Fasadtvätt - rent från mögel & alger


Mögel och alger växer på våra hus och ökar i takt med att klimatet blir varmare och fuktigare. Bli av med dem genom att tvätta din fasad. Vi tipsar om hur du ska göra för att uppnå bästa resultat och få en fin och ren fasad.

Varför ska man tvätta fasaden?

En ren fasad behåller det nymålade intrycket längre. När du tvättar fasaden blir du av med smuts och pollen och färgen ser både renare ut och håller längre. Smuts är också en riktig grogrund för mögel och alger som i längden kan göra att träet ruttnar.

Rekommenderade företag som utför fasadtvätt

Ibland kan det vara skönt att få hjälp. Framförallt om det handlar om höga höjder och både smuts och vatten. Det finns flera firmor som utför fasadtvätt - vi har valt att rekommendera:

Vi kan fasadtvätt
Gratis hembesök
Både hus & fastigheter
Gratis förmedlingstjänst
Offert från max 5 företag
Ansök på två minuter

Redskap och medel att använda

Vill du göra jobbet själv eller har du kanske redan försökt och det blev inte riktigt rent? Misströsta inte, det finns bra medel att använda som tar bort både mögel och alger och gör din fasad skinande ren igen. Hus.se rekommenderar nedan företag för riktigt bra produkter som ger en ren fasad.

Rengöringsmedel och fasadtvätt
Bort med mögel, fett och smuts
Från c:a 69 kr/L
Allrengöring för fasaden
Från c:a 69 kr/L
Alg- och mögeltvätt

Hur ska man tvätta fasaden?

Svamp och alger växer gärna på träfasader. Hur ska man tvätta fasaden för att minska detta? Vi går igenom hur du gör för att få en fin fasad steg-för-steg nedan. 

Hur ofta behöver man tvätta?

Hur ofta fasaden ska tvättas beror på vilken typ av färg du använder och även miljön kring huset. Men varje eller vartannat år är en bra grundregel. Annars gäller så fort du ser svarta prickar och alger. Ju snabbare påväxten behandlas desto enklare är det att få det rent.

Tvätta också alltid fasaden innan det är dags för målning.

Vilket är det bästa medlet?

Ofta går det fint att använda vanlig såpa. Blir fasaden inte riktigt ren med såpan kan du testa alg-och mögeltvätt eller fasadtvätt.

Vilken typ av borste ska jag använda?

Använd en vanlig tvättborste/skurborste eller rotborste tillsammans med hink, en vattenslang och trasor.

Hur går jag tillväga?

 Börja med att skölja av fasaden med vattenslangen.

 Blanda sedan i såpa eller fasadtvätt i hinken, doppa borsten och börja skrubba. Tänk på att skrubba ordentligt för att få bort all smuts.

Alternativt kan du här använda en lågtrycksspruta och spruta medlet på fasaden. 

Borste fasadtvätt

Tvätta fasad

  Låt torka i ca 15 min för att medlet ska göra verkan.

torktid fasadtvätt

 Avsluta med att återigen skölja av med slangen. 

OBS! Har du använt dig av en lågtrycksspruta på steg 2, kan du börja med att skrubba rent med en borste efter verkningstiden. Skölj sedan av.

Skölj av fasaden

Har du en högtryckstvätt hemma? Är det ett äldre hus som ska tvättas så lämna helst högtryckstvätten i förrådet då den kan skada färgen och träet mycket kraftigt. På nyare hus kan du använda den, men spola försiktigt utan att ha ett för högt tryck då den annars kan trycka in vattnet i träet och skada färgen. Högtryckstvätt är generellt inget att rekommendera på husfasader. Använd hellre en vattenslang. 

Torktid efter fasadtvätt

Ska du tvätta din fasad inför en målning? Det är viktigt att ytan är torr innan du börjar måla. Hur fort fasaden torkar beror på miljön, hur fuktigt det är och vad det är för väder. Men räkna med en vecka eller två i torktid. Är det sommar och varmt krävs kortare tid.

Vad är priset för fasadtvätt?

En fasadtvätt går att få näst intill gratis - om du utför den själv. Har du inte tid eller lust för detta kan du betala för arbetskraft. De flesta företag erbjuder en gratis offert så det bästa är att höra av dig och fråga om vad priset blir för just ditt hus. Men räkna med att betala ca 7000 kronor efter rotavdraget för en normalstor villa. 


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL