Så väljer du rätt innerdörr & pris


Vi fokuserar ofta mycket på färg och tapeter när det gäller inredning, men har du tänkt på hur viktiga innerdörrarna i din bostad är för helhetsintrycket? När du ska investera i nya innerdörrar är det viktigt att du väljer dörrar av god kvalitet. Vi har därför tagit fram de dörrar som är bäst i test så att du enkelt kan shoppa dem online.

Innerdörr

Fördelar med att byta ut dina innerdörrar

  • Du får ett mer enhetligt intryck av inredningen.
  • Nya dörrar gör att du slipper störas av knarr och gnissel.
  • Stort utbud ger möjlighet att välja dörrar i din egen stil.
  • Nya dörrar ger möjlighet till ljudisolering.

Olika material i innerdörrar

Förr i tiden gjordes alltid innerdörrar i massivt trä, men på senare tid har man även börjat göra dörrar i formpressad MDF. Dessa olika typer av innerdörrar har båda sina för- och nackdelar, något som vi ska gå in närmare på här:

Innerdörr i massivt trä

En dörr i massivt trä är, precis som det låter, tillverkad helt i trä. Dessa dörrar håller hög kvalitet och har fördelen att de går lättare att reparera och slipa om man skulle känna för förändring. Dessa dörrar är dock tyngre och ligger dessutom högre i pris än dörrar i MDF.

Trä är ju som bekant också ett levande material som sväller och drar ihop sig beroende på luftfuktigheten. Det är därför trädörrar som till exempel leder till badrum ibland kan kärva.

Innerdörrar i MDF

En innerdörr i MDF består av en trästomme som täckts med en skiva av MDF. Inuti dörren brukar det också finnas någon form av lätt fyllning, till exempel veckat papper.

Idag har man kommit långt i utvecklingen och dörrar i MDF kan därför vara snarlika dörrar i massivt trä, något som gör att många väljer detta billigare alternativ.

Nackdelen med MDF är dock att materialet tål stötar dåligt och lätt blir kantstött. Det går då inte att slipa på samma sätt som en dörr i massivt trä. Det betyder dock inte att det inte går att reparera eller måla om en dörr i MDF.

Så väljer du rätt innerdörrar till ditt hem

Utbudet av dörrar är enormt, därför har vi valt att ta fram de bästa dörrarna på marknaden åt dig. För att dörren ska bli den bästa innerdörren för dig krävs det dock att du tar hänsyn till några saker. Vi listar en rad viktiga punkter här:

Trä eller MDF?

Ovan kan du läsa om de olika för- och nackdelarna med dessa skilda material. Försök därför att ta ställning till vilka egenskaper som är viktiga för dig innan du investerar i en ny dörr.

Design

Vad gillar du och vilken stil har du hemma? Idag finns dörrar i många olika stilar, allt från riktigt gammaldags lantligt till minimalistiskt och stramt. Försök att hitta en dörr som matchar din övriga inredning och välj gärna genomgående samma dörrar i hela bostaden för att skapa ett enhetligt intryck.

Vill du ha det ljust och luftigt kan det vara en god idé att välja att installera några dörrar med glasruta, eller varför inte dubbeldörrar? Det passar bra som entré till exempelvis vardagsrum eller matsal.

Mått

Innan du beställer nya dörrar är det viktigt att du noga kontrollerar vilket mått du behöver så att du får dörrar i rätt storlek. Efter 1972 standardiserades måtten på innerdörrar och karmar i landet, något som är praktiskt eftersom nya dörrar då ofta passar perfekt i den gamla karmen förutsatt att dörrarna är insatta efter 1972.

De standardiserade måtten ser ut så här:

Tjocklek på dörr: 40 mm

Centrummått mellan gångjärnen:1540 mm

Höjd:1940 eller 2040 mm

Ljudisolering

Tonåringar som spelar hög musik, eller en sambo som övar på att spela trummor? Då kan det vara bra att välja en dörr som är massiv och ljudisolerad med hjälp av en gummilist.

Hur lätt är dörren att rengöra?

Även om det är roligast att fundera på design och färg så skadar det inte att tänka lite praktiskt också. Hur lätt dörren är att rengöra är en sån sak som är bra att tänka på. Visst kan de matta, vita dörrarna vara vackra, men när det blir fula märken och missfärgningar runt dörrhandtaget är det inte längre lika kul. Var därför noga med att välja en dörr som går lätt att torka av, det kommer du att tacka dig själv för sedan.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det går ofta alldeles utmärkt att sätta in nya dörrar själv, speciellt om din tidigare dörr är av standardmått. Läs noga på om hur du ska gå till väga innan du börjar.
  • Dörrar finns i en mängd prisklasser. Du kan hitta en enklare dörr för runt tusenlappen, men det finns även dörrar som kostar tiotusentals kronor.
  • Utgå från din egen stil och smak, men tänk också noga på saker som mått, material och hur praktisk dörren är att rengöra.