Mossa på tak - medel och priser


Mossa på tak är ett vanligt problem bland husägare – vi ger dig alla tips om ett rent tak. Rekommenderade företag, medel och redskap du behöver.

Fyra olika sätt att ta bort mossa

Mossa på tak är algbildningar och de flesta tak får detta, men hus nära skog drabbas värst. Det är viktigt att göra något åt det så fort som möjligt. Det finns ett flertal olika metoder som man kan använda för att bli av med mossan – och vad som fungerar bäst råder det delade meningar om. 

Så tar du bort mossa på tak:

  • Använd högtryckstvätt och en rejäl borste och manuellt skrubba bort mossan (var försiktig så inte högtryckstrålen kommer in under pannorna och på takpappen/taket).
  • Köp ett algmedel/mossborttagningsmedel, spruta på efter att du sopat/skrapat bort allt löst material, och låt verka på det ni inte kunde skrapa eller sopa bort (vädret gör resten av jobbet men det tar tid).
  • Anlita ett företag som är specialiserade på just rengöring och mossborttagning på tak.
  • Köp ett kvalitativt takverktyg som sopar ned barr och bullig mossa.

Tar bort mossa på tak med högtryckstvätt

Rekommenderade företag som tar bort mossa på tak

Tar bort mossa snabbt & effektivt
Alltid fastpris och garanti
Kostnadsfri takbesiktning
Vi tar bort mossan
Gratis hembesök
Både hus & fastigheter

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Vad kostar det att ta bort mossa från tak?

Vad priset blir för att ta bort mossa från ditt hustak beror helt på vilken metod som du väljer att använda dig av. Det beror även på hur utspridd mossan har hunnit bli på ditt tak.

Om du gör det själv

Det billigaste sättet att ta bort mossan från dina takpannor är om du gör allt arbete själv. Då kommer priset hamna på c:a 3 000 – 5 000 kronor, exklusive din nedlagda tid. I priset inkluderas rengöringsmedel för tak, täckplast och presenning för att skydda fönster och asfalt, samt redskap så som skrapa, borste, teleskopskaft, skyddsglasögon och handskar. Stege, vattenslang och eventuell högtryckstvätt räknar vi med att du har själv eller kan låna från en vän.

Om du anlitar ett företag

En viktig faktor som bestämmer priset är hur taket ser ut och om det är krångligt att ta sig upp för att kunna arbeta. Jesper på Roofia berättar att en bra indikation är att det kostar från 100:- per m2 att ta bort mossa från tak när ett företag gör det. Efter att du tagit bort mossan rekommenderas en behandling för att göra takpannorna motståndskraftigare. -Vi gör både impregnering, från ca 150 kr per m2, och målning av takpannorna, riktpris 250 kr per m2, om kunden önskar. Alla priser är minus ROT-avdrag som idag är 30%.

Redskap och medel att använda

Bekämpa inte mossan ensam. Det finns bra produkter som hjälper dig. Både att ta bort den samt medel som gör att mossan inte kan växa fast på takpannorna igen. Besök någon av nedanstående butiker och bli en vinnare i kampen mot mossan.

Permanent impregneringsmedel
Skyddar dina takpannor
Mossan får ej fäste på nytt

Sopa ner barr och bullig mossa
Snabbt, säkert och enkelt
Svenskt patent

En person med lång erfarenhet av att ta bort mossa på tak är Jesper på Roofia. Vi träffar honom för en intervju.

Vilket medel kan jag som privatperson använda för att ta bort mossan själv?

– Det enklaste du kan göra som privatperson för att försöka få bort mossan är att algbehandla taket. Det finns fungerande medel i färg- och byggfackhandeln. Det är bra för att få bort påväxt, men ger ingen direkteffekt utan det är en process som tar ett tag. Med tiden vissnar och sköljs mossan bort av väder och regn. Beroende på vilket tak du har kanske du inte behöver gå upp på taket, utan du kan möjligtvis stå på stege och spruta på taket.

Har koppartråd någon effekt mot mossa på tak?

– Koppartråd var något man använde mycket förr och denna fästes runt nockpannorna. Detta är inget man använder sig av nuförtiden, eftersom det visat sig sakna effekt.

Går det att som privatperson använda högtryckstvätt på takpannorna?

– Det kan du göra, men det är inte säkert att du får bort allting. Eftersom du behöver ha ganska rejäla maskiner med högt tryck kan det också ta ett tag. Våra maskiner är gjorda för mossborttagning vilket gör att det går snabbare. Det är dessutom ett ganska farligt jobb att gå upp på taket om du inte har några utbildningar, så det är inget vi rekommenderar. Men är du duktig och händig är det nog inga konstigheter. Vid huvar och takfönster är det dock särskilt viktigt att vara försiktigt när du tvättar så att det inte läcker in, eftersom det inte är säkert att underarbetet är rätt gjort.

Går det att använda ättika mot mossa på tak?

– Det har inte jag någon bra koll på. Vi har så bra resurser med medel, så jag har aldrig testat ättika, säger Jesper. 

Skrapar bort mossa på tak efter att medel används

Fördelar att anlita ett företag

Att anlita ett företag är det mest bekväma och förmodligen det snabbaste och säkraste valet för dig som vill bli av med mossan från taket. Priset för att anlita ett företag är vanligtvis mellan 8 000 kr - 15 000 kr. Då ingår både en rejäl  taktvätt samt kemisk mossborttagning. Dessutom brukar både grovstäd, rengöring av hängrännor och en enklare genomgång av takets skick vara inkluderat. Priset är efter nuvarande gällande lag (juni 2022) kring ROT-avdrag med 30 procent av arbetskostnaden.

– Vi använder våra specialiserade högtryckstvättar som ligger på 300 bar och uppåt och särskilda verktyg som rotorer. Kör du det med en vanlig mindre högtryckstvätt är det inte säkert att du får bort all smuts, säger Jesper på Roofia.

Hur lång tid tar det att få bort mossan på ett standardhus med betongpannor?

– För oss tar det inte jättelång tid. Vi börjar dagen med att förbereda inför tvätt genom att ta bort möbler och sätter på kanaltratt på stuprören så att det inte kommer ner smuts i dagvattnet. Sedan sätter vi fast oss i säkerhetsutrustningen och går upp och börjar tvätta. Att ta bort mossa från ett normalstort tak på 200 kvadratmeter tar runt tre till fyra timmar. Sedan städar vi och sköljer av taket så att vi får ner all mossa som vi har rotat bort, berättar Jesper.

Vilka fördelar innebär det att anlita ett företag?

  • Du får bra garantier, ofta flera år.
  • Anlitar du ett seriöst företag kan du förlita dig på att arbetet blir ordentligt gjort eftersom det är personer som har koll på vad de gör.
  • Du riskerar inte din egen hälsa. Att ta bort mossa från tak är ett farligt jobb på hög höjd.

När är det dags att ta bort mossan på taket?

Små fläckar av mossa på taket behöver inte ställa till stora problem, men blir det en lite större mängd kan det vara dags att göra något åt saken. Ett tips är att regelbundet titta till taket för att kunna ta tag i problemet innan det blir för allvarligt.

Är det farligt med mossa på tak?

En stor risk med ett tak som täcks av mossa är att mossan kan orsaka olika typer av fukt- och vattenskador. Om man inte gör någonting åt mossväxten kan detta leda till att du behöver byta delar av, eller i värsta fall hela, ditt tak. För att undvika stora kostnader för renovering kan det därför vara en bra idé att försöka bli av med mossan på sitt hustak.

Mossan kan göra hål i takpannorna

– Mossa försämrar taket eftersom vätska som vatten och regn får sämre avrinningseffekt eftersom det stannar upp och fastnar. Eftersom mossan sätter sig i takpannorna finns det också risk för frostsprängningar. Är det fukt i mossan, vilket det är i princip året runt i Sverige, fryser och expanderar de och gör hål i pannorna. När det blir hål i pannorna läcker det in under och kommer in smuts på undertaket som kan leda till rötskador. Därför är det viktigt att bli av med den värsta mossan, både för avrinningen och för att inte få hål i taket, säger Jesper på Roofia.

Lästips!

Något som det också kan vara värt att fundera på är anledningen till varför mossan uppkommer från början. Ofta kan skuggiga miljöer gynna mossan – kanske finns det exempelvis träd eller annan vegetation som skuggar ert tak och som kan tas bort?

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring att ta bort mossa på tak här på Hus.se.

Ta bort mossa på tak - betongpannor

"Jag bor i ett 70-talshus med betongpannor på taket som är fulla med mossa.
Hur får jag bort mossan på taket? Tacksam för svar"

Mvh Satu

"Det går bra att tvätta med hög trycksspruta och vatten tillsattser ökar kostnaden men inte effekten.
Använd livlina, har själv rammlat ner från taket, inte bra!"

Mvh Leif 

"Viivilla har en del bra tips.
Om vinden och solen kommer åt så växer ingen mossa. Så om du vill ta bort orsaken så blir du nog tvungen att såga ned träd eller buskvegetation som skuggar takfallet. Annars kanske du får leva med att ta bort mossan med jämna mellanrum. Enklast är att spola av mossan med kraftig vattenstråle uppifrån, men det bör man bara göra om undertaket är i bra skick. Annars får man ta till borsten. Betongpannor drabbas mer än tegelpannor vilket man kan tänka på om man står inför omläggning. 

Om du frågar runt så kommer du förr eller senare att få tips om ett gammalt, effektivt bondknep, att spänna en koppartråd över nock. Det har jag beskrivit tidigare på denna frågespalt och anledningen att man inte kan rekommendera den lösningen är att det kan förorsaka mycket allvarliga skador vid blixtnedslag."

Mvh Byggarebob

"Bor invid en sjö vilket gör att måsar ofta sitter på nocken och tömmer sig. Kanonnäring till all sorts påväxt på taket som för övrigt är Zanda panna lagd 1991. Att skrapa och sopa är inte att tänka på, alldeles för jobbigt och tidskrävande och dessutom riskfyllt utan utrustning för taksäkerhet.

Fick tips om medlet Grön-Fri som säljs i färghandeln. Behandlade taket med detta och efter ca 1 år så var det helt rent och är det fortfarande trots 5 år sedan behandlingen.

Lycka till alla som kämpar mot mossan!"

Mvh Pajen

"Hej,

Jag hade en massa mossa på taket, faktum var att jag funderade ett tag på att byta tak. men så såg jag en annons om ett företag som behandlar tak. jag ringde upp företaget och bokade en tid för besiktning. Efter besiktningen fick jag en offert på vad det skulle kosta att behandla det. i förhålland till vad ett takbyte skulle kosta, det var riktigt billigt.

När dom kom och tvättade taket fan dom 2st pannor som var sprukna (frostsprängning), dessa bytes ut och sedan grundade och målade dom taket med en special färg. 

Hela behandlingen tog 2 dagar och taket ser ut som nytt.
Företaget lämnade 10års garanti på behandlingen.
En stor del av kostnaden var arbetskostnad, så jag kunde utnytja rot avdraget. Jag är jätte nöjd med resultatet."

Mvh Göran

"Men är inte det bästa botemedlet mot mossa, att man fäller alla träd som står nära inpå huset och ger skugga över taket? Vi har också mossa på våra betongpannor - alltså på dom betongpannorna som är skuggade av en enorm ek, övriga takpannor är mossfria.

Eken ska jag fälla så fort snön och isen smälter."

Mvh Tyresö 

"du har såklart en poäng där Tyresö, men vi har en kommunal skogstomt precis jämte... Törs inte fan gå in och kapa där... :-)

Mvh Milkshaken


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL