Bästa eldstaden inomhus 2024


Det finns flera sätt att skapa värme i en bostad. Bland de vanligaste värmekällorna hör olika element och radiatorer. Dessa kan vara med direktverkande el, vattenburna eller oljefyllda. Något som också är mycket populärt är att värma upp hemmet med kaminer av olika slag.

Kaminer, kassetter & kakelugnar

Så fungerar eldstäder

Öppna spisar är från början vedeldningsplatser som sprider värme. Problemet med en sedvanlig öppen spis är att den största delen av värmen går till kråkorna. Bara ett tiotal procent av värmen stannar kvar i huset. Numera förser de flesta sina öppna spisar med en kassett, som ökar effektiviteten av brasan. Riktigt effektiva kaminer och kakelugnar är ofta Svanenmärkta. 

En kamin däremot är en vidareutveckling av den gamla hederliga och mycket vackra kakelugnen. Kaminen består till stora delar av stenmaterial som långsamt värms upp av eldningen genom att röken och den varma luften leds genom stenmaterialet. När kaminen väl är varm sprider den en behaglig och mysig värme som håller sig bra mycket länge än själva elden. Kakelugnar tillverkas fortfarande och är enormt populära. De går att köpa både som nya och som begagnade.

Ett alternativ till klassiska vedkaminer är en pelletskamin. Den är ganska billig att inhandla och bra mycket effektivare. Pellets genererar tre gånger så mycket värme per kilo brännbart material.

Det finns många olika typer av eldstäder:

  • Kakelugn
  • Braskamin
  • Pelletskamin
  • Spiskassett
  • Elkamin
  • Öppen spis

För- och nackdelar

Fördelarna med öppna spisar och kaminer är många. Inte minst är de vackra möbler i sig och är en källa till gemytlig värme och en hög trivselfaktor. En brasa i en braskamin skapar trivsel och njutning för ögat. De är dessutom bra komplement till andra system, till exempel för bergvärme eller elradiatorer. Det minskar elkostnaderna vid ordentlig kyla och är en driftssäker värmekälla som inte bryr sig om elavbrott. I ett mindre hus kan en kamin faktiskt räcka som uppvärmning, i alla fall om det alltid finns personer hemma som kan ladda med ny ved.

För kaminen kräver en hel del underhåll. Efter en dags bortavaro är kaminen helt utkyld. I tätbebyggda områden kan klagomål förekomma till personer som eldar mycket, då rökgaserna kan irritera grannar. Tänk därför på att elda på bästa sätt, genom att tända i toppen till exempel.

Vad kostar det med kamin?

En kamin kan kosta allt mellan 5 000 och 100 000 kronor beroende på stil, märke och modell. Skorsten är en kostnad som är utöver själva kaminen. Veden är olika dyr beroende på tillgång. Kostnaden är högre i tätbebyggda områden än på landsbygden. Kostnaden innebär mest eget arbete för den som har egen ved att ta av. Eventuell hyra eller kostnad för klyv och motorsåg tillkommer.

Olika kaminer

En kamin kan främst ses som en kompletterande värmekälla för bostadshus och ger en mjuk och behaglig värme med stor mysfaktor. Moderna kaminer är både effektiva och vackra möbler att titta på. Det finns olika typer av kaminer på marknaden. Många modeller är byggda för att skapa en rofylld känsla och ge lite värme. Andra modeller, som täljstenskaminer och kakelugnar, är byggda för att enbart vara en effektiv uppvärmningskälla. 

Braskamin

Braskamin är ett samlingsnamn för olika typer av eldstäder såsom täljstenskaminer och fristående kaminer i olika typer av plåtmaterial.

Köp bästa braskaminen

Kakelugn

Kakelugnen är en effektiv värmekälla som behåller värmen länge. Innan elektriciteten uppfanns var kakelugnen ett vanligt sätt att värma upp både hus och lägenheter. Idag går det att hitta moderna och eleganta kakelugnar som passar i de flesta hus. Priset för att installera en kakelugn brukar ligga på cirka 100 000 kronor.

Fördelen med att ha kakelugn är att den ger en behaglig och jämn värme under lång tid utan att du ständigt behöver lägga in ved. Nackdelen är det höga priset och att den kräver en hel del arbete i samband med installation och tillståndsansökan.

Köp bästa kakelugnen

Spiskasset

Ett relativt billigt sätt att få skön värme i hemmet är att installera en kassett. Med denna ökar verkningsgraden många gånger om. Verkningsgraden avgör hur mycket värme som skapas från kaminen. Priset för kassetter ligger mellan cirka 7 000 och 20 000 kronor.

Nackdelen med en spiskassett är att den kräver att du redan har en skorsten och en öppen spis installerad. Om du även behöver bygga en skorsten och köpa en kamin blir kostnaden relativt hög.

Köp bästa spiskassetten

Kamin utan skorsten

Den främsta fördelen med att ha en kamin utan skorsten är att den är enkel att installera och underhålla. Den går att ha i en vanlig lägenhet och den kan också flyttas runt mellan olika rum. De vanligaste modellerna är gasolkamin och elkamin.

Köp bästa kaminen utan skorsten

Elkamin

En elkamin drivs på vanlig el så med andra ord är det bara att sätta i kontakten i väggen. På marknaden finns ett brett utbud av olika storlekar och design. Priserna brukar ligga någonstans mellan 5 000-10 000 kronor. Vissa är gjorda för att hänga på väggen eller för att byggas in i väggen. Det finns också elkaminer som är fristående och går att flytta runt. För att skapa en känsla av en sprakande brasa är det en bra idé att välja en elkamin med inbyggd högtalare och avancerade ljuseffekter.

Nackdelen med att ha en elkamin är att den, trots smarta effekter, inte till hundra procent känns som en äkta brasa.

Köp bästa elkaminen

Tillverkare eldstäder

Ariterm

Ariterm är en av världens mest erfarna leverantörer av system för uppvärmning med pellets. Tillverkningstraditionerna går tillbaka ända till år 1889 och rymmer välrenommerade varumärken som bland annat Thermia. De har ett antal olika pelletspannor, pelletsbrännare samt pelletskaminer i sitt sortiment. Ariterm integrerar också pelletssystem med solvärme.

Bodums kakelungnar

Bodums kakelungnsmakeri tillverkar högkvalitativa kakelugnar i många olika storlekar. Ugnen är tillverkad av keramisk gjutmassa och finns som hörnmodell samt kan anpassas efter olika takhöjder.

Byskeugnen

Företaget startades 1995 och utvecklar, tillverkar och säljer braskaminer, eldstäder och rökgasfläktar samt erbjuder expertrådgivning på området uppvärmningsanordningar.

Camina

Camina i Motala har en mångårig erfarenhet av eldstäder. I sortimentet finns braskaminer, kassetter och kakelugnar. Sedan augusti 2007 ingår Camina i Sahlinsgruppen.
Camina erbjuder produkter med en väl avvägd design kombinerad med förbränningsteknik av modernaste snitt. Produkterna är typ- och miljögodkända. Många är toppade med en strängare miljötestning en så kallad P-märkning och de arbetar även för att få alla produkterna CE-märkta.

Contura

Contura ingår i Nibekoncernen som är en börsnoterad, svensk koncern som enbart arbetar med värme. Conturas braskaminer ska inte bara vara värmeeffektiva och tillverkade med största hänsyn till både kvalitet och vår miljö – de måste även vara vackra att se på. Det finns mängder med olika kaminer i deras sortiment såsom täljstenskaminer och braskaminer.

Cronspisen

Cronspisen ingår i Nibekoncernen som är en börsnoterad, svensk koncern som enbart arbetar med värme. Cronspisen tillverkar kakelugnar i gammal klassisk stil. Cronspisen bland annat långa rökkanaler som låter rökgaserna gå långt uppåt och nedåt flera gånger för maximal värmeavgivning till den värmelagrande kärnan.

Dimplex

Dimplex varumärke marknadsförs av Glen Dimplex Nordic. De är en av världens ledande producenter och leverantörer av värmeprodukter. Siemens Elvärme som har direktverkande elradiatorer marknadsförs även av Glen Dimplex Nordic. Siemens har tillverkat radiatorer sedan 1909. De har också elektriska braskaminer med realistisk flameffekt i sortimentet.

Eldmakaren

Eldmakaren tillverkar och säljer gaseldade brasor, öppna spisar och gasolutrustning. Brasorna finns i tre olika storlekar och eldas med gasol, naturgas eller stadsgas.

EuroFire

EuroFire har ett stort sortiment av energikassetter, spisinsatser, murspisar, kakelugnar och kaminer. Återförsäljarna återfinns runt omkring i hela Sverige.

Gabriel Kakelugnar

Gabriel Kakelugnar tillverkar kakelugnar i runda och rektangulära modeller, i klassisk eller modern stil. Den hantverksmässiga produktionen och en lång rad dekorer och färgställningar gör att man ska kunna finna en kakelugnsmodell som harmoniserar med husets inredningsstil och arkitektur.

Hwam

HWAM Heat Design är en av Danmarks störste producenter av arkitektritade kaminer. Genom mer än 30 år har HWAM designet och producerat moderna kaminer av hög kvalitet och med flera patenterade fördelar.

Kakelugnspannan

Kakelugnspannan är en kakelugn med ett vattenkylningssystem med flera långa rökgasgångar så att man ska uppnå stor effektivitet.

Kaminexperten

Kaminexperten startade under 2001 och erbjuder kaminer i flera olika prisklasser och stilar. Kaminerna köps direkt från de ledande tillverkarna i Europa och distribueras till alla cirka 30 butiker runt om i Sverige.

Keddy

Keddygruppen AB är företaget bakom varumärket Keddy. Företaget bildades 1970 och är beläget i Alingsås. I sortimentet finns bland annat murspisar, kakelugnar, kaminer och spiskassetter.

Morsø

Morsø har 155 års erfarenhet av att tillverka kaminer, och vi har alltid gått i spetsen när det varit dags att utveckla nya kamintyper. Morsø har byggt upp ett heltäckande återförsäljarnät över hela landet. Morsø har ett stort sortiment kaminer med varierande design, storlek, kamintyp och effektivitet. De ger 10 års garanti på gjut- och produktionsfel.

Narvells

Hos Narvells finner du ca 130 olika öppna spisar, effektiva kaminer, spisinsatser, köksspisar, pelletkaminer, pelletinsatser. De har ett antal olika pelletskaminer samt vedkaminer av olika märken på deras webb.

Nature Line

NL Brasvärmeinteriör säljer braskaminer, insatser och kassetter från kända märken.

Nordpeis

Nordpeis är marknadsledare i Europa på utveckling och produktion av murspisar. Sedan 1984 har de sålt eldstäder och sortimentet breddas hela tiden. Nordpeis ingår i Nibe koncernen som är ett börsnoterat företag som arbetar enbart med värme. De tillverkar även gjutjärnskaminer.

Nunnauuni

I Nunnauunis kollektion ingår brasugnar, brasbakugnar, bakugnar, bakugnar med spis och spisar. NunnaUuni-eldstäderna är indelade i tre värmeklasser utifrån den nyttiga värme som de alstrar per dygn, så att kunden enkelt kan välja en eldstad som producerar rätt mängd värme för sitt hem.

Oscis

OSCIS AB har som affärsidé att erbjuda beprövade, attraktiva och trygga energisparprodukter till bra priser.
Oscis är exklusiv distributör av Caminetti Montegrappas pelletskaminer på den svenska marknaden. Caminetti Montegrappas pelletsprodukter har en tätposition bland pelletskaminer.

Scandinavisk Spismiljö

Scandinavisk Spismiljö är en av Sveriges största leverantörer av brasvärme. De marknadsför i Sverige välkända varumärken som Dovre och Lotus förutom ett brett sortiment av egna produkter. I sortimentet finns braskaminer, gjutjärnskaminer och täljstenskaminer mm.

Tulikivi

Tulikivikoncernen utgörs av det börsnoterade familjeföretaget Tulikivi Oyj och dess dotterbolag. Tulikivikoncernen är världens största tillverkare av värmelagrande eldstäder. Koncernen är känd för sina Tulikivi täljstensugnar och naturstensprodukter samt Kermansavi ugnar och brukskeramik.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Lägg större vedträn underst, mindre över. Korslägg veden luftigt som i en fyrkant ovanpå, placera sedan tändmedel i toppen av brasan. Tänd brasan i toppen. Fyll på 2-3 vedträn när en glödbädd bildats.
  • Det finns, och bra är väl det. Långt ifrån alla har möjlighet att installera äkta vara. Skorstensfria kaminer är både enkla att installera och att underhålla. Allra vanligaste modellerna är gasolkamin och elkamin. Med moderna skorstensfria kaminer kan du placera din eldstad nästan var som helst i hemmet, till och med i lägenhet.