Luft-luftvärmepumpar - pris och funktion


En luftvärmepump är en billig investering i jämförelse med andra värmepumpar och den kan både ge värme och svalka. Men hur fungerar den? Vad kostar den och hur går installationen till? Hus.se ger dig svaren.

Köp luftvärmepump - jämför pris

Hitta en certifierad återförsäljare av luftvärmepumpar nedan.

Populära luftvärmepumpar
Jämför +90 modeller
Ring eller chatta online

Renar, värmer och kyler luften

En luft luft värmepump värmer inte bara upp huset, den renar också inomhusluften från partiklar och damm, som exempelvis pollen. Luftvärmepumpen bidrar därför även till en hälsosammare inomhusmiljö.

En varm sommardag kan en luft luft värmepump även användas för att kyla ned inomhusluften. Luft luft värmepumpen kan ställas in både på kyla, värme och på underhållsvärme. Den passar därför även bra till sommarstugor och gör att du slipper fuktig luft som kommer med ouppvärmda stugor under vintern.

Hur fungerar en luftvärmepump?

Med stigande elpriser och höga initialkostnader för berg- och markvärme har luftvärmepumpar kommit att bli ett populärt alternativ i de svenska hemmen. De är lätta att installera och sparar många sköna slantar då pumparna nyttjar energi som annars gått förlorad. 

En luft luft värmepump består av en inomhusdel och en utomhusdel. Inomhusdelen ska för bästa resultat placeras högt och centralt, på så sätt får värmen bästa möjliga spridning. Större hus kan behöva flera inomhusdelar. Utomhusdelen tar in frisk luft från utsidan och inomhusdelen värmer sedan upp den kalla utomhusluften, när luften är uppvärmd sprids den ut i huset.

En luft luft värmepump fungerar sämre vid kallt väder. Den ska därför ses som ett komplement till din nuvarande uppvärmning.

För de hus som inte har vattenburna radiatorsystem kan en luft-luftvärmepump vara ett alternativ. Den fungerar i huvudsak som en uteluftsvärmare med den skillnaden att värmen blåser in i själva huset. Luft-luftvärmepumparna fungerar fint som kylande fläktar under sommaren. 

Luftvärmepumps pris funktion

För- och nackdelar

Luftvärmepumpar tar tillvara energi som annars skulle gå förlorad och ses därför som ett effektivt system att nyttja energi på. Det är också relativt underhållsfritt.

Värme som sprids av värmepumpar genom vattenburet radiatorsystem fungerar fint som huvudsaklig värmekälla då de värmer alla rum, bara den är effektiv nog för husets behov. En luft-luftvärmepump däremot blåser ut luften i ett enda rum och kräver andra värmekällor i rum som inte nås av luftvärmepumpen.

När det blir riktigt kallt och extra värme krävs, är det också som svårast för luftvärmepumparna att nyttja luftens energi. Det gör att många luftvärmepumpar inte mäktar med riktigt kyliga dagar. Nyare modeller fungerar bättre än gamla modeller. Luftvärmepumparna kräver relativt mycket el för att fungera som de ska. Lägre temperaturer kräver högre eltillförsel per utnyttjad kilowattimme.

Information om hur effektiva luftvärmepumparna är går att få hos Testlabbet på Energimyndigheten. Luftvärmepumpar har också en tendens att låta en del. Det gör att utfläkten som sitter på utsidan av huset inte bör placeras så att den kan störa personer som sover eller grannar. 

Luftvärmepump pris - vad kostar den?

En luft luft värmepump är en mycket billig investering i jämförelse med andra värmepumpar. Den kostar vanligtvis mellan 8000 kr - 20 000 kr. Själva installationen går sedan på ytterligare ca. 4000 kr efter efter rot-avdraget. 

Elkostnaden blir runt 10 000 kr per år för en normalvilla med luftvärmepumpar, men då får en alternativ värmekälla som ofta behövs som komplement också räknas in i kostnaden.

Luft luft värmepump installation

En luft luft värmepump består som tidigare benämnt av en inomhusdel och en utomhusdel. Inomhusdelens placering är särskilt viktig då dess uppgift är att sprida värmen i ditt hus. Innerdelen ska placeras centralt i huset med nära anslutning till intilliggande rum. Oftast installeras den i hallen ovanför ytterdörren. Vid en installation skruvas innedelen fast i väggen på en metallplatta. Utomhusdelen monteras på husväggen i närheten av inomhusdelen. Ett hål på ca 7 cm i diameter behöver göras genom väggen för att med ledningar och köldmedierör koppla samman de två delarna och dräneringsslangen. Extra vibrationsdämpare sätts ofta fast för att få en tyst luft luftvärmepump.

Tips

En del luft luft värmepumpar är tillverkade för ett varmare klimat. Se därför till att du köper en luft luft värmepump som är anpassad för vårt kalla nordiska klimat och fungerar bra trots minusgrader.

Luft/luft-värmepump till garage

Installera en luft luft värmepump i garaget och minska risken för rost och mögel. Hur fungerar det? Jo, när en varm bil kör in i ett kallt garage bildas det kondens vilket gör att garaget blir fuktigt. Vid fukt ökar risken för både rost och mögelangrepp. Med en luft luft värmepump skyddar du dina ägodelar från fuktskador genom att se till att garaget inte blir för kallt. Luft luft värmepumpen går att sätta på underhållsvärme, vilket är runt 10 grader. På det sättet får du en låg energikostnad samtidigt som du skyddar garaget från fukt och mögelskador. 

luft luft värmepump

Tillverkare av luftvärmepumpar

Ahlsell KCC

Ahlsell har ett brett utbud av luftvärmepumpar som är specialiserade för vårt nordiska klimat. De hjälper dig att hitta den som passar bäst för ditt hem och de förhållanden som råder där.

Bosch Thermoteknik

En luftvärmepump från Bosh är miljövänlig och kan hjälpa dig att sänka uppvärmningskostnaderna. De har ett flertal luftvärmepumpar där en del är mycket kraftfulla och värmer upp stora ytor, medan andra är mindre och passar bättre för mindre villor.

Daikin

Daikin har många olika luftvärmepumpar att välja bland, både vägghängande och golvstående. De kan både kyla och värma och renar dessutom luften.

Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric marknadsför sina luftvärmepumpar som bland de absolut mest tystlåtna på marknaden. Med en luftvärmepump från Mitsubishi Electric får du en näst intill ljudlös upvärmning med 19 DB, vilket de jämför med en viskning. De är även anpassade till ett nordiskt klimat.

Thermia

Thermia har ett mindre utbud av luftvärmepumpar men de är alla byggda för ett nordiskt klimat och ger en aktiv luftrengöring samtidigt som de har en mycket låg ljudnivå.


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL