De bästa bensindrivna gräsklipparna 2024


Drömmer du om den perfekta gräsmattan? Med hjälp av vår köpguide kan du enkelt välja mellan de bensindrivna gräsklipparna som är bäst i test.

Bäst i test
AL-KO
AL-KO-Silver 468 SP-A
Omtyckt modell som är både robust och lättkörd.
Bra val
Stihl
Stihl RM 448.1 TX
Effektiv gräsklippare som är lättstartad och flexibel.
Bästa lilla
Klippo
Klippo Triumph
Kompakt design med stor prestanda.
Prisvärd
AL-KO
AL-KO Easy 5.10 SP-S
Få mycket för pengarna med denna multifunktionella gräsklippare.
Bäst i test
Bäst i test

AL-KO-Silver 468 SP-A

Omtyckt modell som är både robust och lättkörd.

AL-KO-Silver 468 SP-A

Omtyckt modell som är både robust och lättkörd.

Produktegenskaper

 • Klippbredd: 46 cm
 • Klipphöjd: 30-85 mm
 • Framhjulsdrift
 • Chokefri start

Produktöversikt

Populär gräsklippare som fått många positiva recensioner från nöjda kunder. Det är en robust klippare som, tack vare framhjulsdriften, är mycket lätt att manövrera och rulla framåt. Den har en klippbredd på 46 centimeter kan avverka ytor upp till 1400 kvadratmeter. Klipphöjden kan justeras i fyra steg, mellan 30 och 85 millimeter. Du kan justera höjden direkt på varje hjulaxel. Hjulaxlarna är förresten genomgående vilket ger spikrak och stabil körning. Du kan välja att klippa med sidoutkast vid behov, exempelvis när gräset är extra högt.

Se priser på AL-KO-Silver 468 SP-A


Bra val
Bra val

Stihl RM 448.1 TX

Effektiv gräsklippare som är lättstartad och flexibel.

Stihl RM 448.1 TX

Effektiv gräsklippare som är lättstartad och flexibel.

Produktegenskaper

 • Stark motor
 • Klipphöjd: 25-75 millimeter
 • Klippbredd: 46 centimeter
 • Rymlig uppsamlare

Produktöversikt

Det tyska företaget Stihl är välkända för sina kvalitativa produkter för skog och trädgård — bland annat är man en av världens mest populära tillverkare av motorsågar. Förutom detta erbjuder man en bredd av olika gräsklippare, såväl bensindrivna som el- och batteridrivna. 

Stihl RM 448.1 TX är en bensindriven gräsklippare med en hög klippeffekt, som har blivit rosad av både konsumenter och experter. Motorn är lättstartad och gräsklipparen erbjuder en klippbredd på 46 centimeter. När det gäller klipphöjden kan denna justeras i sex olika steg mellan 25 och 75 millimeter. Gräsklipparens uppsamlare rymmer hela 55 liter och är enkel att tömma. 


Bästa lilla
Bästa lilla

Klippo Triumph

Kompakt design med stor prestanda.

Klippo Triumph

Kompakt design med stor prestanda.

Produktegenskaper

 • Klippbredd: 42 cm
 • Klipphöjd: 25-50 mm
 • Vikt: 24,5 kg
 • Klippmetod: mulching

Produktöversikt

Klassisk gräsklippare från välkända Klippo som är utrustad med alla klassiska detaljer såsom helgjuten kåpa i aluminium, tåliga stålhjul med dubbla helkapslade kullager samt ett ergonomiskt handtag som är justerbart i både höjd- och sidled. Denna modell är Klippos minsta och är optimal för gräsytor mellan 400 och 500 kvadratmeter. Låt inte den lilla storleken avskräcka dig, gräsklipparen har den en kraftfull Briggs & Stratton motor på 150 cc och med en klippbredd på 42 centimeter kan du arbeta både snabbt och effektivt. Den låga vikten gör klipparen enklare att manövrera än många andra modeller samtidigt som den kompakta designen gör att den inte tar mycket plats i förvaringsutrymmen.

Se priser på Klippo Triumph


Prisvärd
Prisvärd

AL-KO Easy 5.10 SP-S

Få mycket för pengarna med denna multifunktionella gräsklippare.

AL-KO Easy 5.10 SP-S

Få mycket för pengarna med denna multifunktionella gräsklippare.

Produktegenskaper

 • Klipphöjd: 30-75 mm
 • Motorkapacitet: 2,3 kW
 • Klippbredd: 51 cm

Produktöversikt

AL-KO är ett tyskt företag som grundades på 1930-talet. I dag är man en av de främsta tillverkarna av produkter och maskiner för trädgård. 

AL-KO Easy 5.10 SP-S är en bensindriven gräsklippare med en klippbredd på 51 centimeter. För att få precis det resultat kan du justera klipphöjden mellan 30 och 75 millimeter. Gräsklipparen är utrustad med en motor på 2,3 kW. Den har flera olika funktioner och kan bland annat samla upp gräset och bioklippa. Uppsamlaren rymmer 60 liter.

Se priser på AL-KO Easy 5.10 SP-S


bensindriven gräsklippare bäst i test

Drömmer du att gå barfota på en välklippt sammetslen gräsmatta? Vill du kunna blicka ut från fönstret och känna dig nöjd med din trädgård? Då är en effektiv och lättanvänd gräsklippare ett oumbärligt redskap. För att hitta den som passar just dina behov rekommenderar vi att du läser vår köpguide till gräsklipparna som är bäst i test.

Många fördelar med bensindriven gräsklippare

En av de främsta fördelarna med en bensindriven gräsklippare är dess flexibilitet. Oavsett var din tomt är placerad kommer den att göra sitt jobb så länge du fyller på med bensin. Du är inte beroende av att ha ett eluttag för en sladd eller laddning av batteri. Om du kör den länge så att tanken blir tom är det bara att fylla på igen och fortsätta att klippa gräsmattan.

En bensindriven gräsklippare är oftast mycket robust och tålig vilket gör att den lämpar sig bra för stora gräsmattor och tomter med sluttningar och andra ojämna underlag. Den klarar dessutom av att klippa ner en gräsmatta som har fått växa sig hög under en period då du varit bortrest eller inte hunnit klippa gräset av andra orsaker.

En bensindriven gräsklippare går att få både som åkgräsklippare och i den vanliga varianten då du går bakom den. En åkgräsklippare passar främst om du har en stor tomt som skulle ta flera timmar att klippa med en mindre variant. Den är dock betydligt dyrare än en vanlig gräsklippare.

Viktigaste fördelarna med bensindriven gräsklippare

 • Flexibel och kräver inte tillgång till eluttag
 • Stort utbud av modeller i olika prisklasser
 • Lätt att använda även på kuperade underlag

Hitta rätt bensindriven gräsklippare

För att du ska kunna hitta rätt gräsklippare som passar för dina behov behöver du börja med att fundera på hur du vill använda den. Är det viktigt för dig att ha en riktigt kortklippt gräsmatta eller trivs du om gräset är lite längre? För att hålla gräset kortklippt kommer du under högsäsongen på sommaren att ibland behöva klippa två gånger eller mer i veckan. I sådant fall bör du säkerställa att gräsklipparen är tillräckligt effektiv och lätthanterlig och därför satsa på en dyrare gräsklippare av toppkvalitet.

Något som också är viktigt att tänka på är hur gräsklipparen är att använda, d.v.s. hur ergonomisk den är. Idag är de flesta bensindrivna gräsklippare självkörande vilket innebär att du endast behöver styra den och inte trycka den framåt. Om din tomt har partier med sluttningar kan det dock även med en självgående gräsklippare bli lite tyngre att klippa gräset. Därför bör du också fundera på gräsklipparens tyngd och storlek.

När du väljer gräsklippare gäller det att kolla upp vilken klipphöjd och klippbredd den har. Ju bredare bredd desto fortare går det att klippa gräsmattan. Med andra ord bör du välja en så bred variant som möjligt om du har en stor gräsmatta. Även klipphöjden är viktig att undersöka innan du köper en bensindriven gräsklippare. Helst ska det gå att justera höjden beroende på hur hög gräsmattan är. De flesta gräsklippare brukar ha en justerbar höjd på ungefär två till sex centimeter.

Så tar du hand om gräsmattan

För att skapa en vackert grön gräsmatta gäller det att klippa den regelbundet. Det gör att ogräs och mossa inte trivs lika bra. Hur ofta du ska klippa din gräsmatta beror på flera olika omständigheter. Den viktigaste faktorn är vilket väder det är för tillfället. En sommar då regn varvas med solsken kommer det att växa så det knakar. Då kan det vissa veckor krävas klippning upp till tre gånger per vecka för att få en riktigt kort längd på mattan. I normalfallet brukar dock klippning en gång per vecka räcka utmärkt och om det är torrt ute kanske ännu mer sällan.

För att kunna ha en grön gräsmatta även under torrperioder behöver du vattna den. Tänk dock på att det vissa månader kan råda bevattningsförbud om det har varit en längre period av torka. Det är dock ingen fara att gräsmattan ska vissna bort även om den ser gul och torr ut. Så fort det börjar regna igen repar den sig och börjar växa igen.

Vill du ha en riktigt perfekt gräsmatta krävs det också att du tar hand om den på andra sätt än genom gräsklippning. Det kan exempelvis handla om att gödsla, ta bort mossa och fylla igen kala fläckar genom att så nytt gräs.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

 • Vilken gräsklippare du ska välja beror på vilken typ av tomt du har. Har du en stor och delvis kuperad tomt passar en större bensindriven gräsklippare oftast bäst.
 • Nej, bensindrivna gräsklippare är för det mesta mycket enkla att hantera och behöver inte några förkunskaper.
 • Priset skiljer sig åt beroende på kvalitet och prestanda men ligger ofta någonstans mellan 2 000 kronor upp till 10 000 kronor.