Skapa en vacker atmosfär med rätt typ av belysning


Vi människor behöver ljus för att må bra. Eftersom vi här i norden har det ganska mörkt en stor del av året är bra belysning kanske extra viktigt för oss. Läs vår guide om hur du ska använda dig av olika ljuskällor för att skapa en härlig atmosfär i och omkring ditt hem.

Belysning

Olika typer av belysning

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning är den typ av belysning du använder dig av för att kunna se bättre. Till funktionsbelysning kan bland annat lampan vid ytterdörren, skrivbords- och läslampan samt lampan över diskbänken räknas. Funktionsbelysning finns i första hand till för att fylla en funktion snarare än att skapa atmosfär. Det betyder dock inte att den här typen av armatur inte kan vara snygg.

Allmänbelysning

Till allmänbelysning brukar den typ av belysning som är till för att ge överblick över rummet eller trädgården räknas. Exempel på allmänbelysning är till exempel taklampan eller ljuslyktan som lyser upp hela gårdsplanen.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysning använder man sig i första hand av för att skapa en mysig och trevlig atmosfär. Det är alltså inte mening att den här typen av ljuskällor ska användas som arbetsbelysning. Exempel på stämningsbelysning kan vara fönsterlampor, ljusslingor, fasadbelysning eller solcellsbelysning i rabatterna.

Belysning inom- och utomhus

För att våra hem ska bli riktigt trivsamma och funktionella är det viktigt att vi tänker på att belysa dem på rätt sätt både inom- och utomhus. Nedan följer några exempel på vilken typ av belysning du behöver för olika platser i ditt hem.

Trädgård och fasad

I din trädgård och på din fasad behöver du både bra allmänbelysning, viss funktionsbelysning och stämningsbelysning. Allmänbelysningen kan till exempel bestå av armaturer fästa på väggar eller vara lyktstolpar. En bra allmänbelysning bör ha en bra ljusspridning och inte sprida ett alltför varmt ljus.

På vissa ställen kanske du behöver kunna se extra bra, till exempel när du ska leta efter nycklarna utanför ytterdörren. Satsa då på en funktionsbelysning i form av armaturer bredvid dörren. Även om kallt ljus är det absolut bästa för att kunna se bra är det viktigt att inte välja ett allt för kallt sken eftersom det gärna skapar en mindre mysig känsla.

För att riktigt lyfta din trädgård och fasad behöver du också stämningsbelysning. Belys till exempel din fasad med fasadbelysning och låt små armaturer lysa upp rabatterna. Det är också fint att lysa upp vackra träd och buskar underifrån.

Belysning inomhus

Olika rum inomhus ställer olika krav på belysning. I köket och badrummet behöver du till exempel riktigt bra allmänbelysning och funktionsbelysning. I vardagsrum och sovrum kan du satsa lite mer på stämningsbelysningen.

En bra tumregel för alla rum är dock att det behöver finnas minst fem ljuskällor i dem. I vardagsrummet kan du fördela dem på en bra allmänbelysning, tre källor till stämningsbelysning och en funktionsbelysning, till exempel vid läsfåtöljen.

I badrummet är det bra att satsa på allmänbelysning i form av spottar i taket. Det är dessutom en fördel om dessa går att höja och sänka ljusstyrkan på eftersom du då kan skapa både bra funktionsbelysning och stämningsbelysning. Runt badrumsspegeln bör du satsa på bra funktionsbelysning så att du ser ordentligt när du till exempel ska raka eller sminka dig. Satsa gärna på ett vitt ljus för att se optimalt.

I köket lagas det mat, något som kräver bra funktionsbelysning. Samtidigt intas säkert en hel del måltider där, något som kräver en mildare belysning. Satsa på riktigt bra belysning över arbetsytor som köks- och diskbänk. Spottar som är infällda i skåp eller hyllor ovanför arbetsytan är både snyggt och praktiskt. Välj också en fin allmänbelysning, antingen i form av en taklampa eller spottar. Även här är det bra om ljuset är höj- och sänkbart. Glöm inte heller att addera trevlig stämningsbelysning, kanske i form av fönsterlampor.

Ljusets styrka och värme

När du köper ny belysning är det viktigt att inte bara köpa snygga armaturer. Du bör även lägga lite tid på själva ljuskällan. Då är det bra att veta att ljusets styrka och räckvidd mäts i Lumen (Lm) medan ljusets värme mäts i Kelvin (K).

Ett högt Lumental ger ett starkt ljus med stor räckvidd medan ett lägre skapar en dovare belysning.

Du bör också ta hänsyn till ljusets värme. Desto lägre Kelvintal en ljuskälla har, desto varmare är den i tonen. Ett bra riktmärke är att veta att ett stearinljus ligger på ungefär 1000 K. Värden upp till 2700 K brukar räknas som varma medan värden över det räknas som kalla.

Tillverkare av belysning

Ateljé Lyktan

Ateljé Lyktan är ett traditionsrikt belysningsföretag som utvecklar, tillverkar och marknadsför belysningsarmaturer för både ute- och inomhusbruk. Det finns ett stort sortiment med belysning i många olika stilar och former.

Belid

Belid är ett svenskt företag med produktion och kontor i det lilla samhället Tångaberg norr om Varberg sedan 1974. De tillverkar belysning för hem och offentlig miljö. De har ett stort sortiment av badrumsbelysning, närmare 50 olika badrumslampor. Återförsäljarna återfinns runt om kring över hela Sverige.

Beslag Design

Beslag Design är ett branschledande lagerförande försäljningsbolag med mer än 30 års erfarenhet inom områdena Beslag och Interiörprodukter såsom belysning. Kontoret och lager ligger i Båstad. Beslagdesign har ett belysningssortiment som framför allt består av olika infällnad och spotlights-belysning.

LampGustaf

LampGustaf har funnits sedan 60-talet och har ett jättestort sortiment av belysning. LampGustaf Inredning ingår sedan augusti 2007 i Vätterledens Invests belysningsgrupp Markslöjd Lighting Group.

Markslöjd

Markslöjd AB ingår i Markslöjd Lighting Group, ett av Nordeuropas ledande belysningsföretag med verksamhet i 13 länder. Företaget bildades redan 1963. Det har ett väldigt stort sortiment av badrumsbelysning av såväl taklampor, vägglampor och spotlights.

Maxel

Maxel är en av landets ledande aktörer inom professionella belysningssystem. De följer och utvecklar ständigt de senaste tekniska lösningarna inom belysningsteknik.
De har ett modernt utbud av badrumsbelysning som återfinns på deras webbsida.

By Rydéns

Rydéns produkter är av egen design såväl som ett resultat av samarbete med ett flertal svenska designers. Rydéns finns i Gnosjö där de en gång startade 1958.
Produkter säljs hos återförsäljare i Sverige och Norge. De säljer bland annat till kedjor som Elkedjan, MIO, Cervera, Village, Comfort, Ljusexperterna och EM Home. De har ett modernt utbud av badrumsbelysning som återfinns på deras webbsida.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Vi har tagit fram de armaturer som är bäst i test så att du enkelt kan hitta dem här hos oss.
  • Belysning som använder sig av svagström får du installera själv, medan belysning som använder starkström måste installeras av en behörig elektriker.
  • För att skapa en både trevlig och funktionell atmosfär i ett rum bör du ställa in minst fem ljuskällor av olika typ.