Måla tegelhus


Genom att måla om tegelhuset kan du skapa intrycket av en helt ny fasad. Välj en färg som är anpassad för tegelhus och var noga med förarbetet. Vi går bland annat igenom hur du målar tegelhus steg-för-steg, kostnad och hur lång tid det tar att måla huset.

Så målar du tegelhus 

Börjar den gamla färgen se sliten ut? Eller ska du måla för första gången? Innan du sätter igång kan det vara bra att veta att medan en omålad tegelfasad i princip nästan inte kräver någon underhållning alls, så behöver en målad tegelfasad målas om efter ett antal år. Men kanske är det värt då lite färg kan göra att fasaden känns som helt ny?

Steg-för-steg

När du målar om huset så gör färdigt en sida i taget.

Steg 1 - Rengör och tvätta

Börja med att välja vilken sida på huset du vill starta med. Tvätta sedan tegelfasaden med högtryckstvätt för att få bort mossa, smuts och damm.

Steg 2 - Skrapa

Ska du måla om ett tegelhus för att den gamla färgen börjar se sliten ut? Skrapa isåfall bort eventuell lös färg, och var noga med att borsta undan färgen efteråt.

Steg 3 - Olja

Nu är det dags att olja in och fläckmåla.

Steg 4 - Börja måla

Äntligen dags för själva målningen! Stryk på två lager färg, och var noga med att den torkar emellan. Måla med roller och pensel, eller använd en färgspruta. Att hyra en färgspruta kostar betydligt mer än att införskaffa pensel och roller men ger ett mycket jämnt resultat. Måla en vindstilla dag och se till att täcka partier som du inte vill ha målarfärg på.

Köp rätt färg som är anpassat för tegel

Se till att köpa en färg som är anpassad för just tegel. Färgen ska inte stänga till teglets förmåga att släppa ut fukt. Bra färger anpassade för tegel kan du köpa i några av butikerna vi valt ut nedan.

Silikatfärg och grund
Från c:a 112 kr/L
Måla tegel utomhus
Silikatfärg för tegel
Från c:a 119 kr/L
Färg som andas

Måla med tegelfärg - vilken färg ska man välja?

Måla tegelhus

Silikatfärg

Använd silikatfärg när du målar på tegel. Silikatfärgen ger lång hållbarhet och låter teglet släppa ut fukt och andas.

Måla tegelhus vitt, grått eller kanske svart? - vilken färg väljer du?

Tegelfärger finns i alla möjliga kulörer och nyanser. Många väljer att måla tegelhus vitt, grått eller svart. Vilken färg väljer du?

Något om är bra att veta om är att mörka kulörer innehåller mycket pigment, vilket i sig gör färgen tätare varpå teglet mister en del av sin förmåga att andas.

Mexitegel - vad betyder det?

Du har säkert hört talas om mexitegel, men vad är det egentligen för skillnad mellan mexitegel och vanligt tegel? Jo, mexitegel är en form av kalksandsten och är mer poröst än vanligt tegel. Att måla på mexitegel går fint och är relativt enkelt. 

Vad kostar det att måla tegelhus?

Räkna med att det kostar ca 10 000 kronor för själva färgen och för ett normalstort hus.

Hur lång tid tar det att måla om huset?

Man brukar räkna med att det är ungefär tre dagars arbete för varje hussida, med tvättning, skrapning, oljning och målning inräknat. Så totalt kan ett normalstort innebära 12 dagars jobb. Dock behövs flera dagar emellan momenten för torkning, så även om du får räkna in 12 jobbdagar så tar det längre tid totalt. Hur lån tid det tar beror också på andra faktorer som exempelvis hur på hur snabbt du jobbar, vad du har för erfarenhet och väderförförhållanden. 


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL