Måla på tapet - enkelt och effektivt


Vill du måla om väggarna, men har inte lust att riva tapeterna? Du kan måla direkt på tapeten, allt som krävs är ett bra förarbete inklusive ett vattentest för att se om tapeten sitter ordentligt eller om det blir bubblor. Läs våra råd för att få bästa möjliga resultat.

Måla tapeten på väggen

Att måla på tapet är ett enkelt och effektivt sätt att fräscha upp ett rum. Men slarva inte med förarbetet. Vi ger dig tipsen som är bra att ha koll på innan man sätter igång.

Tips innan du börjar

Gör ett vattentest för att se om tapeten sitter ordentligt. Mer om detta längre ned i artikeln.

Hål efter spikar och skruvar bör spacklas igen och sedan slipas med sandpapper för snyggast resultat. 

Var noga med att torka rent från slipdam och eventuella fettfläckar innan du börjar måla. 

Grundmåla väggen för jämnast resultat.

Tips måla på tapet

Köp målarfärg och tillbehör

För att måla på tapet behöver du målartvätt, spackel, spackelspade, väggfärg, slippapper, roller, pensel och eventuellt täckplast. Köp hem allt redan idag och starta projektet!

Måla över tapeten
Från c:a 149 kr/L
Kända märken lågt pris
Målarfärg till tapeten
Från c:a 119 kr/L
Medel att tvätta tapet
Väggfärg till tapeten
Från c:a 176 kr/L
Rengöringsmedel

Bubblor i tapeten - gör ett vattentest innan du börjar

Luftbubblor är inget man önskar på en nymålad vägg. Gör ett vattentest innan du börjar och se om tapeten sitter ordentligt. Spruta vatten på tapeten med en vattenspruta eller använd en svamp för att blöta upp en bit av väggen. Om tapeten sväller av detta och det bildas bubblor kommer den även svälla när du målar med vattenburen färg. Ibland försvinner bubblorna när tapeten blir torr igen, men inte alltid. Om tapeten inte klarar vattentestet bör du ta bort tapeten innan du målar.

Bubblor i tapeten

Måla över vävtapet

Att måla över en gammal vävtapet är ett enkelt och effektivt sätt att ge ett rum en uppfräschning. Tvätta tapeten innan och se om den sitter ordentligt, om den lossnar eller sväller behöver du ta bort tapeten innan målning,

Om vävtapeten sitter fast ordentligt är det bara att sätta igång. En vävtapet suger upp mycket färg så tänk på att grundmåla innan du börjar.

Måla på tapet med struktur

Gillar du din strukturtapet men vill byta färg? Då kan du måla direkt direkt på tapeten utan att spackla och slipa. Vill du däremot ha en helt slät tapet behöver du bredspackla innan målningen.

Välj rätt färg - ta hem färg och provmåla

Nöj dig inte med att titta på färgproverna i affären. Färgen kan se helt annorlunda ut när den hamnar på en större yta och med annat ljus. Ta hem små provburkar från affären - provmåla och jämför. Färgen kommer se olika ut i dagsljus och kvällsljus och du får en chans att se vilken kulör som gör sig bäst hemma hos dig.

Provmåla hemma

Kan man måla på en tapet med fettfläckar?

I kök finns ofta fettfläckar som kommer från matos, men fettfläckar kan också finnas i andra rum. Att måla på fettfläckar är ingen bra ide. Tvätta tapeten noga med målartvätt för att få den ren och få bort eventuella fettfläckar. 


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL