Köksbelysning

Tips till Dig som skall köpa Köksbelysning! Klicka här! En bra belysning kan förvandla ditt kök. Men tänk att det också ska vara praktiskt. Idag finns många olika typer av belysningar. LED, Halogen, lysrör och traditionella armaturer med glöd- eller lågenergilampor, i olika kombinationer. Det är vanligt att man installerar dimmer för att kunna ändra från mer behaglig till mer praktiskt belysning när man jobbar i köket. Vi listar tillverkare och leverantörer av lampor och armaturer.

Tillverkare

Ah Belysning

Hemsida

Atelje Lyktan

Tillverkarbild Ateljé Lyktan är ett traditionsrikt belysningsföretag som utvecklar, tillverkar och marknadsför belysningsarmaturer för både ute- och inomhusbruk.
Det finns ett stort sortiment med belysning i många olika stilar och former.

Kontaktinformation
Ateljé Lyktan
296 81 Åhus
Tel: 044 28 98 00
Fax: 044-28 98 38
info@atelje-lyktan.se
Hemsida

Belid

Tillverkarbild Belid är ett svenskt företag med produktion och kontor i det lilla samhället Tångaberg norr om Varberg sedan 1974. De tillverkar belysning för hem och offentlig miljö.
De har ett stort sortiment av badrumsbelysning, närmare 50 olika badrumslampor. Återförsäljarna återfinns runt om kring över hela Sverige.

Kontaktinformation
Belid AB
Klasavägen 4
432 95 Varberg
Tel: 0340-62 30 00
Fax: 0340-62 32 96
-
Hemsida

Beslagdesign

Tillverkarbild Beslag Design är ett branschledande lagerförande försäljningsbolag med mer än 30 års erfarenhet inom områdena Beslag och Interiörprodukter såsom belysning. Kontoret och lager ligger i Båstad.
Beslagdesign har ett belysningssortiment som framför allt består av olika infällnad och spotlights-belysning.

Kontaktinformation
BESLAG DESIGN AB
KALKVÄGEN 6
269 21 BÅSTAD
Tel: 0431-784 80
Fax 0431-784 99
info@beslagdesign.se
Hemsida

BLP Listen

Hemsida

Cottex

Hemsida

Eglo

Tillverkarbild Hemsida

Fox Design

Hemsida

Globen Lightning

Hemsida

Herstal

Hemsida

iBL Lightning

Hemsida

Ifö Electric

Tillverkarbild Kontaktinformation
Ifö Electric AB
Storgatan 41
29522 Bromölla
Tel: 0456-26500
Fax: 0456-26555
info@ifoelectric.com
Hemsida

Karlskrona Lampfabrik

Hemsida

Konsthantverk

Tillverkarbild Hemsida

Krebs

Hemsida

Lamp Gustaf

Tillverkarbild LampGustaf har funnits sedan 60-talet och har ett jättestort sortiment av belysning. LampGustaf Inredning ingår sedan augusti 2007 i Vätterledens Invests belysningsgrupp Markslöjd Lighting Group.

Kontaktinformation
LampGustaf Inredning AB
Företagsgatan 24
504 94 Borås
Tel: 033 430 74 50
Fax: 033 13 10 70
info@lampgustaf.se
Hemsida

Le Klint

Hemsida

Louis Poulsen Lightning

Hemsida

Markslöjd

Tillverkarbild Markslöjd AB ingår i Markslöjd Lighting Group, ett av Nordeuropas ledande belysningsföretag med verksamhet i 13 länder. Företaget bildades redan 1963.
Det har ett väldigt stort sortiment av badrumsbelysning av såväl taklampor, vägglampor och spotlights.

Kontaktinformation
Markslöjd AB
Gränevägen 5
511 62 Skene
Tel: 0320 305 00
Fax: 0320 305 28
info@markslojd.com
Hemsida

Maxel

Tillverkarbild Maxel är en av landets ledande aktörer inom professionella belysningssystem. De följer och utvecklar ständigt de senaste tekniska lösningarna inom belysningsteknik.
De har ett modernt utbud av badrumsbelysning som återfinns på deras webbsida.

Kontaktinformation
Maxel
Avestagatan 35
163 08 SPÅNGA
Tel: 08-445 74 40
Fax: 08-36 99 30
info@maxel.se
Hemsida

Moooi

Moooi erbjuder sina kunder unik och innovativ design!

Hemsida

Norlys

Hemsida

Oriva

Hemsida

Osram

Hemsida

PR Home

Hemsida

Rydens Gnosjö

Tillverkarbild Rydéns produkter är av egen design såväl som ett resultat av samarbete med ett flertal svenska designers. Rydéns finns i Gnosjö där de en gång startade 1958.
Produkter säljs hos återförsäljare i Sverige och Norge. De säljer bland annat till kedjor som Elkedjan, MIO, Cervera, Village, Comfort, Ljusexperterna och EuropaMöbler.

De har ett modernt utbud av badrumsbelysning som återfinns på deras webbsida.

Kontaktinformation
AB Rydéns i Gnosjö
Box 138
35 23 Gnosjö
Tel: 0370-333040
Fax: 0370-333050
-
Hemsida

Secto Design Oy

Hemsida
Köksbelysning

För många är köket hemmets hjärta och här spenderas mycket tid för matlagning, umgänge, pyssel och läxläsning. Olika tillfällen kräver olika belysning och därför är det viktigt att inreda köket med ljus som kan justeras efter behov. Genom att kombinera flera typer av ljuskällor kan du nämligen skapa en perfekt harmoni.

Välj rätt belysning

En väl genomtänkt ljussättning har stor betydelse för kökets funktion och atmosfär. När man lagar mat är det bra med mycket ljus, men när man ska sätta sig till bords är det trevligt att kunna dämpa ljuset och få en trivsam stämning. Man brukar säga att ett kök behöver tre olika sorters belysning - allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning.

Byt kök - Köksbelysning

Arbetsbelysning – Bra ljus vid arbetsytor

En bra arbetsbelysning gör det enklare och roligare att laga mat. Bänkbelysningen sprider ett jämnt ett ljus över bänkskivan när man arbetar. Denna belysning kan bestå av lysrör eller spotlights och fästs under överskåpen. I kök utan överskåp kan man istället montera infällda downlights i taket, eller ljuslister som följer takets kant. Arbetsbelysningen bör vara riktad neråt för att ge direkt ljus på arbetsytor och undvika risk för bländning. Lamporna bör även vara placerade så att du inte skuggar ljuset medan du arbetar vid bänken. Själva ljuskällorna är ofta halogen eller LED. Fördelen med det sistnämnda är att dessa lampor inte alstrar lika mycket värme som halogen. Det är även en fördel om lamporna går att rikta och variera i styrka, med hjälp av dimmer.

Allmänbelysning – Jämnt ljus i hela köket

Byt kök - Köksbelysning

Som komplement till arbetsbelysningen behövs en bra allmänbelysning som sprider ett jämnt ljus i hela köket. Allmänbelysningen fungerar som en mjuk fond och jämnar ut ljuset i rummet, så att det upplevs som mer behagligt för ögat. Detta är extra viktigt om man har punktbelysning med starkt ljus men är även praktiskt när man ska städa. I äldre kök sitter det ofta lysrör i taket och fördelen med dessa är att de sprider mycket ljus med bra färgåtergivning. Nackdelen är att ljuset inte är särskilt mysigt. Som alternativ till lysrör kan man välja plafond eller takspot med naturligt ljus. Om en dimmer installeras kan ljusstyrkan varieras efter behov och bidra till atmosfär och känsla.

Stämningsbelysning – För mysig atmosfär

Vid matplatsen kan stämningsbelysning ge en trivsam och ombonad atmosfär. Det är en mjuk och behaglig belysning som förhöjer intrycket och den varma känslan man kan få av levande ljus. Ett varmvitt ljus med bra färgåtergivning gör dessutom att maten ser extra god och aptitlig ut. En kökslampa ska helst ge ett bländfritt sken över hela bordet. Många väljer en klassisk ljuskrona med både el och levande ljus, medan andra föredrar modern design. Vid matbordet är det extra önskvärt att ha en taklampa med dimmer, för då kan man anpassa ljusstyrkan efter behov. Detta är förstås extra praktiskt om man tycker om att läsa vid bordet.

Stämningsbelysningen är inte begränsad till matbordet, utan fönsterbelysning kan också bidra till att ge köket ett ombonat intryck. På senare år har det även blivit vanligt att fästa dolda ljuslister längs golvet eller under bänkskivan. Ett upplyst vitrinskåp kan vara både dekorativt och stämningsfullt i ett kök. Vintertid kan även julbelysning och julstjärnor bidra till en stämningsfull mysbelysning. Tänk på att om du väljer en lampa med färgad skärm så blir även ljuset färgat. En lampa med vit insida är därför att rekommendera, åtminstone över matbordet. Ett mörkt bord kräver även starkare ljus än ett vitt, eftersom en del av ljuset ”äts upp” av den mörka ytan.

Att kombinera ljuskällor

Om du bygger nytt kök är klokt att planera belysningen redan från början. Men ett äldre kök kan också ha mycket att vinna på en förändrad ljussättning. För att få en alltäckande belysning måste man kombinera flera typer av ljuskällor. Det finns en mängd olika armaturer, plafonder, spotlights och taklampor att välja på. För att enklare komma igång med planeringen kan man börja med att dela upp köket i olika ”rum”. Då är det lättare att ringa in behovet av belysning på olika platser i rummet. Rent konkret finns det två frågor att fokusera på:

  • Var ska belysningen sitta?
  • Vilken sorts belysning?
Byt kök - Köksbelysning En dimbar belysning är både praktisk och prisvärd, för då får varje lampa flera funktioner. När man väl har bestämt vilken sorts belysning man vill ha finns det förstås olika design och finish på de olika lamporna och dess armatur. Välj gärna material som passar ihop med övrig inredning i köket. Om köksluckornas handtag är av rostfritt stål kan det till exempel vara snyggt med infällda spotlights i samma material. Lampan över matplatsen kan gärna vara mer utmärkande, för att framhäva den stil och atmosfär du vill eftersträva i köket. En modern och stilren lampa ger ett helt annat intryck än en gammaldags ljuskrona.

Förutom klassisk punktbelysning finns även andra varianter. Många föredrar belysning i köksskåpen och lådbelysning - vilket innebär att en lampa i lådan tänds automatiskt när lådan öppnas.

Hitta rätt bland olika lamptyper

Det finns många lamptyper att välja på och marknaden presenterar ständigt nya produkter som är anpassade för att klara framtidens energikrav. När man pratar om lampor finns det flera viktiga punkter att ta hänsyn till, förutom själva sockeln eller fästet. Ljusstyrkan är den mängd ljus som en lampa avger och ju högre Watt (W) eller lumen (lm) desto mera ljus avger lampan. Om du har dimmer behöver du inte oroa dig för att välja en för stark lampa, eftersom ljusstyrkan då kan justeras.

Du bör även tänka på att välja en bra färgtemperatur (vilken mäts i Kelvin). Kallt ljus är inte särskilt mysigt och kan få maten att se trist och oaptitlig ut. Välj hellre en lampa med behagligt, varmvitt ljus. För middagsbelysning brukar man rekommendera 2500-3000K och till arbetsbelysning kan man välja 2500-4000K. Även om den angivna färgtemperaturen är densamma kan den faktiska upplevelsen av hur varmt ljuset är skilja sig åt mellan olika tillverkare och lamptyper – särskilt när det gäller LED. Be gärna att få se hur lampan ser ut tänd, innan du handlar.

En annan viktig aspekt är lampans färgåtergivning (Ra eller CRI). Detta är en måttstock på ljusets förmåga att återge färger. För att du ska uppleva färger på ett naturligt sätt är det intressant med ett högt Ra-värde. Värdet 100 betyder 100% eller full färgåtergivning, så ju närmre denna siffra desto bättre. För allmänbelysning bör inte värdet understiga 80 och för arbetsbelysning kan Ra gärna ligga mellan 90 och 100. En lampa med för lågt Ra-värde avslöjar sig genom att allt ser grått och dassigt ut.

Om du köper halogen eller LED-spotlights bör du även ta hänsyn till lampans spridningsvinkel. Vilken man ska välja beror på var den ska sitta. För allmänbelysning i ett tak är det bra med stor spridning, men över en bänk är det ofta bättre med en samlad ljuskägla. Notera att olika lamptyper har olika livslängd och en lampa som förefaller dyr vid inköp kan ofta bli billigare i längden.

Tänk på att

Fast ljussättning ska installeras av en behörig elektriker. Felkopplade ledningar kan orsaka bränder. Om du anlitar en professionell köksfirma kan du ofta få hjälp med att välja belysning till köket.

Lamptyp Prisnivå Fördelar Nackdelar
Lysrör Billigt Mycket ljuseffektiv. Sprider mycket ljus över ett stort område. Lång livslängd. Skrymmande. Ej dimbar. Låg mysfaktor.
LED Dyrt Ljuseffektiv. Led avger inte särskilt mycket värme. Dimbar. Mycket lång livslängd. Färgåtergivningen varierar - välj en med högt Ra-värde.
Halogen Billigt Ljuseffektiv. Mycket bra färgåtergivning. Dimbar. Relativt lång livslängd. Alstrar mycket värme. Ej särskilt energieffektiv.
Dekorlampa - globformad glödlampa Dyrt Ger vackert, stämningsfullt ljus. Inte så bra ljusstyrka – mest för dekoration.
Lågenergi Varierar Ljuseffektiv och energisnål. Vissa lampor dimbara. Ger ofta kallt ljus, vilket kan upplevas som sterilt. Innehåller kvicksilver