Hitta bästa köksbelysningen


Är det dags för en totalrenovering av köket eller vill du bara göra en mindre uppfräschning? Tycker du att det aldrig känns riktigt trivsamt i ditt kök eller har du problem att se ordentligt när du lagar mat? Då är det dags att fundera på vilken typ av köksbelysning som passar i just ditt kök. Läs vår köpguide för att hitta köksbelysningen som är bäst i test enligt användarna.

Köksbelysning

Planera belysningen i köket

För att du ska kunna hitta den bästa köksbeslysningen till ditt kök behöver du börja med att fundera på hur det naturliga ljusinsläppet ser ut. Ett kök med flera stora fönster har ett annat behov än ett kök som endast får ljus indirekt från ett annat rum, till exempel vardagsrummet. Stor betydelse för vilken belysning som passar bäst har också färgen på köksluckor, väggar och golv. Samma köksbelysning kan upplevas på ett helt annat sätt i ett kök med svarta luckor och bänkskiva jämfört med ett helt vitt kök.

Ju mörkare kök, desto viktigare är det att installera köksbelysning som gör att du ser ordentligt när du ska laga mat. Använd gärna en ordentlig taklampa eller väl placerade spotlights som är riktade mot platserna där du står när du lagar mat. Även om det är viktigt att ha tillräckligt med ljus i köket är det också härligt att kunna dämpa belysningen för att få en mer stämningsfull känsla. Idag finns det ledbelysning med varmt ljus som påminner om gamla tiders glödlampor.

Håller du på med en helrenovering av köket kan det vara smart att passa på att anlita en certifierad elektriker som drar elledningarna så att du verkligen får det som du vill. Ljuset har stor betydelse för hur ett kök upplevs vilket gör att köksbelysningen spelar roll för hur nöjd du kommer att bli med resultatet av renoveringen.

Tänk på det här vid planering av köksbelysning

  • Vilket ljusinsläpp finns naturligt i ditt kök? Har du stora fönster eller har du ett kök med enbart indirekt ljusinsläpp från andra rum?
  • Använd olika typer av köksbelysning, både mysbelysning och stark belysning, och se till att det är enkelt att växla mellan dessa.
  • Om du planerar en helrenovering av köket kan det vara en bra idé att fundera på att anlita en elektriker för att dra om elledningarna för att optimera ljuset i köket.

Olika typer av köksbelysning

Dagens utbud av köksbelysning är långt ifrån en lampa i taket och ett lysrör ovanför diskbänken. Med hjälp av spotlights, ljusramper och integrerad belysning kan du skapa precis rätt stämning i ditt kök.

Smart och integrerad belysning

Den tekniska utvecklingen inom köksbranschen har gått fort de senaste åren och idag kan du få smart köksbelysning som du styr via en trådlös fjärrkontroll. Exempelvis är det möjligt att installera integrerad belysning under skåp eller belysning som endast lyser upp köksbänken. Med fjärrkontrollen kan du stänga av och sätta på lamporna samt dimma upp och ner ljuset efter behov.

Köksbelysning under skåp

Köksbelysning under skåp är ett klassiskt sätt att punktbelysa den yta du arbetar vid. Till skillnad från tidigare går det idag att få ljusramper som knappt tar någon plats eller syns. Självklart finns det även ett utbud av mer klassiska lampor som skruvas fast under skåpen.

Köksbelysning i tak

Köksbelysning i tak är ett viktigt komplement för att få en bra allmänbelysning när du behöver extra mycket ljus. Det behövs exempelvis när du ska städa eller arbeta i köket. Välj mellan en klassisk lampa i mitten av köket eller placera ut flera spotlights som ger en mer spridd ljusbild. För att kunna variera styrkan på taklampan är det bra att installera en dimmer även på denna.

Det finns många olika företag som erbjuder köksbelysningar till konsumenter. Både möbelföretag och byggvaruhus brukar ha belysning i sitt sortiment även om det förstås finns undantag. Idag kan du beställa precis allt inom köksbelysning som erbjuds online och få det levererat hem till din dörr. För att det ska bli enklare för dig att navigera genom det stora utbudet har vi samlat köksbelysningarna som är bäst i test i en köpguide.

Tillverkare av köksbelysning

En bra belysning kan förvandla ditt kök. Men tänk att det också ska vara praktiskt. Idag finns många olika typer av belysningar. LED, Halogen, lysrör och traditionella armaturer med glöd- eller lågenergilampor, i olika kombinationer. Det är vanligt att man installerar dimmer för att kunna ändra från mer behaglig till mer praktiskt belysning när man jobbar i köket. Vi listar tillverkare och leverantörer av lampor och armaturer.

Ateljé Lyktan

Ateljé Lyktan är ett traditionsrikt belysningsföretag som utvecklar, tillverkar och marknadsför belysningsarmaturer för både ute- och inomhusbruk. Det finns ett stort sortiment med belysning i många olika stilar och former.

Belid

Belid är ett svenskt företag med produktion och kontor i det lilla samhället Tångaberg norr om Varberg sedan 1974. De tillverkar belysning för hem och offentlig miljö. De har ett stort sortiment av badrumsbelysning, närmare 50 olika badrumslampor. Återförsäljarna återfinns runt om kring över hela Sverige.

Beslag Design

Beslag Design är ett branschledande lagerförande försäljningsbolag med mer än 30 års erfarenhet inom områdena Beslag och Interiörprodukter såsom belysning. Kontoret och lager ligger i Båstad. Beslagdesign har ett belysningssortiment som framför allt består av olika infällnad och spotlights-belysning.

LampGustaf

LampGustaf har funnits sedan 60-talet och har ett jättestort sortiment av belysning. LampGustaf Inredning ingår sedan augusti 2007 i Vätterledens Invests belysningsgrupp Markslöjd Lighting Group.

Markslöjd

Markslöjd AB ingår i Markslöjd Lighting Group, ett av Nordeuropas ledande belysningsföretag med verksamhet i 13 länder. Företaget bildades redan 1963. Det har ett väldigt stort sortiment av badrumsbelysning av såväl taklampor, vägglampor och spotlights.

Maxel

Maxel är en av landets ledande aktörer inom professionella belysningssystem. De följer och utvecklar ständigt de senaste tekniska lösningarna inom belysningsteknik.
De har ett modernt utbud av badrumsbelysning som återfinns på deras webbsida.

By Rydéns

Rydéns produkter är av egen design såväl som ett resultat av samarbete med ett flertal svenska designers. Rydéns finns i Gnosjö där de en gång startade 1958.
Produkter säljs hos återförsäljare i Sverige och Norge. De säljer bland annat till kedjor som Elkedjan, MIO, Cervera, Village, Comfort, Ljusexperterna och EM Home. De har ett modernt utbud av badrumsbelysning som återfinns på deras webbsida.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Utbudet av olika typer av köksbelysning är stort. Integrerade ljusramper vid bänksskivan eller skåpen är populärt liksom spotlights som går att rikta. Det finns även smart belysning som du styr via en fjärrkontroll.
  • En vanlig lampa med en kontakt som bara behöver anslutas till ett eluttag kan du naturligtvis installera på egen hand. Handlar det däremot om att dra nya elledningar och liknande måste du anlita en behörig elektriker.
  • Den bästa köksbeslysningen skapar du utifrån just ditt köks förutsättningar. Fundera på hur det naturliga ljusinsläppet ser ut och på var i köket du behöver extra stark belysning för att kunna laga mat.