvättas. Det fönster som behöver allra minst underhållning är PVC fönstret som ju är i plast. Många tycker dock att pvc fönster inte är lika vackra som de i trä.

Vridfönster med aluminiumkonstruktion

Vi tog en pratstund med Daniel Kjellsson, VD på H-fönstret i Lysekil AB och frågade mer om det vridbara fönstret i aluminiumkonstruktion och dess skillnader och fördelar när man ska köpa nya fönster.

- Underhållet är ofta eftersatt på fönster både vad gäller målning, täthet och funktion. Väljer man H-Fönster även kallat vrid-/glidhängda fönster har man vikten av fönsterbågen fördelad på båda karmsidor vilket innebär en mindre belastning på beslag och karm. Denna typ av fönster har även fördelen att bli tätare ju mer det blåser utomhus då vinden pressar bågen mot tätningslisten/karmen. Väljer man även fönster av aluminium med alla bärande delar i aluminium får man inte heller något väder exponerat trä, då beslaget är monterat i aluminiumet i både karm som båge behövs det ej heller någon efterjustering efter tid då det är en formstabil konstruktion.

För teknisk information är det alltid att rekommendera kunniga inom branschen då ett fönster är fasadens mest komplexa byggnadsdel då det skall stå emot vind, vatten, kyla, värme, ljud, person- och – inbrottsskydd, brand och dessutom fungera och vara estetiskt tilltalande, säger Daniel Kjellson. 

Fönster med spröjs

Spröjs är som en accessoar till fönstret och gör det ännu vackrare. Spröjs kommer både som smala och breda och kan varieras på massor av olika sätt, det är bara fantasin som sätter gränser. Vanligast är klassiskt vita spröjs, men de finns i alla möjliga färger. Du kan också välja att sätta spröjsen utanpå fönstret eller mellan glasen.

fönster med spröjs

Insynsskydd fönster - bli av med nyfikna blickar

Kan grannarna se in genom ditt fönster när de går förbi? Bli av med nyfikna blickar och skaffa insynsskyddade fönster. Ett enkelt och billigt sätt att få ett insynsskyddat fönster på är att köpa en fönsterfilm som du enkelt sätter fast på fönstret. Ett annat tips är att använda sig av mycket växter.

Om du ska köpa ett helt nytt fönster kan du välja ett ornamentglas, också kallat för dekorglas eller mönstrat glas. Ett ornamentglas passar mycket bra som insynsskydd för tex. badrum. Det finns flera olika mönster och färger att välja bland och glaset ger trots insynsskyddet fortfarande ett härligt ljusinsläpp.

Fönster ventilation - vädring och frisk luft

Det finns många anledningar till att förbättra ventilation hemma. Känns det som att luften står still? Ryker kaminen in? Eller blir det imma på rutorna? Då kan du behöva en bättre ventilation. Fönsterventiler är lättmonterade och genom att sätta ventilen i fönstret slipper du även göra hål i väggen.

Fönsterventiler finns i olika varianter, en variant är spaltventilen som monteras upptill i karmen och där påverkar luftflödet. För dig som vill ha ett större luftflöde kan en vädringslucka vara en bra lösning. En vädringslucka är betydligt större ger därmed ett större luftflöde.

Tillverkare av fönster

Morups Fönster

Morups Fönster är ett familjeägt företag som sedan 1932 har byggt kvalitetsfönster. De är specialister på fönster, fönstermontage och byte av fönster. Alla fönster byggs på beställning och de tillverkar bland annat fasta fönster, vridfönster, sidohängda fönster, fönsterdörrar och överkantshängda fönster. 

Mockfjärds fönster

Mockfjärd erbjuder träfönster och aluminiumfönster. All tillverkning sker i Sverige med trä från svenska skogar. Mockfjärd erbjuder svanenmärkta fönster och jobbar för att minska sin miljöpåverkan.

Menta fönster

Menta fönster erbjuder både underhållsfria pvc fönster, klassiska träfönster och aluminiumbeklädda fönster. De har ett stort utbud av både fönster och glasdörrar. Menta fönster erbjuder måttanpassade fönster som passar just ditt hus till ett billigt pris.

Sp fönster

Sp fönster är svensktillverkade och har funnits sedan 1946. Sp fönster har fokus på hållbarhet och behandlar alla sina fönster med vattenburen färg och impregnering. De säljer svanenmärkta fönster och säljer både klassiska träfönster samt aluminiumbeklädda fönster,

Traryd fönster

Traryd fönster har ett stort utbud av olika designer och tillbehör. De erbjuder träfönster, aluminiumfönster och fönsterdörrar. Även traryd tillverkar svanenmärkta fönster och har flera certifieringar och märken som visar att de tar kvaliteten och miljön på allvar. 


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL