Hur du köper den bästa dörren


Att välja den perfekta dörren kräver att du har koll på ett en antal grundläggande faktorer, såsom material, storlek, säkerhet och utseende. Du bör välja en dörr som uppfyller dina krav och beakta fördelarna och nackdelarna med dörrar av glasfiber, stål och trä. Underskatta inte att köpa en dörr med godkänt och testat dörrlås.

Innerdörrar & ytterdörrar

Det finns ett antal faktorer att tänka på vid köp av nya innerdörrar och ytterdörrar till ditt hem. Den goda nyheten är att du får generell information här om hur du gör ett så bra val som möjligt!

Beakta följande faktorer när du väljer en dörr för att lättare hitta den bästa:

 • Dörrens förväntade användning
 • Vilken dörrstorlek som behövs
 • Vilken stil ditt hem har för att kunna välja en dörrstil som passar

Att investera i en professionellt tillverkad dörr gjord av kvalitetsmaterial ser till att hålla fukt, kyla och drag från att tränga in i hemmet. Det här har fördelen att också förbättra energieffektiviteten i ditt hem eftersom du inte behöver reglera inomhustemperaturen lika mycket. På detta sätt sparar du pengar som du kan använda till annat.

Du kan huvudsakligen välja mellan tre olika typer av dörrar som presenteras härnäst, läs vidare!

Välj mellan tre olika typer av dörrar

Stora dörrtillverkare erbjuder sina kunder ett brett sortiment av dörrar av olika material. De vanligaste materialen är glasfiber, stål och trä. Deras respektive fördelar och nackdelar listas här.

1. Glasfiber

Glasfiber är ett mycket praktiskt val för de flesta människor. Denna typ av dörr kan köpas med en slät yta eller med en typisk träkornstruktur. Du kan även välja en modell med en behandling som får det att se ut som äkta trä.

 • Fördelar: Glasfiberdörrar är prisvärda typer av dörrar som är tåliga och motstår slitage. De kan även målas och kräver lite underhåll.
 • Nackdelar: Liten risk för sprickor vid flitig användning och påverkan av omgivningen.

2. Stål

Ståldörrar är en typ av dörrar som står för omkring hälften av marknaden.

 • Fördelar: Dörrar av stål är relativt billiga och erbjuder hög säkerhet och väderbeständighet. De kräver inte mycket underhåll så länge det inte uppstår några bucklor och är speciellt energieffektiva utan glaspaneler.
 • Nackdelar: Även om ståldörrar är lätta att underhålla kan bucklor vara svåra att fixa och repor måste åtgärdas snabbt för att inte rosta.

3. Trä

Trädörrar har det utseende som andra material ofta försöker efterlikna.

 • Fördelar: Jämfört med andra typer av dörrar är massiva trädörrar de mest slittåliga av alla med hög ljudisolering. De har fördelen att vara lätta att reparera vid fall av repor och andra skador. Träets råmaterial gör dörren dessutom mycket energieffektiv.
 • Nackdelar: Trädörrar kostar lite mer än andra typer av dörrar och kräver målning emellanåt för att se bra ut.

Köp nya dörrar av kvalitet

Att köpa nya dörrar av kvalitet lönar sig verkligen om du har gamla och slitna dörrar. En dörr av hög kvalitet kännetecknas främst av dörrens bearbetning i produktionen, material och isoleringsegenskaper. Högkvalitativa material ger dörren ett elegant utseende och bidrar samtidigt till bättre säkerhet och värmeisolering för dörren. Faktum är att även om ytterdörren bara tar upp en liten del av husets yta, så bidrar den avsevärt till isoleringen.

Kom ihåg att gamla dörrar har nackdelen att släppa ut värdefull värme och dra in kall luft. Inte nog med, gamla dörrar har ofta andra brister i form av gnisslande gångjärn, låg ljudisolering, mindre säkerhet samt en föråldrad design. Nya dörrar har fördelen att vara mer energieffektiva och kunna sänka dina elkostnader och därmed dina koldioxidutsläpp. Det här skyddar inte bara miljön utan även din plånbok!

På tal om säkerhet, ännu en fördelaktig faktor som kännetecknar nya dörrar är deras inbrottsskyddande funktion. När det gäller säkerhet behöver du en en ytterdörr av hög kvalitet för skydda dig från inbrottstjuvar och inkräktare. Det viktigaste att hålla utkik efter för att förhindra inbrott är inte bara dörrens material och densitet, utan själva dörrlåset. Vad du behöver är ett förstärkt dörrlås som gärna är testat och godkänt, till exempel att det uppfyller säkerhetskraven från Svenska stöldskyddsföreningen. Med en högkvalitativ ytterdörr med godkänt dörrlås kan du och din familj sova gott om natten.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Det här beror på vad dörren har för material och om den är gjord av trä kan du oftast måla den.
 • Förutom att det finns olika typer av dörrar att välja mellan så beror svaret på din budget och dina förväntningar. Om du exempelvis äger ett 100 år gammalt hem kan en äkta trädörr med eleganta detaljer passar utmärkt.
 • Bra ytterdörrar behöver inte bytas ut särskilt ofta, närmare bestämt förväntas de att hålla upp till 50 år eller en hel livstid. Billigare och enklare dörrar håller vanligtvis mellan 20 och 40 år.