Luft-luftvärmepumpar - pris och förbrukning kWh


En luftvärmepump är en billig investering i jämförelse med andra värmepumpar och den kan både ge värme och svalka. Men hur fungerar den? Vad kostar den och hur går installationen till? Hus.se ger dig svaren.

Köp luft-luftvärmepump - pris direkt

Det finns många luft-luftvärmepumpar på marknaden. Från billig till mer exklusiva modeller. Hitta din nya luftvärmepumpar hos nedan företag:

Värmepumpar för nordiskt klimat
Flest återförsäljare i Sverige
10 års garanti på kompressorn
Populära luftvärmepumpar
Jämför +90 modeller
Ring eller chatta online

Renar, värmer och kyler luften

En luft luft värmepump värmer inte bara upp huset, den renar också inomhusluften från partiklar och damm, som exempelvis pollen. Luftvärmepumpen bidrar därför även till en hälsosammare inomhusmiljö.

En varm sommardag kan en luft luft värmepump även användas för att kyla ned inomhusluften. Luft luft värmepumpen kan ställas in både på kyla, värme och på underhållsvärme. Den passar därför även bra till sommarstugor och gör att du slipper fuktig luft som kommer med ouppvärmda stugor under vintern.

Snabba frågor och svar om luftvärmepumpar

Ett av alla bolag som tillverkar luftvärmepumpar är Samsung, vi tog en frågestund med experten Joakim Andersson, Professional Product Management på Samsung Electronics om luftvärmepumpar.

Vilka är de tre stora fördelarna med en luftvärmepump?

 • Lägre energiförbrukning.
 • Renare inomhusluft.
 • Luftkonditionering varma dagar.

Hur lång är livslängden generellt på en luftvärmepump?

 • - Generellt 10-15 år. Tänk på att regelbundet rengöra filter. Som med det mesta kan underhåll och skötsel förlänga livslängden, tag hjälp av lokalt serviceombud.
 • Var är bästa placeringen för en luftvärmepump?

 • - Värmespridningen är viktig, välj en placering så att innedelen har fritt luftflöde. Fundera på om luftströmmen kommer upplevas som störande, bakom en soffa är inte alltid bästa placering. Tänk på att kondensvatten måste kunna ledas bort, lättast vid placering på insida yttervägg. Placera utedelen i skydd mot vind och snö, undvik buskage nära utedelen, säger Joakim Andersson.
 • Hur fungerar en luftvärmepump?

  Med stigande elpriser och höga initialkostnader för berg- och markvärme har luftvärmepumpar kommit att bli ett populärt alternativ i de svenska hemmen. De är lätta att installera och sparar många sköna slantar då pumparna nyttjar energi som annars gått förlorad. 

  En luft luft värmepump består av en inomhusdel och en utomhusdel. Inomhusdelen ska för bästa resultat placeras högt och centralt, på så sätt får värmen bästa möjliga spridning. Större hus kan behöva flera inomhusdelar. Utomhusdelen tar in frisk luft från utsidan och inomhusdelen värmer sedan upp den kalla utomhusluften, när luften är uppvärmd sprids den ut i huset.

  En luft luft värmepump fungerar sämre vid kallt väder. Den ska därför ses som ett komplement till din nuvarande uppvärmning.

  För de hus som inte har vattenburna radiatorsystem kan en luft-luftvärmepump vara ett alternativ. Den fungerar i huvudsak som en uteluftsvärmare med den skillnaden att värmen blåser in i själva huset. Luft-luftvärmepumparna fungerar fint som kylande fläktar under sommaren. 

  Luftvärmepumps pris funktion

  För- och nackdelar

  Luftvärmepumpar tar tillvara energi som annars skulle gå förlorad och ses därför som ett effektivt system att nyttja energi på. Det är också relativt underhållsfritt.

  Värme som sprids av värmepumpar genom vattenburet radiatorsystem fungerar fint som huvudsaklig värmekälla då de värmer alla rum, bara den är effektiv nog för husets behov. En luft-luftvärmepump däremot blåser ut luften i ett enda rum och kräver andra värmekällor i rum som inte nås av luftvärmepumpen.

  När det blir riktigt kallt och extra värme krävs, är det också som svårast för luftvärmepumparna att nyttja luftens energi. Det gör att många luftvärmepumpar inte mäktar med riktigt kyliga dagar. Nyare modeller fungerar bättre än gamla modeller. Luftvärmepumparna kräver relativt mycket el för att fungera som de ska. Lägre temperaturer kräver högre eltillförsel per utnyttjad kilowattimme.

  Information om hur effektiva luftvärmepumparna är går att få hos Testlabbet på Energimyndigheten. Luftvärmepumpar har också en tendens att låta en del. Det gör att utfläkten som sitter på utsidan av huset inte bör placeras så att den kan störa personer som sover eller grannar. 

  Luftvärmepump pris - vad kostar den?

  En luft luft värmepump är en mycket billig investering i jämförelse med andra värmepumpar. Den kostar vanligtvis mellan 8 000 kr - 20 000 kr. Själva installationen går sedan på ytterligare ca. 4 000 kr efter rot-avdraget. Räkna alltså totalt med att en luftvärmepump inklusive installation kostar mellan 15 000 - 25 000 kr.

  Pris per kwh i månaden och per år

  Priset vad en luftvärmepump kostar i drift skiljer sig från vart i landet du bor och hur mycket den behöver arbeta för att hålla din önskade temperatur. En luftvärmepump brukar ha en värmeeffekt och kyleffekt mellan 1 till 5 kW och räknar man med att hushållet behöver 20 000 kvh per år blir kostnaden per månad för en luftvärmepump c:a 800 kronor och per år c:a 10 000 kr per år för en normalvilla med luftvärmepumpar, men då får en alternativ värmekälla som ofta behövs som komplement också räknas in i kostnaden.

  Luft luft värmepump installation

  En luft luft värmepump består som tidigare benämnt av en inomhusdel och en utomhusdel. Inomhusdelens placering är särskilt viktig då dess uppgift är att sprida värmen i ditt hus. Innerdelen ska placeras centralt i huset med nära anslutning till intilliggande rum. Oftast installeras den i hallen ovanför ytterdörren. Vid en installation skruvas innedelen fast i väggen på en metallplatta. Utomhusdelen monteras på husväggen i närheten av inomhusdelen. Ett hål på ca 7 cm i diameter behöver göras genom väggen för att med ledningar och köldmedierör koppla samman de två delarna och dräneringsslangen. Extra vibrationsdämpare sätts ofta fast för att få en tyst luft luftvärmepump.

  Läs också: Installera luftvärmepump – pris och installation

  Bästa tipsen innan installation 

  En del luftvärmepumpar är tillverkade för ett varmare klimat. Se därför till att du köper en luftvärmepump som är anpassad för vårt kalla nordiska klimat och fungerar bra trots minusgrader. Enligt Joakim Andersson på Samsung Electronics kan man förbereda installationen av sin luftvärmepump genom att:

  • Utifrån dina samlade tankar, fundera på var man vill ha den placerad.
  • Tänk även på att utedelen kan bygga ett mindre isberg under sig på vintern när den avfrostar. Särskilt viktigt nära gångar och dörrar.
  • Fundera på om kondensvatten på vintern kan avledas till dräneringsrör.
  • Sist men inte minst, rådgör med installatör, dra nytta av deras kunskap.

  Luft/luft-värmepump till garage

  Installera en luft luft värmepump i garaget och minska risken för rost och mögel. Hur fungerar det? Jo, när en varm bil kör in i ett kallt garage bildas det kondens vilket gör att garaget blir fuktigt. Vid fukt ökar risken för både rost och mögelangrepp. Med en luft luft värmepump skyddar du dina ägodelar från fuktskador genom att se till att garaget inte blir för kallt. Luft luft värmepumpen går att sätta på underhållsvärme, vilket är runt 10 grader. På det sättet får du en låg energikostnad samtidigt som du skyddar garaget från fukt och mögelskador. 

  Vad ska man tänka på när man väljer luftvärmepump till sitt garage?

  Det finns tre viktiga saker att tänka på, säger Joakim Andersson, på Samsung Electronics:

  • Tänk på att ha backup värme även i ett garage.
  • Öppnar man porten på vintern är all värme snabbt förlorad och pumpen kan få svårt att frosta av.
  • Av samma anledning är det bra att ha några grader varmare än pumpens lägsta inställning.

  luft luft värmepump

  Intervju med expert om luftvärmepump

  Det är populärt med luftvärmepump som uppvärmningskälla. Ofta använt som ett komplement till övrig uppvärmning eller nedkylning av din bostad. För att få en bra bild hur det fungerar har vi kontaktat experten Jesper Snive på IVT.

  Hur fungerar en luft/luftvärmepump?

  - Luft-luftvärmepumpar består utav en utedel och en innedel. Utedelen hämtar sin energi från luften ute och överför energin till innedelen som sitter inne i ditt hus och som sprider skön luftburen värme. Samtidigt passar den på att filtrera och rena inomhusluften för ett sundare inomhusklimat. 

  När passar det att installera en luft/luftvärmepump?

  - En luftvärmepump passar väldigt bra till hus med direktverkande el och inte vill eller kan konvertera till ett vattenburet värmesystem. En luftvärmepump passar även bra till mindre fritidshus och attefallshus.

  Jesper berättar var en luftvärmepump passar bra att installera

  Vad kostar en installation av luftvärmepump och vilken livslängd kan man räkna med?

  - Våra IVT Aero pumpar kostar mellan 17 000 - 27 000 kr vilket innebär att efter installation och ROT-avdrag så hamnar slutpriset på 20 000 - 30 000 kronor.

  Luftvärmepump kostnad inklusive installation

  Hur fungerar luftvärmepumpen när jag vill kyla ned mitt hus? Vad kostar det?

  - Du kan använda din luftvärmepump att kyla och avfukta under sommaren. Många undrar då över kostnaden när man har en sådan kylfunktion på och räknar man att det kostar 1,50 kr timman och att man har den på 3 timmar per dygn under tex juli, augusti hamnar man på en kostnad på c:a 200 kronor för en sommar, vilket är ganska billigt.

  Tillverkare av luftvärmepumpar

  Ahlsell KCC

  Ahlsell har ett brett utbud av luftvärmepumpar som är specialiserade för vårt nordiska klimat. De hjälper dig att hitta den som passar bäst för ditt hem och de förhållanden som råder där.

  IVT

  IVT har utvecklat värmepumpar sedan 1970 och är idag en av dem främsta på marknaden. Företagets Aero-serie är en ny generations luft/luftvärmepumpar och enligt IVT de bästa de någonsin har tillverkat. Förutom värme kan de även användas som luftkonditioneringskälla varma sommardagar. IVT säljer värmepumpar både för små och stora hem.

  Bosch Thermoteknik

  En luftvärmepump från Bosh är miljövänlig och kan hjälpa dig att sänka uppvärmningskostnaderna. De har ett flertal luftvärmepumpar där en del är mycket kraftfulla och värmer upp stora ytor, medan andra är mindre och passar bättre för mindre villor.

  Daikin

  Daikin har många olika luftvärmepumpar att välja bland, både vägghängande och golvstående. De kan både kyla och värma och renar dessutom luften.

  Mitsubishi Electric

  Mitsubishi Electric marknadsför sina luftvärmepumpar som bland de absolut mest tystlåtna på marknaden. Med en luftvärmepump från Mitsubishi Electric får du en näst intill ljudlös upvärmning med 19 DB, vilket de jämför med en viskning. De är även anpassade till ett nordiskt klimat.

  Thermia

  Thermia har ett mindre utbud av luftvärmepumpar men de är alla byggda för ett nordiskt klimat och ger en aktiv luftrengöring samtidigt som de har en mycket låg ljudnivå.

  Samsung

  Företaget erbjuder flera olika varianter av luftvärmepumpar. Samsung är ett globalt varumärke som satsar mycket på smart och inbyggd teknik i sina luftvärmepumpar. Enligt Samsung är deras unika fördelar:

  • Samsung Smart Things .Våra Nordiska värmepumpar kommer med integrerad Wi-Fi modul och kan styras och övervakas med appen Smart Things.
  • Smart Things är en öppen plattform, det finns möjlighet att bygga ett komplett smart hem med produkter även från andra      tillverkare i samma app. Nya tillkommer hela tiden.
  • Samsung Wind-Free™, patenterad teknik där vi kan leverera kyla på sommaren utan känsla av kallt drag. Funktionen erbjuds på toppmodellen.
  • Samsung deklarerar energidata för Nordiskt klimat, något som uppmärksammats av Energimyndigheten, andra men långt ifrån alla har börjat följa efter.


  Redaktionen
  www.hus.se
  Snabbläs artikel - se rubriker

  MER INNEHÅLL