Köksinredning – Att välja kök


För att ett kök ska vara trivsamt och inspirerande är det viktigt med en bra helhet. Om du har tänkt bo kvar länge i din bostad är det idé investera i ett personligt kök som matchar just dina behov. Att inreda ett nytt kök är ett stort projekt och det är många bitar som måste falla på plats. Noggrann planering är nyckeln till ett riktigt bra resultat.

Hus.se erbjuder en kostnadsfri tjänst där du kan få offert från ledande tillverkare av kök. 

Få kostnadsfria offerter på nytt kök

Välja kök - köksinredning.
Det finns många val att göra när du ska välja kök och köksinredning.

Hur ser ditt drömkök ut?

Kanske har du redan en klar bild av hur du vill att ditt kök ska se ut. Att samla urklipp och bilder kan annars vara ett bra sätt att komma igång med köksplaneringen. Plocka ut sådant som du tycker om och försök analysera vad det är som tilltalar dig. Är det bänkskivorna, färgen på väggarna eller själva atmosfären som köket utstrålar? Med en tydlig målbild av vad du vill uppnå blir det mycket enklare att planera. Om du inte har några specifika önskemål kan det vara klokt att välja en neutral, ljus stil som är tidlös i sin utformning. Utnyttja gärna möjligheten att få rådgivning av en professionell och kunnig kökssäljare. Titta på hur andra har det och plocka ut sådant som du tycker om. Ett annat bra tips är att fråga vänner som byggt om vad de blev nöjda och mindre nöjda med.

Det är nu, i början av projektet som du kan drömma och sväva ut. Vilka detaljer prioriterar du högst i ett kök? Kanske vill du ha en inbyggd espressomaskin eller ugn i arbetshöjd, eller en stor köksö med diskho. Utvärdera möjligheterna och gör en lista över olika önskemål, så blir det enklare att planera kökets layout. Förutom materialmässiga val som vad för sorts golv och bänkskivor, finns det detaljer som är viktiga. Exempelvis kan en lyft för hushållsassistent underlätta bakning, medan ett utdragbart skafferi erbjuder praktisk förvaring. Om det finns särskilda behov kan det dessutom vara idé att öka avstånden mellan bänkarna i köket. Det är lätt att glömma saker när man väl börjar bygga och då är det bra att ha tänkt igenom dessa saker innan.

Börja med en budget

Det kan låta trist att behöva tänka på pengar, men du har stor nytta av att tidigt lägga upp en rimlig budget för ditt projekt. Ett kök kan kosta allt mellan 30 000 och en halv miljon och utan en plan kan kostnaderna lätt skena iväg. Första steget är att sätta en siffra på vad hela projektet får lov att kosta. Hur mycket är du beredd att lägga på ett nytt kök? När den summan är satt är det lättare att välja material utifrån just dina förutsättningar. Om du kan utföra en del av arbetet själv finns det förstås pengar att spara, annars måste man ta med kostnader för hantverkare i beräkningen. Tänk även på att fler kostnader kan tillkomma om du bygger om ett befintligt kök och vill ändra något i rummets planlösning.

Stilmässigt kan man åstadkomma nästan vad man vill inom alla prisnivåer, men när det gäller märke, material och kvalitet har priset en avgörande betydelse. Det bästa är att bestämma en siffra och sedan hålla sig till den. Var inte rädd för att gå igenom siffrorna och revidera dem om det behövs. Gör gärna kalkyler på papper, så har du siffrorna svart på vitt. Ett mer lättvindigt sätt är att ta hjälp av något köksföretag. Deras säljare är vana att beräkna kostnader för kök och kan lämna en offert som matchar just dina behov. Dessutom räknar de med saker som du själv kanske hade missat.

Kökets planlösning och layout

För att kunna planera köket på bästa sätt är det bra att tänka på hur du rör dig i köket och hur många personer som ska få plats samtidigt. Ska det finnas plats för storbak och utrymme för barnen att leka på golvet? Eller prioriterar du en mysig hörna med rejäl matplats? Köket kallas ofta bostadens hjärta och många tillbringar mycket tid här - med matlagning, läxläsning och umgänge. Planera gärna så att köket fungerar både till vardag och till fest. Visst är det trevligt med fester och många middagsgäster, men eftersom du kommer att leva med köket varje dag är det klokt att i första hand inreda det så att det passar dina vardagsbehov. Följ normerna för mått och avstånd så blir köket bekvämare.

När man bygger kök brukar man prata om olika grundformer; rakt kök, L-kök eller vinkelkök, U-kök och parallellkök. Samtliga former kan kompletteras med en köksö eller halvö. För att köket ska bli så funktionellt som möjligt finns det vissa saker att tänka på. Den klassiska metoden är att utgå från den gyllene triangeln (eller arbetstriangeln) och minimera avståndet mellan spis - kyl - diskho. Om de är placerade nära varandra underlättas arbetsflödet. Det enskilt viktigaste måttet är bänkytan mellan vask och spis. Detta är kökets mest använda arbetsyta och en rekommendation är att den bör vara minst 80 cm. Hänsyn bör tas till framkomlighet, säkerhet och trevnad.

u-kök, pralellkök, rakt kök, l-kökMånga funderar på vilket som är bäst – öppen planlösning eller möjlighet att stänga dörrar. Öppen planlösning kan verka tilltalande, men det blir ofta svårare att få till en bra ventilation. Soffor och stoppade möbler drar gärna åt sig os och doft. Ett kök som går att stänga till är mer isolerat från övriga bostaden och dessutom slipper man se disken på bänken medan sitter i soffan. I övrigt är det värdefullt med bra arbetsytor och avställningsytor. En köksö ger extra utrymme och kan dessutom fungera som sittplats. Ibland kan det även vara idé att möblera om vissa detaljer i köket. En flyttad dörr kan exempelvis frigöra värdefull yta.

Köksskåp och förvaring

En del moderna kök utrustas enbart med underskåp, vilket ger ett luftigt och stilrent intryck. Men det vanligaste och mest praktiska är kök med både över- och underskåp. Det är platsbesparande och ger mycket bra förvaringsutrymmen. När man väljer stommar är det klokt att utgå från standardmått, så långt det är möjligt. Specialmått är ingen omöjlighet men blir ofta dyrare. Ett hörnskafferi ger mycket bra förvaring men om det inte finns möjlighet till detta kan ett rejält högskåp vara ett alternativ.

Vilken typ av underskåp man väljer är en smaksak. Vissa föredrar skåp med hyllor och någon enstaka lådhurts, medan andra uteslutande väljer lådor i olika storlek. Förutom stommar behöver du ben och socklar för att kunna montera dem. I vinkelkök kan det även behövas passbitar mellan vissa skåp, för att dörrarna ska gå att öppna och inte hindra varandra. Djupa skåp kan gärna ha utdragbar inredning, vilket förenklar när man ska lyfta i och ur föremål. Dessutom behövs hyllor eller annan inredning till skåp och lådor.

Köket behöver ha en bra förvaring.
Det vanligaste är att köket har både över- och underskåp.

Dörrar och lådfronter

För att hitta en passande köksinredning är det viktigt att ta hänsyn till husets förutsättningar. Vilka köksluckor passar till husets stil och proportioner? I ett äldre hus kan du med fördel välja ett kök i gammal stil - kanske massivt trä som utstrålar snickarglädje. Om huset är modernt kan det passa bättre med ett stilrent kök med släta luckor i högblank lack. Dörrar med frästa spår och ramlister är dekorativa medan släta är lättare att torka av. Tänk på att skåpsluckorna ska passa till övriga material i köket – bänkskivor, golv och tapeter. Köksluckor och lådfrontar finns i en mängd olika stilar och utföranden. De vanligaste materialen är trä, MDF och Laminat.

Trä – Varmt och inbjudande

Naturligt eller betsat trä behandlas med vax, olja eller lack för att få en motståndskraftig yta. Olika träslag har olika färg och struktur. Ek och al kan ge ett varmt och livligt uttryck medan björk och ask är lugnare och mer harmoniskt. Det mest utmärkande är förmodligen valnöt, som har ett distinkt utseende. Trä kan få skador, men dessa döljs i regel väl av träets ådring. Om träet är massivt kan det lagas och slipas om. En lackad yta står emot väta bra.

MDF – Stilrent och elegant

Lackerad MDF finns som matt, halvblank eller högblank och finns näst intill obegränsat antal kulörer. Lackerade luckor är alltid relativt känsliga för slag och stötar. Om det går flisor ur lacken kan det vara svårt att laga – i värsta fall måste hela luckan lackas om eller bytas. En matt yta kan vara svår att hålla ren. En lackerad yta står emot väta relativt bra.

Laminat – Prisvärt och praktiskt

Laminatluckor finns i en mängd olika utföranden och har en mycket tålig yta. Släta dörrar är enkla att hålla rena. Detta material är både prisvärt och praktiskt och uppskattas särskilt av barnfamiljer. Det enda man behöver tänka på är att eventuella fogar är känsliga för väta – detta gäller särskilt dörrarna under diskhon.

Detaljer som förhöjer intrycket

Förutom lådfronter och köksluckor behövs andra detaljer i ett kök. Diskbänk, bänkskivor, blandare och handtag är sådant som påverkar helhetsintrycket.

Tips för att spara pengar

Genom att beställa ett omonterat kök och montera själv kan du spara en slant. Då krävs förstås tid och kunskap om hur man gör. Man kan även förändra ett kök med små medel. Ett sätt kan vara att låta de gamla stommarna vara kvar och byta ut eller renovera luckorna. En professionell målarfirma kan utföra underverk och ofta ingår både underarbete och lackering i priset.

Tänk på att när du bestämmer köksinredning

I ett kök finns vissa säkerhetsaspekter som bör beaktas. Exempelvis bör en köksö med spis alltid ha utslagsvask, för att minimera risken för skållskador. Om det finns barn i huset kan man även behöva komplettera med tippskydd, hällskydd och lådspärrar.

Fler artiklar om köksrenovering: 


Köksinredning - leverantörer 

En ny köksinredning är stommen i ditt nya kök. Vi har samlat leverantörer som tillhandahåller smakfulla och praktiska köksinredningar. I deras sortiment av köksinredning hittar du bl.a olika former av förvaringslösningar så som utdrag & lådor, kökskåp, kryddförvaring, smarta beslag och mycket annat.

Arrital Cucine

Italienskt kök med läcker och innovativ köksdesign som på ett unikt sätt förenar funktion och estetik. Arrital Cucine, som ligger åtta mil norr om Venedig, startade 1979 och har sedan dess utvecklats till en av de ledande producenterna inom köksdesign i Italien. Rebol Agentur AB är agentur för Arritals kök.

Ballingslöv

Ballingslöv AB bildades redan 1929 och är en av de ledande tillverkarna av kök och förvaring i Norden.
De säger själva att de "Skapar det kök som din familj behöver" Det finns tre olika stilar att välja bland. "Trä", "Målat" samt "Laminat". Under varje stil finns ett kök där man exempelvis kan välja mellan olika träslag eller färger. Totalt finns det 37 kök som kan väljas med varianter så utbudet är mycket stort.
De har även en jättebra funktion på webben där man kan sätta ihop sitt eget kök och man ser vad det kommer att kosta.

Bomanskök

Bomanskök tillverkar allt ifrån utbytesluckor till kompletta kök. Bolaget har sitt ursprung redan från 1932. Det finns 9 olika köksmiljöer att välja på i träslagen ek, ask och björk och lika många luckor.

Bulthaup

Bulthaup gör kök av yttersta klass. Här möts tekniska innovationer och stilrena linjer på ett naturligt sätt. Det tyska märket Bulthaup var tidiga med systemtänkandet och moduluppbyggda kök.

Creoform Kök

Creoform har ett mycket brett program av köksprodukter och framför allt av köksinredningar.
Creoform vill alltså kunna erbjuda kunden en bred lösning med ett helt komplett kök. De har ett stort utbud av köksluckor,skåp,bänkskivor och mycket mer.

Electrolux Home

Electrolux Home är en franchisekedja som drivs av den välkända Electrolux-koncernen.
Electrolux Home är en av de ledande butikskedjorna inom leverans av det kompletta köket. I deras butiker finns kompletta köksinredningar, vitvaror och ett brett sortiment av noggrant utvalda hushållsprodukter. Det finns totalt 8 st olika köksserier att välja på. Sedan går det i sin tur att välja ett antal olika utföranden såsom olika träslag inom serien på många utav köksserierna.

Epoq

Epoq tillverkar prisvärda kök där du får vara med och bestämma. Deras mål är att erbjuda kök med hög kvalitet och god design till lågt pris. Epoq har 16 olika köksmodeller och ett brett sortiment av tillbehör som visas på hemsidan. Elgiganten har också köken i sitt sortiment om man hellre vill titta där.
De lämnar 10 års garanti på sina kök.

Hagaköket

Hagaköket står för flexibla och innovativa kök som sprider glädje. Köksproduktionen i uppländska Haga startade redan på 20-talet. Deras kökskatalog innehåller två kök utöver Hagaköket, nämligen exklusiva Canadaköket och nostalgiska Sundbornköket också. I katalogen som du kan bläddra i på webben finns 140 sidor av inspiration.

Härjedalskök

Härjedalskök har hittills producerat över 47.000 kök sedan starten.
Sedan mitten av 2008 ingår HärjedalsKök i ett större sammanhang som systerföretag till Tibrokök och Scandinavian Kitchen, med det gemensamma moderbolaget Jamie Industries som ägare. Affärsidén är att sälja, producera och montera en måttillverkad kök- och förvaringslösning anpassad till kundens befintliga stommar. De har alltså inga färdiga köksserier utan däremot ett mycket stort antaö köksluckor och tillbehör att välja bland.

Kvik

Kvik grundades 1983 och är en del av den svenska koncernen Ballingslöv som är ett av de ledande namnen inom kök och badrum i Skandinavien.Kvik säljer moderna kök i olika stilar. De har bland annat ett koncept de kallar "Samtalskök" som består av en arbetsö centralt i köket. Priserna ligger i intervallet 10-70.000 kr. De har även ett ritprogram på sin webb som kan vara användbart för design av köket.

Kvänum Kök

Kvänum är en av de större aktörerna inom kök och har funnits sedan 1923.
De har ett stort utbud av kompletta kök. Det finns 3 st olika köksserier att välja på. "Tradition", "Retro" och "Innovation". Under varje serie finns ett stort utbud av kök. Över 40 stycken så utbudet är enormt!
De har köksutställningar i många städer, vilka finns att se på deras webbsida.
Deras kökskatalog finns för nedladdning också.

Lundins Kök

Lundins Kök tillverkar kök- och inredningar av högsta kvalitet, där kunden ges stor möjlighet till flexibilitet och variation i såväl design- som materialval. Lundins Snickerifabrik grundades år 1930 och på 60-talet övergick produktionen till köksinredningar. Det finns 15 olika kök på deras webb som inspiration. Köken finns i olika varianter i olika träslag.

Marbodal

Marbodal är marknadsledande inom kök och har även ett litet sortiment av badrumsmöbler. Företaget ingår i Nobiakoncernen som är Europas ledande köksinteriörföretag. Det finns ett stort utbud av kök att välja bland, över 40 stycken totalt. Allt från folie till målade till massivt trä osv. Det finns exempelpriser på varje kök så att man ska få en uppfattning ungefär hur mycket de kostar. Det finns två olika sätt att köpa kök av Marbodal, ett där Marbodal gör det mesta av jobbet och ett där kunden gör lite mer själv och därmed sparar en hel del på priset.

Puustelli

Puustelli är ett köksmärke från Finland, med nytt och mångsidigt urval i olika stilar. Koncernen sysselsätter 1000 personer i Finland men de har även säljkontor/butiker i Sverige. Det finns mängder med kök på deras webbsida för att inspirera kunderna. De jobbar med hembesök för att mäta upp och planera köket.

Siematic

Siematic är en av världens ledande producenter av exklusiv köksinredning i Europa och övriga världen. Det finns fyra olika designgrupper. Allt från hypermodernt till den gamla lantliga stilen.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Köksinredningen är stommen i ditt nya kök och här ingår allt från kökshandtag och inredningslösningar i skåp och hyllor till disko och blandare.
  • Inred kök så som du kommer att vilja använda det. Mycket förvaring med smarta lösningar om du har många saker eller stilren om du vill ha en enkel och ren stil.