Batteridrivna gräsklippare - bäst i test 2024


Läs vår köpguide för batteridrivna gräsklippare och hitta rätt variant för dig! Vi hjälper dig välja genom att ge användbara råd och tips.

Bäst i test
Stihl
Stihl RMA 235
Lätt och smidig gräsklippare som är enkel att använda.
Bästa premium
Bosch DIY
Bosch DIY Universal Rotak 36-550
En premiummodell som även kan samla upp och strimla löv.
Bästa lättkörda
AL-KO
AL-KO EasyFlex 34.8 Li
Lättkörd gräsklippare som bara väger 12 kilo.
Populär
Black and Decker
Black and Decker CLMA4820L2-QW
Gräsklippare med generös klippbredd på hela 48 centimeter.
Bäst i test
Bäst i test

Stihl RMA 235

Lätt och smidig gräsklippare som är enkel att använda.

Stihl RMA 235

Lätt och smidig gräsklippare som är enkel att använda.

Produktegenskaper

 • Justera klipphöjden i fem nivåer
 • Lätt att köra
 • Låg vikt

Produktöversikt

Det tyska företaget Stihl är ett ledande varumärke inom produkter för skog och trädgård. Bland annat erbjuder man en stor bredd av olika gräsklippare, som exempelvis denna batteridrivna modellen.

Stihl RMA 235 är en smidig gräsklippare som passar perfekt för dig som har en gräsmatta som är upp till 300 kvadratmeter stor. Gräsklipparen har en låg vikt och är enkel att köra. Den har en uppsamlare med nivåindikering och du kan justera klipphöjden i fem olika nivåer. 


Bästa premium
Bästa premium

Bosch DIY Universal Rotak 36-550

En premiummodell som även kan samla upp och strimla löv.

Bosch DIY Universal Rotak 36-550

En premiummodell som även kan samla upp och strimla löv.

Produktegenskaper

 • Klippbredd: 36 cm
 • Klipphöjd: 25-70 mm
 • Uppsamlare
 • Utan batteri och laddare

Produktöversikt

Batteridriven gräsklippare av hög kvalitet från säkra Bosch. Det är ett mångsidigt val eftersom den inte bara kan klippa gräs, den kan även samla upp och strimla löv. Klipphöjden är justerbar i sex olika steg, från 25 och 70 millimeter. Universal Rotak 36-550 är även utrustad med en funktion som kallas ProSilence, denna minskar ljudnivån med hela 30 procent. Detta är en modell som är optimal för gräsmattor som är upp till 550 kvadratmeter stora.

Se priser på Bosch DIY Universal Rotak 36-550


Bästa lättkörda
Bästa lättkörda

AL-KO EasyFlex 34.8 Li

Lättkörd gräsklippare som bara väger 12 kilo.

AL-KO EasyFlex 34.8 Li

Lättkörd gräsklippare som bara väger 12 kilo.

Produktegenskaper

 • Vikt: 12 kg
 • 6 klipphöjder
 • Uppsamlare
 • Med batteri och laddare

Produktöversikt

Denna lätta gräsklippare med en vikt på endast 12 kilo är ett klockrent val för den lite mindre trädgården upp till 200 kvadratmeter stor. Den har justerbar klipphöjd i sex olika steg, från 25 till 70 millimeter, som du enkelt kan variera mellan med reglaget på handtaget. Uppsamlaren rymmer generösa 45 liter så att du slipper tömma den ofta utan istället kan köra länge och ostört.

Se priser på AL-KO EasyFlex 34.8 Li


Populär
Populär

Black and Decker CLMA4820L2-QW

Gräsklippare med generös klippbredd på hela 48 centimeter.

Black and Decker CLMA4820L2-QW

Gräsklippare med generös klippbredd på hela 48 centimeter.

Produktegenskaper

 • Klippbredd: 48 cm
 • Klipphöjd: 38-100 mm
 • Uppsamlare
 • Hopfällbart handtag
 • Batteri ingår

Produktöversikt

Black and Decker CLMA4820L2-QW är en mycket omtyckt gräsklippare av konsumeter, den har fått över hundra positiva kundrecensioner som vittnar om dess kapacitet och prestanda. Det är en mycket prisvärd gräsklippare som ger dig mycket för pengarna. Klippbredden på 48 centimeter är bland de bredaste som går att hitta bland konkurrerande, batteridrivna modeller. Du kan välja att klippa på tre olika sätt: med uppsamlaren, med utkast eller med bioklipps-teknik. Uppsamlaren rymmer 50 liter och är enkel att tömma.Det finns ett integrerat handtag framtill som gör det lätt att lyfta och flytta maskinen.

Se priser på Black and Decker CLMA4820L2-QW


bäst i test batteridriven gräsklippare

För dig som inte vill tanka din gräsklippare eller behöva torka av tändstift etc. finns det idag ett stort utbud av gräsklippare som drivs av batterier. Läs vår köpguide för att få råd och tips när du är ute efter någon av de bästa batteridrivna gräsklipparna på marknaden. Din gräsklippare köper du självklart enklast på nätet, där du har ett rejält sortiment att välja bland från en lång rad butiker.

Batteridrivna gräsklippare i olika varianter

Genom att skaffa en gräsklippare som drivs med batterier gör du samtidigt miljön en tjänst, eftersom den inte använder något bränsle. Det smidiga med en batteridriven gräsklippare är förstås själva batteridriften. Du laddar enkelt batteriet (eller batterierna, om den drivs av flera) i den medföljande laddaren, sätter sedan i batteriet i gräsklipparen och startar den.

Du har flera olika modeller till buds, där du kan välja mellan allt från klippbredd till motorkapacitet (som mäts i Watt). Ditt val bestäms förstås av ditt behov. En gräsklippare med en större klippbredd gör att du hela tiden klipper ett lite bredare område av gräsmattan, vilket innebär att klippningen går något snabbare. Många gräsklippare är utrustade med en så kallad multi clip-funktion, där gräset bryts ned i mycket små bitar. På så sätt får gräsmattan lite extra naturlig gödning, vilket bidrar till att du får en jämn och fin matta. Föredrar du att samla ihop gräset och avlägsna det på valfri plats, finns det istället möjlighet att koppla på en uppsamlare.

Det finns flertalet tillverkare av batteridrivna gräsklippare, där några av de vanligaste heter Ryobi, Bosch, Stiga, Gardena och Black & Decker. Utöver de vanligast förekommande märkena finns flertalet varianter från lite mer okända tillverkare. Genom att välja en produkt från ett känt märke har du dock större möjligheter att få tag på reservdelar när det blir aktuellt. Möjligheterna att få service och reparation kan också variera beroende på modell och fabrikat.

Batterikapaciteten har stor betydelse

Något som annars påverkar prestandan till stor del, förutom själva motorstyrkan, är batterikapaciteten. Batterier med högre kapacitet (mäts i mha) tar förvisso längre tid att ladda, men i gengäld kan du klippa en längre stund innan det är dags att ladda det igen. Allt beror på hur stor gräsmatta du har som ska klippas. De som äger en mindre tomt kanske klarar sig med att klippa gräsmattan på en enda laddning, medan andra får ladda batteriet flera gånger innan jobbet är gjort. En lösning på detta är att skaffa ytterligare ett batteri så att du kan alternera - ett batteri i gräsklipparen och ett i laddaren. På så sätt minskar du väntetiden för att batteriet ska ladda klart.

Ytterligare en fördel med den batteridrivna gräsklipparen är ljudnivån, som är en bra bit lägre än för en bränsledriven variant. Det här är inte enbart bra för grannsämjan, utan är också behagligt för dina öron som då inte tar någon skada. Med andra ord slipper du gå runt med hörselskydd när du klipper gräset. En batteridriven variant av gräsklippare är dessutom inte lika tung som en bränsledriven dito, vilket många gånger gör den lättare att manövrera.

Viktigt att tänka på är vinterförvaring av batterierna. Förvaras de i kalla utrymmen kan de ta skada och sluta fungera. Ta därför för vana att plocka med batterier och laddare in i rumstemperatur när dagar och nätter börjar bli kalla. Någon gång under vintern, det vill säga mellan säsongerna, kan det vara bra att ladda upp batterierna som en form av underhåll. Genom att göra detta förlänger du livslängden på batterierna.

Val av batteridriven gräsklippare – sammanfattning

Tänk på följande när du är på jakt efter en batteridriven gräsklippare:

 • Skaffa helst en gräsklippare från en känd tillverkare för att kunna få tag på reservdelar.
 • Välj en klippare som motsvarar ditt behov, baserat på storleken på den tomt som ska klippas.
 • Du får en lägre ljudnivå med en batteridriven gräsklippare jämfört med en variant som drivs av bränsle.
 • Har du en större tomt kan det vara vettigt att investera i ytterligare ett batteri.
 • Förvara batterierna i rumstemperatur under den kalla årstiden.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

 • Det är mycket smidigt att komma igång med gräsklipparen. Du laddar upp batteriet, sätter i det i gräsklipparen och kör igång.
 • Du väljer din batteridrivna gräsklippare utefter tomtstorlek, där klippbredd och batterikapacitet är viktiga faktorer som påverkar den tid du får lägga på att klippa gräsmattan.
 • Förutom att ta in batterierna på vintern och se till att ladda dem åtminstone en gång mellan säsongerna, är det bra att göra rent under gräsklipparen för att få bort rester av gräs.