Ta bort mossa på tak - se priser


Mossa på tak är ett vanligt problem bland husägare – vi ger dig alla tips om ett rent tak. Rekommenderade företag, medel och redskap du behöver.

Tre olika sätt att ta bort mossa

Det finns ett flertal olika metoder som man kan använda för att bli av med mossan – och vad som fungerar bäst råder det delade meningar om. 

  • En del rekommenderar att man helt enkelt använder sig av en högtryckstvätt och en borste, och manuellt skrubbar bort mossan.
  • Andra anser att det bästa är att använda sig av någon typ av mossborttagningsmedel, spruta på och låt verka. Vädret gör jobbet.
  • Eller att helt enkelt anlita ett företag som är specialiserade på just rengöring och mossborttagning på tak. 

Rekommenderade företag som tar bort mossa på tak

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter
Låt ett takproffs förnya ditt tak
7000+ utförda takarbeten
Kostnadsfri takbesiktning

Vad kostar det att ta bort mossa från tak?

Vad priset blir för att ta bort mossa från ditt hustak beror helt på vilken metod som du väljer att använda dig av. Det beror även på hur utspridd mossan har hunnit bli på ditt tak. Hämta in gratis offert från seriösa företag inom takrengöring via Hantverkare.se.

Om du gör det själv

Det billigaste sättet att ta bort mossan från dina takpannor är om du gör allt arbete själv. Då kommer priset hamna på mellan 1 500 – 5 000 kronor, exklusive din nedlagda tid. I priset inkluderas rengöringsmedel för tak, täckplast och presenning för att skydda fönster och asfalt, samt redskap så som skrapa, borste, teleskopskaft, skyddsglasögon och handskar. Stege, vattenslang och eventuell högtryckstvätt räknar vi med att du har själv eller kan låna från en vän.

Redskap och medel att använda

Bekämpa inte mossan ensam. Det finns bra produkter som hjälper dig. Både att ta bort den samt medel som gör att mossan inte kan växa fast på takpannorna igen. Besök någon av nedanstående butiker och bli en vinnare i kampen mot mossan.

Permanent impregneringsmedel
Skyddar dina takpannor
Mossan får ej fäste på nytt
Sopa ner barr och bullig mossa
Snabbt, säkert och enkelt
Svenskt patent
Nelson Garden takrengöring
Rengör från alger, lav
Fungerar på alla sorters tak

Medel ta bort mossa på tak själv

Fördelar att anlita ett företag

Att anlita ett företag är det mest bekväma och förmodligen det snabbaste och säkraste valet för dig som vill bli av med mossan från taket. Priset för att anlita en firma är vanligtvis mellan 5 000 kronor och 15 000 kronor. Då ingår både en rejäl taktvätt samt kemisk mossborttagning. Dessutom brukar både grovstäd, rengöring av hängrännor och en enklare genomgång av takets skick vara inkluderat. Priset är efter nuvarande gällande lag (juni 2020) kring ROT-avdrag med 30 procent av arbetskostnaden.

Företag ta bort mosa på tak

När är det dags att ta bort mossan på taket?

Små fläckar av mossa på taket behöver inte ställa till stora problem, men blir det en lite större mängd kan det vara dags att göra något åt saken. Ett tips är att regelbundet titta till taket för att kunna ta tag i problemet innan det blir för allvarligt.

Är det farligt med mossa på tak?

En stor risk med ett tak som täcks av mossa är att mossan kan orsaka olika typer av fukt- och vattenskador. Om man inte gör någonting åt mossväxten kan detta leda till att du behöver byta delar av, eller i värsta fall hela, ditt tak. För att undvika stora kostnader för renovering kan det därför vara en bra idé att försöka bli av med mossan på sitt hustak.

Lästips!

Något som det också kan vara värt att fundera på är anledningen till varför mossan uppkommer från början. Ofta kan skuggiga miljöer gynna mossan – kanske finns det exempelvis träd eller annan vegetation som skuggar ert tak och som kan tas bort?

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring att ta bort mossa på tak här på Hus.se.

Ta bort mossa på tak - betongpannor

"Jag bor i ett 70-talshus med betongpannor på taket som är fulla med mossa.
Hur får jag bort mossan på taket? Tacksam för svar"

Mvh Satu

"Det går bra att tvätta med hög trycksspruta och vatten tillsattser ökar kostnaden men inte effekten.
Använd livlina, har själv rammlat ner från taket, inte bra!"

Mvh Leif 

"Viivilla har en del bra tips.
Om vinden och solen kommer åt så växer ingen mossa. Så om du vill ta bort orsaken så blir du nog tvungen att såga ned träd eller buskvegetation som skuggar takfallet. Annars kanske du får leva med att ta bort mossan med jämna mellanrum. Enklast är att spola av mossan med kraftig vattenstråle uppifrån, men det bör man bara göra om undertaket är i bra skick. Annars får man ta till borsten. Betongpannor drabbas mer än tegelpannor vilket man kan tänka på om man står inför omläggning. 

Om du frågar runt så kommer du förr eller senare att få tips om ett gammalt, effektivt bondknep, att spänna en koppartråd över nock. Det har jag beskrivit tidigare på denna frågespalt och anledningen att man inte kan rekommendera den lösningen är att det kan förorsaka mycket allvarliga skador vid blixtnedslag."

Mvh Byggarebob

"Bor invid en sjö vilket gör att måsar ofta sitter på nocken och tömmer sig. Kanonnäring till all sorts påväxt på taket som för övrigt är Zanda panna lagd 1991. Att skrapa och sopa är inte att tänka på, alldeles för jobbigt och tidskrävande och dessutom riskfyllt utan utrustning för taksäkerhet.

Fick tips om medlet Grön-Fri som säljs i färghandeln. Behandlade taket med detta och efter ca 1 år så var det helt rent och är det fortfarande trots 5 år sedan behandlingen.

Lycka till alla som kämpar mot mossan!"

Mvh Pajen

"Hej,

Jag hade en massa mossa på taket, faktum var att jag funderade ett tag på att byta tak. men så såg jag en annons om ett företag som behandlar tak. jag ringde upp företaget och bokade en tid för besiktning. Efter besiktningen fick jag en offert på vad det skulle kosta att behandla det. i förhålland till vad ett takbyte skulle kosta, det var riktigt billigt.

När dom kom och tvättade taket fan dom 2st pannor som var sprukna (frostsprängning), dessa bytes ut och sedan grundade och målade dom taket med en special färg. 

Hela behandlingen tog 2 dagar och taket ser ut som nytt.
Företaget lämnade 10års garanti på behandlingen.
En stor del av kostnaden var arbetskostnad, så jag kunde utnytja rot avdraget. Jag är jätte nöjd med resultatet."

Mvh Göran

"Men är inte det bästa botemedlet mot mossa, att man fäller alla träd som står nära inpå huset och ger skugga över taket? Vi har också mossa på våra betongpannor - alltså på dom betongpannorna som är skuggade av en enorm ek, övriga takpannor är mossfria.

Eken ska jag fälla så fort snön och isen smälter."

Mvh Tyresö 

"du har såklart en poäng där Tyresö, men vi har en kommunal skogstomt precis jämte... Törs inte fan gå in och kapa där... :-)

Mvh Milkshaken


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL