Bygga carport - regler om bygglov och pris


Går du i tankarna att bygga carport? Att bygga en carport ger dig många fördelar och din bil skydd mot väder och vind. Kanske funderar du över om du ska bygga från grunden i lösvirke eller köpa monteringsfärdiga byggsatser och ställa på plintar. Läs mer om regler, bygglov och pris.

Fler artiklar om carport:

Carport som byggsatsCarport med förrådDubbel carport

Ritningar för carport

En carport kan se ut på många olika sätt och kan byggas i olika material.

För att ansöka om bygglov eller skicka in en bygganmälan behöver du flera ritningar. Du behöver:

  • Planritning
  • Fasadritning
  • Situationsplan
  • Sektionsritning

Här kan du köpa carport

Om du hellre vill köpa en carport snarare än att bygga den från grunden rekommenderar vi nedan företag. 

Smart byggsystem för carport
Snabb hjälp och bra priser
Fast pris på frakt
Bygg carport enkelt
Mycket för pengarna
Även garage med carport
Köp ny carport idag
Kompletta priser
Byggsats av väggblock

Carport pris med montering

Ibland kan det vara skönt att få hjälp med monteringen av din carport. Kanske har du köpt en i byggsats och vill få hjälp att montera ihop den eller så önskar du få hjälp att bygga en i lösvirke. Ta hjälp av en duktig hantverkare och få en samlad prisbild vad allt kostar.

Få hjälp att snickra
Priser från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Viktiga regler när du ska bygga carport

När du ska bygga Carport kan du behöva ansöka om bygglov, särskilt om du bor i ett detaljplanerat område. Carports kan byggas både som en fristående eller kompletterande byggnad. Om du bygger Carporten fristående, så att den inte sitter ihop med huset, kategoriseras carporten som friggebod eller attefallshus, beroende på mått. I de flesta fall behöver du inte ansöka om bygglov för detta.

Vi går igenom de olika fallen mer specifikt nedan. Kom ihåg att du alltid kan kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få reda på om du behöver söka bygglov eller lämna en anmälan för just din carport.

Carport med bygglov

Vill du bygga en carport i direkt anslutning till huset? Eller har du tänkt att bygga den nära en allmän väg, eller stranden? Då behöver du ansöka om bygglov. Detsamma gäller om du vill bygga carporten närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Bygger du nära tomtgränsen från grannen kan det räcka att du får grannens godkännande. Ta gärna detta skriftligt.

När du ansöker om bygglov behöver du följa detaljplanen. Carporten måste även vara lämpligt för sitt ändamål. Bra att veta är att när du väl har fått bygglov måste du börja bygga inom 2 år och ha byggt färdigt inom 5 år.

Carport utan bygglov

Om du bygger carporten fristående på tomten, nära bostadshuset, behöver du oftast inte ansöka om bygglov. Tänk på att carporten inte får ligga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

Mått för carport

Hur stor carport har du tänkt bygga?

Om din carport är högre än 3 meter och större än 15 kvm behöver du göra en anmälan till kommunen och invänta ett startdatum från dem. Är den mindre än dessa mått och fristående från bostadshuset klassas den som en friggebod. Har du flera friggebodar på tomten behöver du även göra en anmälan om de tillsammans utgör en yta på 15 kvm.

Är din carport mellan 15-30 kvm och byggs fristående klassas den som en attefallshus. Du behöver då skicka in en anmälan till kommunen. Men behöver oftast (beroende på var på tomten den placeras) inte ansöka om bygglov.

Är carporten högre än 4 meter och större än 30 kvm behöver du ansöka om bygglov.

Bygga carport bygglov och pris

Vad kostar det att bygga carport?

Vad priset för en carport blir beror på olika faktorer, såsom storlek, modell, vilka material du använder osv. En carport av stål är exempelvis oftast dyrare än en variant i trä. Även grunden spelar roll, en gjuten platta och asfalt är dyrare än grus.

Andra faktorer som spelar in är om du tänkt bygga det mesta själv eller om du behöver ta in arbetskraft. Du behöver även bestämma dig för om du vill bygga carport i lösvirke eller köpa monteringsfärdiga byggsatser.De

Köper du monteringsfärdiga byggsatser ligger priset på mellan 30 000-150 000 kr.

Bygger du en carport själv i lösvirke behöver det inte alls bli en särskild dyr affär. Du kan bygga en carport i lösvirke för mellan 15 000 och 24 000 kronor. Detta räknat i måtten 7 x 3 meter och med en byggbeskrivning framtagen av Svenskt Trä

Är du händig? Bygg en carport i lösvirke för ett billigt pris

Att bygga en carport i lösvirke innebär att du istället för att använda monteringsfärdiga byggsatser, bygger carporten bräda för bräda. Detta passar dig som vill ha en unik design och som vill lägga ner en del tid i projektet. Är du händig och tycker om att bygga? Då kan detta vara en bra variant för dig. Dessutom är detta oftast den billigaste varianten.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från forumtråden "Bygga carport själv" här på Hus.se.

Bygga carport själv

"Hej forumet
Har tänkt att bygga en fristående carport och har ett antal frågor jag undrar över. Storleken kommer att vara ca 3.5m x 6m.
Som stolpfästen har jag tänkt att använda mig av kraftiga plintar som ska gjutas i betong. Hur djupt behöver jag gräva?

Jag har tänkt att ha ett tak av profilerad plåt med ca 10 graders lutning. Vilken dimension på takbalk behöver jag? Går det bra att fästa takbalken med plåtband runt takbalksänden?
Vilket virke ska jag använda till de bärande delarna av konstruktionen?

Hoppas någon kan ta sig tid och svara på mina frågor."

Mvh OlofW

"Hej OlofW!
Enligt bestämmelserna är tjälfri nivå i zon 2 runt Linköping 160cm djup, man brukar lägga rör runt 110cm om man använder isolering över rören eller runt plintarna går det med grundare då kan du räkna med att 5cm isolering motsvarar 50cm mark.
Grundläggningsdjupet är beroende på var du bor, sista åren har varit milda vintrar men tänk på att det kan bli som i vinter ner till -30-35grader kallt .

Gräv eller hellre hyr en jordborr och lägg botten på ca1m, använd form av papp rör och stolpsko.
Till stolpar använder du 45x120mm som då passar jämnt under bjälkarna som också ska vara 45mm,
Utanpå 45x120 regeln ställer du på varje sida en 28x145mm råplan med sågade sidan ut. Du får då en snygg stabil stolpe som är lätt att fästa samman med bjälken och stolpskon.

Som bjälke blir 45x220 bra det går med 45x195, men det kommer att se lite klint ut och priset skiljer inte mycket.
Till tak balk blir 45x145mm bra, c/c 120 cm är ett vanligt måttt, men jag föreslår att du lägger bjälkarna på c/c 86 cm det blir då 8st 45x145, med den lägre höjden kan du då använda liggande 28x70,95mm till bär regel för plåten.
Väljer du använda 120cm avstånd blir bär regeln 45c70mm och monteras på högkant.
Som takfots bräda 2st i höjd 22x120mm.

Det går bra med plåtband har använts i många år, om du inte vill använda gaffel ankare, det blir lätt monterat och snyggt, sätt en på varannan takbjälke."

Mvh Leifjuno

"Hej,

Vid gjutning ska du tänka på att gräva hålet till minst halva frostfria djupet, kan tänka på mig att 1-1.2 m blir lagom. Gjut sedan en lite bottenplatta av betong och tryck fast ett kraftigt armeringjärn i mitten. När den hårdnat så sätter du en rund gjutform i hålet (ca 200 mm diameter) och fyller tillbaka med jorden igen. Sedan fyller du den runda gjurformen med betong.

Ävriga frågor har Leif svarat så bra på sen innan.
En sak bara angåeende virket till de bärande delarna. Jag brukar använda mig av konstruktionsvirke C14 / K12 till detta typ av jobb. Brukar inte krävas mer."

Mvh Byggarebob


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL