Köksplanering – Planera ytan på bästa sätt


Ska du bygga nytt kök eller renovera ditt gamla kök behöver du göra en köksplanering för att få det precis som du drömmer om. Att planera köket kan vara svårt och tar tid och vi ger dig tips och råd inför planeringen!

Hus.se erbjuder en kostnadsfri tjänst där du kan få offert från ledande tillverkare av kök. 

Få kostnadsfria offerter på nytt kök

Köksplanering - planering av kök - tips och råd.
Genom att göra en köksplanering blir det lättare att planera köket.

Innan du börjar välja material och inredning till ditt nya kök finns bör du fundera över kökets layout. Hur kan ytan disponeras på bästa så för att köket blir så praktiskt och trivsamt som möjligt? Om du bygger nytt hus har du oftast bättre förutsättningar att påverka kökets placering och utformning. Men även om du byter ut ett äldre kök finns det stora möjligheter till förändring.

Vad är en köksplanering?

En köksplanering är en visuell ritning där du ritar upp köksutrymmet. Den kan antingen vara ett fysiskt papper eller så ritar du direkt i program på nätet. På planen ritar du in poster som rummets längd och bredd, fönster och dörrar, murstockar, ventilation, VVS och el. Vill du slå ut en vägg är det bra att ta reda på om väggen är bärande. Sedan är det dags att rita in köket och planera köksinredningen. Ett tips är att skriva en önskelista med saker som du vill ska ingå i köket, så att du enklare kan göra en prioritering.

– Köksplaneringen är lika viktig oavsett om det är ett stort eller litet kök, viktigast är att man hittar den optimalaste lösningen, säger Marcus Saarenpää på kökstillverkaren Puustelli. 

Varför ska man göra en köksplanering?

När du bygger kök finns det många olika möjligheter att välja mellan och därför kan det vara viktigt att fundera kring hur du vill ha det. Med hjälp av en ritning är det lättare att visualisera, så att du får en känsla av hur det kommer att bli och samtidigt ha möjlighet till ändringar och förbättringar. Med rätt planering kan även det minsta köket bli rymligt med mycket svängrum och bra förvaringsmöjligheter. Kom också ihåg att både plånbok och utrymme spelar stor roll när du ska bygga kök.

En hantverkare kan flytta rör och ledningar och gör det möjligt för dig att disponera ytan på önskat sätt. Kanske vill du byta plats på diskbänken – eller ändra planlösning helt. Ofta är det saker som man har retat sig på i ett kök, som hade kunnat vara mer funktionella.

Köket avspeglar var i livet du befinner dig och vad du prioriterar för stunden. Yngre par eller singlar kanske vill ha ett modernt och stilrent kök medan barnfamiljer föredrar mer praktiska material. När barnen flyttar ut står ofta ett lyxigare kök med gedigen inredning överst på önskelistan. Då passar många på att förverkliga alla drömmar om extra finesser som vinkyl, bänkskiva av granit och inbyggd kaffemaskin.

Så planerar du köket

När du planerar köket finns det flera saker att ta med sig, förutom att ta hänsyn till mått, avlopp, el och bärande väggar. Fundera på hur du jobbar idag, vad som fungerar bra och vad du irriterar dig på. Man brukar säga att en grundregel för arbetsflödet i ett kök är en arbetstriangel – hur du rör dig mellan kyl/frys, diskho och spis. Det är viktigt att det är rätt avstånd mellan dessa ytor för att du ska kunna arbeta obehindrat. Arbetsytan mellan spisen och bänken bör vara minst 80 centimeter. Det behöver finnas en avställningsyta intill spisen på minst 40 centimeter så att du kan ställa av maten där.

Fundera också på vad du vill prioritera i köket? Ska ni laga mat ihop är det en fördel om det finns stora köksytor och äter ni mat i köket måste det finnas plats för en bordsgrupp med köksbord och stolar. Förvaringen är en av de viktigaste sakerna att tänka på och utan en bra förvaring blir köket snabbt stökigt. Fundera även på vilka vitvaror du vill ha, blandare, köksbänk, köksgolv och val av belysning.

Planering av köket - så gör du en köksplanering.

Tänk på standardmåtten

– Det finns olika ”standardmått” som du bör ta hänsyn till vid planeringen av ditt kök, så som arbetshöjd på bänkskivan. Men jag brukar alltid lyssna in kundens önskemål och designa köket därefter, säger Marcus Saarenpää på kökstillverkaren Puustelli.

Arbetsytan mellan disko och spis ska vara på minst 80 centimeter och gärna upp till 120 centimeter. Detta är ett viktigt mått för att det inte ska upplevas som för trångt när du lagar mat. Standardhöjden på en diskbänk är 90 centimeter vilket ger en bekväm arbetsställning för en person som är normallång. Avståndet från arbetsbänken till väggskåp bör vara minst 50 centimeter så att du inte slår i huvudet när du arbetar. Mikrovågsugnen ska placeras på en höjd som max är 120 centimeter, annars finns en risk att du tippar ut maten när du tar ut tallriken.

Planera köket själv

Det finns många anledningar till att vilja planera köket själv. Du kanske besitter denna kunskap, har ett gediget inredningsintresse eller vill göra det på egen hand för att kunna hålla nere budgeten. En del kökstillverkare erbjuder onlinebaserade program som du kan använda för att rita upp köket.

Planera köket själv online

En del kökstillverkare erbjuder onlinebaserade program som du kan använda för att rita upp köket. En del kökstillverkare har egna program som du kan ta del av, men det finns även andra planeringsverktyg som är oberoende vilken tillverkare du väljer. Utgå från färdiga förslag eller bygg ditt kök helt från grunden.

Ta hjälp att planera köket

Har du ingen kunskap om köksplanering sedan tidigare kan det ibland vara skönt att ta hjälp av experter. En köksfirma kan ofta hjälpa till med bra förslag på hur du bäst kan inreda ditt kök. Du kan även få hjälp med att mäta upp köket så att alla mått blir rätt. Vissa kökstillverkare erbjuder denna tjänst kostnadsfritt medan andra väljer att ta betalt för tjänsten.

– Onlineverktygen är en bra start för kunden att kunna testa lite olika lösningar själv. Men i slutänden brukar det löna sig att ta in experthjälp från början, säger Marcus Saarenpää på kökstillverkaren Puustelli.

Bästa tipsen kring köksplanering från Puustelli

Vi har pratat med Marcus Saarenpää på kökstillverkaren Puustelli i Nyköping, om hur man gör en köksplanering, vad som ingår och fördelarna med att ta hjälp av kökstillverkare. 

Intervju med Marcus Saarenpää på Puustelli.
Marcus Saarenpää från Puustelli i Nyköping ger dig bästa tipsen inför din köksplanering.

Varför ska man göra en köksplanering?
För att kunna få ett så funktionell och praktisk kök med dom förutsättningar som finns.

Hur gör man en köksplanering och vad ska ingå?
Vi gör en grundlig behovsanalys där vi alltid prioriterar kundens önskemål och behov. Med våran kunskap tillsammans med kundens vision skapar vi kundens drömkök.

Vad är fördelarna med att ta hjälp med köksplanering?
Det är lätt att bli hemmablind, med hjälp av en köksinredare kan man få tips på nya lösningar och funktioner i köket.

Vad kostar det att göra en köksplanering?
Vi på Puustelli tycker att det är ett måste att göra ett hembesök vid köksplaneringen för att kunna skapa en så rättvis bild av vad kunden vill ha. Därför tar vi aldrig betalt för att göra en köksplanering och offert på ett nytt kök.

Vad ska man prioritera i ett kök?
Man ska alltid prioritera kvalitén. Att välja material i köket som håller länge, som är slittåliga men framförallt något man trivs med.

Intervju med Marcus Saarenpää på Puustelli.
Puustelli tycker att du ska prioritera kvalitén på köket så att det håller i många år.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • En köksplanering är en ritning där du skriver in viktiga poster som mått, VVS, el och själva köket. Du kan antingen göra köksplaneringen själv eller ta hjälp av en kökstillverkare.
  • Med hjälp av en köksplanering är det enklare att planera köket. Du planerar köket efter hur köksutrymmet ser ut, önskemål, prioriteringar och budget.
  • Genom att planera köket kommer du att få en bra överblick kring resultatet. Då kan du göra prioriteringar, ändringar och ta hjälp av andra som kan ge tips och råd för att du ska få en lösning som passar dig och ditt hem bäst.