Få hjälp att välja de bästa trädgårdsredskapen


När våren kommer och det är dags att börja påta i trädgården är det bra att ha några praktiska trädgårdsredskap. Här kan du läsa om olika typer av redskap och vad de används till så att du enkelt kan uppdatera din trädgårdsutrustning.

bästa trädgårdsredskapen

Bra basredskap i trädgården

 • Gräsklippare
 • Grästrimmer
 • Högtryckstvätt
 • Häcksax
 • Manuella redskap såsom spade, hacka, räfsa, kratta och redskap för plantering

Olika typer av gräsklippare

Många anser att gräsklipparen är det absolut viktigaste trädgårdsredskapet. De flesta vill ju trots allt ha en trevlig och välansad gräsmatta. Det finns emellertid olika typer av gräsklippare som passar för olika sorters trädgårdar. Till exempel kan du välja mellan batteridrivna eller nätdrivna varianter, men det finns ännu fler val än det. Vi går igenom samtliga här:

Bensindriven gräsklippare
Har du en stor trädgård? Då kan det vara bra att satsa på den klassiska bensindrivna varianten av gräsklippare. Dessa är ofta självgående och finns som stora åkgräsklippare, något som passar för den riktigt stora trädgården.

Eldriven gräsklippare
Om din trädgård är mellanstor kan det vara bra att titta på eldrivna gräsklippare. Dessa kopplas smidigt in i eluttaget och kan sedan användas direkt. Se bara till att du har tillräckligt lång sladd så att du når hela trädgården.

Batteridriven gräsklippare
Många självgående gräsklippare, så kallade robotgräsklippare, har ett uppladdningsbart batteri. Sådana finns för de flesta trädgårdar, oavsett storlek. Gillar du inte att klippa gräset är det en perfekt modell för dig.
Det finns också batteridrivna varianter i klassisk gräsklipparmodell. Den passar dig som värnar om miljön men ändå vill klippa gräset på traditionellt sätt.

Manuell gräsklippare
Har du bara en liten plätt gräs som behöver klippas? Du föreslår vi att du satsar på en manuell gräsklippare, det vill säga en sådan modell som inte har någon motor utan skjuts framåt med handkraft. Det är bra att veta att dagens moderna modeller inte alls är lika tunga att skjuta framåt som de äldre.

Snyggt och prydligt med grästrimmer

Det finns ställen i trädgården som du inte kommer åt med gräsklipparen, till exempel området närmast rabatten. Då kan det vara bra med en grästrimmer. Även dessa finns i olika varianter. Vill du ha ett riktigt kraftfullt redskap och kunna arbeta var du vill? Då kan du med fördel satsa på en bensindriven grästrimmer.

Har du bara små områden som behöver bearbetas med grästrimmern? Välj då en eldriven eller batteridriven variant. Den batteridrivna trimmern har fördelen att du inte behöver begränsas av en sladd, medan den eldrivna trimmerns största fördel är den högre prestandan.

Gör rent altanen med en högtryckstvätt

En högtryckstvätt är också ett av de trädgårdsredskap som är ett måste om du har en altan eller en stenläggning. Med den får du enkelt bort den envisa smuts och de alger som lätt uppkommer utomhus. Den går även utmärkt att tvätta den cement- eller asfaltsbelagda infarten med.

Innan du köper en högtryckstvätt är det viktigt att du funderar vilka behov du har? Vill du kunna tvätta av din altan? Då kan det vara bra om högtryckstvätten har ett speciellt munstycke för tralltvätt.

Var också noga med att kontrollera vilket tryck du kan komma upp i. För enklare sysslor som altan och biltvätt räcker det med ett tryck på mellan 110 och 140 bar. Vill du göra tuffare saker som att till exempel tvätta skrovet på båten så behöver du ett tryck på 200 bar.

Smarta trädgårdsredskap för finlir i trädgården

Du behöver även en rad manuella trädgårdsredskap för att kunna hålla snyggt och prydligt i trädgården. En räfsa för att räfsa ihop löv och gräs är bra att ha. Det är även smidigt att ha en klassisk kratta för att släta till trädgårdslandet eller grusgången med.

Gillar du att plantera? Då behöver du redskap för detta, till exempel en hacka, en liten trädgårdsspade och en större variant om du vill gräva ned buskar eller träd.

För dig som är stolt innehavare av en ståtlig häck eller några buskar behövs en häcksax. Har du bara några få buskar kan det räcka med en manuell variant, medan du som har en häck eller många buskar med fördel satsar på en eldriven variant.

Var alltid noga med att köpa manuella verktyg av hög kvalitet. Om de sköts på rätt sätt kan de hålla en hel livstid, vilket gör dem till en väl värd investering.

Populära tillverkare av trädgårdsredskap

Fiskars

Fiskars är en ledande leverantör av konsumentprodukter för hem, trädgård och uteliv. Fiskars produkter är kända för sin funktionalitet och sin toppdesign.
Fiskars har ett enormt stort sortiment av tradgårdsredaskap, bland produktgrupperna finns beskärning, planteringsverktyg och trädgårdsredskap.

Gardena

Gardena är idag ett av världens starkaste varumärken inom trädgård, med en varumärkeskännedom på mer än 90 % i vissa länder. Det finns nästan inte en trädgårdsägare som inte någon gång haft en Gardena produkt i sin hand. I det stora sortimentet finns bland annat krattor, räfsor, luckrare och mycket mycket mer.
Värt att notera att Gardena har 25 års garanti på alla combisystem redskap och mekaniska klippverktyg!

Honda

Honda Power har ett stort sortiment av trädgårds och industriprodukter som lämpar sig både till privat och kommersiellt bruk. I sortimentet finns trimmers, röjsågar, jordfräsar, gräsklippare, åkgräsklippare, elverk, vattenpumpar och snöslungor. Honda är världens största motortillverkare.

Husqvarna

Husqvarna är världens största tillverkare av motordrivna utomhusprodukter för skog, park och trädgårdsskötsel. Husqvarnas breda sortiment av konsumentprodukter omfattar såväl gräsklippare, som utrustning för bevattning och trädgårdsredskap.

Vad det gäller Husqvarnas gräsklippare finns det ett brett sortiment av olika klippare som robotgräsklippare, åkgräsklippare och vanliga gräsklippare.

Jonsered

Med egna dotterbolag i Norge, Danmark, Finland och Sverige distribuerar Jonsered via 1 000 återförsäljare som alla har specialkompetens inom deras marknadsområde. I Sverige säljs produkterna via ett rikstäckande nät av 350 återförsäljare.

Stiga

GGP Sweden AB /Stiga) är den största tillverkaren i Norden av trädgårdsprodukter och en av de allra största i Europa. Deras sortiment sträcker sig från små eldrivna gräsklippare till stora åkgräsklippare för professionell användning, från kompostkvarnar till snöslungor.

Stiga har 6 olika serier av gräsklippare och ett antal olika modeller i varje serie så utbudet är enormt. Vidare finns det ett antal olika åkgräsklippare i olika prisklasser.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

 • Du behöver först och främst en bra gräsklippare, men även en grästrimmer och en högtryckstvätt. Har du buskar behöver du en häcksax, och gillar du att plantera behöver du trädgårdsredskap för detta. Satsa också på en bra kratta och en bra räfsa.
 • Olika typer av drivning passar olika bra i olika trädgårdar. Läs vår guide så kan du hitta en modell som passar perfekt för din trädgård.
 • Vi jobbar med att hitta de absolut bästa produkterna på marknaden och har därför testat oss igenom mängder med trädgårdsredskap. Läs därför våra köpguider så kan du vara säker på att du hittar riktigt bra redskap.
 • Hem
 • Trädgård
 • Få hjälp att välja de bästa trädgårdsredskapen