Välja att köpa 2-glas eller 3-glasfönster?


​Räcker det med 2-glasfönster eller bör man köpa 3-glasfönster? Vi går igenom fördelar och nackdelar med båda modeller så du kan göra rätt val.

Köpa 2-glas eller 3-glasfönster

Är du på jakt efter nya fönster? Hus.se rekommenderar följande företag att köpa från:

Kostnadsfritt hembesök
Proffs på fönsterbyte
Alltid garanti
Köp 2- och 3-glas online
Stort urval av fönster

2-glasfönster med isolerglas

2-glasfönstret har varit med länge, ända sedan i början på 1900 talet. Under de senare årtionderna har det dock kommit 2-glas fönster i moderna isolerglas som vi idag använder.

Ett 2-glasfönster med isolerglas har två glasrutor och en isolerande luftspalt emellan. Luftspalten mellan fönsterglasen ger både en värmeisolerande effekt samt reducerar ljudnivån. Spalten mellan glasen fylls även med argongas som isolerar ännu bättre än luft. Minst en av glasskivorna har också en genomskinlig metallisk beläggning som hindrar värme att stråla ut men som låter solvärmen stråla in.

Var passar 2-glasfönster?

2-glasfönster fungerar utmärkt i sommarstugan, förrådet, uthuset, garaget eller den enklare friggeboden då 2-glasfönstren släpper in mycket ljus. De nya 2-glasfönstren är mer energieffektiva än de gamla 2-glasfönstren, men trots detta passar de inte till året runt boende. De släpper helt enkelt ut för mycket värme.

Nya 2-glasfönster har ett U-värde på 1,5. Boverket rekommenderar att fönster till åretruntboende ska ha ett U-värde på 1,2 eller lägre. Ju lägre U-värde, desto bättre isoleringsförmåga har fönstret.

3-glasfönster med isolerglas

Ett treglasfönster har tre glasrutor med två isolerande luftspalter emellan. Ett 3-glasfönster ger därför en ännu bättre isolering än 2-glasfönstret och har även en bättre ljudreduceringsförmåga. Även 3-glasfönstrets spalter är fyllda med argongas för att öka isoleringseffekten. Ett 3-glasfönster är mycket energieffektivt.

Var passar 3-glasfönster?

3-glasfönster har en hög isoleringsförmåga och passar därför bra till året runt boenden såsom ditt hus, lägenhet eller ett isolerat attefallshus.

2-glasfönster VS 3-glasfönster - vilka ska man välja?

Är det fönster till året runt boendet du är ute efter så ska du välja 3-glasfönster. Till sommarstugan, uthuset, förrådet eller garaget duger däremot 2-glasfönstret bra.

Fördelar

Fördelen med 3-glasfönstret är att det släpper ut mindre värme och har även en högre ljudreduceringsförmåga. Fördelen med 2-glasfönstret är att de ofta har ett bättre ljusinsläpp. Det är också vanligtvis ett billigare alternativ än 3-glasfönstren.

2-glas vs 3-glas fönster

Kostnad - Vad kostar 2-glasfönster och 3-glasfönster?

Ett 3-glasfönster kostar ungefär mellan 1500 - 7000 kronor, och ett tvåglasfönster är något billigare. Priset skiljer sig mycket beroende på vilken leverantör du väljer att handla ifrån och vilken typ av fönster du köper. Ett träfönster och aluminiumfönster är exempelvis ofta betydligt dyrare än ett pvc-fönster i plast.

2-glasfönster och 3-glasfönster med spröjs

Spröjs gör dina fönster ännu vackrare och ger de karaktär. När du väljer spröjs så är det viktigt att proportionerna är rätt. För breda och platta spröjs ger ett klumpigt intryck, välj istället spröjs med ett stort djup som är en aning smalare.

Spröjs finns till både 2-glas och 3-glasfönster. Spröjs kan läggas utanpå fönstret och är då löstagbart, men går också att få inbyggd mellan fönsterrutorna. 

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring att välja 2-glasfönster eller 3-glasfönster här på Hus.se 

2-glas eller 3-glasfönster?

"Funderar på att investera i nya fönster men vad ska man välja. 2-glas fönster eller 3-glas. Behöver man verkligen 3-glas ur isolerings-synpunkt?"

Mvh Whee

"Svea glas säger så här.
Med dagens 2-glas så uppnår man väldigt låga U-värden pga. lågemissionsglas samt gas mellan rutorna. Fördelarna är även att vikten på glaset blir mycket lägre än med 3-glas. Måste man ner på de lägsta U-värderna samt få bort extremt kraftigt buller så kan man använda sig av 3-glas." 

Mvh Byggarebob

"Ju bättre ett isolerat fönster är desto större risk är det för imma men också frost på utsidan. Ta hellre 2-glas fönster eftersom det totala u-värdet skiljer sig inte så mycket på grund av att det är isolerglas." 

Mvh Martin.Ibtm

"Håller med. Numera är skillnaderna mellan tvåglas och treglas så små att tvåglas ofta är det vettigare alternativet. Bara om du bor bredvid en järnväg/motorväg eller flygplats kan treglas vara bättre pga minskat buller."

Mvh Grenen 

"Det beror lite på var du bor och hur kalla vintrarna brukar bli där. Bor du i Norrland så skulle jag rekommendera 3-glas fönster, men om du bor i södra Sverige så behöver du egentligen inte mer än 2-glas."

Mvh Annas

"Har haft både två och treglas fönster i olika hus och jag upplever att tvåglas upplevs något mindre massivt. Givetvis viktigt att ha en god energi profil och faktum är att det kan indirekt bli krav från kommunen genom bygglovet. Samtidigt skall man ju tänka på att om man renoverar ett gammalt så bör man försöka behålla fasadens profil. Vi köpte måttbeställda spröjsade tvåglas fönster med röd utsida och vit insida från vikingafönster och kan väl rekommendera dem."

Mvh SBjorn

"När jag skaffade fönster till mitt hus valde jag både 2glas och 3glas och efter ett år vet jag att jag valde rätt.
Jag har 3glas utifrån vägen. Det är 10m till vägen men saken gör skillnad. 2glas har jag i andra fönster som inte är mot vägen. Priset är inte så farligt. Själv har jag handlat på bygg-pool och de hade gratis leverans till en viss mil. Sen finns det olika utförande av fönster så det är inte riktig sant att 2glas är betydligt sämre. Det beror helt åt hållet om var bor och anpassar valet efter det."

Mvh rolf123412 

"Glas är ett svävande vätska. Det är inte ett fast ämne. Och det definitivt inte är en solid vätska, eftersom det är en självmotsägelse. Men det är resistent mot flöda, vilket är varför folk tycker att det är en solid. Om en stor quanity av värme appliceras på sand, kristalliserar det och anpassar, vilket ger den åtminstone en opak om inte helt klart utseende. Om du bor i Sverige och om det finns kalla vintrar då kan du föredrar 2 glasfönster"

Mvh Marienilsson 

"Det är inte bara vilka profiler som erbjuds man måste ta hänsyn till när man bestämmer vilken levarantör man ska välja. Det är också viktigt hur långt denne finns på marknaden, om de maskiner som används är moderna, om de glas, fönsterbeslag, armering som levarantören använder sig av kommer från välrenommerade företag samt om varor brukar levereras i tid."

Mvh Pvc fönsterimport


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL