Dubbel carport - gällande förråd och mått


Behåll dina bilar i fint skick, skydda dem från vädrets påfrestningar med en dubbel carport. En dubbel carport ger ett perfekt skydd för dina bilar året runt. Designa din egen carport, köp en nyckelfärdig eller investera i en dubbel carport med förråd. Vi går igenom olika varianter och även vilka ritningar du behöver för att göra en bygganmälan.

Tips på ritning för dubbel carport

En dubbel carport ger bra med plats till båda dina bilar och skyddar dem mot vädrets påfrestningar året om. Den kan vara formgiven på många olika sätt och kan också bidra med estetiskt värde på trädgården. Många väljer att ha samma stuk på carporten som på huset och målar carporten i samma färger.

Carportar kommer i byggsatser eller som nyckelfärdiga. Du kan också välja att bygga en från grunden, bräda för bräda. När du köper monteringsfärdiga byggsatser eller nyckelfärdigt får du ritningarna på köpet. Men du kan också välja att göra din egen ritning, många företag som säljer carports hjälper också till med detta.

Tänk även på att det kan krävas bygglov för din dubbla carport.

Köp dubbel carport redan idag

Här hittar du företag som erbjuder olika modeller eller bygg i lösvirke. Flera storlekar av dubbelcarport att titta närmare på. Hus.se rekommenderar:

Köp dubbel carport
Med eller utan förråd
3D kalkylator pris direkt
Köp dubbel carport idag
Fr 6,28 x 6,09 m
Byggsats av väggblock

Vad gäller för storlek vid dubbel carport?

Då SUV:ar blivit allt mer populära bilar i Sverige kan det vara av vikt att ta hänsyn till hur bred din dubbla carport bör vara. Många räknar fortfarande med de klassiska måtten på att bilen är 1,8 meter bred.

Bredd dubbel carport

En normalstor SUV likt bilen Volvo XC60 har en bredd på 1,9 meter utan ytterbackspeglarna. Tänker du placera två SUV:ar i en carport rekommenderas en bredd på 6,5 meter för att hyggligt bekvämt kliva in och ut. Har du två normalstora bilar kan din carport vara mellan 6 meter till 6,30 meter bred.

Längd dubbel carport

De största SUV:arna likt Volvo XC90 är närmare 5 meter långa. En normalstor bil brukar ha en längd på 4,4 meter till 4,7 meter. För dubbel carport rekommenderas en längd på 6 meter. Du har då tillgodo att köra bilen längre in för att skydda den maximalt. I flera fall monteras laddstolpar upp längst inne i en carport, då kan det vara bra med någon decimeter till i längd.

Regler för bygglov

Du kan behöva ansöka om bygglov eller göra en anmälan till kommunen för din carport. Om din carport ska byggas nära en allmän väg, en sjö, havet eller närmare än 4,5 meter från tomtgränsen behöver du ansöka om bygglov.

Är din carport fristående, lägre än 3 meter och mindre än 15 kvm räknas det som en friggebod. Har du fler friggebodar på tomten får dessa tillsammans utgöra max 15 kvm. För en friggebod behöver du varken göra en anmälan eller ansöka om bygglov, om du placerar den inom reglerna.

Är den högre än 3 meter eller större än 15 kvm måste du lämna in en bygganmälan till kommunen. Är den högre än 4 meter och större än 30 kvm måste du ansöka om bygglov.

Detta kan vara värt att ta med i beräkningarna när du sitter med ritningarna.

Regler carport

Bygglovsritningar för carport

Ska du ansöka om bygglov eller göra en anmälan behöver du dessa ritningar:

  • Planritning
  • Fasadritning
  • Situationsplan
  • Sektionsritning

Läs mer här om vad de olika ritningarna innebär

Ritningarna ska förses med skalenliga mått. Som benämnt får du de flesta ritningarna på köpet när du beställer monteringsfärdiga byggsatser eller nyckelfärdiga carportar. Dock behöver du fortfarande en situationsplan, där du planerar var någonstans på tomten carporten ska placeras. Ska det göras stora marknivåskillnader kan du också behöva en marksektionsritning.

Dubbel carport med förråd

Har du plats över på tomten, då kanske du ska överväga att bygga en dubbel carport med förråd? När du lägger till en förrådsdel får du en smart förvaring för cyklar, verktyg, gräsklippare eller andra föremål som mår bra av att stå under tak.

Förråden kan byggas i olika modeller och storlekar efter ditt behov.

Förutom att förrådet ger förvaringsutrymme ger det också en ökad stabilitet åt konstruktionen. 


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL