Måla köksluckorna - ge köket ett lyft


Är du sugen på att göra om i köket, men känner att en helrenovering är onödigt och dyrt? Måla om köksluckorna istället och fräscha upp köket snabbt och enkelt. Vi tipsar om hur du går tillväga för att måla om dem själv, med pensel eller sprayfärg.

Måla om dina gamla köksluckor

Att måla om gamla köksluckor kan verkligen göra susen för ett kök. Förutom att det är ett effektivt sätt att förnya köket är det även ekonomiskt och går snabbt och enkelt.

Så gör du det själv - tips

Att måla köksluckor är inte särskilt svårt, men var noga med förarbetet för bästa resultat.

Såhär gör du:

Täck över golvet noga så att det inte kommer färgstänk. Skruva bort beslag och knoppar innan du plockar ned luckorna.

Tvätta luckorna rena från fettfläckar och smuts. Använd gärna målartvätt.

Slipa luckorna tills färgen är matt så att den nya färgen fäster. Torka bort slipdammet.

Grundmåla.

Spackla igen eventuella hål, slipa och torka av igen.

Nu är det dags att måla med kulören du valt. Måla två gånger för bästa resultat men låt färgen torka emellan.

Köp färg och material

Ett tips när du ska måla om köksluckorna själv är att investera i bra verktyg. Penslar och rollers kan behövas i flera olika storlekar och ska du göra ett bra grundarbete behövs även spackel, målartvätt och sandpapper. För att inte tala om hur viktigt det är att hitta en bra färg som håller länge. Hus.se rekommenderar:

Köp färg till luckorna
Färg från c:a 149 kr/L
Bra priser på färg
Bra utbud av målarfärg
Från c:a 176 kr/L
Hög kvalité på färg

Anlita ett proffs som hjälper dig

Få hjälp av en målare
Pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Måla med sprayfärg

Om du inte vill måla skåpluckorna med pensel kan du spraya på färgen. Underarbetet är detsamma, luckorna ska rengöras och slipas matta. Men istället för att sedan lägga ner tid på att måla alla vinklar, kan du spraya.

Glöm inte att skaka flaskan innan du börjar och spraya hellre flera tunna lager än ett tjockt. Håll sprayflaskan ca 30 cm från skåpluckorna och spraya med svepande rörelser för bästa resultat. Tänk på att skydda omgivningen när du sprayar. Ställ dig utomhus om möjligt eller lägg skyddsplats omkring.

Måla med sprayfärg

Välj rätt färg på köksluckorna

Ny färg på köksluckorna ger hela köket ett lyft. Nöj dig inte med att titta på prover i butiken när du ska välja färg. Färgen kan nämligen se helt annorlunda ut hemma i ditt kök när den målas upp på en större yta och i ett annat ljus. Ta hem några provburkar från affären och provmåla.

Grått, svart och grönt - populära färger

Många väljer just nu att överge det vita och istället måla om sina köksluckor i svart och grått. Även grönt är en färg som syns mycket i kök, den gröna färgen skapar lugn och ger en ombonad känsla.

Mörka färger tenderar passa väldigt bra i stora kök med mycket ljusinsläpp medan de passar mindre bra i små kök med lite ljusinsläpp. Resultatet kan då bli att köket upplevs som mindre än vad det egentligen är. I mindre kök brukar istället ljusa färger passa bra. 

Vad kostar det att måla om köksluckorna?

Prisskillnaden är stor om du låter en målare/firma måla om luckorna eller om du gör det själv. En firma tar oftast betalt per målad lucka och slutpriset beror därför på hur många luckor du har. Har du ett medelstort kök så räkna med att betala ca 10 000 kronor för att få alla köksluckor målade. Då tillkommer kostnader för ned och uppmontering.

Målar du själv behöver du bara betala för färgen och tillhörande verktyg. 


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL