Måla hus - måla om träfasaden


Vi ger dig tipsen när du ska måla om träfasaden på huset. Vi går bland annat igenom vilken årstid som passar bäst att måla, vad kostnaden blir och hur du går tillväga steg för steg.

Måla hus på våren, sommaren eller hösten?

Vilken årstid är det bäst att måla om huset? I Sverige kan du måla om huset från maj till oktober. I maj och juni är det lägre luftfuktighet än mitt på sommaren och du kan därför utnyttja mer timmar på dygnet. Med hög luftfuktighet kommer nämligen dagg på morgon och kväll och fasaden behöver vara helt torr vid målning. Även september och oktober har lägre luftfuktighet men här är vädret inte lika pålitligt och det blir därför glesare mellan de optimala tillfällena.

Undvik kalla temperaturer, frost och direkt solsken

Om det finns risk för frost på natten så se till att avsluta arbetet i god tid så att färgen hinner torka innan frosten kommer. Men måla heller inte i direkt solsken då en alltför varm yta kan påverka torktiden och utsträckningen negativt.

Kan man måla hus direkt efter regn?

Att måla direkt efter regn är ingen bra ide' då fasaden ska vara helt torr vid målning.

Köp färg och tillbehör - se pris

Jämför färger och priser till ditt målarprojekt. Här finns allt du behöver till din fasadmålning.

Målarfärg till huset
Från c:a 219 kr/L
Lågt pris på rödfärg
Många kulörer som standard
Från c:a 229 kr/L
Handla snabbt online
Målarfärg för träfasad
Från c:a 239 kr/L
Även slamfärg

4 bra tips om att måla hus

  • Måla inte om dygnstemperaturen och yttemperaturen sjunker till under 7 grader celsius.
  • Måla inte i direkt solsken eller på varma ytor.
  • Måla på torra ytor, och måla inte om det finns risk för regn.
  • Måla under sommarhalvåret, maj-oktober.

Hur du målar huset - steg för steg

När du målar huset så börja med en sida av huset och göra klart denna sidan innan du börjar med nästa.

Steg 1 - Tvätta huset

Börja med att rengöra en sida av huset. Tvätta fasaden nedifrån och upp med fasadtvätt eller målartvätt. Använd gärna en lågtrycksspruta för att applicera medlet på fasaden. Vid behov investera i ett medel som tar bort alger och mögel. Skrubba ordentligt och använd vattenslangen eller lågtryckstvätten istället för högtryckstvätten då högtryckstvätten kan trycka in fukt i fasaden.

Tvätta huset målartvätt

Steg 2 - skrapa och borsta

Innan fasaden torkat helt kan man passa på att skrapa träet. Har träfasaden lämnats orörd under en längre tid ska man se upp med mögel, alg eller röta. Har huset drabbats av något av tidigare nämnda krävs en skrubbning med desinfekterade medel. Skrapa bort all lös färg och borsta sedan bort den lösa färgen. Täck och maskera alla ytor som inte ska målas.

Skrapa

Steg 3 - Olja in

Stryk på grundolja på ändar, skarvar och vindskivor. Utsatta ställen behöver extra omtanke med träolja.

Olja huset

Steg 4 - Grundmåla

Grundmåla huset med utegrundsfärg. Grundfärgen håller träpanelerna fuktfria. När färgen är vald kan det vara en fördel att provmåla på lösa paneler. Färgen kommer te sig helt annorlunda beroende på ljus än vad man såg hos färghandlaren.

Grundmåla huset

Steg 5 - Täckmåla

Måla med kulören du valt. Stryk på två lager vid behov och använd en pensel som matchar panelens bredd. För bästa resultat använd dig av så kallade fasadpenslar samt runda anstrykare. Låt färgen torka ordentligt innan du målar sista lagret. 

Täckmåla fasaden med målarfärg

Steg 6 - Börja om med nästa husvägg

Börja om med samma procedur på nästa sida av huset.

Färgbyte?

Har huset sett likadant ut i alla år är det kanske dags för en färgglad omväxling. En annan kulör på husfasaden kan helt ändra husets utseende och liva upp grannskapet. En vit träfasad bryter av mot omgivningen och skapar häftiga skuggeffekter. 

Genom att använda undertoner i blått, rött eller grönt kommer man ifrån den bländande vita färgen. Mörkgråa och svarta fasader lyfter fram detaljer och gör sig bra i mörkare omgivningar. Den klassiska röda husfasaden med vita knutar sitter aldrig fel, gå mot traditionen och välj en glansig yta! En gul träfasad lyser verkligen upp och får vem som helst att le. Med en röd underton och svarthet blir färgen väldigt tilltalande. Den gröna färgen kommer i alla möjliga kulörer. En mörkgrön färg med gul underton smälter perfekt in i gröna omgivningar. 

Bor man inom ett tätt bebyggt område är det viktigt att kontakta villaförening och byggnadsnämnden innan man målar om - det kan förekomma en del begränsningar när det kommer till färgval. Se till att välja en färg som fäster på det tidigare skiktet av färg. Genom att måla med samma färgtyp är man garanterad ett bra resultat. 

Vad kostar det att måla om huset?

Vad priset för att måla ditt hus själv blir beror på husets storlek, vilken färg du väljer, fasadens skick och om huset ska underhållsmålas eller målas om från grunden. Andra faktorer som spelar in är om du ska hyra en byggnadsställning och vilka verktyg du väljer.

Akrylfärg och oljefärg kostar ca 1300-2400 kronor för 10 liter. 1 liter färg räcker till ungefär 6-8 kvadratmeters yta.

Slamfärg kostar mindre, du kan få 10 liter slamfärg för endast 400 kronor men 1 liter slamfärg räcker å andra sidan endasr till ca 3 kvadratmeter.

För att räkna ut priset för färgen behöver du veta hur stor yta som ska målas och vilken typ av färg som ska användas.

Hur lång tid tar det att måla ett hus?

Att måla huset tar tid då det behövs en hel del förarbete innan själva målningen. Hur lång tid är svår att svara på då det beror på flera faktorer. Har du tidigare erfarenhet? Hur många är ni som ska hjälpas åt? Vilken färgtyp ska användas? Hur blir vädret och hur stor är den totala ytan? Det går därför inte att säga exakt hur lång tid det tar att måla om ett hus då förutsättningarna är så olika. 


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL