Bästa gräsklipparen - batteri, bensin och el i test


Trött på din gamla gräsklippare och i behov av en ny? Läs om alla typer av gräsklippare. Allt från vanlig gräsklippare till robot- och åkgräsklippare. Gräsklipparen är ett oumbärligt verktyg i din trädgård - vi hjälper dig att hitta den bästa.

Gräsklippare

Olika varianter av gräsklippare

Vill du ha en robot som gör jobbet eller önskar du klippa din gräsmatta själv? Välj den variant som passar dina behov bäst. Ditt val baseras samtidigt på hur din tomt ser ut, både vad gäller storlek och andra aspekter som markens lutning med mera. Förutom robotgräsklippare kan du välja mellan motorgräsklippare, el- eller batteridriven klippare eller åkgräsklippare. Vi ska titta närmare på de olika typerna, som du förstås köper allra smidigast online.

Gräsklippare för dig som vill klippa själv

Föredrar du att själv klippa din egen gräsmatta står flera olika typer av gräsklippare till buds, där du kan välja mellan allt från enklare handklippare till mer avancerade varianter. De flesta förekommande motor-, el- och batteridrivna gräsklippare som finns på marknaden är självgående, för att förenkla arbetsbördan. Gräsklipparna varierar i klippbredd, något som kan vara värt att jämföra och tänka på när du ska göra ditt val.

Handgräsklippare

Har du en lite mindre gräsmatta utan någon större lutning, exempelvis en radhusträdgård eller en bostadsrätt i marknivå med en liten täppa, kan en klassisk handgräsklippare fungera fint. Som namnet antyder klipper den med din egen handkraft.

Bensindrivna gräsklippare

Motorgräsklippare drivs av en bensinmotor med varierande effekt mätt i hästkrafter. De flesta är utrustade med så kallad multiclip-funktion, vilket innebär att gräset strimlas eller pulvriseras (något som i sin tur gödslar gräsmattan). Ett praktiskt tillbehör är uppsamlare, där gräset samlas ihop i en behållare om du inte vill ha det klippta gräset över din gräsmatta. Behållaren kan sedan tömmas i exempelvis en kompost eller på annan plats som du önskar.

Elektriska gräsklippare

För en gräsmatta som inte är så stor kan det kännas smidigt med en gräsklippare som går på el. Det här innebär att klipparen ansluts med elkabel. Här är det med andra ord elkabelns längd som avgör räckvidden för klippningen.

Batteridrivna gräsklippare

Med en batteridriven gräsklippare kan du klippa så länge batteriets laddning räcker. Sedan får du antingen ta en paus i klippandet eller sätta i ett annat batteri, om du valt att köpa till ett sådant.

Åkgräsklippare

Att kunna sitta och köra sin gräsklippare är oerhört bekvämt när det handlar om stora områden med gräs som ska klippas. De åkbara gräsklipparna finns både som bränsledrivna och eldrivna varianter och med olika effekt. Valet görs baserat på hur stor gräsmatta som den ska räcka till för.

Gräsklippare som sköter all jobb åt dig

Robotgräsklippare

Något som blir en allt vanligare syn i våra villakvarter är robotgräsklippare som i det närmaste ljudlöst sköter gräsklippningen. Det här är valet för den som tycker gräsklippning är en tråkig sysselsättning, eller för den som av olika skäl inte orkar eller har möjlighet att klippa sin gräsmatta. Robotgräsklippare finns i en stor mängd olika varianter och prisklasser. Det som styr valet är den egna tomtens storlek och struktur, eftersom olika robotgräsklippare är avsedda för olika grader av lutning på tomten (något som uttrycks i procent) samt förstås tomtstorlek.

Innan robotgräsklipparen kan börja användas måste den installeras. Det måste grävas ned en kabel runt tomtgränsen så att den vet vilken arbetsyta den ska förhålla sig till. Dessutom behövs en kabel (också nedgrävd) som leder till laddstationen, så att den själv kan åka och ladda upp sig när det behövs.

För optimalt underhåll krävs byte av knivar inför varje säsong och den bör lämnas in på service med viss regelbundenhet. Om din gräsklippare är utrustad med batterier är det bra att ta in dem inklusive laddare på vintern så att de inte fryser sönder.

Hur väljer jag den bästa gräsklipparen för mig?

Det är flera olika aspekter som styr valet av gräsklippare. Förutom tycke och smak handlar det mycket om:

 • Hur stor tomt du har som ska klippas.
 • Tomtens egenskaper, d v s hur mycket tomten lutar och liknande aspekter.
 • Om du har intresse av att klippa själv eller inte.

Hur installerar jag en gräsklippare - är det något jag kan göra själv?

Beroende på val av gräsklippare är det vanligen inte mycket du behöver tänka på, såvida du inte väljer en robotgräsklippare där kablar ska grävas ned. Väljer du en variant där du klipper själv, handlar det egentligen inte om någon installation alls:

 • Eldrivna varianter kopplas in i ett eluttag.
 • I batteridrivna klippare sätter du i batteriet.
 • Motorgräsklippare tankar du med bränsle, sedan är det bra att köra.

Tillverkare av gräsklippare

Klippo

Företaget utvecklar, tillverkar och marknadsför gräsklippare och trädgårdsmaskiner i det högsta kvalitetssegmentet. Klippos produkter säljs idag i ca 20 länder i Europa varav Norden är viktigast. Klippo erbjuder många varianter av gräsklippare; med eller utan drivning, med Honda- eller Briggs & Stratton-motor, med uppsamlare eller utan. Kort sagt, det ska finns klippare för alla önskemål.

Husqvarna

Som världens största tillverkare av motordrivna utomhusprodukter för skog, park och trädgårdsskötsel bevittnar varumärket om styrka. Husqvarnas breda sortiment av konsumentprodukter omfattar såväl gräsklippare, som utrustning för bevattning och trädgårdsredskap. Vad det gäller Husqvarnas gräsklippare finns det ett brett sortiment av olika klippare som robotgräsklippare, åkgräsklippare och vanliga gräsklippare.

Stiga

Nordens största tillverkare av trädgårdsprodukter och en av de allra största i Europa. Sortimentet från Stiga sträcker sig från små eldrivna gräsklippare till stora åkgräsklippare för professionell användning, från kompostkvarnar till snöslungor. Stiga har flera olika serier av gräsklippare och ett antal olika modeller i varje serie så utbudet är enormt. Vidare finns det ett antal olika åkgräsklippare i olika prisklasser.

Du kanske även är intresserad av:


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Ställ dig själv fyra korta frågor;, hur ser tomten ut, vilka förvaringsmöjligheter finns, prislapp och intresse att klippa själv.
 • En gräsklippare mår bra av regelbunden rengöring för att fortsätta fungera optimalt. Det är bra att rensa den från gräsrester och torka av rörliga delar, samt (om det är en robotgräsklippare) lämna in den på service och byta knivar.
 • Miljön och grannarna röstar för batteri. En gräsklippare med batteri låter även mindre. Läs och fördelarna med batteri vs bensin i vår artikel.
 • Hem
 • Trädgård
 • Bästa gräsklipparen - batteri, bensin och el i test