Bergvärmepump - Pris, livslängd och kostnad


Funderar du på att investera i en bergvärmepump? Med en bergvärmepump kan du spara upp till 85% av uppvärmningskostnaden. Vi går igenom för-och nackdelar med en bergvärmepump, vad priset blir och hur lång livslängd den har.

Köp bergvärmepump - se pris

Minska dina uppvärmningskostnader och höj värdet på huset med en värmepump. Hus.se rekommenderar följande företag vid köp av bergvärmepump:

Värmepumpar för nordiskt klimat
Flest återförsäljare i Sverige
10 års garanti på kompressorn
Prisvärda bergvärmepumpar
Köp online
Chat & telefonsupport

Så fungerar en bergvärmepump

Med en bergvärmepump kan du spara upp till hela 85% av din uppvärmningskostnad. Den har en smart funktion:

  • En bergvärmepump använder värme från berget och är därför både miljövänlig och i princip gratis att använda. Den enda miljöpåverkan som bergvärmepumpen utgör är den el som används när värmepumpen hämtar upp energi från borrhålet.
  • För att komma åt värmen i berget borras ett 100-200 meter djupt hål ner i marken. I detta hål sänks ett rör med cirkulerande vätska ned. Vätskan värms upp av den lagrade solvärmen och pumpas sedan upp i husets värmesystem. När vätskan har lämnat ifrån sig sin värme till huset pumpas den återigen ned i borrhålet för att värmas upp av bergvärmen.
  • Bergvärmepump är ett bra val för uppvärmning av ditt hus, det är effektivt och underhållsfritt. Bergvärmepumpar dimensioneras för att täcka både värme och varmvatten. Vanligtvis görs dimensioneringen så att den täcker 60–70 % av husets maximala effektbehov.

Bergvärmepump funktion

Bergvärmepump - fördelar och nackdelar

Alla uppvärmningssystem har sina för-och nackdelar, så har även bergvärmepumpen. Överväg för-och nackdelarna för att hitta det uppvärmningsalternativ som passar bäst för dig.

Fördelar

  • Ekonomiskt - Bergvärme höjer värdet på ditt hus och du kan spara upp till 85% av dina uppvärmningskostnader.
  • Miljövänligt - En bergvärmepump använder sig av solenergi från marken som är både förnybar och gratis.
  • Bekvämt - En värmepump sköter sig normalt sett av sig själv och kräver ingen bränsleförsörjning. När bergvärmen har installerats behövs inget hårt arbete för att hålla din villa varm.
  • Pålitlig värmekälla - Bergvärmepumpen tar solenergi från berggrunden, vilket är en pålitlig värmekälla där temperaturen hålls stabil året runt. Bergvärmepumpen avger en jämn temperatur året om oberoende av temperaturen utomhus, och passar därför bra i ett skiftande klimat som Sverige.

Nackdelar

  • Ljudnivån - Bergvärmepumpar är dessvärre inte helt tysta utan låter en del vilket kan upplevas som irriterande. Placera därför bergvärmepumpen på ett ställe som inte stör, såsom i exempelvis källaren eller tvättstugan.
  • Krävs tillstånd - För att installera en bergvärmepump krävs tillstånd från kommunen, detta brukar dock inte vara några problem att få.
  • Borrning krävs - Det är inte alltid det går att borra, då får man se sig om efter ett annat uppvärmningsalternativ. Att borra för en bergvärmepump är också en dyr kostnad.

Vad kostar en bergvärmepump?

Att installera och investera i en värmepump kostar vanligtvis mellan 100 000 - 200 000 kronor. Det går att boka hembesök där återförsäljaren kan titta på förutsättningarna för just ditt hus och därefter ge ett exakt pris. I längden är investeringen av en bergvärmepump lönsam då du kan minska dina uppvärmningskostnader med upp till 85%. Man brukar säga att en investering av en bergvärmepump generellt sett har en återbetalningsperiod på 10 år, efter det gör du stora besparingar på uppvärmningskostnaderna. En värmepump höjer dessutom värdet på huset.

Inkopplad bergvärmepump

Vilken livslängd är det på en bergvärmepump?

En värmepump beräknas hålla i minst 15 år, men många håller betydligt längre än så. Själva borrhålet och kollektorslangen i borrhålet håller ofta över 50 år, så du behöver inte byta ut hela systemet. Ofta är det kompressorn som ger upp först. 

Tillverkare

Nedan följer några av de största tillverkarna av bergvärmepumpar i Sverige. 

Bosch Thermoteknik

Bosh erbjuder flera olika bergvärmepumpar. Deras senaste bergvärmepump just nu har en avancerad teknik där du kan sköta allt från den intuitiva touch-displayen samtidigt som du håller energiförbrukningen på låga nivåer och får en behaglig inomhustemperatur.

IVT

Bergvärmepumpar från IVT tillverkas i deras fabrik i Tranås, Småland. Här har man tillverkat värmepumpar sedan 1970. Forskning och utveckling är mycket viktig för IVT. Därför jobbar mer än 50 personer i Tranås med utveckling av det allra senaste inom värmepumpsteknologi för att behålla vår ledande marknadsposition. Sedan 2005 ingår IVT i Boschkoncernen vilket ger företaget ännu större resurser och möjligheter för utveckling och kvalitetskontroll in i minsta detalj.

CTC Värme

Välj bland flera varianter av värmepumpar hos CTC. Med en värmepump från CTC kan du spara dina uppvärmningskostnader med upp till 85% och du kan också styra din värmepump från en app på din smartphone. De erbjuder också en trygghetsförsäkring.

EVi Heat

Evi heat tillverkar värmepumpar som du enkelt kan styra från en touch-skärm eller från din ipad eller smartphone. En av deras värmepumpar kan uppgraderas från bergvärmepump till att också bli en solvärmepump, detta genom att kompletteras med solfångare och solmodul.

Thermia

Thermia menar att dina värmekostnader kommer sjunka rejält med en bergvärmepump från dem. De erbjuder flera olika bergvärmepumpar för att du ska hitta en variant som passar bra för dig. En del av deras bergvärmepumpar har inbyggd kylfunktion som ger skön svalka på sommaren. 


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL