Hitta rätt bänkskiva till köket


När du renoverar köket kommer du att behöva välja nya bänkskivor. Det finns bänkskivor i flera olika material – laminat, massivt trä, sten, keramik och rostfritt stål är bara några exempel.

Hus.se erbjuder en kostnadsfri tjänst där du kan få offert från ledande tillverkare av kök. 

Få kostnadsfria offerter på nytt kök

Så väljer du rätt köksbänk till ditt nya kök.
När du renoverar eller bygger nytt kök finns det många olika bänkskivor att välja mellan.

Bänkskivor och diskbänk är ofta det första man ser när man kommer in i ett kök och de kan förhöja hela intrycket. Det viktigaste är att de passar in i köket som helhet, så här är det viktigt att utgå ifrån den stil man vill eftersträva. Keramik och glas ger en modern känsla medan trä eller betong kan passa bättre i ett lantligt kök. Det finns en mängd olika stilar och material att välja på och tänk på att skaffa något som passar just dina behov.

Funktionell diskbänk

En diskho i rostfritt stål är enkel att hålla ren och håller länge. Antingen kan man välja en traditionell variant där hoarna sitter fast i en rostfri diskbänk, eller kan man fälla in en lös ho i en bänkskiva av annat material – en så kallad inbyggnadsdiskbänk. Dessa finns som överlimmad eller underlimmad. Fördelen med den senare är att skarven döljs av bänkskivan.

Diskhoar i porslin finns i en mängd olika modeller. De flesta är anpassade för montering med synlig front, vilket kräver specialmått på underliggande skåplucka. En porslinsho ger särskild karaktär och kan pryda sin plats i ett lantligt kök. Till nackdelarna hör dock att materialet är känsligt för slag och kan spricka om man tappar en tung kastrull.

På senare år har det även blivit möjligt att beställa bänkskiva i kompositmaterial eller keramik, med inbyggd diskho. Detta innebär att man kan få bänkar och diskho i samma material - sammanfogade helt utan skarvar.

Oavsett vilken sorts diskho du har tänkt skaffa är det klokt att först tänka igenom behoven, så att köket blir så funktionellt som möjligt. Behöver du flera hoar intill varandra, eller räcker det med en? En stor enkelho kan se väldigt snyggt ut, men ibland kan det vara praktiskt med dubbelho - ifall man vill tappa upp vattenbad eller lägga disk i blöt.

Välj rätt bänkskiva

Det finns bänkskivor i en mängd olika material och alla har olika egenskaper. När du ska välja är det klokt att ta hänsyn till övriga detaljer, som skåp, väggar och golv för att det ska bli en fin helhet. Har man mycket färg och mönster på övrig inredning kan bänkskivan gärna vara lugn och harmonisk. Är köket å andra sidan väldigt stilrent och enkelt kan en mer distinkt bänkskiva bryta av det hela. Man kan även blanda flera typer av bänkskivor i ett kök – för bästa funktion.

Vilken sorts stil vill du eftersträva? Hur ska bänkskivan se ut och hur länge vill du att den ska hålla? Det är bra frågor du kan ställa dig innan du fördjupar dig i detaljer. Om du planerar att bo kvar länge kan det vara värt att investera i ett dyrare material, annars kanske ett billigare är att föredra. Priser och kvalitet kan variera – framför allt på naturmaterial – så det kan löna sig att begära offerter från flera leverantörer.

Laminat – Prisvärt och praktiskt

Byt kök - Diskbänkar och bänkskivor
En bänkskiva av laminat är ett lite mer prisvärt alternativ.

Högtryckslaminat är ett omtyckt material, som är både praktiskt och mycket prisvärt. Skivorna består av papper och lim som pressas ihop under mycket högt tryck. Därefter förses ytan med mönstertryck, som ofta imiterar dyrare material som massivt trä och olika stensorter. Vissa laminatskivor har ett så verklighetstroget utseende att de nästan lurar ögat helt.

på och skivorna är enkla att hantera och kapa till önskad längd. En nackdel är dock att skarvarna är känsliga för fukt och att ytan lätt repas, exempelvis av skarpa knivar. Laminat åldras inte särskilt vackert utan är den är utsliten är det dags att byta. Dyrare laminat tål ofta värme.

Kompaktlaminat – Futuristisk stil

Kompaktlaminat tillverkas på ungefär samma sätt som högtryckslaminat, men är tunnare och har genomgående samma material i hela skivan, vilket gör att repor och märken syns mindre. Materialet tål även fukt bättre. Eftersom laminatet är så tunt brukar det ofta monteras med en distans, vilket ger ett näst intill svävande intryck.

Massivt trä – Varmt och trivsamt

Byt kök - Diskbänkar och bänkskivor
Väljer du en bänkskiva av massivt trä upplevs köket som varmt och trivsamt.

En bänkskiva av massivt trä ger ett varmt och hemtrevligt intryck. Trä är ett klassiskt material och det finns en mängd olika träslag med varierande färgton och karaktär. Stavlimmad ek, körsbär, björk och ask har olika färgton och här väljer man lämpligtvis något som passar till övriga färger i köket.

Om träet sköts på rätt sätt åldras det med värdighet och får en vacker patina. Trä är känsligt för fukt och för att få en skyddande yta måste träet oljas regelbundet eller lackas. Materialet är lättarbetat och det är relativt enkelt för den händige att anpassa skivan och såga ur hål för spishäll eller diskho.

Bambu – Miljövänligt ekomaterial

Bambu är ett hårt, snabbväxande gräs som är billigt och miljövänligt att producera. Materialet bearbetas och sammanfogas i lager, på ett sätt som påminner om plywood. Detta gör den färdiga skivan mycket stark och formstabil. Obehandlade bambuskivor måste oljas flera gånger för att få en skyddande yta, men när materialet väl är impregnerat är det tåligt och relativt enkelt att sköta.

Natursten – Elegant och tidlöst

Byt kök - Diskbänkar och bänkskivor
En bänkskiva av natursten ger en elegant och tidlös känsla.

Många lockas av natursten, vilket ger ett mycket elegant intryck. Ljus marmor eller sandsten kan ge köket ett lyft, men man bör ha i åtanke att ljusare stensorter är relativt porösa. De kan få fläckar av rödvin och måste i regel ytbehandlas. Blankslipad mörk granit å andra sidan är ett mycket hårt och tåligt material – bland det bästa man kan välja det gäller bänkskivor.

När det gäller sten är det viktigt att alla mått blir exakta, för det är väldigt svårt att ändra något i efterhand. I värsta fall måste hela skivan skickas tillbaka till stenhuggeriet, vilket är både dyrt och bökigt. Stenskivor kan variera mycket i färg och mönster, så om du har möjlighet är det bästa att besöka försäljningsstället och välja ut den sten du vill ha.

Rostfritt stål – Slitstarkt och robust

Rostfritt stål är ett klassiskt material som ofta används i professionella köksmiljöer. Den högblanka eller mattpolerade ytan är mycket slitstark och praktisk, eftersom den är lätt att hålla ren. I hemmiljö kombineras ofta rostfritt stål med andra bänkmaterial, för att inte ge ett alltför kallt intryck.

Stålet står emot syra och vätskor mycket bra, men är känsligt för varma kastruller och stekpannor, som kan buckla ytan. Ytan kan bli repig med tiden men går ofta att polera upp igen. Diskbänk av standardmått är billig medan specialtillverkade bänkar i rostfri plåt är betydligt dyrare.

Betong – Rustikt och charmigt

Betong har blivit ett populärt material och många gjuter sina egna bänkskivor. Själva materialet i sig ger ofta ett ruffigt och rustikt intryck och kan bli en spännande brytning mot andra material. Ytan är sugande och bör blankpoleras och ytbehandlas med vax, olja eller lack, för att få ett bra skydd mot vätska. Ytan kan repas, men skador och repor går ofta att laga.

Att gjuta betong själv är rätt billigt, men det innebär en del tungt arbete. Fördelen är att man kan platsgjuta bänkskivor och få perfekt passform. Det går även att beställa färdiga betongskivor, men det är betydligt dyrare. Tänk även på att om du beställer så tillkommer kostnader för efterarbete, som håltagning och justering.

Komposit – Exklusiv design

Kvartskomposit är ett exklusivt material. Det finns även flera andra typer av kompositmaterial på marknaden och dess utseende, sammansättning och egenskaper varierar. Komposit innebär att flera material sammanfogas under högt tryck. Detta ger en formstabil skiva med jämn struktur och hård yta. Ofta ingår finfördelad sten och akrylbaserat bindemedel - som polyesterharts.

Fördelarna med stenkomposit är att man får en helt skarvfri bänk som är underhållsfri. Vissa märken erbjuder även bänkskiva med diskho, helt utan skarvar. Till skillnad från granit och marmor är ytan helt sluten och tål vätskor bra. Nackdelen är att ytan ej är särskilt värmetålig – heta kastruller kan ge märken. Bänkskivan går att repa, men reporna går till viss del att slipa bort.

Keramik – Vackert och hållbart

En keramisk bänkskiva har en mycket hård och reptålig yta, som står emot fukt väl. Det keramiska materialet tillverkas industriellt av naturliga komponenter som lera, sand, fältspat och olika pigment. På sätt och vis påminner det om komposit, men istället för ett bindemedel smälts själva materialet samman under tryck.

En keramisk bänkskiva är helt skarvfri och ytan är mycket tålig mot slitage, repor, värme och vätskor. Materialet har blivit mycket populärt bland inredningsarkitekter och lämpar sig utmärkt till moderna kök. Många föredrar granit-keramik istället för äkta granit.

Glas – Modernt och stilrent

Nyinredda kök förses ofta med dyra, exklusiva bänkskivor av härdat glas. Glaset är starkt och hållfast, helt underhållsfritt och finns att beställa i olika kulörer. Den blanka, stilrena ytan är lätt att torka av, men repas tyvärr ganska lätt. Dessutom är hörn och kanter känsliga för slag och stötar.

Kakel – Kreativt och kul

Ett kreativt material med stora möjligheter till variation. Prisbilden varierar beroende på vad för sorts kakel man väljer. Den största fördelen är att kakel tål de flesta vätskor och värme bra. Men bänken får en ojämn yta och det är i regel svårt att hålla fogarna rena trots impregnering eller lack. Plattorna är även känsliga och kan spricka om man tappar något på dem.

Välja bänkskiva - att tänka på! 

Om du vill ha en nerfälld spishäll med inbyggd ugn under bör bänkskivan vara 38-40 mm tjock, för att hällen ska gå ner i skivan och inte krocka med ugnen. Är skivan tunnare kan man behöva bygga upp den undertill, eller sänka ner ugnen.

Hårda material som sten och betong kan orsaka att glas och porslin krossas, om man tappar eller ställer ner föremål ovarsamt på bänken.

MaterialPrisnivåFördelarNackdelar
TräVarierar. Beror på träslag, kvalitet och tillverkare.Ger ett varmt och hemtrevligt intryck. Skador och slitage syns som patina.Känsligt material. Kan bli fläckigt av värme och vätska. Ytan måste oljas regelbundet.
Marmor och KalkstenDyrTål de flesta vätskor samt värme. Blank yta vilket ger ett elegant intryck.Vätskor med lågt pH-värde, t ex ättika och vin ger fläckar. Även kolsyrade drycker. Ytan är känslig för vassa föremål. Porslin kan krossas om man tappar det mot skivan.
GranitDyrMycket elegant. Hårt och tåligt material.Porslin kan krossas om man tappar det mot skivan. Blankslipad granit är mycket tålig, mattslipad något lättrepad.
Komposit, t ex CorianDyrExklusiv, skarvfri bänk med hård yta. Tål vätskor. Många utföranden att välja på.Kan bli repig, men reporna går till viss del att slipa bort. Ej värmetålig - heta kastruller ger märken.
LaminatBilligtMycket prisvärt och relativt tålig yta.Fuktkänsligt – särskilt i skarvarna. Repas lätt av knivar och åldras inte vackert. En del laminat tål värme – andra inte.
Rostfri plåtStandarddiskbänk relativt billig - specialtillverkad dyr.Mycket praktisk yta som är lätt att hålla ren. Tålig för vätskor.Ytan blir lätt repig, men kan poleras. Kan bli bucklig om man ställer en het kastrull på bänken.
BetongRelativt billig om du gjuter skivan själv. Dyr om du köper färdig.Hårt material som tål värme och de flesta vätskor. Kan platsgjutas för perfekt passform. Bör blankpoleras eller ytbehandlas.Porslin kan krossas om man tappar det mot skivan. Ytan är känslig för syror och kan repas, men skador och repor går att laga.
KakelBeror på valet av kakelKreativt material med stora möjligheter till variation. Tål de flesta vätskor och värmeKaklet kan spricka. Porslin kan krossas om man tappar det mot skivan. Ojämn yta. Svårt att hålla fogarna rena trots impregnering eller lack.
BambuRelativt billigtMaterial som påminner om massivt trä till utseendet.Måste underhållas med olja för att få en skyddande yta. Känslig för syra.
GlasDyrtBlank och stilren yta som är lätt att torka av.Ytan kan repas.

Fler artiklar om köksrenovering:


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det finns många olika material att välja mellan, som laminat, massivt trä, natursten, rostfritt stål, komposit, keramik, glas och kakel.
  • De flesta bänkskivor har en tjocklek på 30 millimeter, oavsett vilket material du väljer. Det finns även bänkskivor som är 20 och 40 millimeter tjocka.
  • Bänkskivan bör vara minst 60 centimeter djup och inte sticka ut mer än tre centimeter över kanten.