Så väljer du vitvaror till kök


Ska du köpa nya vitvaror till köket efter en köksrenovering eller är det bara dags att byta ut de gamla? Här får du bra tips som hjälper dig att välja nya vitvaror.

Hus.se erbjuder en kostnadsfri tjänst där du kan få offert från ledande tillverkare av kök. 

Få kostnadsfria offerter på nytt kök

Så väljer du vitvaror till ditt kök.
När du renoverar köket är det också naturligt att köpa nya vitvaror.

Nya vitvaror har en given plats i det nya köket. Eftersom det kan bli en kostsam affär är det klokt att tänka igenom inköpen innan. Det finns olika mått, varianter och funktioner att välja på. Energisnåla produkter kan dessutom spara mycket pengar i längden. Vitt, svart eller rostfritt är en smaksak, men ofta blir det bäst om du försöker hålla färgen så enhetlig som möjligt. Här får du bra tips som hjälper dig att välja nya vitvaror.

Låt storlek och behov styra

För att veta vilken storlek man ska välja på olika vitvaror bör man utgå från de egna behoven. Hur många är ni i familjen och vad har ni för vanor? Om man brukar storhandla och frysa in mycket är det praktiskt en stor frys, men om man äter ute ofta kanske detta är onödigt. Nästa fråga är hur stort köket är och hur ytan är disponerad? Det kan se provisoriskt ut att kringgå kökets standardmått och att bygga om för att göra plats kan ofta dra med sig mer arbete än man först tänkt.

När det gäller vitvaror lönar det sig att investera i miljömärkta och energisnåla produkter. Enligt EU-standard är de indelade i olika energiklasser i skala A - C där de mest energisnåla är A eller A-. Jämför gärna vattenmängd för olika diskmaskiner. Spisar kan drivas med el eller gas från ledning, alternativt gasflaska. Gas är mycket uppskattat inom restaurangvärlden, eftersom gasdrivna spisar har extremt kort uppvärmningstid och svalnar snabbt. Det vanligaste är dock elspis och många väljer separat häll och ugn.

Vid köp av kyl och frys är första frågan om du vill ha en kombinerad kyl och frys - eller två separata skåp. Det senaste är amerikanska kylskåp eller side-by-side-skåp. Kyl och frys är då sammanbyggda till en enhet och de kan ge ett mycket elegant intryck. Nackdelen är att de inte alltid följer svenska standardmått och är skrymmande. Volymen är det invändiga mått som talar om hur mycket skåpet rymmer, men den faktiska volymen eller yttermåttet är förstås ett annat. Detta mått är extra viktigt den nya kylen eller frysen ska ersätta en gammal.

Några punkter att tänka på vid köp av vitvaror:

  • Är vitvarorna miljöanpassade och energisnåla?
  • Motsvarar volym och kapacitet hushållets behov?
  • Vad är det för yttermått? Särskilt viktigt om en gammal vitvara ska bytas ut.
  • Avrinning och avfrostning - hur fungerar det?
  • Är vitvaran lätt att rengöra?
  • Hur länge behålls kylan i kyl/frys vid strömavbrott? Kan variera.
  • Är vitvarans inredning/förvaring funktionell och genomtänkt?
  • Vad är det för ljudnivå?

Så väljer du kylskåp

Kylskåpet är kanske den mest använda vitvaran i ett kök och något de flesta använder dagligen. I en kyl finns det ofta olika zoner, som en sval för grönsaker. En kombination av plastbackar och hyllor av glas är att föredra framför trådkorgar. Inredningen bör vara flyttbar så att man kan anpassa höjden efter olika matvaror och handtagen bör vara utformade så att kylen är lätt att öppna. Kylskåp brukar ha automatisk avfrostning och vissa har även ”Action cool”, vilket är en snabbkylningsfunktion.

Byt kök - vitvaror
Kylskåpet är en av de vitvaror i ditt kök som du använder dagligen.

Så väljer du frys

Om du brukar storhandla kan det vara idé att investera i en rejäl frys rymmer mycket. Många har en extra frysbox för långtidsförvaring och denna placeras ofta i källaren eller i något förråd. Om du har väldigt ont om plats i köket kan en kyl med frysfack vara ett alternativ. En frys bör vara inredd med trådbackar, för bästa funktion. Nya frysar har ofta automatisk avfrostning och de flesta brukar även ha snabbinfrysning eller ”Action freeze”.

En del mer exklusiva frysar eller amerikanska kylskåp (side-by-side-skåp) har extra funktioner som ismaskin och kallvattenkran. Observera att ismaskiner kräver vattenanslutning, vilket i vissa fall kan innebära att ledningar måste dras om. En viktig faktor att ta hänsyn till, förutom volym och yttermått, är hur länge frysen behåller kylan vid strömavbrott. Tiden det tar för maten att tina kan variera kraftigt mellan olika fabrikat och modeller.

Så väljer du frys - vitvaror.
Är familjen stor är det en fördel att välja en frys som rymmer mycket.

Så väljer du spis

Det finns flera olika spisar på marknaden att välja mellan. Här är några av de vanligaste.

Så väljer du spis - vitvaror.
Det finns flera olika spisar på marknaden att välja mellan.

Allt-i-ett-spis

Det här är den vanligaste modellen i svenska hem – en klassisk spis med kombinerad häll och ugn. Under ugnen finns ofta ett förvaringsutrymme för plåtar och formar. Spisar finns både för el och gas och som tillval kan man få varmlufts- eller ångfunktion. Vissa spisar är utrustade med två ugnar, vilket är praktiskt om man vill laga flera saker samtidigt. Hällen kan ha traditionella plattor av gjutjärn, glaskeramikhäll eller induktionshäll.

Spis med plattor av gjutjärn

Gjutjärnsplattor finns med olika effekt och ofta är det en eller två som är mer effektiva för snabba uppkok, medan övriga lämpar sig bättre för långkok. Plattorna kan bli ganska fula med tiden men går att fräscha upp med spissvärta. Enstaka plattor kan även bytas ut, om de skulle gå sönder eller om man vill ändra effekt. Den största nackdelen med denna spis är att det är svårt att hålla rent plattor och den emaljerade ytan runt omkring. En fördel är dock att alla typer av kastruller och stekpannor kan användas – även aluminium. Knapparna är också logiska och enkla att sköta. Den här varianten är tillsammans med glaskeramikhällen de mest prisvärda alternativen.

Spis med glaskeramik

Gjutjärnsplattor finns med olika effekt och ofta är det en eller två som är mer effektiva för snabba uppkok, medan övriga lämpar sig bättre för långkok. Plattorna kan bli ganska fula med tiden men går att fräscha upp med spissvärta. Enstaka plattor kan även bytas ut, om de skulle gå sönder eller om man vill ändra effekt. Den största nackdelen med denna spis är att det är svårt att hålla rent plattor och den emaljerade ytan runt omkring. En fördel är dock att alla typer av kastruller och stekpannor kan användas – även aluminium. Knapparna är också logiska och enkla att sköta. Den här varianten är tillsammans med glaskeramikhällen de mest prisvärda alternativen.

Spis med glaskeramik

En glaskeramikhäll är en elspis med helt slät yta, vilket gör den mycket enkel att hålla ren. Istället för upphöjda plattor finns inbyggda kokplattor eller heta zoner. Dessa lyser rött när plattan är aktiv/varm och slocknar när ytan kallnat, vilket minimerar risken för brännskador. En glaskeramikhäll värms upp snabbare och drar mindre energi än gjutjärnsplattor. Den kan antingen ha vanliga vred eller touch-knappar. Hällen är känslig för socker och sockerstänk måste torkas bort genast. Annars kan en kemisk reaktion uppstå när sockret hettas upp, vilket skadar hällen. Denna typ av häll är som ett mellanting mellan vanliga plattor och induktion – både funktionsmässigt och prismässigt.

Spis med induktion

Induktionsspisen är den dyraste och mest avancerade av de olika typerna. Liksom glaskeramikhällen har den plan ovansida med heta zoner, men tekniken är annorlunda. Eftersom värmesystemet bygger på magnetfält måste kastruller och stekpannor vara gjorda av järn eller särskilt stål för att det ska fungera. Glas och aluminium fungerar inte. Ett enkelt sätt att testa dina gamla kastruller med en magnet – fastnar den ordentligt på kokkärlets undersida bör det vara lämpligt för induktion.

Induktionshällen är energisnål och uppvärmningstiden är mycket kort. Dessutom finns vissa specialfunktioner och program, som exempelvis sköter uppkok och sedan sänker effekten. Detta kan vara praktiskt för då behöver man inte passa kastrullerna hela tiden. Induktionshällen är liksom glaskeramikhällen känslig för socker. Utspillt socker kan vid upphettning utlösa en kemisk reaktion som skadar ytan. Ytan kan dessutom repas av stålull och tvättsvampar med slipmedel.

Spis med spishäll

Ibland är det önskvärt med en separat spishäll och ugn, istället för en allt-i-ett-spis. En spishäll kan sänkas ner i en bänkskiva vilket ger ett elegant och diskret intryck. Det finns även möjlighet att få en häll som är bredare än ugnen, vilket ger extra arbetsutrymme. Spishällar finns i olika varianter, för gas, el eller Induktion. De sistnämnda har en keramisk häll som är lätt att torka av, men som kräver vis aktsamhet. Mer om det finns att läsa ovan, under ”Glaskeramik” och ”Induktion”. En häll med touch-knappar är enklare att hålla ren än en med vred.

Så väljer du ugn

Ugnar finns i en mängd olika varianter, både storleksmässigt och funktionsmässigt. Det enklaste är att börja med mått och placering. Om ugnen ska placeras på golvet gäller det att välja rätt bredd. Det samma gäller för inbyggnadsugnar eller mindre ugnar som placeras i arbetshöjd. Många kombinerar en större ugn med en mindre, eller köper en dubbelugn. Detta underlättar matlagningen eftersom flera saker kan tillagas samtidigt. Om en ugn placeras i arbetshöjd bör ugnens botten vara i nivå med bänkskivan eller max 90 cm över golvet – detta för att undvika brännskador.

Många anser att gasugnar är svåra att använda och resultatet är ofta ojämnt och oförutsägbart. En elektrisk ugn är lättare att hantera och erbjuder dessutom fler finesser. Förutom vanlig enklare ugn med över- och undervärme finns varmluftsugn och kombinationsugn med grill, varmluft och ånga. Vissa ugnar har dessutom roterande grillspett. Ugnen kan integreras med en spishäll eller monteras helt separat. Bra ugnsbelysning är viktigt för att du ska se ordentligt när ugnen är igång.

Eftersom en ugn drar mycket energi lönar det sig att skaffa en energieffektiv modell. Tänk även på att kvalitet ofta lönar sig i längden. Att rengöra en ugn är både tidsödande och tråkigt, men på senare år har det kommit nya produkter som råder bot på detta. Nya ugnar är ofta belagda med olika typer av emalj, som underlättar rengöring. Katalysemalj gör att smutsen släpper lättare, medan pyrolysemalj är näst intill självrengörande.

Så väljer du ugn - vitvaror.
Det finns många olika ugnar att välja mellan, både storleksmässigt och funktionsmässigt.

Så väljer du diskmaskin

Diskmaskinen underlättar renhållning och kan vara en tacksam investering. De förekommer i två olika huvudvarianter - bänkdiskmaskin och golvdiskmaskin. En bänkdiskmaskin kan vara ett bra alternativ för det lilla köket och kan ofta placeras i arbetshöjd. Golvdiskmaskinen rymmer mer och finns i olika bredder. Olika modeller rymmer olika mycket och det är klokt att mäta så att dina tallrikar verkligen får plats. Diskmaskinen bör placeras nära vasken, så att man enkelt kan skölja av disken innan tvätt. Välj gärna en maskin med flyttbara korgar, ett bra urval av program och enkel, tydlig display. En låg ljudnivå kan vara att föredra och moderna diskmaskiner under 42 dB är så gott som ljudlösa. Tänk på att komplettera med golvskydd som varnar vid vattenläcka.

Så väljer du mikrovågsugn

En inbyggd mikrovågsugn är dyrare än en vanlig, men många anser ändå att det är en bra investering. Den inbyggda mikron döljs bakom en lucka och sparar plats på bänken. Ofta kan det löna sig att välja en ugn av riktigt bra kvalitet. En mer påkostad ugn ger bättre tillagning, snabbare uppvärmning och håller ofta betydligt längre än billigare varianter.

Så väljer du kaffemaskin

För kaffefantaster står ofta en inbyggd, helautomatisk kaffemaskin högt på önskelistan. Förutom att det ser exklusivt ut och är lyxigt att få nybryggt kaffe genom ett knapptryck sparar den plats i köket. Välj om du vill använda påfyllningsbar vattentank eller ansluta till vattenledning.

Så väljer du kaffemaskin - vitvaror.
Är du kaffedrickare står en riktigt bra kaffebryggare högt på önskelistan.

Köpa nya vitvaror - att tänka på!

Inkoppling av diskmaskin samt inkoppling av vitvaror med fast el ska alltid utföras av en auktoriserad firma. Detta för att undvika vattenskador eller elfel som kan leda till kortslutning eller brand. Om du utför dessa installationer själv och skada uppstår kan det bli problem att få ut ersättning för garanti och hemförsäkring.


Tillverkare av vitvaror

Du som letar efter vitvaror till ditt kök har kommit rätt då vi här samlar alla tillverkare av Tvättmaskiner,Kyl, Frys, Spis och Diskmaskiner. Att köpa vitvaror är inte helt enkelt med dagens enorma utbud. Men via tillverkarna nedan hittar du säkerligen de hushållsmaskiner du är ute efter.

AEG Electrolux

Electrolux är världsledande inom hushållsapparater. AEG Electrolux har ett stort sortiment av vitvaror. Bland produkterna finns kylar, frysar, ugnar, hällar, fläktar, mikrovågsugnar samt diskmaskiner.

Aga

idag producerar företaget bakom kultmärket Aga ett sortiment av spisar för alla typer av kockar och kök. De traditionella värmelagrande spisarna är väldigt uppskattade av kunderna.

Bosch

Bosch är en av de större aktörerna inom vitvaror och hushåll. Det är representerade inom de flesta produktgrupperna inom hushåll. Spis, kyl, frys, ugnar, tvätt- och diskmaskiner och mycket mera.

Cylinda

Det svenska företaget Cylinda möter mycket höga krav på kvalitet, problemfrihet och barnsäkerhet. Cylinda tillverkar produkter för såväl kök som tvättstuga. Produkterna är energisnåla och till stor del återvinningsbara. Deras servicenät är väl utbyggt över hela landet för din bekvämlighet. De har ett enormt utbud av spisar, hällar, kyl, frys, diskmaskiner och tvättmaskiner. Värt att notera är att de erbjuder 5 års garanti på diskmaskiner och tvättmaskiner.

Electrolux

Electrolux är ett ledande globalt varumärke som är högt uppskattat för sina produkter till kök, städ och tvättstuga. Företagets fokus ligger på att formge nyskapande produkter som är designade med omtanke om dig och dina behov. Företaget har funnits sedan 1919.

I Electrolux produktsortiment finns kylskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner, dammsugare och spisar och mycket mer.

Electrolux Home

Electrolux Home är en franchisekedja som drivs av den välkända Electrolux-koncernen.
Electrolux Home är en av de ledande butikskedjorna inom leverans av det kompletta köket. I deras butiker finns kompletta köksinredningar, vitvaror och ett brett sortiment av noggrant utvalda hushållsprodukter. Det finns totalt 8 st olika köksserier att välja på. Sedan går det i sin tur att välja ett antal olika utföranden såsom olika träslag inom serien på många utav köksserierna.

Elektro Helios

Elektro Helios är en svensk tillverkare av vitvaror. Elektro Helios ingår i Electrolux och är numera ett varumärke inom Electrolux-koncernen. Miljöhänsyn såsom låg energi- och vattenförbrukning står i fokus hos Elektro Helios. Det har gjort Elektro Helios till ett av Sveriges största vitvarumärken.

Elvita

Elvita är kedjan ELON:s egna varumärke. Märket återfinns bland spisar, ugnar, kyl och frys samt disk och tvättmaskiner. Elvita är tänkt att vara ett prisvärd märke men ändå med bra kvalité.

Husqvarna

Husqvarna är ett svenskt företag som grundades redan 1689. De ingår i Electroluxkoncernen som är världsledande inom hushållsapparater och maskiner för professionell användning. Varje år säljer företaget över 40 miljoner produkter i 150 länder. De har ett oerhört komplett sortiment av vitvaror och hushållsapparater.

IGF

IGF är Sveriges största leverantör av gasspisar för privat bruk. Spisarna tillverkas med höga krav på design, funktion och säkerhet. Spisarnas höga kvalitet och design sätter lite extra krydda på både köket och matlagningsglädjen. Upptäck den moderna gasspisens fördelar du också. De har ett stort utbud av spisar, hällar och ugnar.

LG Hushåll

Ett av LG Electronics affärsområden hushåll. Företagets ambition är att förse dig med ny teknik och design till vettiga priser.
LG Electronics, dotterbolag till LG, grundades 1958 i Seoul. Sedan oktober 1999 finns LG Electronics även i Norden. Idag består LG Electronics av ett nätverk med 76 dotterbolag med drygt 70 000 anställda, som spänner över 39 länder globalt. Produkterna distribueras i fler än 150 länder. De har ett stort sortiment av kyl,frys och ugnar mm.

Miele

Företaget grundades för drygt 100 år sedan och har ett stort sortiment av vitvaror och hushållsprodukter. För att Mieles maskiner alltid ska vara utrustade med den senaste tekniken är de utrustade med Update-funktion för bekväm framtida uppgradering. Produkterna levereras från fabrikerna i Tyskland.

Norcool

Scandinavian Appliances AS är ett norskt företag som tillverkar och marknadsför varumärket Norcool som erbjuder mängder med lösningar för kylning. De är en ledande leverantör av kylrum, hörnkylar, kyllådor, isbitmaskiner, vinskåp och vinkällare.

Siemens Hushåll

Siemens grundades 1847 och har varit en pionjär i utvecklingen av hushållsprodukter ända sedan 1906, då företaget producerade sin första dammsugare. Designstarka Siemens omfattar de flesta produkter som du behöver i ett modernt hushåll. Siemens produkter är välkända för de nyskapande funktionerna och den stilrena designen. Samtliga produkter kännetecknas av en hög teknisk prestanda och ett långtgående miljötänkande. De har ett enormt sortiment av vitvaror.

Whirlpool

Whirlpool Corporation är världens ledande tillverkare och försäljare av hushållsapparater och vitvaror för hemmet. Deras verksamhet bygger på kunskaper om dina önskemål och behov. Med nyskapande design och teknik underlättar Whirlpools produkter arbetet i hemmet och du sparar tid. De har ett mycket stort utbud av hushållsmaskiner och vitvaror framför allt.

Witt A/S

Witt är en vitvarudistributör som startades 1993.
Witt har sedan dess utvidgats med diverse agenturer från hela världen. På 16 år har Witt expanderat och distribuerar idag produkter från 14 olika producenter. Produkterna säljs fortfarande till de största vitvaru- och köksbutikerna - idag till hela Norden.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Vitvaror innefattar bland annat kylskåp, frys, spis, ugn, diskmaskin, mikrovågsugn och kaffemaskin.
  • Det är vanligt att byta vitvaror efter 12-15 år, eller vid en större eller mindre köksrenovering.