Blandare

Tips till Dig som skall köpa Blandare! Klicka här! En köksblandare ska inte bara se bra ut utan även vara driftsäker. De flesta har nog någon gång haft problemet med trasiga packningar eller droppande kranar. Nyare blandare är dessutom snålare i spolningen vilket sparar energi när man spolar med varmvatten. Att dessutom tänka på är storleken på blandaren då det kan vara praktiskt att komma in med större grytor eller hinkar. Har man en större diskbänk kan man även överväga en spolslang. Vi listar flera större tillverkare av köksblandare.

Tillverkare

Badex

Tillverkarbild Badex är ett företag som verkat inom sanitetsbranschen i 70 år. Fokus har hela tiden varit att handla med kvalitetsvaror och vi har arbetat med de största inom branschen.
De har ett stort utbud av gjutjärnsbadkar i olika form och färg samt av badrumsporslin.

Kontaktinformation
Badex AB
Gårdsvägen 4
169 70 Solna
Tel: 08-644 05 60
Fax: 08-644 61 20
-
Hemsida

Blanco

Tillverkarbild Hemsida

Corex

Tillverkarbild Hemsida

Damixa

Tillverkarbild Hemsida

Dornbracht

Tillverkarbild Hemsida

Eico

Tillverkarbild Hemsida

FM Mattsson

Tillverkarbild Kontaktinformation
FM Mattsson
Box 480
792 27 Mora
Tel: 0250-278 00
Fax: 0250-159 60
info@fmmattsson.com
Hemsida

Franke

Tillverkarbild Hemsida

Freese & Bruno Collection

Tillverkarbild Kontaktinformation
Freese & Bruno Collection
Moa Martinssonsg. 32
603 78 NORRKÖPING
Tel: 011-171030
Fax: 011-171540
info@f-bruno.com
Hemsida

Grohe

Tillverkarbild Hemsida

Gustavsbergs

Tillverkarbild Hemsida

Hafa

Tillverkarbild Kontaktinformation
Hafa badrum
Svarvaregatan 5
301 80 HALMSTAD

Tel: 035-15 44 75
Fax: 035-15 44 76
info@hafa.se
Hemsida

Hansgrohe

Tillverkarbild Kontaktinformation
Hansgrohe AB
Ridspögatan 10
21377 Malmö
Tel: 040 519150
Fax: 040 130592
info@hansgrohe.se
Hemsida

IKEA

Tillverkarbild Hemsida

Intra

Tillverkarbild Hemsida

Mora Armatur

Tillverkarbild Mora Armatur är ett av Nordens ledande företag för produktutveckling och marknadsföring vattenkranar för kök och bad.
Företaget ingår i den svenska OSTNOR-koncernen som tillverkar produkterna.

Det finns ett mycket stort utbud av blandare i olika varianter för bad, dusch och kök. En nyhet är deras "Mora Izzy C+" som kolsyrar ditt eget vatten!

De har även ett komplett utbud av duschanordningar.

Kontaktinformation
Ostnor AB, Mora Armatur
Box 480
792 27 Mora
Tel: 0250-940 00
Fax: 0250-940 10
info@moraarmatur.se
Hemsida

Nivito

Tillverkarbild Hemsida

Oras

Tillverkarbild Oraskoncernen är ett familjeföretag vars huvudmål är att utvecklas till ett av världens ledande företag inom branschen. Oras är marknadsledare i Norden och en av de största tillverkarna av sanitetsarmatur och annan vattenutrustning i Europa.

Oras har ett väldigt stort utbud av blandare fär badrum, kök och trädgård.

Kontaktinformation
ORAS AB
Elektrodgatan 3
721 37 Västerås
Tel: 021-81 61 31
Fax: 021-81 61 30
info.sweden@oras.com
Hemsida

Smeg

Tillverkarbild Smeg är ett italienskt märke vars filosofi är att ha utmärkande hushållsprodukter framtagna i samarbete med några av världens ledande arkitekter.

De har ett stort sortiment av snyggt designade vitvaror.
De har två olika showrooms, ett i Göteborg och ett i Malmö.

Kontaktinformation
SMEG SVERIGE AB
Dockplatsen 1
211 19 Malmö
Tel: 040-669 54 90
Fax: 040-669 54 99
info@smeg.se
Hemsida

Tapwell

Tillverkarbild Hemsida

Vola

Tillverkarbild VOLA är ett stort danskt företag som tillverkar blandare för badrum och kök.
VOLA serien framställs av de bästa materialen. Både armaturerna och tillbehören är gjorda av mässing, enkla delar i rostfritt och de mest utsatta delarna i en armatur är tillverkade av avzinkningsfri mässing som motverkar förslitning.

Kontaktinformation
VOLA AB
Ruddammsgatan 14, 2
803 20 Gävle
Tel: 026 140 230
Fax: 026 140 231
sales@vola.se
Hemsida
Välj rätt blandare

Byt kök - blandare

Vilket du bygger nytt kök eller vill byta ut en gammal trög eller läckande vattenkran mot en modern blandare så finns det några saker att tänka på. Eftersom en blandare används ofta är det lika viktigt att välja en med tilltalande design som bra funktion. Det finns en hel djungel av olika produkter men här är några tips som hjälper dig att välja rätt.

Välj rätt modell

Det finns flera olika modeller av blandare och de har olika fästen. Om du ska inreda ett helt nytt kök är det enkelt, för då köper man i regel en diskbänk som passar blandaren. Studera gärna utbudet hos flera tillverkare innan du bestämmer dig. Vissa har fokus på modern design medan andra erbjuder produkter i gammaldags stil, vilket kan passa bra i ett lantligt kök.

För att byta en befintlig blandare måste du först ta reda på vilken sort du behöver - bänkmonterad enhålsblandare, tvåhålsblandare eller väggfäst blandare. Det är viktigt att veta vilken modell det ska vara, för att blandarens fäste ska passa i diskbänken. De vanligaste måtten på tvåhålsblandare är 150 c/c eller 160 c/c, vilket anger avståndet mellan hålen i millimeter.

Väggmonterade blandare har länge varit vanliga inom restaurang och storhushåll men på senare år har de blivit ett trendigt inslag även i privata hem. Fördelarna med denna modell är att man kan bestämma hur högt upp kranen ska sitta och att den lämnar hela bänkytan fri. Detta är särskilt praktiskt om man brukar hantera stora kastruller eller bara vill ha extra svängrum.

Tänk även att själva kranens utformning är viktig. Välj gärna en där du får bra utrymme – så att även stora kastruller och bunkar får plats under kranen.

Modern eller äldre stil

Byt kök - blandare

De flesta föredrar en modern engreppsblandare. Fördelen med denna är att man enkelt och bekvämt kan justera vattenmängd och temperatur med en hand. Vissa har så lättrörliga handtag att man kan sätta på och stänga av vattnet med armbågen, vilket är extra smidigt om man har båda händerna upptagna.

Äldre köksblandare var ofta utrustade med två vred – ett för varmt och ett för kallt. De kallas därför tvågreppsblandare. Genom att justera båda handtagen får man fram perfekt temperatur. På senare år har dessa fått ett uppsving och klassiska modeller som Rogen nytillverkas.

Material och kvalitet

De vanligaste materialen är rostfritt stål, kromad mässing eller mässing. Vilket man väljer är förstås en smaksak. Rostfritt stål är relativt dyrt men anses vara ett gediget och hållbart material. Förkromad mässing är något billigare men ger ändå ett snyggt intryck. I ett kök med gammaldags, lantlig stil kan istället en blandare av mässing pryda sin plats.

Enligt Boverkets undersökning kan vissa nya blandare släppa ifrån sig bly. Detta gäller inte de rostfria, utan bara sådana som innehåller mässing. Enklaste sättet att slippa fundera så mycket kring detta är att alltid spola ur kranen ordentligt innan man tappar upp vatten. Eventuell utfällning minskar även med tiden. Om du är allergisk mot metall kan du välja en blandare med ugnshärdad lackyta.

Det är dessvärre svårt att bedöma kvaliteten på en köksblandare enbart genom att granska dess yttre. Om blandaren har certifierats av SP (Sitac) är den typgodkänd, vilket borgar för god funktion och säkerhet. Det är även viktigt att blandaren tål rätt tryck – minst 10 bar. Använder du en undermålig blandare gäller i regel inte hemförsäkringen om något skulle hända.

Tillval och funktioner

Nu för tiden finns det ett stort utbud av blandare med olika tillval och funktioner. Manuell eller tidsinställd diskmaskinsavstängning kan effektivt minimera risken för vattenskador. En avtagbar pip eller kran kan vara bra om man har inåtgående fönster. Genom att installera ett särskilt system kan man få kolsyrat vatten direkt ur kranen – bekvämt, miljövänligt och ekonomiskt. Senaste trenden är att man även kan få kokhett vatten direkt ur kranen.

Många barnfamiljer tycker det är bekvämt att snabbt och enkelt kunna tappa upp hett vatten för att laga mat eller blanda välling, men paradoxalt nog är det i dessa hem kranar av denna typ utgör störst risk. Även om det finns säkerhetsspärr löper barn och äldre extra stor risk att skålla sig på det heta vattnet. I restaurangkök och på företag är det däremot tillåtet med blandare som spolar kokande vatten.

  • Diskmaskinsavstängning – minimerar risken för vattenskador
  • Utdragbar duschslang / restaurangdusch
  • Kolsyrat vatten direkt ur kranen
  • Kokande vatten direkt ur kranen (ej för privata hem)
  • Beröringsfri sensor (spolar vatten automatiskt)
  • Skållningsskydd – bra om det finns barn i huset
  • Utbytbar / avtagbar pip eller kran – praktiskt vid inåtgående fönster
  • Vattensparande och mjukstängande
  • Uttag för bänkdiskmaskin

Miljövänligt lönar sig

När det gäller vatten lönar det sig att tänka på miljön. En energisnål blandare sparar nämligen både resurser och pengar. Keramisk tätning är säkrare och håller längre än traditionella packningar - vilka är en vanlig orsak till droppande kranar. Vissa kranar är utrustade med den vattensparande tekniken Eco-tap, vilket innebär att vattenflödet minskas när man släpper spaken. En snålspolande och mjukstängande blandare utsätter dessutom ledningarna för mindre påfrestningar, vilket förebygger skador och läckor på rören.

Tänk på att

En blandare med enkel design och blanka, rena ytor kan vara enklare att hålla ren och mer hygienisk än en med dekorativ utformning, vinklar och vrår.