Vi hjälper dig välja rätt typ av blandare till ditt badrum


I badrummet är snygga kranar det som sätter pricken över i. Det är dock inte bara form som bör avgöra ditt val av blandare, även funktion är viktigt att ta hänsyn till. Här guidar vi dig rätt bland olika typer av blandare så att du enkelt kan klicka hem de absolut bästa modellerna.

Blandare till badrum

Att tänka på vid val av blandare för handfat

Idag finns otroligt många fina designer och spännande funktioner att välja bland. Det finns emellertid några punkter du alltid bör ta hänsyn till innan du väljer kran till ditt tvättställ.

Ergonomi

Tänk på att det är viktigt för alla personer att kunna använda kranen på ett smidigt sätt och att få fram vatten i rätt temperatur. Det är därför bra om kranen har praktiska vred som är lätta att greppa. Se till exempel till att vridbara vred har räfflor eller spår för ett bättre grepp. Välj gärna även en engreppsmodell för att öka ergonomin ytterligare.

Sensor?

Ett alternativ som blivit allt mer populärt är kranar med sensor. Du behöver alltså inte vrida om något vred för att sätta igång kranen, det räcker istället att placera händerna under den för att vattenflödet ska komma igång. Det är ett mycket hygieniskt alternativ eftersom du inte behöver vidröra något vred med händerna för att få igång vattenet. Det är även ett bra alternativ för barn och för människor som på något sätt har minskad kraft eller rörelseförmåga.

Energiåtgång

Visste du att du kan spara en hel del pengar på att välja en modell som är energisparande? Dessa sparar ofta vatten på ett sånt sätt att du inte märker det. Tryck och vattenflöde tycks alltså vara detsamma trots att det går åt mindre vatten, något som är bra för både plånbok och miljö.

Välj rätt modell till duschen och badkaret

Blandare till badrummet ska inte bara vara snygga, de måste vara säkra och ge vatten av rätt temperatur också.

Välj en modell med termostat

Har du någon gång försökt få perfekt varmt vatten i kranen utan att lyckas? Antingen blir vattnet skållhett eller så känns det som att det kommer isbitar ur kranen. Då har du sannolikt inte använt en modell med termostat. Termostat ger nämligen en jämn och perfekt temperatur, något som både är njutbart och som även minskar risken för att du chockas av för varmt eller för kallt vatten.

Med eller utan kran?

Till badkaret behöver du naturligtvis en blandare med kran eftersom du behöver kunna tappa upp ett bad. Till duschen kan det faktiskt också vara bekvämt med en kran trots att du troligen mest använder duschmunstycket. Anledningen till det är att den ofta används som en plats att tappa upp vatten på, till exempel när du ska skura golven. Att göra det med det handhållna munstycket kan bli en ganska blöt historia med mycket stänk.

Se till att den modell du valt matchar dina rör

Det kan vara bra att kontrollera hur dina rör är dragna innan du slår till på en ny kran. Det är nämligen så att alla modeller inte passar till alla tvättställ och duschar. Då kan det krävas att du gör omdragningar av rören, något som kan bli ganska kostsamt. Som tur är finns det många modeller på marknaden vilket gör att det garanterat finns flera som passar hos dig.

Design

Förr var en vattenkran mest en funktionell sak i badrummet, men på senare år har den blivit en mer framträdande detalj i badrumsinredningen. Det är därför viktigt att du tänker lite extra på vilken design du vill ha innan du slår till. Ett bra råd är att matcha övriga metalldetaljer i badrummet så att intrycket blir enhetligt. Det är också viktigt att låta alla blandare i badrummet gå i samma stil, annars blir intrycket gärna spretigt.

Idag finns modeller i många olika färger, allt från klassiskt rostfritt stål till lyxigare varianter i mässing och koppar. Speciellt mässing har på senaste tiden blivit väldigt populärt. En stor fördel med materialet är att det gör sig utmärkt tillsammans med nästan alla färger.

Populära märken inom badrumsblandare

Svedbergs

Svedbergs är en av Nordens ledande leverantörer av badrum och allt som hör badrummet till. De arbetar ständigt vidare med något de kallar “Hela Badrummet”. Konkret innebär detta att alla produkter matchar varandra.

Svedbergs har ett komplett utbud av badrumsprodukter. Blandare, badrumsmöbler, duschar, belysning, WC och tvätställ.
Svedbergs har även ett stort utbud av basturum. Både hörnbastu där det finns två olika storlekar att välja på samt "Nischbastu" som passar i små utrymmen.

Hafa

Hafa är ett svenskt företag som grundades av möbelsnickaren Lars Andersson i Halmstad i början på 60-talet. Redan efter några år hade produktionen av badrumsmöbler tagit över större delen av verksamheten, och det var Hafa som lanserade marknadens första badrumsskåp helt i teak. Skåpet blev snabbt en succé och gjorde Hafa till ledande inom badrumsinredning.

idag har Hafa ett brett sortiment av badrumsinredning där du kan hitta alltifrån blandare och handfat till duschar och badrumsskåp.

Tapwell

Tapwell är ett svenskt företag vars stil präglas av skandinavisk estetik och trendkänslighet. De utvecklar hela tiden produkterna med innovativa ytbehandlingar och har hela tiden rådande byggnormer och installationsmetoder i åtanke. Tapwell har sedan lång tid ett samarbete med en tillverkare i Italien som är världsledande när det kommer till teknik, material och design. Deras sortiment innehåller alltifrån blandare till både kök och badrum, diskhoar och annan inredning till kök och badrum.

Duobad

DuoBad finns i hjärtat av Småland. I Alsterbro närmare bestämt, där möbelindustrin sedan generationer tillbaka är känd för sitt skickliga hantverk och höga kvalitet. DuoBad badrumsmöbler förenar gediget hantverk och förstklassigt material med god design och funktion.

Vola

VOLA är ett stort danskt företag som tillverkar blandare för badrum och kök.
VOLA serien framställs av de bästa materialen. Både armaturerna och tillbehören är gjorda av mässing, enkla delar i rostfritt och de mest utsatta delarna i en armatur är tillverkade av avzinkningsfri mässing som motverkar förslitning.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det finns modeller i många olika prisklasser vilket gör att de kan kosta allt ifrån några hundralappar till flera tusen kronor. Det är dock ett gott råd att lägga lite extra på en modell av hög kvalitet eftersom billigare modeller i värsta fall kan vara dåligt konstruerade och orsaka vattenskador.
  • Egentligen är det fråga om vad du tycker är snyggast. Fördelen med engreppsmodellerna är dock att de ofta är mer praktiska och ergonomiska att använda jämfört med tvågreppsvarianterna.
  • Termostaten gör så att vattnet håller en jämn temperatur och att du kan duscha och tvätta händerna säkert. Utan termostat är det lätt hänt att vattnet antingen blir alldeles för varmt eller för kallt.
  • Hem
  • Badrum
  • Vi hjälper dig välja rätt typ av blandare till ditt badrum