Hitta de bästa golven till ditt hem


Har du tänkt på hur mycket ett golv gör för ett rum? Faktum är att du kan göra stora förändringar bara genom att byta det. Men hur ska du veta vilken typ av golv du ska välja, och passar alla golv överallt? Vi ger dig svaren på dina frågor här.

Golv

Fördelar med att lägga nytt golv

  • Enkelt sätt att fräscha upp bostaden på
  • Kan höja fastighetens värde
  • Går i många fall att göra själv
  • Dagens moderna golv håller länge och är slitstarka

Olika typer av golv

Det har knappast funnits fler valmöjligheter vad gäller golv än nu. Här listar vi några av de vanligaste golvtyperna och vilka material de är tillverkade av:

Massivt trägolv

Ett massivt trägolv är precis vad det låter som, ett golv i hela bitar av trä. Vill du ha ett golv som håller i många år och dessutom går att slipa när det börjar bli slitet så är det rätt golv för dig.

Parkettgolv

Ett parkettgolv är ett golv där ytskiktet består av äkta trä. Golvet är uppbyggt i tre skikt nämligen botten-, mellan och ytskikt. Golven finns i många naturtrogna mönster och färger och är därför ett utmärkt alternativ till golv i naturmaterial.

Köp bästa parkettgolvet

Laminatgolv

Ett laminatgolv är både prisvärt och extremt slitstarkt. Idag går det att få ett laminatgolv i precis den nyans eller design som letar efter. Det finns många som säljer snygga golv i laminat.

Köp bästa laminatgolvet

Linoleumgolv

Linoleumgolv består av en blandning av spån, harts, linolja och färgpigment, något som gör dem till en miljövänlig produkt. Golvet liknar ett golv i plast men är lite känsligare än ett sådant.

Plastmatta och vinylgolv

Golv i plast är tåliga och klarar en hel del väta. De är därför populära i bland annat badrum, tvättstugor och hall. Vinylgolv är en tunn golvbeläggning som kommer i stora ark som är väldigt flexibla. Golvet är vattentåligt, slitstarkt och går utmärkt att lägga själv.

Köp bästa plastmattan

Heltäckningsmatta

Vill du ha en mysig känsla i rummet och kanske även isolera bort drag och ljud? Då är det en mjuk matta av heltäckningstyp du ska välja. Mattorna finns i material som ull, syntet och naturfiber.

Designen varierar också en hel del mellan olika modeller. Du kan bland annat hitta mattor med lugg, mattor i bouclé och nålfiltsmattor inom kategorin heltäckningsmattor.

Fiskbensparkett

Fiskbensparkett finns både som massiva trägolv och som klickgolv i laminat och trä. Fiskben är ett mycket gammalt golvmönster som passar bra i de flesta hem där man vill tillföra en exklusiv känsla.

Att lägga golv

Olika golv kräver olika metoder vid läggning. Vissa går utmärkt att lägga själv medan andra kräver hjälp av en fackman. En klassisk parkett i fiskben som består av stavar kan vara svår att få till själv, medan ett golv som formskärs eller klickas ihop är relativt enkelt att få på plats.

Om du tänkt pröva lyckan som golvläggare är det viktigt att du läser på om det golv du valt så att du vet vilken teknik du ska använda och vilka redskap som behövs. Det är viktigt att inte slarva eftersom golvet med största sannolikhet kommer att ligga på plats i många år.

Klickgolv

Ett smidigt sätt att lägga golv är med hjälp av klickmetoden. Här hittar du en mängd olika material och nyanser och finns från billigt till mer exklusiva klickgolv.

Köp bästa klickgolvet

Hur väljer jag rätt golv?

Som du har sett finns mängder av valmöjligheter vad gäller golv på marknaden, så hur väljer du då rätt alternativ för dig? Vi listar några viktiga faktorer att ta i beaktande här:

Slitage

Fundera lite på hur mycket golvet kommer att slitas. Generellt kan man säga att golv i till exempel kök, hall och badrum slits mer än golv i vardags- och sovrum.

Kommer det att vara ett högt slitage i rummet kan det vara bra att välja ett mer slitstarkt golv, till exempel en plastmatta eller ett vinylgolv. I rum som slits mindre passar trägolv, parkettgolv, heltäckningsmatta och laminatgolv bra.

Vilken känsla vill du ha i rummet?

Hur stort är det rum där golvet ska vara, och vilken känsla vill du ha där inne? Tänk på att ljusa golv reflekterar ljus och därför ger en större känsla av rymd. På grund av det kan de passa bra i mindre rum med litet ljusinsläpp.

Vill du istället skapa en mysig och mer ombonad känsla i ett större rum? Då kan du med gott resultat satsa på ett mörkare golv, till exempel en parkett i mörk ek.

Vilken stil har du på inredningen?

Försök att matcha golvet med känslan i ditt hem. I ett äldre hus passar äldre material bäst, till exempel massiva golv, fiskbensparkett eller linoleum. Vill du istället ha en fräschare och mer modern känsla är ett golv i laminat eller vinyl ett bra val.

Utgå från din egen smak och välj ett golv du gillar. Golvet ska trots allt med all säkerhet ligga i rummet i många år, det är därför viktigt att du trivs med det.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • I de flesta fall kan du lägga golv själv. Var bara noga med att läsa på om det valda golvet så att du gör på rätt sätt. Fel lagda golv kan orsaka olägenheter som knarrningar eller ojämnheter, något som kan vara mycket irriterande i längden.
  • Vilket pris ditt golv kommer att få beror förstås på vilken variant du valt. Generellt kan man dock säga att golv i plast och konstmaterial ofta är billigare än golv i naturmaterial.
  • De faktorer som du bör ta i beaktande när du väljer golv är hur mycket golvet kommer att slitas samt vilken känsla du vill skapa. Du ska naturligtvis också ta hänsyn till din egen personliga stil.
  • Hem
  • Golv
  • Hitta de bästa golven till ditt hem