Köksavdelningar

Aktuellt om hus

Artikellänkar

Relevanta forumstrådar

Beställ kökskataloger!

Många köksleverantörer erbjuder kökskataloger som ni här enkelt kan beställa!

Beställ kökskataloger här

Tips vid kontakt med kökstillverkare:

- Hitta en stil som känns rätt för dig oavsett om den trendig just nu eller inte.

- Tänk på proportionerna. Köksöar är väldigt trevliga och bra lösningar, men har man ett äldre hus så finns det sällan så mycket plats.

- Tänk över vilka funktioner vill du ha i ditt kök? Hur mycket förvaring behövs?

- Kontakta olika kökstillverkare och besök gärna deras utställningar för att få råd och tips av experter.

- Många vill ha stora arbetsytor när man jobbar i köket. Ju fler personer som ingår i hushållet, desto fler ytor behövs.

Renovera kök? Anlita hantverkare!

Om ska renovera eller bygga nytt kök så har du möjligheten att söka efter seriösa hantverkare via vår samarbetstjänst

Gå till hantverkartjänstenBra tips vid köksrenovering samt byte av kök.
Extern offerttjänst: Offerttjänst för Stockholm

Annons

Vid behov av Catering kan du hitta cateringfirmor på Catering24.se

Byta kök? Kökstillverkare med köksluckor och köksinredningar

Tips till Dig som skall köpa kök!Klicka här! Välkommen till vår guide över kökstillverkare som förhoppningsvis kan vägleda dig till ditt nya kök. Vi har samlat alla köksleverantörer och ställt frågor som presenteras för alla tillverkare av kök. Du har också möjlighet att jämföra olika tillverkare med varandra. Nedanståeende köksleverantörer gör kök för alla hem och plånböcker. Under en lång tid med olika trender har de anpassat köken och köksinredningar och tagit fram de skåp, köksluckor, hyllor, skivor och lådor som kunderna önskar sig. Tänk på att om du väljer att sätta ihop köket själv så kostar oftast lite mindre. Det finns ett antal saker man bör tänka på för att få ett så genomtänkt kök som möjligt. Ge gärna en kökssäljare förtroende att arbeta igenom ett förslag. De flesta kökstillverkare har arkitekter som ritar köksinredningar åt kunder. Det är kostnadsfritt och det är inget tvång att köpa från just den tillverkaren. Var noga med att köket anpassas precis som du vill ha det och välj med ditt eget hjärta, inte kökssäljarens.

Kökstillverkare
Kungsäter Kök tillverkar kök med ledorden kvalitet, flexibilitet och leveranssäkerhet.
Kungsäter kök
Tillverkarbild

Om företaget

Kungsäter kök tillverkar kök med ledorden kvalitet, flexibilitet och leveranssäkerhet.

Köken

Det finns 12 st köksmiljöer presenterade på deras webb och de flesta miljöer går att välja många olika träslag till.
Det finns även en del som heter Kungsäter Kök Exklusiv som består av 2 olika familjer av massivt trä.

Tips! Köken i serien "Solid" ser intressanta ut.

Butiker / Återförsäljare i: Göteborg, Helsingborg, Karlstad, Linköping, Malmö, Stockholm, Alingsås, Bankeryd, Borlänge, Borås, Båstad, Enköping, Falkenberg, Hagfors, Kungsbacka, Kungsäter, Lerum, Linköping, Lund, Lysekil, Långås, Markaryd, Skene, Tvååker, Vårgårda, Ytterby, Ängelholm

Kontaktinformation
Kungsäter Kök AB
Dalbo
519 92 Kungsäter
Tel: 0320-20 70 30
Fax: 0320 811 60
info@kungsaterkok.se
Hemsida
Tibrokök levererar alltid kök och köksinredningar med högsta kvalitet.
Tibrokök
Tillverkarbild

Om företaget

Tibrokök levererar alltid kök och köksinredningar med högsta kvalitet.
De serietillverkar ingenting utan börjar bygga köket först när de vet hur kunden vill ha det.

Köken

Det finns fyra olika serier, "Klassiska, Romantiska, Strama och Nordiska". Varje serie innehåller i sin tur 6 olika kök.
De jobbar med diverse olika träslag, bla bambu vilket är lite ovanligt.

Tips! Det romantiska köket "SKÄRÖ".

Butiker / Återförsäljare i: Avesta, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, Köping, Linköping, Malmö, Norrköping, Norrtälje, Nyköping, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stockholm, Strömstad, Taberg, Trollhättan, Uddevalla, Umeå, Uppsala, vetlanda, Visby, Västervik, Västerås, Växjö, Ystad, Ängelholm, Örebro

Kontaktinformation
Tibrokök AB
Verkstadsgatan 13
54321 Tibro
Tel: 0504-43600
Fax: 0504-43610
info@tibrokok.se
Hemsida
Vedum har funnits sedan 1919 och tillverkar köksinredningar med hög kvalité.
Vedum
Tillverkarbild

Om företaget

Vedum Kök & Bad grundades 1919 och finns beläget sedan starten i Vedum, en liten ort cirka nio mil nordost om Göteborg. Vedum utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer köks-, badrums- och tvättstugeinredningar av hög kvalitet och god design för bostäder. Vi har Sveriges mest kompletta inredningssortiment från en och samma leverantör – målet är att vara bäst på helheten.

Köken

Tanken med Vedums kökssortiment är att du alltid ska hitta en lösning som passar ditt hem och din personlighet. Stilmässigt finns det allt från det lekfulla och kreativa till det lyxiga och stilrena. Självklart utvecklar vi också funktionerna på smarta sätt med exempelvis praktisk inredning och ergonomiska lösningar. Oavsett vad du väljer är produkterna slittåliga och långsiktigt hållbara.
Det finns även ett stort utbud av bänkskivor, diskbänkar och lister mm.

Tips! Köket "Annika antracit" är ett stilrent kök.

Badrummen

Tanken med Vedums badrumssortiment är att du alltid ska hitta en inredning som passar ditt hem och din personlighet. Oavsett om du föredrar en traditionell eller en samtida stil kan du vara säker på att hitta din favorit hos oss. Och dessutom vara trygg med att den håller hög Vedumkvalitet. Som en extra bonus har vi Svanenmärkt delar av vårt sortiment.

Tips! "Free" är riktigt fint badrum.

Butiker / Återförsäljare i: Eslöv, Kristianstad, Landskrona, Lomma, Malmö, Osby, Rinkaby, Sjöbo, Skurup, Trelleborg, Ystad, Ängelholm, Ödåkra, Anderstorp, Färjestaden, Gnosjö, Hovmantorp, Jönköping, Kalmar, Ljungby, Markaryd, Nybro, Oskarshamn, Rottne, Smålandsstenar, Sävsjö, Torsås, Tranås, Urshult, Vetlanda, Vimmerby, Värnamo, Åseda, Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg, Alafors, Alingsås, Borås, Falköping, Göteborg, Hisings Kärra, Hjo, Hova, Kinna, Lerum, Mariestad, Partille, Sandhult, Skara, Skövde, Sollebrunn, Tidaholm, Trollhättan, Vara, Vårgårda, Vänersborg, Västra Frölunda, Finspång, Linköping, Mjölby, Motala, Mönsterås, Norrköping, Åtvidaberg, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund, Arvika, Charlottenberg, Filipstad, Grums, Karlstad, Kristinehamn, Sunne, Torsby, Borlänge, Falun, Linghed, Malung, Mora, Rättvik, Smedjebacken, Bålsta, Enköping, Norrtälje, Uppsala, Fagersta, Västerås, Gävle, Sandviken, Storvik, Valbo, Bollnäs, Edsbyn, Hudiksvall, Ljusdal, Söderhamn, Östersund, Härnösand, Själevad, Sollefteå, Örnsköldsvik, Lycksele, Skellefteå, Umeå, Arvidsjaur, Gällivare, Kiruna, Luleå, Boden, Piteå

Kontaktinformation
Vedum Kök & Bad AB
53484 Vedum
Tel: 0512-57600
Fax: 0512-57620
Hemsida

Så här gör du när du ska välja nytt kök

Byt kök - Diskbänk

När du ska köpa ett nytt kök är det många beslut som måste fattas innan ditt nya kök är på plats och klart att använda. Att bygga ett helt nytt kök är en stor investering och grundlig planering är nyckeln till att du ska bli nöjd. Här får du handfast vägledning och bra tips som du kan använda dig av när du ska välja nytt kök.

Hitta rätt stil

Om du redan vet vilken stil du vill eftersträva så har du kommit en bra bit på väg - annars finns det många sätt att få inspiration. Många börjar fundera på nytt kök långt innan det blir dags och detta är inte någon nackdel. Om beslut får lite tid på sig att mogna blir de ofta bättre. Ett tips är att plocka detaljer från olika kök och applicera dem i ditt eget, för att få ett kök som passar just dig. Det kan till exempel vara idéer om en köksö eller handla om hur spis och ugn ska vara placerad.

I vissa fall kan det vara svårt att välja och inspirationen kan stå helt stilla. Då kan det vara en god idé att utnyttja den expertis som finns tillgänglig i butiker som säljer kök. En bra försäljare kan sätta sig in i just dina behov och hjälper dig att hitta den lösning som passar bäst. I butiken kan du även få råd om färger och nyanser. Är du väldigt osäker kan det vara klokt att välja något neutralt och klassiskt – gärna i ljusa färger. Då är risken minimal att du tröttnar snabbt.

Planera ytan på bästa sätt

Innan du börjar välja material och inredning till ditt nya kök finns bör du fundera över kökets layout. Hur kan ytan disponeras på bästa så för att köket blir så praktiskt och trivsamt som möjligt? Om du bygger nytt hus har du oftast bättre förutsättningar att påverka kökets placering och utformning. Men även om du byter ut ett äldre kök finns det stora möjligheter till förändring.

u-kök, pralellkök, rakt kök, l-kök

En hantverkare kan flytta rör och ledningar och gör det möjligt för dig att disponera ytan på önskat sätt. Kanske vill du byta plats på diskbänken – eller ändra planlösning helt. Ofta är det saker som man har retat sig på i ett kök, som hade kunnat vara mer funktionella. En köksfirma kan ofta hjälpa till med bra förslag på hur du bäst kan inreda ditt kök. Du kan även få hjälp med att mäta upp köket så att alla mått blir rätt.

Köket avspeglar var i livet du befinner dig och vad du prioriterar för stunden. Yngre par eller singlar kanske vill ha ett modernt och stilrent kök medan barnfamiljer föredrar mer praktiska material. När barnen flyttar ut står ofta ett lyxigare kök med gedigen inredning överst på önskelistan. Då passar många på att förverkliga alla drömmar om extra finesser som vinkyl, bänkskiva av granit och inbyggd kaffemaskin.

Rätt bänkskiva förhöjer intrycket

Byt kök - Bänkskiva

Snygga och praktiska bänkskivor förgyller hela köket och gör vardagen enklare. I ett kök är det viktigt med bra arbetsytor och med rätt typ av bänkskiva blir de även vackra att se på. Det finns en mängd olika material att välja på och priserna varierar kraftigt. Nya bänkskivor av natursten, komposit eller keramik kan bli en ganska dyr historia – men å andra sidan kan det löna sig att investera i kvalitet som håller länge.

Mörk granit och granit-keramik ger ett elegant och sobert intryck och är mycket tåligt. Nackdelen med så hårda material är dock att glas och porslin kan krossas, om man tappar något på bänken. Om man vill renovera själv kan bänkskivor i betong vara ett alternativ till natursten. Betongen kan platsgjutas för perfekt passform och blankpoleras sedan innan den ytbehandlas.

Massivt trä ger alltid ett varmt och välkomnande intryck men det behöver oljas in då och då för att träet ska hålla. Det mest prisvärda materialet är laminat, som är praktiskt och helt underhållsfritt. Många barnfamiljer föredrar laminat eftersom man kan spilla stora mängder vatten utan att ytan förstörs eller fläckas. Nackdelen är dock att skarvarna är relativt känsliga och att ytan kan repas.

Rostfritt stål har fått en renässans och många väljer rostfria bänkar i sina kök. Stålet är mycket slitstarkt och lätt att torka av och ger ett stilrent intryck. När man väljer bänkskiva är det viktigt att ta hänsyn till köket som helhet. Om man har mönstrade tapeter och ett golv med mycket liv i kan det exempelvis vara behagligt med bänkskivor som ger lugn och harmoni. Tänk gärna på att välja något som känns tidlöst – då är risken minimal att du ska tröttna snabbt.

Tänk gärna kompletterande, så att det inte blir en upprepning av samma material. Om köksbänken är av granit kan det vara snyggt med kakel över, men om bänken är av trä kan en vägg av natursten ge ett härligt intryck. Undvik även att lägga naturmaterial och imiterat material för nära varandra – som laminat och äkta trä. Det är nämligen stor risk att den ena undergräver intrycket av den andra.

Ett kök behöver förstås även en praktisk diskbänk. Här kan man välja mellan en klassisk i rostfritt stål eller moderna material som komposit eller porslin.

Låt kökets karaktär speglas i golvet

Ett köksgolv har större betydelse än man kan tro. Dels ser man golvet så fort man kommer in i köket och dels ska det tåla många år av slitage och städning. Därför är det viktigt att man väljer ett material som både är praktiskt och snyggt. De vanligaste alternativen är trägolv, laminat, klinkers och vinyl, men på senare år har även natursten och betong blivit populärt. Alla golv har olika egenskaper och det bästa är att välja ett som passar just dina behov.

Massivt trä ger ett varmt intryck och är behagligt att gå på, men kräver viss skötsel. Laminat som imiterar trä är mer lättskött men skarvarna kan vara känsliga för fukt, så man får vara försiktig vid våttorkning eller om man råkar spilla ut vatten. Laminat finns i en mängd olika färger och utföranden. Klinker är bränd, glaserad keramik och detta material ger en mycket hård och tålig yta. Eftersom golvet kan upplevas som kallt väljer många att installera golvvärme under klinkers, tegel och natursten.

Det är viktigt att välja ett golv som passar in i köket som helhet. Är det träluckor till köksskåpen kan en slät golvmatta vara ett bra komplement, eftersom denna lugnar ner atmosfären. Omvänt kan ett stilrent, enfärgat kök få extra liv av ett golv av massivt trä. Om ditt kök är väldigt långsmalt kan du göra det visuellt större genom att lägga golvplankorna på bredden. Det lurar ögat och ger ett intryck av att köket är bredare och rymligare än vad det faktiskt är. Ljusa golv gör ofta att rummet upplevs som större och luftigare än mörka.

Belysning gör köket funktionellt

Bra belysning är en förutsättning för att du ska få ut maximal glädje av ditt kök. När man ska planera ljussättningen gäller det att ta hänsyn till kökets olika utrymmen och arbetsytor. Gör gärna en enkel skiss av rummet och ringa in var ljusbehovet är störst. Förutom en bra arbetsbelysning behövs även allmänbelysning och stämningsbelysning. Belysningen får gärna vara utrustad med dimfunktion, för då går ljusstyrkan att variera efter behov.

De vanligaste alternativen för arbetsbelysning är lysrör eller punktbelysning. Lysrör ger bra arbetsljus men är inte dimbara. Spotlights med halogenlampor eller LED kan därför vara ett bättre alternativ. I taket kan man gärna välja spotlights eller en plafond, vilken sprider ett jämnt ljus över rummet. För att skapa extra ljuspunkter kan du inreda med fönsterlampor eller vitrinskåp med inbyggd belysning. Bästa ljussättningen får man genom att kombinera flera ljuskällor.

Höj finishen med en snygg blandare

Byt kök - Blandare

Många vill pryda sitt kök med en riktigt snygg köksblandare. Nu för tiden får traditionella kökskranar med tvåhandsgrepp ofta stå tillbaka för moderna engreppsblandare. Den stora fördelen med dessa är att man enkelt kan justera perfekt temperatur med en hand. Eftersom vattenkranen är något man använder ofta är det lika viktigt att ta hänsyn till utseende som funktion. Välj gärna en modell som är så hög att även stora kastruller eller en hink går in under kranen. Till en modern blandare kan man välja extra funktioner som mjukstängning, skållningsskydd och diskmaskinsavstängning. Det finns även möjlighet att få kolsyrat eller kokande vatten direkt ur kranen.

Valet av kök är ditt

Nu är det upp till dig att ta alla beslut rörande ditt köp av kök. Oavsett om du bestämmer dig för ett lantligt, klassiskt eller modernt kök bör du alltid starta processen med att:

  • Lägga en budget
  • Dra upp realistiska tidsramar för projektet
  • Se över vad du kan göra själv och vad du behöver hantverkshjälp med
  • Konsultera en köksspecialist
  • Välja material, inredning, vitvaror och golv
  • Stämma av med budgeten och revidera val av inköp om budgeten överskridits
  • Vi önskar dig lycka till med ditt köp av kök och vill avsluta med att än en gång
  • Poängtera vikten av att hålla sig till både planering och budget

Lycka till!

Fler kökstillverkare