Så fixar du det bästa uterummet 2024


Ett uterum är en oas där du kan njuta av naturen oavsett väder och vind. De finns dessutom i flera olika modeller så att du kan hitta ett som passar dig perfekt. Läs vår guide och lär dig mer hur du enkelt kan fixa ett extra rum att njuta i till din bostad.

Uterum

Fördelar med att bygga ett uterum

 • Ger dig extra utrymme
 • Ger möjlighet att vistas nära naturen även vid dåligt väder
 • Kan användas på många olika sätt
 • Ger möjlighet att förlänga säsongen
 • Perfekt plats för växter
 • Vissa typer går att använda året runt

Olika varianter av uterum

När du ska bygga eller köpa ditt perfekta uterum så gäller det först att veta vilka olika varianter det finns och vilka egenskaper de har. Ställ dig frågan vilket behov du önskar. Ska du kunna vistas i uterummet under våren, hösten, vintern eller endast under sommaren? Många väljer idag att anpassa sitt uterum så det fungerar att vara på under vår, sommar och höst. Du kan även ha ett uterum som är fristående uterum och så kallad vinterträdgård.

Vi går igenom de olika typerna närmare nedan:

Uterum för vår, sommar och höst

Ett rum av den här typen kan byggas i anslutning till bostaden och används när temperaturen börjar bli lite mer behaglig. Kanske har du ett eluttag och kan sätta dit en värmare under våren och hösten och har isolerat golvet med frigolit under och väggar samt tak med isolering. Har du byggt uterummet i direkt anslutning till huset hjälper det även om altandörren står öppen en stund så värmen kommer in till uterummet från huset. 

Ett uterum byggt och anpassat för sommaren är det billigaste alternativet, ingen isolering behövs och blir ett perfekt ställe att vara på för en frukost eller mat på kvällen. På dagen kan det lätt bli för varmt så glöm inte av solskydd eller öppningsbara stora partier. Ingen värmekälla behövs.

Uterum med balkong över

Bygger du ditt uterum i anslutning till huset och vill nyttja taket är det smart att bygga en balkong över. Här kan du skapa ett insynsskyddat läge med plats både för solsängar och stolar med bord. Bilden visar ett uterum med balkong där man går ut direkt från sovrummet. Uterummet är byggt för vår, sommar och höst men fungerar även på vintern om ett element får vara på 2-3 timmar innan det tas i bruk. 

Uterum med balkong över

Fristående uterum

Den stora skillnaden med ett utomhusrum som är fristående och en mer traditionell variant är att den här typen inte byggs i anslutning till huset utan som en helt fristående byggnad. Det ger dig möjlighet att ha en plats att dra dig tillbaka på, men också att använda som växthus eller sällskapsyta.

Utomhusrum av fristående typ kan både vinterbonas och användas året runt eller vara oisolerade och bara användas under sommarmånaderna. Vill du ha en plats som alltid är tillgänglig, kanske för att använda som extra kontor, kan det vara smart att välja en variant som är vinterbonad. På så sätt kan du nyttja uterummet året runt.

Vinterträdgård

En vinterträdgård är ett inglasat uterum som är vinterbonat. Det betyder att det går att använda året runt. För att rummet ska kunna användas även på vintern är det viktigt att glaset är vinterisolerat, det vill säga har ett lågt U-värde. Stommen bör också vara av isolerad aluminium så att kylan inte tränger in.

En vinterträdgård behöver också ha någon form av värmekälla. Många löser det genom att gjuta in värmeslingor i betongen som agerar grund. Som golv till uterum av den här typen passar det bra att lägga in keramiska plattor som golv, detta på grund av att materialet i dem leder och distribuerar värme mycket bra. Det går också att använda värmekällor som element, luftvärmepump eller kamin.

Vad kostar ett uterum?

Vad just ditt bygge kommer att kosta beror lite på hur stort det är tänkt att bli och på vilket sätt det kommer att uppföras. Det billigaste alternativet är att köpa en färdig byggsats som du sedan monterar ihop själv. Sådana byggsatser kan kosta mellan ungefär 50 000 kronor och 100 000 kronor för ett rum på 15 kvadratmeter.

Väljer du istället att låta en arkitekt rita upp rummet åt dig kan det kosta från 5 000 kronor och upp till 50 000 kronor. Sedan tillkommer naturligtvis kostnader för material och arbetskraft, något som kan kosta tiotusentals kronor.

Så här fungerar det med bygglov

Bygglovsreglerna ser lite olika ut beroende på vilken typ av utomhusrum du tänker uppföra. Vi berättar hur det fungerar här:

Vinterträdgård och tillbyggt uterum

Båda dessa typer av byggnader som är anslutna till bostaden räknas som tillbyggnader. Det betyder att du behöver söka bygglov för dem.

Det finns dock undantag. Om du bygger ett utomhusrum som är högs 15 kvadratmeter och inte går över huvudbyggnadens höjd i nock behöver du inte söka bygglov. Det gäller om du bor i ett en- eller tvåbostadshus. Blir avståndet till närmaste granne mindre är 4,5 meter behöver du dock ha dennes medgivande.

Fristående uterum

Ett fristående uterum på upp till 15 kvadratmeter får du bygga utan att ansöka om bygglov. Förutsättningen för det är dock att du inte har någon annan likvärdig byggnad som en friggebod på gården. Uppfyller du alla kriterier för att slippa göra en bygglovsansökan är det dock viktigt att du gör en bygganmälan hos din kommuns byggnadsnämnd innan du sätter igång.

Populära tillverkare av uterum

Aluglas

Aluglas tillverkar och säljer inglasningssystem för uterum och vinterträdgårdar. Glaspartierna för uterum tillverkas av aluminiumprofiler med främst enkelglas. Glaspartierna för vinterträdgårdar tillverkas av isolerade aluminiumprofiler med bästa isolerglasen med energiglas med U-värden på 1,1W

Aluline

Aluline är ett företag som funnits i Gästrikland sedan 1992 och har sitt säte i Långnäs strax utanför Hofors. De tillverkar inglasningar och fönster i aluminium. De erbjuder måttbeställda, skjutbara, inglasningssystem och de levererar inglasningar och fönster över hela Sverige.

Byggkompaniet

Byggkompaniet har ett flertal olika fabrikat inom produktsortimenten vinterträdgårdar, uterum och skjutdörrar. Uterummen levereras i standard eller måttanpassat med eller utan montering. Du kan även välja vilka mellan olika fönster såsom energiglas och härdat glas.

Classicum

Classicum växthus har 30-års erfarenhet av växthus av glas och aluminium. I sortimentet finns förutom växthusen andra konstruktioner såsom glaspaviljonger, orangerier, uterum, lusthus, träpaviiljonger. De har ett stort sortiment av växthus, det finns ett antal olika att välja på i huvudgrupperna fristående växthus, väggmonterade växthus och bågväxthus.

Expodul Uterum

Expodul Uterum har funnits sedan 1975 och producerar och marknadsför uterum, vinterträdgård eller inglasad friggebod. Allt anpassas efter dina måttönskningar. En bra tjänst är att de kan visualisera det uterummet man önskar genom att man anger modell, bredd, djup, takvinkel, typ av aluminium-glaspartier.

Halle

Halle etablerades i halländska Laholm under slutet av 1960-talet och tillverkar alla typer uterum för alla typer av hus. Stommarna är tillverkade i limträ för att få ett material som är rakt och inte vrider sig på långa vägar som vanligt virke kan göra. Vad det gäller tak och väggar till uterummet finns en hel uppsjö av olika alternativ att välja på. De har även en funktion där du kan bygga ditt egna uterum på webben med en mjukvara.

Johab

Johab är specialister på inglasningar och konstruktion av uterum. De jobbar även med vinterträdgårdar som består av isolerade glaspartier till uterum. Isolerad inglasning har högre pris än en oisolerad men dessa glaspartier till uterum gör att man får ett extra innerum med utekänsla och kan njuta hela året.

JTB Uterum

JTBs affärsidé är att oavsett om man köper en hel entreprenad av dom eller föredrar att bygga själv, så tillverkar de skjutpartierna efter ditt uterum. Alla uterummen är alltså specialanpassade till kunden. Man kan alltså välja att bygga uterummet själv eller på helentreprenad.

Kenjo

Kenjostugan är ett helt nytt koncept för att bygga. Genom sitt sinnrika modulsystem kan man enkelt skapa sitt trädgårdsrum. Konceptet går ut på att man sätter ihop sitt rum via ett modulsystem och man kan välja mellan ett antal olika lösningar av vägg och takpartier. Bl.a. mellan fasta väggar och vikpartier eller plattak och två olika versioner av sadeltak.

Lumon

Lumon har specialiserat sig på försäljning, tillverkning och montering av balkonginglasningar och altaninglasningar. De har sitt specialkunskapsområde inom glas- och aluminiumbyggande. I sortimentet finns färdiga altaner som monteras på färdig grund och glasdörrar och fönster.

Modeco

Modeco tillverkar och säljer måttbeställda glaspartier till uterum vinterträdgårdar, kontorsinglasningar. Modeco har 2 olika profilsystem för uterum och vinterträdgårdar. Partierna tillverkas med strängpressade aluminiumprofiler som lagerförs i vit pulverlack alt. natureloxerat, övriga kulörer kan fås mot beställning.

Montal

Montal är en komplett systemleverantör av kundanpassade produkter i aluminium och glas. De projekterar, tillverkar och monterar inglasningar till balkonger och uterum. De inglasad uterummen finns i allt från enkla, oisolerade utföranden till exklusiva konstruktioner i isolerat utförande. Skjutglas- eller viksystem med möjligheter att kombineras med räcke med olika beklädnad.

Novoroom

Novoroom (Novo) tillhandahåller färdiga lösningar för uterum. Det finns fyra olika uterum att välja på i olika utföranden och exklusivitet. Exempelvis finns det uterum med energisparglas. Novo har ett stort antal återförsäljare runt om i Sverige.

Skånska Byggvaror

Skånska Byggvaror är en ledande bygghandlare på nätet där du får gratis leverans hem till villauppfarten i hela Sverige. I sortimentet finns ett antal olika uterumssystem i aluminium. Skjutdörrar och skjutbara fönsterpartier finns i mängder med olika mått.

Solarlux

Solux har lång erfarenhet av uterum och Solux är ett av marknadens bästa och mest beprövade uterumssystem. De har tre olika kompletta uterumssystem att välja på, en för sommar, en för vår/höst och en för åretrunt användande. Alla uterumssystem kan väljas med pulpettak eller sadeltak. De har även ett verktyg där man bygger ihop ditt önskade uterum i 3D online på deras hemsida.

Utemiljö Byggsystem

Utemiljö Byggsystem AB startade 1979 och har blivit ett välkänt familjeföretag som specialiserat sig på tillverkning och försäljning av genomtänkta uterum. Det finns även ett antal olika aluminiumpartier.

Verandamästarna

Verandamästarna är agentur för Technal som är ett franskt företag som är en av Europas ledande leverantörer av aluminiumsystem för byggnadsindustrin. De har ett antal olika skjutpartier i sortimentet.

Willab Garden

Willab Garden erbjuder ett mycket brett sortiment kvalitetsprodukter för din trädgård. De är specialister på växthus, uterum, dammar och vinterträdgårdar.
Willab Garden har en 2000 m² stor butik och inomhusutställning strax utanför Båstad och i Bromma Här visas ett tiotal uterum, vinterträdgårdar och trädgårdsrum uppbyggda i nya inspirerande miljöer. De har ett stort sortiment av uterum, uterumspartier samt diverse tillbehör.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Förutsatt att du har ett vinterbonat utomhusrum, en så kallad vinterträdgård, går det bra att använda det året runt.
 • U-värde är det som anger glasets isoleringsförmåga. Ju lägre U-värde, desto bättre isolerade glas.
 • Det finns utomhusrum i många olika modeller och storlekar, så vilket som är bäst för just dig är svårt att säga. Vi har dock samlat ihop de absolut bästa utomhusrummen här på sidan så att du enkelt kan hitta ett som passar dig i smak, stil och funktion.
 • Hem
 • Uterum
 • Så fixar du det bästa uterummet 2024