Bästa elkaminen ger värme i ditt hem


Drömmer du om att ha en kamin hemma där du kan tillbringa mysiga kvällar i mörkret? Bor du i lägenhet eller i ett hus där det inte är möjligt att installera en traditionell braskamin med skorsten? Då är elkaminen, eller elektrisk kamin som det också kallas, det perfekta valet för dig.

Elkamin

Förhöj stämningen med elkamin

Att installera en vanlig braskamin är både tidskrävande och kostsamt. Dessutom är det många gånger inte ens möjligt att installera denna typ av kamin. För att ändå få ta del av en sprakande eld och skön värmestrålning från en kamin är en elektrisk kamin ett utmärkt alternativ. 

Elkaminen är mycket enkel att installera och den kräver inte något underhåll. Elektriska kaminer kräver varken skorsten och inte heller någon extra ventilation. Du slipper all bökig hantering med att släpa in ved och tömma aska. Ingen mödosam rengöring av nedsotade glasytor och låg brandrisk. Med andra ord är elkaminen ett säkert och enkelt val för den som vill ha allt det positiva från en brasa, utan det negativa.

Fördelar med elkamin

 • Ingen hantering av skräpig och tung ved.
 • Behöver inte rengöras från sot och aska.
 • Billigare i inköp än en braskamin.
 • Går att ha i rum utan skorsten.
 • Kan användas med endast eldslågor utan värmestrålning.
 • Går att flytta mellan olika rum.
 • Försämrar inte luften i rummet. Bra för personer med andningsproblem och luftrörsbesvär.
 • Ingen risk för brännskador.

Välj rätt elkamin

För att du ska kunna hitta den bästa elkaminen för just dig är det viktigt att fundera på vad du vill få ut av den. Är designen viktig eller är det endast själva upplevelsen av att ha en brasa i hemmet? 

Vägghängd eller inbyggd

Om du är ute efter en lyxig inredningsdetalj passar exempelvis en inbyggd elkamin extra bra. På så sätt skapas ett mycket harmoniskt och elegant intryck. Vid denna typ av installation tillkommer en del snickeriarbete med att bygga in kaminen i en vägg.

En vägghängd kamin passar bra för den som enkelt vill kunna komma åt att städa golvet. Vägghängda kaminer är också bra när golvytan är begränsad och kaminen måste ta så liten plats som möjligt. Dessutom ger den ett mycket elegant intryck i rummet. Tänk på att den måste fästas på ett säkert sätt i väggen så att den inte riskerar att falla ner.

Enkel installation

Om du är ute efter en enkel installation och en prisvärd elkamin är den klassiska varianten rätt val. Det enda du behöver göra är att ställa den på golvet och koppla in den i eluttaget. Sedan är det bara att mysa framför den elektriska elden.

Inbyggd högtalare och fjärrkontroll

Är det sprakande och knastrande ljudet från en eld bland det viktigaste för dig? Då ska du satsa på en elkamin med en inbyggd högtalare som ger detta ljud. En annan sak som många uppskattar är att ha en fjärrkontroll till elkaminen. På så sätt kan du styra både intensiteten på lågorna och värmen från soffan.

Tänk på det här när du köper elkamin

Att installera en elkamin handlar i stort sett bara om att ansluta den till ett vanligt eluttag. Om du behöver installera nya elkontakter för att kunna placera elkaminen är det viktigt att kontakta en certifierad elektriker för installationen. Det är smart att inte ansluta kaminen till någon av de mest belastade säkringarna i bostaden. Exempelvis kökets säkring är bra att undvika eftersom det där återfinns flera strömslukande vitvaror.

Vill du placera elkaminen under TV:n bör du se till att det finns ett avstånd på minst 30 centimeter mellan kaminens övre del och TV:ns nedre del. Kraven kan dock skilja sig åt mellan olika typer av kaminer och därför är det alltid viktigt att läsa vad som gäller för just din produkt.

Innan du köper elkaminen är det också viktigt att fundera på vilken storlek du ska ha. Mät platsen där du har tänkt placera den noggrant. Om du vill ha möjlighet att enkelt flytta runt den mellan olika rum är det förstås viktigt att den inte är för stor och tung.

En elkamin är en utmärkt sekundär värmekälla men klarar inte av att värma upp ett helt hus. Först och främst är den tänkt som en elegant inredningsdetalj som förhöjer stämningen i hemmet.

Kom ihåg att lågorna från en elkamin inte ser exakt ut som äkta eldslågor. Den moderna tekniken i dagens elkaminer skapar ett mycket verklighetstroget intryck. Men eftersom det trots allt handlar om ett elektriskt ljus är effekten inte identisk med en levande eld.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • En elkamin går att installera i rum utan skorsten och har en lägre installationskostnad än en braskamin. Du behöver inte hantera ved eller rengöra kaminen från aska och sot.
 • En elkamin drivs av elektricitet, precis som en elektrisk lampa. Den avger värme men kan också ställas in så att den endast visar de vackra eldslågorna. Något som är bra varma sommarkvällar.
 • Priset skiljer beroende på kapacitet och design. Det går att köpa en elkamin för mellan 3 000 och 10 000 kr.