Måla tak inomhus - tips!


Dags att måla om taket inomhus? Vi går igenom hur du gör steg-för-steg för att måla tak i badrum, kök eller i resten av huset. Vi tipsar också om hur du slipper att färgen blir flammig, i vilken riktning du ska måla och hur du slipper dropp på händer.

Måla om tak

Att måla om taket inomhus ger hela rummet ett lyft. Ett nymålat tak gör stor skillnad och rummet upplevs betydligt fräschare.

Såhär målar du om taket inomhus - steg för steg

Steg 1 - skydda golvet och omgivningen

Var rädd om golv, väggar, och möbler. Töm rummet på möbler, lägg på skyddsplast och tejpa alla skarvar med maskeringstejp. Har du taklister som du inte vill måla om så lägg maskeringstejp även på dem.

Steg 2 - Gör rent taket

Provtvätta en del av taket, om färgen sitter kvar kan du fortsätta att tvätta. Använd gärna målartvätt. Om färgen dammar av sig på en torr trasa så räcker det med att du borstar taket.

Steg 3 - Spackla, skrapa och slipa

Finns det sprickor, lös färg eller ojämnheter i taket? Isåfall är det dags att skrapa bort lös färg, ta fram stålspackeln och spackla igen. Spackla flera gånger om det behövs och slipa efteråt så att ytan blir jämn och slät.

Steg 4 - Måla kanter och eventuella stuckaturer

Ta fram en liten, rund pensel och börja med att måla kanterna och stuckaturer om du har sådana. Måla åt samma riktning med penseln för jämnast resultat. Låt torka.

Steg 5 - Grundmåla

Om taket inte är målat tidigare är det bra att grundmåla. Låt torka. 

Steg 6 - Rolla

När färgen på kanterna torkat är det dags att börja rolla på färgen som du valt! Snåla inte med färgen utan använd ordentligt. Måla från en sida till en annan och avsluta aldrig mitt på taket. Ställ dig på en stege eller använd en roller med långt skaft.

Steg 7 - Låt torka

Nu är det bara att vänta tills färgen torkat och är helt torr.

Steg 8 - Måla ett lager till

När du är helt säker på att färgen är helt torr kan du måla till ett lager till. Börja att måla kanterna med penseln och avsluta med rollern.

Köp färg och material

Penslar, rollers, målartvätt, spackel och färg... Vad behöver du till din målning? Hus.se rekommenderar:

Takfärg av bra kvalité
Från c:a 149 kr/L
Kända märken lågt pris
Målarfärg till taket
Från c:a 176 kr/L
Snabb leverans hem

4 tips när du ska måla taket

1. Rolla i rätt riktning

Rolla i samma riktning, och även i ljusets riktning. Då syns rollerdragen mindre. Måla alltså från fönstret och in mot mitten tills du når andra sidan.

Måla om taket

2. Måla i rätt ordning

Ska du måla om både tak och väggar? Börja alltid med taket.

3. Så slipper du flammigt tak

Se till att ha ett jämnt lager färg på rollern. Men snåla inte med färgen, för lite färg ger ett flammigt resultat. Om taket ser flammigt ut så måla en omgång till.

4. Måla tak utan dropp på händerna

Att färgen droppar ner från penseln på händerna när man målar tak är inte jättetrevligt. Men om du virar några varv av maskeringstejpen runt nedre delen av penselns handtag så hindrar du färgen för att droppa ned på händerna. Värt att testa!

Ska du måla om taket i ditt badrum eller kök?

Taket i köket och badrummet behöver rengöras extra noga och behöver också en färg som tål fukt och rengöring.

Kök

Taket i köket är ofta flottigt. Därför behöver det rengöras extra noga, rengör med målartvätt eller diskmedel. Tänk också på att täcka över kakelplattor och vitvaror noga innan du börjar måla. Välj en halvmatt väggfärg med glans som tål rengöring och inte är känslig mot fukt.

Badrum

I badrummet behövs en speciell våtrumsfärg som tål fukt och vatten.

Har du ett vitt badrum? Då kan det vara fint att bryta av det vita och måla taket i en färg. Kanske gult eller grönt? Att addera färg livar upp och skapar en personlig och varm atmosfär. 


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL