Köksfläktar

Tips till Dig som skall köpa Köksfläktar! Klicka här! Det första man tänker på när man kikar på köksfläktar är oftast designen. Men det är viktigare än så. Den ska vara tyst samtidigt som den har en bra uppsugningsförmåga, samt att tilluften i bostaden är effektiv. Här listar vi tillverkare av spisfläktar som går att hitta på den svenska marknaden.

Tillverkare

Asko

Hemsida

Bertazzoni

Hemsida

Bosch

Hemsida

Cylinda

Hemsida

Eico

Hemsida

Electrolux

Hemsida

Falcon

Hemsida

Falmec

Hemsida

Fjäråskupan

Hemsida

Franke

Hemsida

Gaggenau

Hemsida

Gorenje

Hemsida

Gram

Kontaktinformation
Gram Sverige AB
Box 9101
S-200 39 Malmö
Tel: 040-38 08 40
Fax: 040-38 08 59
Hemsida

Husqvarna

Hemsida

IKEA

Tillverkarbild IKEA kräver nästan ingen presentation då alla vet vilka det är. De har ett stort sortiment av prisvärda kök.

Köken

Ikea har ett enormt sortiment av kök. Du kan välja bland tusentals olika prisvärda kökskombinationer.
Det finns en huvudserie att välja på som heter "Faktum". Det finns under den ett antal olika varianter.

Tips! "FAKTUM/ ABSTRAKT" är ett prisvärt kök.

Butiker / Återförsäljare i: Gävle, Göteborg, Haparanda, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlstad, Linköping, Malmö, Stockholm, Sundsvall, Uppsala, Västerås, Älmhult, Örebro

Kontaktinformation
IKEA
Box 700
343 81 Älmhult
Tel: 020-43 90 50

info@ikea.se
Hemsida

Kaptensgården

Hemsida

Miele

Hemsida

Mookåpan

Hemsida

Siemens

Hemsida

Smeg

Hemsida

Thermex

Tillverkarbild Hemsida

Tovenco

Hemsida

Whirlpool

Hemsida

WITT

Hemsida
Köksfläktar

Byt kök - Köksfläkt

Valet av köksfläkt hamnar ofta längst ner på listan när man ska inreda ett kök, men faktum är att en bra köksfläkt har en enorm betydelse för kökets funktion. Och om den dessutom är snyggt utformad så pryder den sin plats över spisen. Det finns olika varianter och om man bygger nytt kan det löna sig att välja fläkt och kåpa tidigt i processen.

Vilken typ av köksfläkt?

Det finns tre typer av köksfläktar; utsugsfläkt, spiskåpa och kolfilterfläkt. Utsugsfläkten drivs av en motor och den måste kopplas till ett ventilationssystem. Om det finns separat utsugsfläkt, eller en extern på taket, används istället en köksfläkt utan motor – en så kallad spiskåpa. Kolfilterfläkten behöver inget ventilationsrör utan renar istället luften genom ett filter av aktivt kol. En utsugsfläkt ger tveklöst mest effekt, men i de fall en sådan är svår att installera kan en kolfilterfläkt vara ett bra alternativ.

Utsugsfläkt

Utsugsfläkten ansluts till husets ventilationskanal och är det mest effektiva sättet att rena luften från fett och os. Inne i kåpan finns en motordriven fläkt och luftflödet kan regleras. En fläkt av denna typ absorberar 90-95% av ospartiklarna i rummet. Utluftsfläktar finns i en mängd olika varianter och är mycket vanliga i villor och lägenheter med självdrag.

Spiskåpa

En spiskåpa har ingen motordriven fläkt utan kräver ett ventilationssystem med centralt luftflöde. Denna typ är vanlig i flerbostadshus med gemensam utsugsfläkt på taket, samt i moderna villor. I vissa system kan både tilluft och frånluft regleras, vilket ger en minimal värmeförlust då den varma luften återanvänds. Om köksfläkten samarbetar med en central, mekanisk ventilation kallas denna typ av system ibland för ”Alliance”. Osupptagningsförmågan är mycket god och kan till och med vara mer effektiv än en utsugsfläkt. En extern fläkt är ofta mycket tyst, vilket har en positiv inverkan på boendemiljön.

Kolfilterfläkt

Kolfilterfläkten har inget utsug utan fläkten suger in luft och renar den genom ett filter med aktivt kol, innan luften skickas tillbaka ut i rummet. Denna typ av fläkt är lätt att installera där det inte finns någon bra ventilation, eller lämplig yttervägg. Kolfilterfläktar kan variera kraftigt i effektivitet och tar upp mellan 50-80% av ospartiklarna. En grundförutsättning för att fläkten ska fungera optimalt är att filtret byts regelbundet - vid normalt bruk efter 3-6 månader.

Vilken fläktkåpa passar ditt kök?

När man ska välja fläkt är det viktigt att anpassa fläktens kapacitet efter rummets storlek. Om den är underdimensionerad kommer den inte att ge någon bra effekt. Fläktens kåpa bör vara lite bredare än spishällen för att optimera uppsugningsförmågan. Ett annat bra tips är att investera i en fläkt med så låg ljudnivå som möjligt. När de tekniska frågorna är avklarade är det äntligen dags att börja fundera på något roligare – inredning och stil.

När det gäller köksfläktar kan man tänka på två sätt. Antingen väljer man en kåpa som är så diskret som möjligt och smälter in i övriga köket – eller så väljer man en riktigt snygg och dekorativ variant som sticker ut. Det finns många olika typer av designkåpor att välja på och de mest populära är i rostfritt stål, antik koppar och mässing, lackad plåt eller härdat glas. Vissa kåpor är även utrustade med exklusiv belysning, vilket blir en spännande ljuskälla i köket.

Om du har en köksö med spis kan en frihängd takkupa ge ett mycket elegant intryck. Vill du istället göra köksfläkten så diskret och osynlig som möjligt kan du med fördel välja en inbyggd variant. Dessa kan byggas in i köksskåpet ovanför spisen och vissa modeller går att fälla ut vid behov, med hjälp av teleskopskenor. Detta är särskilt praktiskt i små kök med begränsad yta. Det finns även moderna fläktar som öppnas eller fälls ut automatiskt.

Välj gärna en fläktkåpa som passar ihop med övriga material och färger i köket, eller kontrasterar på ett bra sätt, så att du får en fin helhet. Om spisen exempelvis är svart kan en kåpa i blank, svartlackad plåt ge en stilren känsla. En kåpa i glas upplevs som modern medan en i antikbehandlad mässing kan bidra till en mer hemtrevlig atmosfär. Rent designmässigt kan man skilja på fyra olika modeller.

Underhängd köksfläkt

Byt kök - Köksfläkt

Många föredrar en inbyggd fläkt med underhängd kåpa, eftersom den kan byggas in i köksskåpet över spisen. Detta ger ett diskret intryck och dessutom blir det en del förvaringsplats kvar i skåpet, vid sidan av ventilationsröret. En inbyggnadsfläkt är ganska kompakt och minimalistisk i sin design, vilket gör den prisvärd. Vissa modeller har teleskopskenor och kan dras ut en bit från väggen för bättre funktion.

Vägghängd köksfläkt

En vägghängd fläkt hängs på väggen utan något tillhörande skåp. Eftersom den är synlig är det förstås extra viktigt att den har snygg design och passar in i köket i övrigt. Det finns många olika modeller att välja på och utseendet kan variera från modern och minimalistisk till klassisk och rustik. Denna typ av fläkt finns även som hörnkupa. En vägghängd fläkt är i regel något dyrare än en underhängd.


Frihängd köksfläkt

I vissa fall kan det vara aktuellt med en frihängande fläkt. Precis som namnet avslöjar hänger den fritt från taket. Konstruktionen är stabil och till skillnad från en vägghängd fläkt är alla sidor klädda. Denna typ av fläkt lämpar sig särskilt väl om man har en köksö med spis mitt i köket. Även denna modell är relativt dyr.

Takinfälld köksfläkt

Många moderna kök utrustas med infälld eller inbyggd takfläkt. Om det finns ett centralt fläktsystem eller om huset har utsugsfläkt på taket kan fläkten monteras direkt i taket. Om inte kan den byggas i en försänkt låda, som rymmer fläkten och fungerar som distans till taket. Priset på dessa fläktar och installation varierar.

Välj en lättskött modell

För att en fläkt ska vara effektiv måste den skötas på rätt sätt. Tanken är att filtret ska hindra fett och os från att komma in i själva fläkten, eller i ventilationssystemet. Då måste filtret vara rent. Välj gärna en modell som är lätthanterlig, där man enkelt kan ta loss lösa delar och fettfilter. Delarna ska gå lätt att diska och det är en klar fördel om de klarar maskindisk.

Tänk på att

Kontakta alltid den som är byggnadsansvarig, innan du installerar en fläkt. För flerbostadshus och lägenheter gäller ofta strikta regler eftersom fläkten kopplas till gemensamma ventilationsrör. En felaktigt installerad köksfläkt kan öka risken för brand.

Gamla ventilationsrör behöva provtryckas innan en ny fläkt monteras. Anlita gärna en behörig firma för att försäkra dig om att allt blir korrekt utfört. Om en ny typ av fläkt ska installeras bör du först kontakta din kommun, eftersom kommunen ansvarar för ventilationskanalerna i hus.