Bygga Friggebod - 5 steg, regler och pris


Funderar du på att köpa eller bygga friggebod? Vi har sammanställt regler, information om ritningar och jämfört modeller. Vi tar även upp det viktiga grundarbetet.

Allt om friggebodar:

Friggebod 15 kvmFriggebod med loftFriggebod som byggsatsFriggebod funkisstilNyckelfärdig friggebod

Köp friggebod - se priser & modeller

Det är inte alltid lätt att veta vilken typ av friggebod man ska välja. Jämför olika modeller och prisklasser för att hitta den rätta friggeboden för just dig.

Friggebodar i byggsats
Fri frakt – montera enkelt
Jättebra priser
Friggebod i byggsats
Låga priser
3-15 kvm stora

Regler - detta gäller för friggebod

Många drömmer om att skaffa en friggebod. Att ha en stuga på tomten där gästerna kan sova över, eller kanske bygga ett förråd och få plats för alla föremål som nu trängs inomhus. Men vilka regler gäller egentligen avseende friggebod? Vi går igenom de viktigaste frågorna och ger svar.

Hur stor friggebod får man bygga utan bygglov?

Med friggebod räknas en fristående byggnad upp till 15 kvm. Du behöver alltså inte söka bygglov om din friggebod är 15 kvm eller mindre. Har du flera friggebodar på tomten får de tillsammans vara max 15 kvm. Du får med andra ord ha en på 10 kvm och en på 5 kvm.

Hur hög får en friggebod vara?

Friggeboden får vara max 3 meter hög, från mark till högsta punkt.

Regler friggebod kvm höjd

Hur nära huset får man bygga en friggebod?

För att bygga friggebod måste du först ha ett bostadshus på tomten. En friggebod ska användas som komplement till bostadshuset. Den ska vara fristående och får inte byggas ihop med huset, men så länge den inte sitter ihop huset kan den vara väldigt nära. En friggebod får inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. I det fallet behöver du ansöka om bygglov, eller få ett skriftligt godkännande av grannen.

Från grund till tak - bygg friggebod själv

En friggebod kan byggas som exempelvis förråd, gäststuga, vedbod, snickarbod eller lekstuga. Friggebodar kommer i nyckelfärdiga exemplar eller som monteringsfärdiga byggsatser. Du kan också välja att bygga en friggebod från grunden i lösvirke.

Fördelen med att bygga friggeboden från grunden är att du själv kan välja en form och design som passar just dina önskemål och behov. Nackdelen är att det kräver mer jobb och tid.

Steg för steg - 5 punkter

Bygg friggebod själv placering

1. Placering - Bestäm dig för var du vill placera din friggebod. Tänk på att bygglov behövs om du ska bygga nära allmän väg, strand,eller närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

Bygg friggebod själv grund

2. Grunden - Det är viktigt att grunden är jämn och fast. Välj vilken typ av grund du vill ha, exempelvis grus, betongplattor eller gjuten grund. Se till att ytan är torr när du börjar bygga.

Använd markskruv
Hållbart & stabilt
Snabbt monterat

Bygg friggebod själv väggar

3. Väggar - När grundramen är byggd ovanpå grunden är det dags att montera upp väggarna. Ett estetiskt tips är att välja en fasad som liknar bostadshuset fasad. Välj om du vill ha stående eller liggande panel. Fundera även över om du vill isolera väggarna.

Bygg friggebod själv tak

4. Tak - Nu är det dags att lägga taket. Taket ska skydda från regn och rusk och måste vara tätt. Välj om du vill ha trätak, tegeltak, betongtak, plåttak eller takpapp.

Bygg friggebod själv dörr fönster

5. Dörrar och fönster - Dörrarna och fönstren spelar stor roll för det estetiska. Prisvärda fönster och dörrar går att fynda begagnat eller köpa nytt.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Få hjälp av bra snickare
Priser från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Frågor om friggebod - vi ger svar

Vi har sammanställt de vanligaste frågorna som inkommit till oss på redaktionen gällande att bygga friggebod.

Hur lång tid tar det?

Hur lång tid det tar att bygga beror på vilken metod du vill använda dig av. Om du köper monteringsfärdiga byggsatser eller om du vill bygga i lösvirke. Det spelar också roll vilken typ av friggebod du vill bygga och vilken form du vill använda dig av.

Vanligtvis tar det dock inte alltför lång tid att bygga en friggebod. Ca. 50 timmar är att räkna med men det kan också ta längre tid.

Vad kostar det?

Priset för att bygga friggebod varierar beroende på modell och material, om du vill köpa färdiga byggsatser eller nyckelfärdigt, och hur mycket av själva jobbet du tänkt att göra själv. En friggebod kan därför kosta alltifrån ca. 15 000 kronor till över 500 000 kronor.

Vilket golv ska man ha?

Ett trägolv passar fint i en friggebod. Du kan också använda dig av plastgolv, men har du en ouppvärmd byggnad kan fukt orsaka problem med plasten. Därav rekommenderar vi ett massivt trägolv. Tänk på att det är viktigt med en bra luftspalt mellan väggen och golvet då det kommer att röra sig.

Ritning för att bygga friggebod

Hur mycket tid vill du lägga på ritningar? Köper du en nyckelfärdig friggebod eller monteringsfärdiga byggsatser får du ritningarna på köpet. Om du vill placera friggeboden på en plats som kräver bygglov behöver du även komplettera med en situationsplan som visar var någonstans du vill placera friggeboden.

Bygger du i lösvirke behöver du en planritning, som visar friggebodens planlösning ovanifrån. Du behöver även en fasadritning som visar friggeboden utifrån.

Tips - bygg en bastu i friggeboden

Högst upp på mångas önskelista står att bygga en bastu att ställa på tomten. Om du bygger in bastun friggeboden behöver det inte bli så svårt. Friggebodar kan som benämnt komma nyckelfärdiga, eller i färdiga byggsatser och kompletta med allt du behöver. När friggeboden står klar kan du bygga om den till en bastu. Vanligt är att även göra plats för ett omklädningsrum i byggnaden.


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL