Så hittar du det bästa lusthuset

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Vill du bygga ett lusthus i trädgården och vill veta mer om olika typer av lusthus? Läs mer i vår köpguide för tips och inspiration.

Lusthus

Ett lusthus för ofta tankarna tillbaka till 1700-talet när dåtidens hovdamer och herrar möttes i hemlighet för att svärma eller bedyra den andra. Men även idag kan du bygga ett flott och mysigt lusthus i trädgården eller uppe på en höjd. Vi hjälper dig hitta olika typer av lusthus och ger tips på hur du hittar det bästa lusthuset.

Vill du ha ett litet tillskott i trädgården i form av ett lusthus? Det finns många olika varianter att välja på, stora som små, öppna som stängda. Ett lusthus kan bli ditt eget lilla uterum där du inreder med spabad eller växter och sittgrupper. Det är helt upp till dig vad du vill göra med det men en gemensam nämnare brukar vara avkoppling.

Hur passar lusthuset in i trädgården?

Hur ter sig din trädgård i övrigt? Är den modern eller klassisk med många blomrabatter eller mer grafisk med stengångar och belysning? Eftersom det finns så många varianter av lusthus är det bra om det går i samma stil som resten av trädgården. En romantisk trädgård går hand i hand med ett romantiskt lusthus, gärna med fönsterspröjs och fina snickerier.

Ett modernare lusthus smälter in bättre i en modern trädgård. Kanske är ett lusthus helt i glas att föredra eller ett som är rektangulärt till formen.

Hur stort utrymme behövs?

Vad ska lusthuset vara tänkt till? Det finns en rad anledningar att vilja ha ett lusthus på tomten.

 • Du vill odla tomater och plantor i det.
 • Du vill anordna middagar med gäster.
 • Du vill skapa ett spa.
 • Du vill inrätta ett litet kafé.

Möjligheterna är många, varför inte göra något speciellt som ingen gjort förut?

Olika typer av lusthus

Lusthus brukar ofta föra tankarna till ett sex- eller åttakantigt hus, ibland med öppna väggar och ibland helt täckt av fönster eller glas. Ibland är lusthus ett annat ord för orangeri, det vill säga ett litet växthus men som man även kan sitta i på sommaren och ta en fika eller äta. Andra ord är paviljonger och fåfängor, men låt oss hålla oss till ordet lusthus.

Du kan köpa färdiga lusthus som är enkla att sätta ihop då de kommer med färdiga moduler. Du kan även bygga ditt eget lusthus från scratch och göra det riktigt unikt. Det finns en salig blandning av stilar idag. Vilken faller du för?

 • Det åttakantiga lusthuset i trä med öppna väggar och staket.
 • Sexkantigt lusthus.
 • Fyrkantigt lusthus.
 • Lusthus med fönster runt om.
 • Med och utan dörr.
 • Med platt tak eller toppigt tak.
 • Med eldstad.

Materialet

Det material som lusthusen är gjorda av varierar, även om trä tenderar att vara det vanligaste. Stommen brukar för det mesta vara av trä, dock kan även aluminiumstommar förekomma på de mer moderna lusthusen. Om du väljer ett lusthus med aluminiumstomme brukar du slippa underhållet, något som trä kräver. Det måste slipas, rengöras och målas om med jämna mellanrum. Du måste fråga dig själv om du har tid och lust till det.

När det gäller taket så finns det flera varianter av material.

 • Koppar
 • Glas
 • Halm
 • Pagodtak

Ofta är materialet på taket mer varierande än på själva lusthuset.

Lusthusets fönster

Ett av de viktigaste attributen i ett lusthus är fönstren. Det finns modeller med öppningsbara fönster och de som är stängda. Även dörrarna brukar vara försedda med glas, om lusthuset nu har några dörrar. Många väljer att ha fönster med spröjs i en vacker design, det ger karaktär till lusthuset. Även här finns det en uppsjö alternativ att välja mellan.

Ska du välja platsbyggt eller moduler?

Det finns två alternativ att välja bland när du skaffar dig ett lusthus. Antingen väljer du att bygga det på plats eller också väljer du ett som redan är färdigbyggt och monteras på plats. Om du känner en finsnickare som kan snickra till riktigt fina detaljer kommer du att få ett mer unikt lusthus, medan ett platsbyggt går snabbare att få på plats.

Oavsett hur ditt lusthus ska se ut måste du kolla om du behöver bygglov eller inte. Mer om det finns på Boverket.

Populära tillverkare av lusthus

Classisum

Classicum växthus har 30-års erfarenhet av växthus av glas och aluminium. I sortimentet finns förutom växthusen andra konstruktioner såsom glaspaviljonger, orangerier, uterum, lusthus, träpaviiljonger. De har ett stort sortiment av växthus, det finns ett antal olika att välja på i huvudgrupperna fristående växthus, väggmonterade växthus och bågväxthus.

Grästorpstugan

Wester Byggträ AB (Grästorpstugan) finns i Flakeberg som ligger strax öster om Grästorp. Grästorpstugan brett sortiment med trivsamma och lättmonterade lusthus.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Det är dina behov som avgör. Om du köper ett färdigt lusthus går det snabbare att få det du drömmer om, nämligen en liten uteplats där du kan ha middagar, fikapauser eller småsnack till långt in på kvällarna.
 • Lusthus kan variera i både form och material men de vanligaste varianterna är åttakantiga eller sexkantiga och gjorda av trä. Dock finns det även moderna varianter med aluminiumstomme och platt tak.
 • Det beror på. Om ditt lusthus räknas som en friggebod så behöver du endast en bygganmälan men kommer lusthuset att vara större än 15 kvadratmeter så behöver du generellt ett bygglov.
 • Hem
 • Uterum
 • Så hittar du det bästa lusthuset