Byta tak - kostnad att göra själv


När är det dags att byta tak? Hur gör man, vad kostar det, och behövs bygglov? Så mycket kostar det att lägga nytt tak, om du gör det själv eller anlitar ett företag.

Anlita ett företag för ditt takbyte

Att byta tak innebär en stor process och består av många delar. Det kan vara skönt att få hjälp från en takläggare med hela eller delar av ditt tak. Anlita ett företag med expertkunskap som hjälper dig byta taket. Hus.se hjälper dig att få en offert med pris. 

Framtidens tak
Högsta effektiviteten
Glaspanel med solceller
Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

När är det dags att byta tak?

Olika taktyper håller olika länge. Ett tak som är lagt med takpannor, dvs. tegel eller betong sägs kunna hålla i 100 år medan ett plåttak håller ca 30-40 år. Dock beror livslängden inte bara på taktyp utan även på faktorer som klimat och underhållning. Generellt är det vanligt att man byter ett tak som är c:a 30 år.

Randers Tegel, som är nischade på tegelpannor, bekräftar livslängden. "Man brukar säga att livslängden på tegelpannor är ca 100 år. Dock är undertakets livslängd kortare, men det går naturligtvis bra att återbruka och återanvända tegelpannorna under en väldigt lång tid" säger Daniel Pedersen, Marknads- & Kommunikationsansvarig på Randers Tegel. 

Vilka är då indikatorerna på att taket behövs bytas ut? 

Om taket läcker in vatten, fukt eller om du möts av en doft av mögel på vinden, då vet du att det är dags för ett nytt tak. Andra tecken på att taket behöver bytas ut är att takpannorna är trasiga eller att du ser torrsprickor i papptaket. Grus i hängrännorna kan också tyda på att pannornas ytskikt börjar vittra sönder.

När taket är i såpass dåligt skick att det behövs bytas är det mycket vanligt att både takpannor, läkt och papp byts ut samtidigt. Beroende på skicket och antal år takpannorna har på nacken väljer vissa att endast byta ut pannorna som börjat spricka eller på annat sätt är trasiga. Bra för miljön, men generellt sämre för huset.

Takbyte med nya takpannor

Pris för att lägga nytt tak

Det finns mycket som påverkar vad kostnaden blir för ditt tak blir. Den största betydelsen för vad priset blir är vilket typ av tak du väljer samt om du ska byta taket själv eller betala någon firma att gör arbetet åt dig.

Räkna med att det kostar minst 100 000 kronor om en takentreprenör ska göra jobbet.

Vad är kostnaden per kvadratmeter, m2?

Tar du in offerter för takbyte bör kvadratmeterpriset hamna på c:a 800 kr/m2. Då ingår allt för ett färdigt nytt tak. Ställning, ny papp, ny läkt och betongpannor. Priset varier beroende på vilken taktyp du har, vissa taktyper innebär mer jobb att skära och kapa takpannor samt om taket har många olika vinklar eller kupor. Ett valmat tak ger ofta ett merjobb exempelvis.

Köp takpannor till takbytet - se pris

Det finns många olika kvalitéer på takpannor, kanske föredrar du betongpannor eller klassiskt vackra tegelpannor med lång livslängd. Välj mellan en eller tvåkupigt utförande. Ditt hus förtjänar ett riktigt bra skydd. Hus.se rekommenderar:

Betongpannor kända märken
Från c:a 11 kr/st
1 eller 2-kupig
Tegelpannor kända märken
Från c:a 21,90:-/st
Vackra tegelpannor
 

När ska man välja enkupiga alternativt tvåkupiga?

Valet av enkelkupiga eller dubbelkupiga tegelpannor påverkas av arkitekturen. Enligt Daniel Pedersen på Randers Tegel är enkelkupiga vanligt förekommande i södra Sverige, medan i norr är det oftare dubbelkupiga tegelpannor som pryder taken.

Behöver jag ett bygglov?

Innan du sätter igång med ett takbyte kontrollera med din kommun och byggnadsnämnd om bygglov behövs. Generellt kan man säga att följande gäller:

  • Bygglov behövs om huset ligger i ett område som har detaljplan och du planerar att byta material på taket, tex från betongpannor till plåttak. Även om färgen skulle avvika. 
  • Bor du i ett en- eller tvåbostadshus så finns det undantag från bygglov. Ska du byta taket och ha samma taktäckningsmaterial som innan behövs med stor sannolikhet inget bygglov. Ändrar du däremot utseendet mycket behöver du fortsatt ett bygglov. Till exempel färg eller material.

Byta tak själv

Funderar du på att byta tak själv? Har du tid att lägga på projektet och är relativt van att bygga så kan det vara en bra ide’ då du sparar in pengar som annars hade gått till en firma.

Förberedelser

Innan du sätter igång att byta taket så tänk på säkerheten. Använd dig gärna av en byggställning, säkerhetslina eller skyddsräcke när du befinner dig uppe på taket.

Så byter du takpannor - Steg för steg

Såhär gör du:

Steg 1 - Mät takets vinkel.

De flesta takpannor kräver minst 14 graders vinkel på taket. Detta för att pannorna är utformade så att regn och snö ska rinna av. Men det kan skilja sig lite åt, kolla därför med din återförsäljare eller takläggare för att vara på säkra sidan.

Dubbelkolla också så att taket håller för de nya takpannorna.

Steg 2 - Riv och se över undertaket

Ta bort de gamla plattorna, takpappen och läkten. Ta även bort hängrännan och vindskivor och lägg åt sidan eller släng om de är dåliga. Det är lika bra att byta ut papp och läkt samtidigt som man byter pannorna. Se även över undertaket och byt ut dåligt trä mot nytt.

Steg 3 - Lägg underlagspapp

Nu är det dags att sopa rent och rulla ut underlagspappen. Lägg pappen omlott och börja nedifrån. Spika fast underlagspappen med pappspik i sicksackmönster.

När taket är täckt med papp ska en våd underlagspapp klistras in över nocken.

Steg 4 - Spika ströläkten

När undertaket är klart har du ett skydd mot väder och vind. Nu är det dags att spika fast ströläkten vertikalt.

Steg 5 - Spika bärläkten

När ströläkten är på plats spikas bärläkten fast. Bärläkten spikas horisontellt och ströläkten och bärläkten bildar nu ett mönster av rutor.

Steg 6 - Montera fågellist

Fågelisten och glidskydd monteras längst ned vid taket.

Steg 7 - Lägg pannor

När underlagspapp, ströläkt och bärläkt är på plats är det dags att lägga pannorna. Börja längst ned till höger och lägg hela den nedersta raden med pannor. Fortsätt sedan att montera kolumnerna, dvs rader uppåt mot taknocken.

Steg 8 - Lägg nockpannor

När pannorna är lagda är det dags för nockpannorna. De läggs högst upp på taket ovanpå nocken och spikas sedan fast. Täta skarvarna med tätningsmassa för att förhindra fukt.

Steg 9 - Montera tillbaka vindskivor och hängrännan

Sista steget är att montera tillbaka vindskivorna och hängrännan som du tog bort och lade åt sidan i början av projektet. Var dem dåliga och du valde att slänga dem, köpa nya och var stolt över att du lyckats med projektet.

Klart!

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom byta tak.

Pris lägga nytt tak

"Har fått en offert på mitt tak som är ca 100 kvm.
Undrar om det är ett rimligt pris på materialet. Arbetskostnaden tycker jag är ok med rotavdraget så blir det ju ca 10k kr för jobbet, knappast värt att kröka rygg för det. Offerten ser ut så här:
Material kostnad 40900 kr
Arbetskostnad 20545 kr
Offererat är betongpannor, nockpannor, läkt och spik." //Rapé

"Arbetskostnaden låter riktigt bra! Materialet bedömer jag vara ok också men inte jättebilligt. Man ska tänka på att det är ganska dyrt att lägga om tak." //Byggaren

"Hej Rapé!
Det är omöjligt att säga om ditt anbud är bra eller dyrt, man måste veta mycket mer för att göra en seriös bedömning bland anat följande, är det en enplansvilla eller ett tvåvåningshus, ska gamla tegelpannor bort, ny papp läggas, man måste oftast ha ställning runt hela huset ingår det eller vilket skydd finns för arbetsutförandet, vem står för försäkringar, vilka garantier för arbete, för material , hur ser betalningsplan ut, hur lång tid får arbetet ta vilka garantier för färdigställande i tid o.s.v" Mvh Leifjuno

"Det är ett tvåvåningshus och taket har en lutning på ca 30 grader skulle jag tro, lätt att gå på,45 kvm/sida.
Ena sidan slät förutom skorstenen, den andra ett burspråk på ca 10 kvm. Det är borde vara ganska lätt att sätta ställning då det finns gott om utrymme runt om och den var inkluderad i anbudet. Ja gamla pannor ska bort och ny papp ska läggas." //Rapé

"Hej Rapé!
Med de nya uppgifterna kan man göra en osäker överslagkalkyl om alltmaterial ingår som ex, Papp, ströläckt, tegelläckt, trådspik, pappspik, någon burk klister, Betong pannor, nockpannor, nock endar, stegpannor till skorsten, vindskivor, vattbrädor (plåt) fotplåt, hängrännor , stuprör mm.Ingår lyft av material upp på taket, Arbetskostnad för rivning av befintligt material, pannor , strö och tegelläckt ev bortforsling montering av ny fotplåt, papp, läckt , betongpannor och vindskivor…… transport och hyra, montering och demontering av byggställning.

Om priserna du fått är ink moms ligger material kostnaden rätt, för arbetskostnaden 20545kr ja då ska du nog ta en funderare eller skynda på . Med rot avdra utgår jag ifrån att allt är vita uppgörelser,
Med en normal låg tim kost 320+moms= 400kr det blir 52 tim. för hela arbetet hur ska det gå till. Kolla upp anbudet med entreprenören gå igenom punkt för punkt vad du vill ha utfört och skriv ett avtal . som innehåller följande:

1 Beställare
2 Entreprenör org. nr innehar F-skattesedel
3 Omfattning av arbetet
4 Omfattning material (allt för entreprenadens genomförande ska ingå)
5 Omfattning transporter till och ifrån arbetsplatsen.
5 Pris för arbete ink moms
6 Pris material ink moms
7 Betalning (Betalningsplan)
8 Tider Arbetet ska påbörjas
9 Arbetet ska senast slutbesikta
10 Vite för förening ….kr per påbörjad vecka
11 Garantitid
12 Garanti belopp ( att innehållas eller säkerhet under garantitden)
13 Inga extra arbeten får utföras utan beställarens skriftliga beställning (arb.utan best. betals ej)
14 Entreprenörens försäkringar (olycksfall, brand, stöld)
Underskrift , av Entreprenör Beställare" //Leifjuno

"Låter helt otroligt billigt - så billigt så att det låter som en "kontantbetalning vid slutfört arbete". Otroligt om kvitto, följesedel, faktura och garanti (10år) ingår." //Tyresö

"Min granne la om ett tak. De fixade allt för 90000kr
.200kvadrat tak. betongpannor och kvitto med garanti" //Herr Nilsson


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL