Förhöj utseendet på din bostad med beslag, skyltar och en snygg brevlåda


Håller du inte med om att ett vackert intryck sitter i detaljerna? Då vet du att det är viktigt att lägga lite extra tid på din bostad för att göra den personlig, något som du enkelt gör med hjälp av skyltar, beslag och brevlådor. Vi tipsar dig om hur du kan använda alla dessa olika detaljer för att ge ditt hem en helt ny känsla.

Beslag, skyltar & brevlådor

Därför ska du lägga lite extra tid på detaljerna

  • Vackra bruksföremål höjer humöret
  • Snygga detaljer förhöjer helhetsintrycket av din fastighet
  • Det är praktiskt med tydliga skyltar med adress och gatunummer
  • En riktigt bra brevlåda förvarar din post på både ett säkrare och snyggare sätt
  • Snygga beslag gör hela skillnaden och kan få din gamla ytterdörr att kännas helt ny

Välj brevlåda med omsorg

Många ser på brevlådan som en praktisk tingest i vilken post levereras. Det är absolut sant, men brevlådan kan också vara ett smycke för fastigheten. Välj en snygg brevlåda som matchar din fasad för att förhöja helhetsintrycket.

Brevlådor idag finns i en mängd olika designer, allt från klassiska till sådana med mer gammaldags design. Materialen kan också variera. Vill du ha en riktigt hållbar och snygg pjäs kan det vara idé att satsa på en brevlåda i gjutjärn, men även metall fungerar bra. Brevlådor i plast är lite mindre hållbara och riskerar dessutom att blekas av solen.

Finns det tillfällen då din post blir liggande i brevlådan en längre stund, kanske när du är på jobbet eller bortrest? Välj då en låsbar variant med större behållare. På så sätt förvaras din post tryggt även när du inte är i närheten. Med en större behållare för post gör det heller inget om det går några dagar mellan posthämtningarna eftersom posten inte riskerar att fylla upp hela brevlådan och på så sätt hindra brevbärarens arbete.

Skyltar

Visst ser det hemtrevligt ut med ett hus som noga är uppmärkt med gatunummer och kanske till och med adress? Det är lätt att ordna. Det finns mängder av skyltar på marknaden, allt ifrån sådana i stram design till sådana som liknar gamla gatskyltar. Det är med andra ord lätt att hitta en skylt som passar din fasad. Vissa företag låter dig till och med designa personliga och unika skyltar. Varför inte hälsa dina gäster välkommen med en trevlig skylt?

På senare år har också den gamla traditionen att döpa fastigheten slagit rot igen. Har ni ett speciellt namn på ert hus? Tillverka en skylt och placera på fasaden, eller kanske på grinden. Det ser mycket inbjudande ut och ger en hemtrevlig känsla.

När det kommer till material på skyltarna är det bra att satsa på metall, detta för att det är det material som står emot väder och vind bäst. Plast blir ofta sprött och spricker med åren, medan skyltar i trä kan missfärgas och tappa sin form.

Beslag

Känns ytterdörr, innerdörrar eller kanske hela köket tråkigt och daterat? Innan du river ut och köper nytt kan det istället vara en idé att satsa på nya beslag. Det ger otroligt stor skillnad att till exempel byta ut dörrhandtagen på både inner- och ytterdörrar.

Känns garderobs- eller skåpdörrar trista? Genom att byta ut beslagen mot modernare varianter kan det faktiskt kännas som att du har gjort en helrenovering.

Beslag hittar du i många olika utföranden och material. Vad sägs om gediget gjutjärn, blank och minimalistisk metall eller gammaldags porslin? Du kan välja helt efter eget tycke och smak. Se bara till att du väljer praktiska varianter utan vassa kanter. Det är också ett plus om beslagen är enkla att rengöra.

Se till helheten

På grund av det stora utbudet av detaljer till huset kan det vara svårt att välja rätt. Ett bra tips är att tänka på helheten. Beslag i bostaden bör gå i samma nyans och stil för att intrycket inte ska kännas spretigt. Det kan också vara snyggt att tänka på att matcha ytterdörrens handtag och övriga beslag med brevlåda och skyltar på fasaden.

Kort sagt bör du sträva efter att allt ska se genomtänkt ut. Du behöver dock inte välja alla detaljer i exakt samma färg och stil, men försök att se till att de har någon form av gemensam nämnare, till exempel form eller nyans.

Populära tillverkare av brevlådor, skyltar och beslag

Berjo

Företaget grundades i slutet av 40-talet och började sälja olika typer av beslag till den svenska industrin. Berjo Material vänder sig främst till företag inom tillverkningsindustrin.I sortimentet finns bland annat skjutdörrsbeslag, metallbyggnadsbeslag och mycket mer.

Beslagdesign

Beslag Design är ett branschledande lagerförande försäljningsbolag med mer än 30 års erfarenhet inom områdena beslag, belysning och inredningsdetaljer. Kontoret och lager ligger i Båstad. Beslagdesign har ett belysningssortiment som framför allt består av olika infällnad och spotlights-belysning.

Biggi

BIGGI tillverkar postlådor i egen fabrik i Uppsala sedan år 2000. BIGGI postlådor säljs bland annat av butikskedjorna K-rauta och Granngården. I sortimentet finns flertalet olika postlådor att välja på.

Byggbeslag

Byggbeslag är en marknadsledande aktör inom sortimentet beslag, sakvaror samt lås- och säkerhetsprodukter till bygg- och fastighetsbranschen i Sverige.
Hos Byggbeslag finner du dörrtrycken och fönsterhandtag som i stil och funktion matchar de flesta miljöer. Du hittar ett komplett sortiment med allt från dörrstängare, gångjärn och spanjoletter till fönsterbänkar och gardinskenor.

Byggfabriken

Byggfabriken startade sin verksamhet 1997 med ambition redan från starten att skapa en ny och alternativ järn– och bygghandel med utmärkta produkter för byggnadsvård och byggnadsrenovering. Exempelvis har de egen produktion av beslag och snickerier.

Falu Emaljskyltar

Falu Emaljskyltar är en av Sveriges få tillverkare av hantverksmässigt framställda emaljskyltar. De tillverkar alla sorters emaljskyltar såsom husnummer- och gatuskyltar. Skyltar till företag och institutioner.

Flexbox

AB Flexbox är ett svenskt familjeföretag stationerat strax utanför Lomma. De utvecklar postlådorna efter egna idéer i samklang med kunders önskemål. Enligt egen utsago har de bra produkter till konkurrenskraftiga priser, bra kundservice, snabba leveranser och kunnig personal.

Hettich Skandinaviska

Hettich Skandinaviska är en ledande tillverkare och leverantör av möbelbeslag. De erbjuder över 10 000 kvalitetsprodukter för möbelindustrin till hela världen. Den stora produktkatalogen kan laddas ner via deras webb.

Kulturbeslag

Kulturbeslag tillverkar såväl handsmidda beslag som rent fabriksgjorda produkter. Förebilderna för beslagen har de hittat i bevarade kataloger men också från befintliga beslag på äldre byggnader, detta gäller framför allt för det handsmidda sortimentet.

Skånebeslag

Skånebeslag är ett privatägt företag med säte i Arlöv. Skånebeslag säljer ett brett beslagsprogram som omfattar byggnadsbeslag, fönsterbeslag, inredningsbeslag samt specialbeslag. De har även möjlighet att utföra vissa typer av monteringsuppdrag.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Under paraplybegreppet beslag brukar detaljer som dörrhandtag och gångjärn räknas, men även andra metalldetaljer som placeras på dörrar och skåp, till exempel lås och förstärkningar för hörn.
  • En enkel brevlåda kan du få för några hundralappar medan en mer gedigen variant med lås och stor behållare för brev går loss på några tusenlappar.
  • I vår guide tipsar vi om många olika modeller med olika utföranden. Läs den och fundera lite över vilken stil och vilka material som passar dig och din stil bäst.