Soltak - pris för integrerade solceller på taket


I vår omställning mot en mer hållbar energiförsörjning är soltak en av de mest populära lösningarna för egen miljövänlig elproduktion. Från de klassiska solpanelerna som enkelt kan appliceras ovanpå ditt befintliga tak har marknaden utvecklats, och idag finns integrerade solpaneler i form av solpannor som ersätter de konventionella takpannorna.

Köp soltak - jämför pris idag

Det finns flera företag som enbart fokuserar på att erbjuda en helhetstjänst gällande soltak och integrerade solceller. Vi rekommenderar följande jämförelse sida.

Få 4 konkurrenskraftiga offerter på solceller
Hjälpt över 10 000 kunder
Snabbt, enkelt och kostnadsfritt

Fördelar med integrerade soltak

Den största fördelen med integrerade soltak i form av solpannor är att resultatet blir snyggare. Det ger ett mer naturligt intryck när själva taket består av solceller än när du lägger på solpaneler ovanpå ditt befintliga tak. Eftersom dessa takpannor ska fungera som ett vanligt tak krävs det fler egenskaper än enbart ett effektivt upptag av solljus för att de ska fylla sin funktion, vilket ställer andra krav på tillverkaren. 

Utvecklingen har gått fort och integrerade soltak blir allt mer hållbara och anpassade för sitt ändamål men du bör också ha i åtanke att vissa fabrikat tar tagits fram under helt andra förutsättningar och förhållanden och kanske främst installerats i ett varmare klimat närmare ekvatorn. Trots en högre kostnad än de mer vanligt förekommande externa solpanelerna kan investeringen bli en god affär i längden, och kvaliteten och effektiviteten i de integrerade soltaken höjs kontinuerligt.

Byt ut ditt tak till soltak

Att lägga om taket blir förr eller senare ett nödvändigt ont för dig som bor i hus eller villa. När det är dags för ett takbyte, eller om du ska bygga ett helt nytt hus, kan det vara en god idé att investera i ett integrerat soltak. Gör en noggrann kalkyl och involvera din takleverantör i projekteringen. Genom att väga fördelar mot nackdelar kan du komma fram till ett beslut som baseras på relevanta faktorer – som till exempel kostnader kontra hållbarhet och effektivitet. Precis som vid alla takbyten kan det finnas skäl till att byta ut den underliggande takpappen, läkten och eventuellt vindskivor och takplåt vilket måste räknas in i totalkostnaderna, oavsett om du vill lägga ett vanligt tak eller integrerat soltak.

Soltak på villa med integrerade solceller

Såhär snyggt blir det med soltak på taket istället för vanliga takpannor. Bilden är tagen efter installation av soltak på en villa. 

Pris och räkneexempel

Låt oss gå igenom pris och ge ett räkneexempel för att lättare kunna jämföra vad det kostar.

Kostnad för att byta ut gammalt tak mot soltak

Vi tänker oss en befintlig villa med gamla takpannor som har en takyta på 140 kvm där det finns möjlighet för en täckande solcellsyta på 122 kvm. Som effekt på dina solcellspaneler väljer du 22,2 kWp. Priset per kvadratmeter skulle i detta fall bli mellan 3 000 - 3 500 kr inklusive avdrag för grön investering och ROT. Då ingår allt man kan förvänta sig. Från solcellsmoduler och system för att koppla ihop allt till ny underlagsduk, läkt, bortforsling av befintligt tak, arbetet, projektering och plåttak för de 18 kvm2 där inte soltak kan läggas.

Din besparing i kronor med soltak

Produktionen på ett traditionellt tak med optimal takvinkel och en installerad effekt på 22,2 kWp ger en netto produktion på ca 21 000 kWh per år. Det skulle innebära en årlig besparing på ca 25 000 kr per år, detta är också beroende på vart i landet man bor. 

Grönt avdrag för installation av soltak

Det kan vara bra att känna till att det finns bidrag att få när det gäller installationen av soltak. Sedan årsskiftet och starten av 2021 gäller ett Grönt Avdrag som fungerar likt ROT-avdrag och där 15% av totalkostnaden för solcellsinstallationen dras direkt på fakturan från solcellsinstallatören, säger Ulf Wilhelmson på SunRoof Sverige. 

Så då behöver man inte göra något som privatperson vad gäller ansökan etc?

- Nej, det behöver man inte göra. Maxbeloppet är 50.000:-/fastighetsägare.

Välja solpaneler eller soltak?

Är ditt befintliga tak i gott skick och ditt största fokus ligger på att installera solceller för en miljövänlig elproduktion, blir det billigare och enklare att installera solpaneler ovanpå taket. En bra investering med större flexibilitet och lägre kostnader. Effektiviteten och prestandan i dagens solpaneler är hög och det blir betydligt lättare att underhålla och byta ut panelerna eftersom de på ett smidigt sätt kan monteras av från taket, utan att det påverkar det underliggande taket. 

Den kanske största anledningen till att personer väljer ett integrerat soltak framför solpaneler är att det helt enkelt ser snyggare ut och ger ett mer naturligt intryck till huset. Ska du bygga nytt hus eller om ditt nuvarande tak är i dåligt skick och du funderar på att byta taket helt finns det stora fördelar att välja ett soltak istället för klassiska takpannorna. Även om soltak är relativt nytt på marknaden har priserna snabbt sjunkit. Kontakta rekommenderade företag inom soltak och de kan mer ingående bevisa hur effektiva och hållbara de faktiskt är.


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL