Ta bort mossa på tak


Mossa på tak är ett vanligt problem bland husägare – här kan du hitta rätt redskap och metoder för att bli av med mossan.

Så gör du 

Det finns ett flertal olika metoder som man kan använda för att bli av med mossan – och vad som fungerar bäst råder det delade meningar om. En del rekommenderar att man helt enkelt använder sig av en högtryckstvätt och en borste, och manuellt skrubbar bort mossan. Andra anser att det bästa är att använda sig av någon typ av mossborttagningsmedel, och det finns även särskilda firmor som är specialiserade på just rengöring och mossborttagning på tak.

Vad kostar det att ta bort mossa från tak?

Vad priset blir för att ta bort mossa från ditt hustak beror helt på vilken metod som du väljer att använda dig av. Det beror även på hur utspridd mossan har hunnit bli på ditt tak.

Om du gör det själv

Det billigaste sättet att ta bort mossan från dina takpannor är om du gör allt arbete själv. Då kommer priset hamna på mellan 1 500 – 5 000 kronor, exklusive din nedlagda tid. I priset inkluderas rengöringsmedel för tak, täckplast och presenning för att skydda fönster och asfalt, samt redskap så som skrapa, borste, teleskopskaft, skyddsglasögon och handskar. Stege, vattenslang och eventuell högtryckstvätt räknar vi med att du har själv eller kan låna från en vän.

Om du anlitar en firma

Det mest bekväma och förmodligen det snabbaste och säkraste valet för dig som vill bli av med mossan från taket. Priset för att anlita en firma är vanligtvis mellan 5 000 kronor och 15 000 kronor. Då ingår både en rejäl taktvätt samt kemisk mossborttagning. Dessutom brukar både grovstäd, rengöring av hängrännor och en enklare genomgång av takets skick vara inkluderat. Priset är efter nuvarande gällande lag (juni 2020) kring ROT-avdrag med 30 procent av arbetskostnaden.

Rekommenderad firma som tar bort mossa på tak

Kostnadsfri offert
Arbetar i Västra Götaland
Lång erfarenhet

Vilka redskap kan man använda?

Om du vill jämföra och ta del av vilka olika medel och redskap som finns att använda kan du exempelvis besöka någon av de nedanstående butikerna. Här finns en rad olika alternativ som kan hjälpa dig att bli av med ditt mossproblem.

Verktyg, redskap, rengöring
Olika rengöringsprodukter
Flera prisklasser
Välj mellan olika sorters taktvätt
Köp olika taktillbehör
Stort utbud
Nelson Garden takrengöring
Rengör från alger, lav
Fungerar på alla sorters tak

När är det dags att ta bort mossan på taket?

Små fläckar av mossa på taket behöver inte ställa till stora problem, men blir det en lite större mängd kan det vara dags att göra något åt saken. Ett tips är att regelbundet titta till taket för att kunna ta tag i problemet innan det blir för allvarligt.

Är det farligt med mossa på tak?

En stor risk med ett tak som täcks av mossa är att mossan kan orsaka olika typer av fukt- och vattenskador. Om man inte gör någonting åt mossväxten kan detta leda till att du behöver byta delar av, eller i värsta fall hela, ditt tak. För att undvika stora kostnader för renovering kan det därför vara en bra idé att försöka bli av med mossan på sitt hustak.

Något som det också kan vara värt att fundera på är anledningen till varför mossan uppkommer från början. Ofta kan skuggiga miljöer gynna mossan – kanske finns det exempelvis träd eller annan vegetation som skuggar ert tak och som kan tas bort?


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Innehåll i artikeln

MER INNEHÅLL