Målarfärg för hemmet - så väljer du rätt


Dags att måla om hemma? Med lite målarfärg kan du skapa känslan av ett helt nytt hem. Vi ger dig de bästa tipsen för målning inomhus, i våtrum, på golv och på tak. Vi går också igenom vad som gäller vid målning för dig som är gravid och om man kan sova i ett nymålat rum?

Måla inomhus: Måla taketMåla på tapetMåla köksluckorMåla kakel

Måla utomhus: FasadtvättFasadfärgMåla trähusMåla tegelhus

Köp målarfärg - se priset

Redo att sätta igång? Hus.se gör det enkelt och snabbt att komma igång med målandet. Vi rekommenderar följande företag som säljer allt du behöver till målningen - med bra kvalitet. Vilken färg ger ditt hem ett lyft?

Köp vägg och takfärg
Från c:a 149 kr/L
Kända märken lågt pris
Målarfärg och Oljefärg
Falu Rödfärg och sprutfärg
Från c:a 176 kr/L

Väggfärg och inomhusfärg

Väggfärger kommer i alla möjliga olika nyanser. De kommer också som helmatta, halvmatta och blanka. Väggfärger kan brytas ned och blandas så att du får exakt den kulören du önskar.

Det finns också olika grader av skydd mot fukt, matos och kladdiga fingrar. Fundera över om ytan behöver vara avtorkningsbar.

Se till att skydda golv och lister innan du börjar måla rummet.

Väggfärg måla inomhus

Bästa tipsen när du väljer färg

Väggfärg inomhus Låt det ta tid när du väljer väggfärg 

Provmåla gärna lite på väggen hemma för att se hur färgen ser ut i rummet som ska målas, rummets ljusinsläpp påverkar nyanserna och färgen kommer inte att se likadan ut i dagsljus som den gör i lampans sken på kvällen.

Tänk igenom vad du har för färgkod i rummet 

Se till att väggfärgen matchar med möbler och textilier.

Tänk på att ljusa färger förstorar och mörka färger förminskar

Ett litet rum med dåligt ljusinsläpp ser större ut i ljusa färger. Mörka färger ger ett mysigt och ombonat intryck men kan också göra att rummet känns mindre. Men stirra dig inte blind på detta, våga tänka i nya banor. Har du ett litet rum men med mycket ljusinsläpp? Då kan mörk färg ge ett hemtrevligt och ombonat intryck utan att det känns för litet.

Färg till taket - rätt takfärg

Har du tänkt på hur mycket taket gör för helhetsintrycket? Ett fräsch tak kan förvandla ett helt rum. Den vanligaste takfärgen inomhus är utan tvekan vitt, men det är bara fantasin som sätter gränser. Tänk på att en väldigt mörk färg kan göra att taket känns lägre. Ta hem prover och testa att måla en bit av taket innan du bestämmer dig. 

Vanliga frågor om färg

Vi har samlat de mest frekventa frågorna om färg som inkommit till oss på redaktionen.

Kan man sova i ett nymålat rum?

När du målat sovrummet hela dagen vill du kanske bara slänga dig på sängen och sova för natten. Men är det en bra ide´? Nej, en given regel är att aldrig sova i ett nymålat rum. Egentligen ska du vänta tills lukten av målarfärg har lagt sig. I målarfärg finns nämligen mycket kemiska komponenter, vi människor är olika känsliga för detta, men en del kan få allergiska reaktioner.

Sova i ett nymålat rum

Hur länge håller målarfärg?

Har du fått målarfärg över efter målningen? Exakt hur länge målarfärg håller är svårt att säga då det beror på både kvaliteten och hur du förvarar färgen. Men om du förvarar den rätt kan den hålla i flera år.

Hur förvarar jag burken med färg bäst?

Målarfärg är känslig för både sol och kalla temperaturer. Har du ett uppvärmt förråd eller garage? Perfekt, då rekommenderar vi att du förvarar dina målarburkar där! Annars, hitta en mörk plats där temperaturen inte går under nollan. Tänk på att hålla målarfärgen oåtkomlig för barn.

Kan man måla som gravid?

Kan man måla som gravid?

Visst kan du det! Så länge du använder vattenbaserade och lågemitterande målarfärger, vilken är den vanligaste typen av färg inomhus, så är det inte några problem att måla när du är gravid. Men undvik att använda färger som är baserade på organiska lösningsmedel, används dessa bör du överlåta arbetet till någon annan och dessutom vänta med att vistas i rummet tills lukten av målarfärg försvunnit.

Målarfärg till våtrum - ge badrummet ett lyft!

Vill du fräscha upp ditt badrum eller din tvättstuga snabbt, billigt och enkelt? Varför inte måla om det med våtrumsfärg? Varma toner i grönt och grått skapar ett lugn och passar perfekt i badrummet och tvättstugan.

Färgen i våtrum behöver vara vattentät och speciellt anpassad för våtrum. Du behöver också grunda med en särskild grundfärg för våtrum.

Rätt färg till golvet - välj golvfärg

Dags att måla om golvet? Vi tipsar om hur du väljer rätt färg.

 Färg har en stor påverkan på hur stort rummet upplevs. Är rummet litet, då kan ljusa färger vara en bra ide för att ge intrycket av större rymd. Är rummet däremot stort kan mörka färger göra att det upplevs mindre och mysigare.

 Tänk på ljuset. Golvfärgen kommer se annorlunda ut i dagsljus och i kvällsljus. Vad är det för rum som ska målas? Är det sovrummet kan det vara en ide att titta hur golvfärgen ser ut i kvälls-och morgonljus, då du kanske inte tillbringar lika mycket tid i sovrummet mitt på dagen.

 Matcha stilen. Vad har du för stil på resten av rummet? Tänk på helheten så att golvet passar in med möbler, textilier och väggar.


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL