Den bästa centraldammsugaren för ditt hem


Till skillnad mot en vanlig bärbar dammsugare kommer en centraldammsugare att göra rengöringen effektivare och snabbare. De bästa enheterna har upp till fem gångare starkare sugkraft, är tystlåtna och har en behållare som är lätt att tömma.

Centraldammsugare

Om du letar efter ett effektivt städsystem till ditt hem har du kommit till rätt plats. Denna guide hjälper dig att välja den bästa centraldammsugaren för att du ska kunna göra ett så bra köp som möjligt. Centraldammsugare är vanligtvis större och kraftfullare typer av dammsugare än de vanliga bärbara varianterna som rengör på djupet.

Få mer sugkraft med en centraldammsugare

Precis som en vanlig dammsugare kan du använda centraldammsugaren för att rengöra alla typer av damm, skräp och smuts. En av de främsta anledningarna till att köpa en är på grund av dess sugkraft som är mellan tre och fem gånger starkare. På grund av detta är det värt att investera i en bra enhet för att både spara tid på städningen och rengöra djupare. Den goda nyheten är att det inte finns någon hållhake med denna kraftfulla sugkraft - snarare tvärtom eftersom dessa enheter är relativt billiga och enkla att underhålla! Därför behöver du knappast oroa dig för att den extra kraften kommer att innebära speciella hinder.

En av de första sakerna att hålla utkik efter när du jämför olika enheter är garantier. Ju längre garantin är desto mer ökar sannolikheten för hög kvalitet och att du inte behöver betala dyra reparationer, eller i värsta fall ett utbyte.

De viktigaste specifikationerna att tänka på vid köp är:

  • Sugkraft.
  • Luftflöde.
  • Vakuumtryck.
  • Komfort och decibelnivå.
  • Material.
  • Ergonomi och volym på uppsamlingsbehållare.

Fortsätt läsa för att se närmare på dessa specifikationer!

Installera centraldammsugare - kostnad och så gör du

Topp 6 specifikationer att hålla koll på

1. Sugkraft - Sugkraftens effekt mätt i watt (W) är den tydligaste indikationen på enhetens prestanda. Dock är det här en indikation och betyder inte att enheten kommer förbruka den totala effekten som anges. En viktig faktor att hålla koll på för att inte förlora sugkraft är att undvika alltför böjda rör, helst inte mer än 90 grader.

2. Luftflöde - Luftflödet mäts i kubikcentimeter per sekund (m³/s) och avser hur stor förmåga enheten har att transportera smuts från golv till behållare. Ju högre luftflöde det är, desto snabbare och effektivare rengöring. En rekommendation är att välja en enhet med 40 kubikcentimeter per sekund för att klara av de svåraste ytorna. För enklare ytor räcker det med cirka 35 kubikcentimeter per sekund.

3. Vakuumtryck - När det gäller vakuumtryck bör du helst välja ett värde baserat på de typer av ytor du behöver rengöra. Måttenheten för att mäta vakuumtryck är kilopascal och standardvärdet för mattor och svåra ytor är 40 kilopascal. Det räcker med omkring 30 kilopascal för enkla ytor och släta golv. Om ditt hem har olika typer av golv är det bra att välja en enhet där du kan justera vakuumtrycket, speciellt med tanke på att överdrivet tryck kan vara kontraproduktivt. Ett alltför starkt tryck gör dammsugare svårare att manövrera och att munstycket håller sig fast vid golvet.

4. Komfort och decibelnivå - Ljudnivån är en avgörande faktor vid val av centraldammsugare, inte minst om du vill lyssna på musik och prata samtidigt som du dammsuger. Ljudnivån mäts i decibel (dB) och det är viktigt att veta att decibelskalan är en logaritmisk skala och inte en linjär. Det innebär att 75 decibel låter ungefär dubbelt så högt som 65 decibel. Varje ökning på 10 decibel motsvarar ungefär en fördubbling av den uppfattade ljudstyrkan. 70 decibel motsvarar ljudnivån av gatutrafik och 60 decibel motsvarar ljudnivån av vanliga samtal. Den goda nyheten är att du kan hitta enheter med en ljudnivå på omkring 60 decibel. Dock kommer du troligen knappt höra något ljud eftersom centraldammsugare brukar installeras på en avlägsen plats, ofta i garaget eller på vinden.

5. Material - Du kan snabbt med blotta blicken få en uppfattning om centraldammsugarens ungefärliga kvalitet. Kvaliteten på materialet är en stark indikation på att det är en bra enhet att investera i.

6. Ergonomi och volym på uppsamlingsbehållare - Behållarens ergonomi och volym bör väljas baserat på dina behov. En bra behållare ska underlätta och göra tömningen så smidig som möjligt. Ha även koll på om det ingår reservdelar eller om dessa är lätta att få tag på.

Populära tillverkare av centraldammsugare

Nilfisk Alto

Nilfisk-ALTO är ett varumärke som ägs av Nilfisk-Advance A/S, som är en av världens ledande leverantörer av professionell rengöringsutrustning. NILFISK är en av de största aktörerna inom centraldammsugare. De har en helt ny serie med tydligt förbättrad prestanda, användarvänlighet och kvalitet. Den nya centraldammsugarna har dessutom laddats med flera innovativa lösningar som underlättar såväl installationen som städningen.

Univac

Svenska Univac centraldammsugare är ett företag som tillverkar och säljer centraldammsugare.  Univac har sitt säte i Malmö.

Husky

Husky är ett kanadensiskt företag som tillverkat centraldammsugare för privat och kommersiellt bruk sedan slutet på 60-talet och är idag en av världens största tillverkare. Huskys dammsugare förknippas med hög användarvänlighet, styrka och slittålighet.

Airvac 

Airvac är en svensk tillverkare av centraldammsugare för både villa, lägenhet och offentliga miljöer. Företaget har tillverkat centraldammsugare sedan 1999 och är även importör och grossist på installationsmaterial med ett stort utbud av tillbehör för alla märken. 


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • En centraldammsugare håller åtminstone i 20 år beroende på användning och modell.
  • Att äga en centraldammsugare ger ditt hem ett oerhört effektivt och smidigt städsystem som tar bort damm, skräp, smuts och allergener från ditt hem. Det förbättrar luftkvaliteten, minimerar din fysiska ansträngning, minskar oljud och ger inte minst en överlägsen rengöring av alla golv.
  • Centraldammsugare är både större och mer kraftfulla jämfört med konventionella dammsugare. Deras sugkraft är upp till fem gångar starkare och det gör att golven rengörs snabbare och på djupet.