Fixa vacker trädgård med marksten och murar


I vår köpguide kan du läsa om marksten och murar för din trädgård. Jämför olika material för att hitta det som passar dig bäst.

Marksten & Murar

Med marksten och murar ordnar du en vacker och prydlig trädgård som dessutom är enkel att sköta om. Ytterligare en fördel är att du med denna typ av material kan skapa en helt unik inredning utifrån dina egna önskemål. För att hitta rätt typ av mark- och mursten rekommenderar vi vår köpguide där du hittar de modeller som är bäst i test.

Rama in trädgården med marksten

Med marksten är det möjligt att ordna en fin uteplats som på ett naturligt sätt flyter ihop med den övriga trädgården. Marksten passar mycket bra att använda för att fixa praktiska gångar, till exempel från parkeringen till entrén eller från huset till förrådet. På så sätt slipper du blöta och leriga skor och kan till och med gå barfota när vädret tillåter. Ytterligare smarta användningsområden för marksten är att lägga plattorna runt en pool eller vid en rabatt.

Genom att lägga markstenen i samma nivå som gräsmattan blir det enklare att komma åt att klippa gräset. På så sätt behöver du inte lägga onödig tid på att klippa gräset där gräsklipparen inte kommer åt, längs med rabattkanten eller vid uteplatsen. Marksten finns i ett stort utbud av material, färger och storlekar och går att få i natursten eller exempelvis betong.

Vanliga material av marksten

  • Granit
  • Betong
  • Kalksten
  • Sandsten

Lägga marksten själv

Att lägga marksten kan vara roligt och kreativt men kräver en del fysiskt arbete. Tänk på att grunden är mycket viktig för att ytan ska hålla sig jämn och fin. Börja med att gräva bort jord en bit ner i marken och lägg ut en fiberduk och fyll på med bergkross och annat sättmaterial. Kolla med leverantören hur djupt bärlagret ska vara och vilka material som passar bäst för den marksten som du har valt.

Grunden bör sedan jämnas till med en markvibrator innan det är dags att lägga ut plattorna. Vid läggningen av markstenen är det viktigt att löpande kontrollera att ytan är rak och har samma nivå överallt.

Ordna nivåskillnader med murar

Genom att använda stödmurar i trädgården kan du förvandla en oanvändbar sluttning till plana trädgårdsytor. Med eleganta stödmurar får du en eller flera terrasser för att anlägga rabatter, en lekplats för barnen eller varför inte en härlig uteplats med solstolar?

En mur kan även användas till avgränsning runt en tomt istället för en häck eller ett staket. En vackert murad stenmur ger ett rejält och beständigt intryck och skapar en ombonad känsla i trädgården. I vissa kommuner behövs bygglov för att sätta upp en mur vid tomtgränsen så kom ihåg att ta reda på vad som gäller innan du sätter igång.

Fördelar med att bygga mur

  • Med en stödmur går det att öka användbara ytor på en sluttande tomt genom att bygga terrasser.
  • En fristående mur vid tomtgränsen ramar in trädgården på ett tydligt sätt.
  • Murar gör att du kan ordna upphöjda rabatter på flera ställen i trädgården. Tack vare upphöjningen blir de enklare att sköta om.

Bygga mur - grunden viktig

Att bygga en mur går att göra själv om du är händig och gillar att fixa med byggprojekt. Är du osäker på hur du ska göra bör du läsa på ordentligt och öva genom att bygga en lägre mur runt exempelvis en rabatt.

Starta bygget med att göra en skiss på hur du vill att slutresultatet ska se ut. Kontrollera hur murblocken som du har valt ska monteras och tänk på hur du ska undvika att behöva göra alltför många kapningar av blocken. Med bra förberedelser går bygget effektivare och du slipper onödiga misstag och kapningar.

Fundera på hur mycket grävarbete som arbetet kräver och om du ska hyra en grävmaskin eller anlita en grävfirma. För att muren ska stå stadigt under många år är det viktigt att lägga tid på markarbetet. God dränering och ett underlag av fiberduk och bergkross ger en bra grund.

För att kunna mura behöver du ha en del verktyg som exempelvis tumstock och vattenpass. Många mer avancerade verktyg går att hyra som exempelvis en kapmaskin och en markvibrator. Även en vinkelslip kan behövas för att slipa av kanter och ojämna ytor. Glöm inte skyddsutrustning som glasögon och andningsskydd.

Populära tillverkare av marksten

Betonggruppen RBR

Betongruppen RBR är en dansk tillverkare av marksten, betongplattor och diverse mursystem. De har även LED-belysning för att lysa upp murar i sortimentet.
Återförsäljarna finns utspridda över hela landet.

Flinta Konstbetong

Flinta Konstbetong är ett litet cementgjuteri med cirka 30 år i branschen. De är återförsäljare av betongvaror som marksten, trädgårdsplattor ,trädgårdsspisar och murar.

Flisby

Flisby är ett postorderföretag med em katalog som går ut i 820 000 exemplar.
Flisby har marknadens största utbud av marktäckning till trädgård, alltifrån traditionella betongvaror till marknadens största sortiment av natursten och grus.

Hedareds Sand & Betong

Hedareds Sand & Betong är ett av Sveriges ledande betongföretag och startade 1952. Hos Hedareds Sand & Betong hittar du över 50 års branscherfarenhet och ett komplett sortiment av mursystem och marksten för din trädgård. Det finns en uppsjö av olika murar och marksten att välja bland i deras sortiment.

S:T Eriks

S:t Eriks startades 1888 och är idag Sveriges ledande leverantör av plattor, marksten, murar, takpannor, block och VA-system i betong och natursten. Hos oss hittar du allt för att skapa trädgården du alltid har drömt om. Välkommen att besöka någon av våra kunniga återförsäljare runt om i Sverige och inspireras av vårt breda sortiment.

Starka Betongindustrier

Starka är ett självständigt privatägt företag som tillverkar och säljer prefabricerade betongprodukter.De har ett gigantiskt sortiment inom marksten, trappor, murar, kantstöd och mycket mer. De har ett stort nät av återförsäljare över hela Sverige.

Sten Centrum

Sten Centrum är en stenbutik som hjälper dig från idé till verklighet och levererar snabbt måttbeställda stenprodukter från deras verkstad. Ded har mer än 300 stensorter i lager.

Stenbolaget

Stenbolaget har marksten och natursten till din uteplats och garageuppfart. De har ett stort sortiment av marksten samt natursten som skiffer och granit. De har också ett stort urval av stödmurar i betong och granit.

Stonefactory.se

Sveriges största kakel och klinkerbutik på nätet. I deras sortiment hittar du allt ifrån grillar, attefallshus och utemöbler till olika sorters mark-, mur- och dekorsten.

Uddevalla Cementgjuteri

Uddevalla Cementgjuteri startade sin verksamhet 1963 och är en av de stora gjuterierna i Västsverige. I sortimentet finns marksten, plattor och murar.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • De flesta miljöer får ett lyft med marksten och murar eftersom dessa material skapar avgränsande ytor och ramar in trädgården.
  • Marksten och murar går att få i material som betong och i naturmaterial som till exempel granit. Ofta är betong billigare än natursten.
  • Många klarar av att lägga marksten och murar själva men det är en hel del fysiskt arbete som krävs. En mindre rabatt eller gång är enklare att göra än en uppfart som ska tåla fordon eller en hög stödmur som ska stå stabilt.