Isolering av vägg, tak & golv - få lägre uppvärmningskostnad


​Genom att isolera vägg, tak och golv ordentligt kan du spara in på uppvärmningskostnader och minimera energibehovet. Hus.se går igenom olika isoleringsmaterial och vad som är bra att veta och tänka på inför isolering.

Fler populära artiklar om isolering: Stenull eller glasull, vad är skillnaden?Isolera & vinterbona fritidshus eller ouppvärmd stuga

Köp och jämför pris på isolering

Det är viktigt med god isolering. Ska du bygga nytt? Merkostnaden att lägga på lite extra isolering blir relativt låg, jämfört med om det ska göras när huset är färdigt. Det finns flera olika isoleringsmaterial att upptäcka hos leverantörerna nedan.

Låga priser på isolering
Öka brandskyddet
Till golv, väggar och tak

Vad är isolering och varför isolerar vi huset?

Den största anledningen till att man isolerar huset är för att minimera energibehovet för uppvärmning under de kalla månaderna och på så sätt få lägre uppvärmningskostnader. Isolering håller värmen på plats under vintern men fungerar även omvänt, och stänger ute värmen och håller huset svalt en varm sommar.

Om ditt hus är bra eller dåligt isolerat har stor betydelse för hur mycket värme det släpper ut. I ett svenskt genomsnittshus försvinner ungefär 15 procent av värmen ut genom taket, men värme kan också försvinna ut genom väggar, golv, ventilation och fönster och dörrar. Det mycket viktigt med god isolering.

Isolering är fibrer av glas, papper, eller sten och håller huset med en behaglig temperatur.

Isolering av hus

Välja isolering - olika material

Isolering kommer i en rad olika typer. Vilken variant som är bäst beror på vilken typ av hus du har. Vi går igenom några isoleringsmaterial nedan.

Minerallull - Glasull och Stenull

Minerallull är det dominerande isoleringsmaterialet sedan 1960-talet. Det är ett samlingsnamn för både glasull och stenull. Glasull känner du igen på den gula färgen. Den tillverkas av smält glas som spinns till tunna trådar, den besprutas sedan med bindmedel och härdas i ugn. Det är bindmedlet som ger glasullen sin färg.

Stenull tillverkas på ett liknande sätt men materialen har ändå olika egenskaper. Stenull tål väta något bättre än glasull.

Cellulosafiber

Isolering av cellulosa tillverkas av återvunnet papper eller träfibermassa som mals ned. Konsistensen påminner om ull och torkar upp fukt genom att suga upp det.

Sågspånoch kutterspån

Sågspån var det dominerande isoleringsmaterialet fram till 1940-talet då det i större utsträckning byttes ut mot kutterspån. Kutterspån har en bättre isoleringsförmåga förutsatt att man har lufttäta skikt på båda sidor. Kutterspån används fortfarande idag. Spån är en förnybar resurs då den är en naturlig restprodukt från sågindustrin. Kutterspånet kan också silikatbehandlas för att göras brandsäkert. En stor fördel med kutterspån är det fördelaktiga priset.

Linisolering

Linisolerig är framställd av lin och säljs i skivor. Materialet är hypgroskopiskt och doftar gott av lin. Nackdelen är att det är dyrt.

Isolering tak

Visste du att 15 procent av värmen i genomsnitt  försvinner ut genom taket? Värmen stiger uppåt och därmed framförallt ut genom taket. Därför bör du vara noga med isoleringen av taket. Att tilläggsisolera tak brukar inte vara särskilt svårt.

Bra att veta är dock att om isoleringen förbättras kan det bli kallare på vinden och därmed ökar risken för fuktskador och kondens. Kontrollera vinden då och då de närmsta åren efter att du isolerat. Tänk också på att ventilation är fuktens fiende. Se därför till att det finns ventilation ovanför isoleringen genom att se till att det är en luftspalt längst takfoten där luften kan ta sig in under taket.

Hur tjock isolering tak?

Som en tumregel kan man säga att det idag krävs 300-350 mm tjock mineralull för att isolera taket. Används lösull ska du använda runt 500 mm. Fram till 1990-talet var isoleringen betydligt tunnare vilket betyder att en stor del av värmen förloras genom taket pga. för lite isolering.

Isolering golv

Mycket av värmen försvinner också ut genom golvet. Genom att isolera golvet sparar du både energi och får varma golv. Du slipper alltså gå omkring i dubbla par sockar på vintern.

Innan du isolerar golvet så är det viktigt att undersöka grunden. Se över hur väldränerad den är och avled gärna regnvattnet från yttertaket med ett stuprör. Vatten som rinner mot grunden kan innebära fuktproblem.

Du kan välja att isolera golvbjälklaget underifrån. På så sätt slipper du förstöra golvet. Detta förutsätter dock att det finns tillräckligt med plats i kryputrymmet.

Isolering vägg

En yttervägg kan isoleras både utifrån och inifrån. Man isolerar även mellanväggar för att få en behagligare ljudmiljö.

Hur ska man isolera för att få bästa effekt? Generellt handlar det om att fylla regelverken, alltså utrymmet mellan reglerna orderntligt. Dock utan att packa för fullt då det trots allt är den stillastående luften i isoleringsmaterualet som ger isoleringseffekten.

Hur tjock isolering vägg?

Idag rekommenderas det 200-300 mm. isolering beroende på tjocklek, detta till lätta ytterväggar där konstruktionen består av trä eller stålreglar.

Tänk på ventilationen vid isolering

Ventilation är fuktens fiende. Tänk därför på att inte packa för fullt med isoleringsmaterial så att det stoppar den naturliga luftventilationen. För lite ventilation kan ge fukt och rötskador så se till att det är välventilerat. 

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring att isolera tak här på Hus.se.

isolera tak utifrån?

Jag ska byta takpannor på huset och undrar om det är någon som har isolerat taket uppåt istället för invändigt. Vill behålla takhöjden innvändigt, kan man isolera inne med 90 isolering (takstolarna är bara så höga) och resten utvändigt eller är det inte bra att få brädor emellan isoleringslagren. Eller måste all isolering ligga i ett skikt. Hur gör man sen utvändigt resterande. Kan det här bli mer jobb än om man höjer hela taket.”
/rörmokaren

”Det går bra!
Lägg ut reglar över befintlga takstolar i den höjd du vill isolera plus 25mm luftspalt, jag föredrar ett nytt lager med råspont, men det är klart man kan tänka sig ett lätt tak av olje board eller liknande. Men för eller senare måst du upp och trampa för att sjustera, laga osv. En variant med cellplast går också ströläckt och tegelläckt av 2x2-3 där du skruvar igenom regel och cellplast. Det här är inga problem för en händig man som rörmokaren.”
/leifjuno

”Om du sätter 95 mm minull mot tak, taket är råspont 22mm +papp och du lägger 100mm cellplast på tak, läckt och tegel, får du ett U värde 0,218 det är ett bra värde.”
/leifjuno

”Tack för tipset.”
/rörmokaren

”Vi har (tyvärr) direktverkande el i huset och elräkningen är saftig minst sagt. Väggarna är tilläggsisolerade men inte taket så det är nästa projekt Helst vill jag isolera det utifrån då jag hört att det är bäst. Så skulle gärna ta emot lite tips på hur man går tillväga.”
/AndersFredriksson

”Vad har du för tak Anders?”
/Fuktarn

”Fuktarn, det är ett tegeltak med papp under.”
/AndersFredriksson

”Saxat från Thermisol:

Du tar bort tegel och läkt och inspekterar takpappen. Den utgör ditt tätskikt och måste vara hel och torr. Laga skador och lägg falsade cellplastskivor från takfoten och uppåt. (Utgå från en stödskiva längs takfoten.) Förankra med spik eller skruv och brickor. Därefter monterar du läkt och lägger tillbaka teglet. Andra taklösningar behandlar du på samma sätt. Först ett tätskikt, därefter cellplast och sist takbeklädnad.”
/fuktarn

”Kan detta verkligen stämma, att endast ca 20 cm isolering (+lite övrigt) skulle räcka för att isolera ett tak tillräckligt? Från råspont och utåt fattar jag men på insidan med mineralull etc är jag inte riktigt med...Hur gör man med luftspalt/ångspärr mm?

Är det nån som har pejl på vad cellplast, typ Thermisol, kostar?”
/ErOg


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL